Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

Άρθρο του προέδρου της Τ.Κ. Κορωνίδας Δημήτρη Κορρέ για την τραγική κατάσταση σε αγροτικούς δρόμους και δίκτυο ύδρευση


Η τραγική κατάσταση όλων συνολικά των αγροτικών δρόμων του τοπικού διαμερίσματος Κορωνίδας και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή το τόσο σοβαρό αυτό θέμα, τα τεράστια προβλήματα των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης τόσο στην Κωμιακή όσο και στον Απόλλωνα, αλλά και η απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής, η αδράνεια, η αδιαφορία αλλά και η κοροϊδία της όλους του προηγούμενους μήνες, αλλά ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα, με ανάγκασαν να δημοσιεύσω αυτή μου την επιστολή συνοδευόμενη και από φωτογραφικό υλικό αλλά και από όλα τα σχετικά έγγραφα που έχουν κατά καιρούς αποσταλεί προς τη δημοτική αρχή.
Αρχίζοντας από το επίκαιρο και πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τους αγροτικούς δρόμους, οι οποίοι με ευθύνη της προηγούμενης και επανεκλεγείσας δημοτικής αρχής εδώ και τρία σχεδόν χρόνια δεν έχουν συντηρηθεί καθόλου, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να είναι  σχεδόν απροσπέλαστοι και δεδομένου ότι οι αρμόδιοι του δήμου στις ενοχλήσεις και τις δίκαιες διαμαρτυρίες που δέχονται από κάποιους κατοίκους, ρίχνουν το μπαλάκι τον ευθυνών σε εμένα λέγοντάς τους ότι «ο δήμος έχει δώσει την εργολαβία αλλά ο πρόεδρος σας δεν τη δέχεται γιατί θεωρεί λίγα τα ημερομίσθια».

Από τις 16-12-2014 με το υπ. α.π. 61 έγγραφό μου αλλά και κατ’ επανάληψη προφορικά, είχα ζητήσει από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε τοπικές παρεμβάσεις όπου αυτό ήταν απαραίτητο, προκειμένου να είναι προσπελάσιμοι μέχρι την άνοιξη όπου θα πρέπει να στρωθούν όλοι με τα κατάλληλα τεχνικά ώστε να είναι βατοί όλο τον χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αλλά και πολλοί οι οποίοι μένουν στις περιοχές αυτές πρέπει να  περνούν από τους δρόμους αυτούς με ασφάλεια όλο το χρόνο.
Μέχρι και πριν λίγες μέρες η δημοτική αρχή δεν είχε κάνει το παραμικρό προς την κατεύθυνση αυτή επικαλούμενη κάθε φορά ένα σορό προφάσεις και δικαιολογίες, με μόνιμη το ότι δεν υπάρχουν χειριστές ή χρήματα κλπ. Την Τετάρτη 29 Απρίλη μου επιδόθηκε ένα χαρτί από το δήμο μέσω του οποίου, με ενημέρωναν για την ενεργοποίηση της εργολαβίας για τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων και ότι από αυτή, στην Τ.Κ. Κορωνίδας αντιστοιχούν δέκα ημερομίσθια (για περίπου 50 χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας!!!) και μου ζητούσαν να κάνω καταμερισμό αυτών των ημερομισθίων και πού μόλις την Παρασκευή 8-5-2015 κατά την παρουσία μου στο δήμο, ενημερώθηκα πως ούτε καν δέκα δεν είναι αλλά οχτώ, αφού και τις έκτακτες καταστάσεις και το ξεμπάζωμα του Απόλλωνα από την κακοκαιρία 10/12 Φλεβάρη το συμπεριέλαβαν στην εργολαβία για τους αγροτικούς δρόμους η οποία δεν είχε βγει καν εκείνη την περίοδο!!!

Θεωρούμε μεγάλη κοροϊδία από την πλευρά της δημοτικής αρχής να μας ζητάει να καταμερίσουμε σε τόσα χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας της κοινότητας μας  (η οποία στο παρελθόν χρειαζόταν τόσα χρήματα  όσα αυτή τη στιγμή διαθέτει η δημοτική αρχή για όλη τη ΔΕ Δρυμαλίας), δέκα ημερομίσθια για τη  συντήρηση τους, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι με δική τους ευθύνη οι αγροτικοί δρόμοι έχουν  σχεδόν τρία χρόνια να συντηρηθούν και η κατάσταση τους είναι τραγική και την ίδια στιγμή που κυρίως προεκλογικά η ίδια δημοτική αρχή, η οποία επανεκλέχθηκε, έστρωνε και έκανε ακόμα τσιμεντοστρώσεις μέχρι και σε ιδιωτικούς δρόμους  προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο του κόσμου. Εμείς και με την υπ’ αρ. 11/2-5-2015 ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Κορωνίδας απαιτούμε και θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο να στρωθούν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι του τοπικού διαμερίσματος Κορωνίδας με προτεραιότητα τον δρόμο του Μυρίση.

Όσο αφορά το μείζον θέμα της ύδρευσης αλλά και της αποχέτευσης, κατ’ επανάληψη, τόσο εγγράφως όσο και προφορικά έχω ζητήσει από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε έλεγχο συνολικά του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης τόσο στην Κωμιακή όσο και στον Απόλλωνα και σε αντικατάσταση του όπου αυτό είναι απαραίτητο. Επίσης έχω ζητήσει να  ελεγχθούν όλα τα αντλιοστάσια, οι δεξαμενές, καθώς σε κάποιες από αυτές υπάρχουν σαπισμένα καπάκια με αποτέλεσμα να πέφτουν στο νερό σκουριές και κομμάτια μετάλλου, επίσης να αντικατασταθούν τα δυο κομμάτια του δικτύου ύδρευσης σε Κωμιακή και Απόλλωνα, τα οποία είναι με σωλήνες αμίαντου και το συνολικό τους μήκος δεν ξεπερνά τα 300 – 320 μέτρα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Τοπικού Συμβουλίου, όσο και δύο Λαϊκών Συνελεύσεων (4/9/2012 και 14/9/2014). Παρά τις αποφάσεις αυτές αλλά και τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις και ενοχλήσεις μου, μέχρι και σήμερα η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει το παραμικρό προς την κατεύθυνση αυτή. Την ίδια ώρα ειδικά στην Κωμιακή κάθε τόσο ανακαλύπτουμε τη μια διαρροή μετά την άλλη. Σπίτια και περιουσίες τα οποία καταστρέφονται από την εισροή υδάτων, αλλά και λημμάτων τα οποία εκβάλουν μέσα σε κατοικίες ή μπροστά από σπίτια και καταστήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, αποθήκες πλημυρισμένες και πόσα άλλα που ενδεχομένως υπάρχουν και δεν τα έχουμε δει γιατί μπορεί να χάνονται υπόγεια, με αποτέλεσμα να χάνεται καθημερινά μεγάλη ποσότητα νερού. Την ίδια στιγμή επίσης καλούμαστε να πληρώνουμε το κοινωνικό αυτό αγαθό -που με ευθύνη αποκλειστικά και μόνο της δημοτικής αρχής χάνεται- με τιμή 1€ ανά κυβικό, ενώ σε άλλα χωριά το πληρώνουν 0,15€ το κυβικό, με τη δικαιολογία ότι κοστίζει στο δήμο να μας το παρέχει. Εμείς λέμε ξεκάθαρα: το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ο δήμος είναι υπεύθυνος να παρέχει σε όλους φθηνό και καθαρό νερό και απαιτούμε άμεσα από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε έλεγχο και επισκευή όλου του δικτύου ύδρευσης σε Κωμιακή και Απόλλωνα. Δεδομένου ότι το καλοκαίρι πλησιάζει και σε λίγο θα αρχίσουν να έρχονται οι παραθεριστές και επισκέπτες του χωριού, τυχών έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά αποκλειστικά και μόνη υπεύθυνη τη δημοτική αρχή, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα προκειμένου να διασφαλίσει και να προφυλάξει το πολύτιμο αυτό κοινωνικό αγαθό.

Τα παραπάνω θέματα όπως και πολλά ακόμα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας έχουν συζητηθεί και έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη στη δημοτική αρχή η οποία αδιαφορεί πλήρως και έχοντας άλλες προτεραιότητες, σπαταλώντας χρήματα για διαφημιστικά, για βιντεοκλίπ, για βεγγαλικά κλπ, αλλά δεν διαθέτει ούτε 1 ευρώ για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων  

Προτεραιότητα για εμάς είναι ο αγώνας για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που βιώνει ο ίδιος ο κόσμος, τον οποίο καλούμε να βγάλει τα συμπεράσματα του και να παλέψει οργανωμένα και ανυποχώρητα για αυτά που δικαιούται. 
Δημήτρης Κορρές
Πρόεδρος Τ.Κ. Κορωνίδας

Δείτε φωτογραφικό υλικό με την κατάσταση κάποιων από τους αγροτικούς δρόμους της Τ.Κ. Κορωνίδας, και  κάποιες από διαρροές του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης οι οποίες έχουν εντοπιστεί στην Κωμιακή και για τις οποίες ο δήμος είναι ενημερωμένος εδώ και μήνες με σχετικές αποφάσεις και έγγραφα που έχουν αποσταλεί κατά καιρούς για αυτά τα θέματα.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Εξ. 29.2014 Αποκατάσταση ζημιάς στη σωλήνα ύδρευσης στην περιοχή «Χωστής» στην Κωμιακή 

Εξ. 30.2014 Έλεγχος και αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης σε Κορωνίδα και Απόλλωνα 

Εξ. 44.2014 Αντικατάσταση σπασμένης σωλήνας στο δίκτυο αποχέτευσης 

Εξ. 52.2014 Αντικατάσταση φρεατίου αποχέτευσης στις δεξαμενές λυμάτων Κωμιακής 

Εξ. 2.2015 Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού αποχέτευσης στην Κωμιακή

Εξ. 44.2015 Φραγμένος κεντρικός αγωγός αποχέτευσης στην Κωμιάκη 

Εξ. 49.2015 Κατάσταση κεντρικού δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης Τ.Κ. Κορωνίδας 

Εξ. 61.2014 Αγροτικοί Δρόμοι Τοπικού Διαμερίσματος Κορωνίδας 

Εξ. 7.2015 Υποχώρηση μέρους αγροτικού δρόμου στην περιοχή «Ροπιάτη» της Τ.Κ. Κορωνίδας 

Απόφαση Τ.Σ. Κορωνίδας 9 του 2014 Συνεδρ. 4η Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος 

Απόφαση Τ.Σ. Κορωνίδας 10 του 2015 Συνεδρ. 3η Τοποθέτηση καπακιών σε αντλιοστάσιο & δεξαμενή ακαθάρτων 

Απόφαση Τ.Σ. Κορωνίδας 11 του 2015 Συνεδρ. 3η Συντήρηση αγροτικών δρόμων 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ 14-5-2014 

Απόφαση των Φορέων της Κορωνίδας 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΣΤΙΣ 4.9.2012