Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη Συρία

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Η προετοιμαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το ΚΚΕ μπροστά στις πολύ σοβαρές εξελίξεις στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:
«Εκφράσαμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην -με οποιοδήποτε τρόπο- εμπλοκή της χώρας στην επέμβαση στη Συρία. Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός και η νεολαία θα πληρώσουν ακριβά οποιαδήποτε εμπλοκή σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Πιστεύουμε τελικά ότι είναι παραμύθι για μικρά παιδιά -δεν το πιστεύουν ούτε τα μικρά παιδιά- οι ισχυρισμοί, τα προσχήματα που έχει η αμερικανική ηγεσία και οι σύμμαχοί της σε αυτό το ζήτημα σχετικά με τα χημικά στη Συρία. Αφού μυρίζει από μακριά ότι πρόκειται για προβοκάτσια άλλων δυνάμεων και όχι βέβαια του καθεστώτος του Άσαντ. Από εκεί και πέρα νομίζουμε ότι ακόμα και ένα μικρό χειρουργικό -όπως το λένε- σύντομο πλήγμα στη Συρία, εκ μέρους των Αμερικανών και των συμμάχων τους, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή αυτή. 


Είναι μια περιοχή όπου είναι πεδίο σκληρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, και διεθνώς και περιφερειακά. Βέβαια, από εκεί και πέρα είναι γνωστό, πασίγνωστο ότι η περιοχή αυτή έχει τεράστια γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία και λόγω του ορυκτού πλούτου που διαθέτει, των πετρελαίων, του φυσικού αερίου και των δρόμων μεταφοράς τους. 
 
Η νεολαία, ο λαός, το εργατικό λαϊκό κίνημα θα πρέπει να επαγρυπνούν συνεχώς και να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα. Μαζί με την καθημερινή πάλη για την επιβίωση από την οικονομική καπιταλιστική κρίση, από την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, τα αντιλαϊκά μέτρα, την πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έρχονται ξανά, τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την ένταση της ανεργίας, των απολύσεων, αλλά και το τελευταίο κρούσμα με την προσπάθεια για συρρίκνωση και τελικό κλείσιμο -όπως ακούγεται- της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, της ΕΛΒΟ, της ΛΑΡΚΟ, ο λαός μας θα πρέπει μαζί με όλα αυτά να βάλει στα συνθήματά του, στους στόχους πάλης του την απεμπλοκή της Ελλάδας από οποιαδήποτε επέμβαση, τη μη συμμετοχή της. Να κλείσει εδώ και τώρα η βάση της Σούδας και να μη δοθεί καμία άλλη διευκόλυνση, είτε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας είτε άλλες υποδομές στη χώρα μας. Και βεβαίως να γίνει ξανά σύνθημα αυτό που φωνάζουν οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας στις διαδηλώσεις κάθε μέρα: "Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών"». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν μίλησαν ειδικά για τα ΕΑΣ, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε :
«Όχι. Η συζήτηση ήταν κυρίως για τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά βεβαίως μας δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούμε με την πολιτική επικαιρότητα και τα προβλήματα που σας ανέφερα».

Σειρά συναντήσεων στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ
Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Behnam Behrouz  και τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας, Οσβάλντο Μαρτίνες. Οι συναντήσεις έγιναν στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.
Την περασμένη Τετάρτη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Vladimir Chkhikvishvili, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Αναδημοσίευση από: 902.gr