Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η εκπαίδευση να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης

Να πάρουν την υπόθεση της εκπαίδευσης στα χέρια τους οι εργαζόμενοι, οι γονείς, οι μαθητές καλούν οι ταξικές δυνάμεις στην Παιδεία με αφορμή το νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο την επιβολή νέων ταξικών φραγμών στη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Ολοκληρωμένη πρόταση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών προς τις ΕΛΜΕ
Ολοκληρωμένη πρόταση καταθέτει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών προς τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης για το επόμενο διάστημα που μεταξύ άλλων προβλέπει συλλαλητήρια την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία εργαζομένων και εκπαιδευτικών, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, ενάντια στο νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο». Επίσης, συσκέψεις φορέων για την ενημέρωση του λαού και προετοιμασία της 48ωρης απεργίας στο Δημόσιο τομέα από τις 18 Σεπτέμβρη, ενώ τη δεύτερη μέρα καλεί σε νέες Γενικές συνελεύσεις. (Διαβάστε εδώ περισσότερα).


Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής
Την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο εγκρίθηκε με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια για να να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί από φέτος.

Ο υπουργός Παιδείας, επιχείρησε και στη Βουλή να εξωραΐσει τα αντιλαϊκά μέτρα κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο που αναβαθμίζει το λύκειο μέσα από μια σειρά βελτιωτικές παρεμβάσεις, που μειώνει τον αριθμό των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, δεν ευνοεί την παραπαιδεία (!) και προωθεί τη γενική παιδεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. (Διαβάστε εδώ περισσότερα).

Η συζήτηση του νομοσχεδίου την πρώτη μέρα στην Επιτροπή της Βουλής 
Τη Δευτέρα ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.   
Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης τονίζοντας ότι η πραγματική απάντηση στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες βρίσκεται στη διεκδίκηση του ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στη δομή και το περιεχόμενο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνδέονται με τη συγκεκριμένη στρατηγική της ΕΕ. Πρόκειται για πολιτική που έχει χαραχτεί και έχει επιχειρηθεί να εφαρμοστεί εδώ και χρόνια με στόχο να στραφεί η πλειοψηφία των παιδιών στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε μεν ότι το νέο λύκειο αποκλείει πολλά παιδιά ωστόσο φάνηκε για μια ακόμα φορά η συμφωνία στο διαχωρισμό γενικής και τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης μετά το γυμνάσιο. Την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, επισήμανε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ. (Διαβάστε εδώ περισσότερα).

Πλατιά εξόρμηση της Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ
Πλατιές εξορμήσεις και συζητήσεις διοργανώνει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ μαζί με ταξικά συνδικάτα μπροστά στις νέες αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση της εκπαίδευσης στα χέρια τους, να αντιδράσουν στην κυβερνητική απόπειρα πλήρους διάλυσής της.

Την Τρίτη, στελέχη της Γραμματείας μίλησαν με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία ΚΑΡΑΒΕΛ και ΧΙΛΤΟΝ, με εκπροσώπους του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, επισημαίνοντας πως η υπόθεση της Παιδείας και της εκπαίδευσης είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο των εργαζομένων. (Διαβάστε εδώ περισσότερα).

ΚΝΕ: Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!
Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εκφράζει η ΚΝΕ. 'Οπως τονίζει: «Κανένας μαθητής, γονιός, εκπαιδευτικός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση. Τώρα πρέπει να οργανωθεί η πάλη σε κάθε σχολείο. Να απαιτήσουμε: Αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά»! (Διαβάστε εδώ περισσότερα)

ΚΚΕ: 'Αμεση οργάνωση της πάλης
Κανένας μαθητής, γονιός, εκπαιδευτικός να μην παρασυρθεί και να μην πιστέψει την προπαγάνδα της κυβέρνησης για το μορφωτικό ρόλο του νέου Λυκείου, το χτύπημα της παπαγαλίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας της νεολαίας, μέσα από τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και τη μαθητεία. Όταν η κυβέρνηση μιλάει για "αναβάθμιση του μορφωτικού του ρόλου", εννοεί ένα Λύκειο πιο ταξικό και με περισσότερους φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. (Διαβάστε εδώ περισσότερα).

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στον Πειραιά
Με συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ξεκινά τη σχολική χρονιά η ΕΛΜΕ Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη (μετά τον αγιασμό) στην πλατεία Κοραή ώρα 12 το μεσημέρι, με συναυλία από μαθητικό συγκρότημα. (Διαβάστε εδώ περισσότερα)

ΑΣΓΜΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο
Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαιτεί η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «'Εχουμε ανάγκη ένα σχολείο που θα μορφώνει ουσιαστικά, θα διαπλαθει ολοκληρωμένες προσωπικότητες και θα προετοιμάζει τα παιδιά μας για τα γρήγορα άλματα της τεχνολογίας και της επιστήμης. Θέλουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ, ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ για όλα τα παιδιά έως τα 18 τους χρόνια». Καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση και την ΕΕ που επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα "νέο σχολείο" ημιμάθειας, σχολικής διαρροής και εργασιακής περιπλάνησης. (Διαβάστε εδώ περισσότερα)

*Διαβάστε επίσης στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» της 1/9/2013 άρθρο της Τασίας Τσατσούλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνης του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας του ΚΚΕ

Αναδημοσίευση από 902.gr