Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ο χαιρετισμός του Θοδωρή Χιώνη στο 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» (VIDEO)

Διαβάστε ολόκληρο το χαιρετισμό που απηύθυνε στο 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο «Τρίτση» ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης:
«Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες νέους και νέες που με τη συμμετοχή τους έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια στις εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα. Χαιρετίζουμε τους νέους εργάτες και ανέργους, τους μαθητές, τους σπουδαστές και φοιτητές της Αττικής, τους νέους, που το σύστημα τους οδηγεί στην περιπλάνηση και τους στερεί το μέλλον, που αυτές τις τρεις μέρες αγκάλιασαν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" και δυνάμωσαν το μήνυμά του: Το μέλλον μας ανήκει, δεν το χαρίζουμε, θα το αρπάξουμε με τα χέρια μας, αλλάζοντας τον κόσμο, γιατί το έχει ανάγκη. Γιατί το έχουμε, το έχουν ανάγκη οι εργάτες, ο εργαζόμενος λαός και τα παιδιά του.
Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν και συνεργαστήκαμε. Και ιδιαίτερα τους ανθρώπους του μόχθου της Δυτικής Αθήνας, που μας καλοδέχτηκαν για ακόμα μια χρονιά. Εδώ, στο χώρο του Πάρκου, που μαραζώνει και υποβαθμίζεται με ευθύνη των κυβερνήσεων για να δοθεί φιλέτο – φιλέτο σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Εδώ, που σταθερά οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παλεύουν για να είναι ανοιχτό στο λαό με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για να αναδειχθεί η χρησιμότητα και η περιβαλλοντική του αξία και να αποδοθεί στους εργαζόμενους της περιοχής με ελεύθερη και δωρεάν χρήση ως χώρος αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού με αναβαθμισμένες υποδομές.
Το Φεστιβάλ μας ξαναέδωσε ζωή και φως στο πάρκο. Αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της οργανωμένης διεκδίκησης, τη δυνατότητα να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας της περιοχής σε κοινή δράση με τους αγωνιστές κομμουνιστές, γιατί μόνο το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να περιφρουρήσει και να κρατήσει το πάρκο ανοιχτό στο λαό και κλειστό στην εμπορευματοποίηση.
Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τις δεκάδες αντιπροσωπείες των συντρόφων και συναγωνιστών μας από τις Κομμουνιστικές Νεολαίες και τις αντιιμπεριαλιστκές οργανώσεις που μας τίμησαν με την παρουσία τους αυτές τις μέρες.
Οι εξελίξεις διεθνώς και στην ευρύτερη περιοχή δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορους τους νέους των λαϊκών στρωμάτων. Δυναμώνουν και πυκνώνουν οι εστίες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, πολεμικών συγκρούσεων και σχεδιασμών. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός.
 Ταυτόχρονα η ιμπεριαλιστική ειρήνη διαμορφώνει μια σκληρή πραγματικότητα για τους λαούς. ενώ στα πλαίσιά της οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί μονοπωλιακών ομίλων, καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων για τις πηγές πρώτων υλών, ενέργειας, τις αγορές και τους δρόμους μεταφοράς. Δυναμώνουν σε συνθήκες κρίσης που μεγαλώνει η φαγωμάρα τους για το ποιος θα χάσει λιγότερο και ποιος θα δυναμώσει περισσότερο στις πλάτες των λαών. Ό,τι δε λύνουν στις συνόδους και στα στρογγυλά τραπέζια, το λύνουν με τα όπλα, πάλι στις πλάτες των λαών. Εάν πριν από 6 χρόνια στον περισσότερο κόσμο, ιδιαίτερα στη νεολαία, να μην είχε περάσει ποτέ από το μυαλό τους ότι θα ξεσπάσει η κρίση, η οποία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του σημερινού συστήματος, να έχουν το νου τους τώρα ακόμα και στον κίνδυνο, ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης, γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Σήμερα για τα συμφέροντά τους, για τα κέρδη τους οι εκμεταλλευτές, μαζί με τις κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους τσακίζουν τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή, μας καταδικάζουν στη μόνιμη ανεργία και στην εργασιακή περιπλάνηση. Αύριο πάλι για τα συμφέροντά τους θα θελήσουν να μας κάνουν κρέας για τους πυραύλους τους.
Όπως σήμερα οι νέοι των εργατικών και λαϊκών οικογενειών δεν έχουν κανένα συμφέρον από τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, της αστικής τάξης, των ιμπεριαλιστικών κέντρων, έτσι δε θα έχουν και αύριο εάν μας βάλουν να πολεμάμε για να μοιράζουν την πίτα μεταξύ τους. Αποκτά μεγάλη σημασία να ενισχύεται ο εργατικός λαϊκός διεθνισμός, η αλληλεγγύη. Η εργατική τάξη και μαζί της η νεολαία να σηκώσουν τη δική τους σημαία και να την κρατήσουν γερά, τη σημαία του αγώνα για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Ό,τι ζούμε κι ό,τι μας επιφυλάσσουν να ζήσουμε αναδεικνύει τη σαπίλα και τον παρασιτισμό του ξεπερασμένου για τις λαϊκές και νεολαιίστικες ανάγκες καπιταλιστικού συστήματος. Που το μόνο που έχει πλέον να δώσει είναι να αναπαράγει τις κρίσεις, τους πολέμους, την ανεργία, την κακοπληρωμένη δουλειά, τη σκλαβιά της μαθητείας, την υποβάθμιση της ζωής και της μόρφωσης, τη βία των εργοδοτών και των μηχανισμών τους, του κράτους και του παρακράτους, που είναι προέκτασή του. Γιατί έτσι μόνο στηρίζεται η κερδοφορία και η εξουσία της τάξης των εκμεταλλευτών.
Αυτή η σαπίλα, η βαρβαρότητα του συστήματος εμφανίζεται και στο πρόσωπο της φασιστικής Χρυσής Αυγής, των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. Που με τα τελευταία γεγονότα και τις αποκαλύψεις αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι είναι τσιράκια των εφοπλιστών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, ότι αξιοποιείται πολύμορφα από το ίδιο το σύστημα που την έθρεψε, ότι με τις σάπιες ιδέες και δράση τους επιδιώκουν να σαπίσουν και τα μυαλά νέων ανθρώπων. Πολύς κόσμος ρωτάει αυτές τις μέρες τι να κάνουμε. Απαντάμε: Να μην τους αφήσουμε τόπο να σταθούν. 
Ό,τι κάνουν τα ταξικά σωματεία του Πειραιά, που τις τελευταίες μέρες δεν τους αφήνουν να πάρουν ανάσα. Σιγά μη φοβηθούμε! Αφού άνοιξαν λογαριασμό με το λαό και τη νεολαία, από το λαό και τη νεολαία να τη βρουν. Αφού άνοιξαν λογαριασμό με το εργατικό – λαϊκό κίνημα, με τους νέους που σηκώνουν κεφάλι, παλεύοντας για μια καλύτερη ζωή, το εργατικό λαϊκό κίνημα με τη μαζική αποφασιστική δράση της νεολαίας θα τους το ξεπληρώσει. Όχι μόνο με τη μαζική καταδίκη, αλλά και με τη μαζική κατακραυγή, την απομόνωση, το χλευασμό, το ξεφτίλισμα. Αφού χρησιμοποιούνται για να μη θεριέψει η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας, αντιμετωπίζονται δυναμώνοντας τον αγώνα για την ανατροπή του συστήματος που τους γέννησε και όχι απλά με ένα ξέσπασμα. Το σύνθημα έξω οι φασίστες, οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής από σχολεία, σχολές, τόπους δουλειάς και γειτονιές να πάρει δηλαδή σάρκα και οστά τώρα, μαζί με την οργάνωση της πάλης ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.
Αυτό θέλει να εμποδίσει η κυβέρνηση. Εξισώνουν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, αυτούς που ζητάνε κι άλλα προνόμια για τους εκμεταλλευτές με τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντιά τους και συνολικά με τους αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας. Αξιοποιούν με αυτό τον τρόπο τη Χρυσή Αυγή για να επιβάλουν την υποταγή στη βάρβαρη πολιτική, για να βγάλουν λάδι το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης και της ανεργίας.
Καλούμε τους νέους των λαϊκών οικογενειών, που δεν έμαθαν, δεν άκουσαν, δεν γνωρίζουν για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ού αιώνα, την προσφορά του σοσιαλισμού, της Σοβιετικής Ένωσης, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε συνθήκες ήττας, αντεπανάστασης.
Ας σκεφτούν: Γιατί σήμερα, το 2013, δεν μπορεί κάθε νέος λαϊκής οικογένειας, όπου κι αν ζει, να πηγαίνει σχολείο μέχρι τα 18, να μορφώνεται ολόπλευρα χωρίς η οικογένειά του να πληρώνει για τη μόρφωσή του και μετά τα 18 να επιλέγει είτε το πανεπιστήμιο είτε την επαγγελματική εκπαίδευση; Γιατί δεν μπορεί ένας νέος απόφοιτος πανεπιστημίου ή τεχνικής σχολής να δουλέψει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην ειδικότητα που σπούδασε; Γιατί δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά σε όλους με αξιοπρεπή μισθό, ελεύθερο χρόνο, με δικαίωμα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό; Γιατί δηλαδή δεν μπορούν να ικανοποιηθούν σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας; Την απάντηση την έδωσε με την ικανοποίηση πρωτόγνωρων λαϊκών αναγκών, και ιδιαίτερα για τη νεολαία, η ίδια η σοσιαλιστική οικοδόμηση σε μια σειρά χώρες όπου η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός καρπώθηκαν τον πλούτο που οι ίδιοι παρήγαγαν βγάζοντας από τη μέση την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.
Στους νέους και τις νέες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών δεν ταιριάζει ο συμβιβασμός, η απάθεια, ο ατομισμός, οι σάπιες ιδέες, η διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος που τους στερεί τη ζωή και το μέλλον.
Αλλά το να έχουν ζεστή καρδιά για τους ανθρώπους της δουλειάς και άσβεστο μίσος για τους εκμεταλλευτές. Μαζί τους δεν θα βρεθεί ποτέ και τίποτα που να μας ενώνει!
Να τους εξοργίζει η αδικία, η φτώχεια, η μιζέρια.
Να φλογίζεται το μυαλό τους από τις πιο πρωτοπόρες, τις πιο βαθιά ανθρώπινες ιδέες: Εκείνες που γεννιούνται από την ανάγκη να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Να αμφισβητούν και να μην αρκούνται σε όσα ήδη ξέρουν, αποκτώντας καθαρό μυαλό και στέρεη γνώση. Ό,τι και να μαθαίνουν να μην είναι για τον εαυτό τους, μα όπλο για να αλλάξουμε τον κόσμο.
Τους ταιριάζει να είναι μαχητές. Να μην υποτάσσονται ποτέ, να μη λυγίζουν μπροστά στις δυσκολίες και στα εμπόδια της ζωής και του αγώνα. Να προχωρούν πάντα μπροστά, κόντρα στο ρεύμα, έξω απ’ τη λάσπη, το ψέμα και τη συκοφαντία. Κόντρα στον τρόμο που σπέρνουν όσοι έχουν συμφέρον να μείνουν τα πράγματα ίδια. Να τους τρομάζουν μόνο τα μεγάλα και τα παχιά λόγια και όχι οι πράξεις. Να είναι ακούραστοι και να μη λυπούνται κόπους και θυσίες.
Τους ταιριάζει η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η οργάνωση. Γιατί χωρίς οργάνωση, οι ιδέες χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά τον ενθουσιασμό της πρώτης στιγμής. Πάει να πει κάθε μέρα να παλεύουν για την οργάνωση στο σχολείο και στη δουλειά, στις ουρές της ανεργίας, στη σχολή και στην παρέα. Γιατί η οργάνωση είναι πλεονέκτημα και δύναμη απέναντι στους κυρίαρχους: Πολλαπλασιάζει 10 φορές τις δυνάμεις των ανθρώπων και των ομάδων. 
Να είναι τιμή τους που είναι παιδιά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Παιδιά όσων παράγουν ό,τι υπάρχει γύρω μας. Να μην αφήσουν ποτέ κανέναν να τους θεωρεί παρακατιανούς. Να είναι τιμή τους που είναι εργάτες, ακόμα και αν είναι άνεργοι να έχουν ψηλά το κεφάλι, δεν φταίνε οι ίδιοι.
Οι νέοι και οι νέες ζουν και θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους, μπορούν όμως να γίνουν καλύτεροι και πιο αποφασισμένοι αγωνιστές, αξιοποιώντας την πείρα, τις αγωνιστικές παραδόσεις και πιάνοντας ξανά το νήμα των σοσιαλιστικών επαναστάσεων.
Πάντα μπροστά, αγωνιστής για το καινούργιο μέλλον σημαίνει να είσαι μέλος της πιο πρωτοπόρας οργάνωσης της νεολαίας, της ΚΝΕ, της νεολαίας του ΚΚΕ».