Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

«Μάθημα μας δίνουν οι χαλυβουργοί και όχι της κυβέρνησης οι υποτακτικοί» Συγκλόνισε την πόλη της Ελευσίνας η κοινή διαδήλωση μαθητών - απεργών

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Θα μείνουν στην πύλη για όσο χρειαστεί με αλληλεγγύη ταξική
  • Μαζική συγκέντρωση χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικάτων
  •  Σήμερα η συναυλία αλληλεγγύης, που οργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, στις 5 μ.μ.
Οπλισμένοι με μια πρωτόγνωρη και ολόπλευρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση από σωματεία, συλλόγους, φορείς, μαθητές, φοιτητές, απλούς ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων από όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο συνεχίζουν για 20ή συνεχόμενη μέρα σήμερα την απεργία, η οποία έχει μετατραπεί πλέον σε αγώνα όλης της εργατικής τάξης. Γι' αυτό και με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και άλλων μαζικών φορέων, Λαϊκών Επιτροπών κ.λπ. συζητιέται σε ολόκληρη τη χώρα ο παλικαρίσιος αγώνας των χαλυβουργών και τα πολύτιμα διδάγματά του: Η δύναμη της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης, η ανάγκη η εργατική τάξη να αντιπαλέψει ενωμένη σα γροθιά την αδίστακτη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας.Ούτε και η χθεσινή αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας στη νέα τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας κατάφερε να κάμψει τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα.
Ακόμα πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερο πείσμα, με τη δύναμη και το συντονισμό που έχει ξεκινήσει με σωματεία, εργαζόμενους, φορείς, μαθητές, λαϊκά στρώματα, έκαναν ξεκάθαρο στη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι συνεχίζουν γιατί πλέον ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αφορά τους πάντες. Δεν επιστρέφουν στο εργοστάσιο, αν δεν ανακληθούν οι 34 απολύσεις, δε δέχονται να υπογράψουν 5ωρο ή εκ περιτροπής εργασία που σημαίνει τσάκισμα της συλλογικής σύμβασης και εξαθλίωσης. Γιατί είναι πλέον σίγουρο, όπως ανοιχτά λένε, ότι μετά από αυτούς σειρά θα πάρουν και όλα τα υπόλοιπα τμήματα της εργατικής τάξης.
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα», διαμήνυσαν οι εργάτες, αψηφώντας την εργοδοτική αδιαλλαξία
«Τους είπαμε ξεκάθαρα, δε διαπραγματευόμαστε ούτε τις απολύσεις, ούτε το 8ωρο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με την αλληλεγγύη που μας δίνουν κάθε μέρα εργαζόμενοι, αγρότες, φοιτητές, απλός κόσμος από όλη τη χώρα», τόνισε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου για να πάρει την απάντηση από τους ίδιους: «Δέκα εννέα ημέρες απεργία, Χριστούγεννα θα κάνουμε στη Χαλυβουργία». Παίρνοντας το λόγο, ο Θοδωρής Κούτρας από τη Γραμματεία Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ επισήμανε: «Για άλλη μια φορά, αποκαλύφτηκε ότι ο συγκεκριμένος βιομήχανος λειτουργεί σαν προπομπός για όλους τους βιομηχάνους. Αποκαλύπτεται ότι πολλοί εργοδότες έχουν στα συρτάρια τους αυτά τα μέτρα και σας θεωρούσαν εύκολους και ότι θα υπογράψετε γρήγορα όπως και στο Βόλο. Λογάριασαν, όμως, χωρίς να παίρνουν υπόψη τη δύναμη της αλληλεγγύης που θα αντέξει για πολύ καιρό. Η υπόθεση θα περάσει πλέον στα χέρια των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα στηρίξουν ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα σας. Είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος νικητές θα βγουν οι εργαζόμενοι της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" και όλης της εργατικής τάξης».
Φτάνουν στις πύλες από διάφορες περιοχές της χώρας
Αυτή η αλληλεγγύη φάνηκε και χτες κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης με την παρουσία στο πλευρό των απεργών πολλών εκπροσώπων σωματείων και φορέων, όπως χαρακτηριστικά ΑμΕΑ - μέλη της ΣΕΑΑΝ που βρέθηκαν μαζί τους με πανό, την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας κ.ά. αλλά και την ανακοίνωση έμπρακτης στήριξης, η οποία όλοι δίνουν υπόσχεση ότι θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Ενδεικτικά μόνον αναφέρουμε: Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού» προσφέρει 500 ευρώ και μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων η ΕΙΝΑΠ 500 ευρώ. Το Σωματείο εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ 500 ευρώ. Το Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου 300 ευρώ, τα σωματεία που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Οργανισμών και Φορέων του Δημοσίου, το Σωματείο των ΕΛΠΕ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών 315 ευρώ, η Ομοσπονδία Λογιστών 277 ευρώ, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ ΕΥΔΑΠ 150 ευρώ, από το Σωματείο των Ναυπηγείων Ελευσίνας 300 ευρώ. Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, η οποία προσφέρει 150 ευρώ.
Πλήθος φορέων βρέθηκαν χτες έξω από το υπουργείο
Τα ψηφίσματα συμπαράστασης φτάνουν κατά δεκάδες. Η έκφραση αλληλεγγύης δε σταματάει μόνο στην Αττική, όπως ανακοινώθηκε χτες από τα μεγάφωνα εργαζόμενοι από το Δήμο Λάρισας θα μεταφέρουν σήμερα ένα φορτηγό με γάλατα, από Σάμο, Σύρο, Μυτιλήνη, Μαγνησία, από υπαλλήλους υπουργείων στέλνεται έμπρακτη στήριξη. Τη συμπαράσταση στους απεργούς εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» εκφράζουν τα ταξικά Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αρτας, Θεσπρωτίας και Λευκάδας - Βόνιτσας, καθώς και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ στα Γιάννενα, το ΜΑΣ μαζί με δεκάδες άλλα κλαδικά συνδικάτα και φορείς από την περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Αντιπροσωπεία τους θα επισκεφθεί σήμερα τους απεργούς εργάτες στο χώρο με λεωφορείο που θα αναχωρήσει από το Αγρίνιο στις 11 το πρωί.Επόμενος σταθμός για τους εργαζόμενους αποτελεί η σημερινή μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνεται στην πύλη του εργοστασίου στις 5 το απόγευμα, με τη συμμετοχή του Βαγγέλη Κορακάκη, στην οποία έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν δεκάδες σωματεία, σύλλογοι, φορείς κ.ά. Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα οι χαλυβουργοί προετοιμάζονται να μεταφέρουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας με προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια και από εκεί με πορεία θα φτάσουν στη Βουλή.

«Μάθημα μας δίνουν οι χαλυβουργοί και όχι της κυβέρνησης οι υποτακτικοί»
Συγκλόνισε την πόλη της Ελευσίνας η κοινή διαδήλωση μαθητών - απεργών
Εργάτες και μαθητές διαδήλωσαν μαζί
Τα πανό τους στάθηκαν δίπλα - δίπλα. Οι φωνές και τα χέρια τους ενώθηκαν: «Μαθητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά». «Μάθημα μας δίνουν οι χαλυβουργοί και όχι της κυβέρνησης οι υποτακτικοί».Στην πλατεία Ηρώων και στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας χτες το μεσημέρι έγινε μια συνάντηση που συγκλόνισε την πόλη. Μαθητές του 1ουΕνιαίου Λυκείου και του 1ου ΕΠΑΛ Ελευσίνας αψήφησαν τις απειλές καθηγητών και διευθυντών για απουσίες και πήγαν να βρουν τους «πατεράδες» τους, να σταθούν στο πλάι των απεργών της «Χαλυβουργίας». Εργατόπαιδα και τα ίδια, που στερούνται τη μόρφωση, το χαρτζιλίκι, τον αθλητισμό, ακόμα και τη ζεστασιά και το φαΐ στο σπίτι, φώναζαν με πάθος μαζί με τους εργαζόμενους «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ενώ με το πανό τους απαιτούσαν «Νίκη στους απεργούς Χαλυβουργούς».
Στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του σωματείου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», Γιώργος Σιφωνιός, μιλώντας στους μαθητές, σημείωσε: «Βλέπουμε εδώ την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης και μας δίνουν μάθημα πώς πρέπει να συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες. Θα είμαστε κοντά σας. Κι εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε και είμαστε σίγουροι γι' αυτό», είπε και όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Ακολούθησε πορεία στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, όπου μαθητές και εργαζόμενοι φώναζαν διαρκώς συνθήματα και μοίραζαν το ψήφισμα των χαλυβουργών, ενώ οι περαστικοί και οι μικροκαταστηματάρχες τους χειροκροτούσαν.
Συνεχίζεται και οργανώνεται η πολύτιμη συμπαράσταση
Στο μεταξύ το πρωί το εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας» επισκέφτηκε το 1ο Λύκειο Ασπροπύργου, χωρίς να λογαριάσουν τις απουσίες που έσπευσαν να βάλουν οι καθηγητές τους. Για πάνω από μια ώρα κουβέντιασαν με τους απεργούς, τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους και στη συνέχεια πήραν «μάθημα» για την παραγωγή του χάλυβα.
Ταυτόχρονα, τα σχολεία της περιοχής του Θριασίου έχουν μπει σε διαδικασία οργάνωσης Επιτροπών Συμπαράστασης ανά σχολειό, οι οποίες θα συγκεντρώνουν υλική βοήθεια για τους απεργούς και τις οικογένειές τους.
Επίσης, μια σειρά σχολεία ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στη σημερινή συναυλία με αποφάσεις των 15μελών τους, όπως το ΕΠΑΛ Νίκαιας, το 4ο Λύκειο Κορυδαλλού και το 3ο Γυμνάσιο Περάματος.

Πρωτοβουλίες φοιτητών - σπουδαστών
Συνεχίζεται η έμπρακτη αλληλεγγύη των φοιτητών και των σπουδαστών στον αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχει υιοθετηθεί από Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους ψήφισμα συμπαράστασης στην πάλη των εργατών, ενώ έχει συγκεντρωθεί κι ένα ποσό πάνω από 2.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δοθεί στους απεργούς σήμερα στη συναυλία που διοργανώνουν οι απεργοί, στην «Ελληνική Χαλυβουργία.
Στο ψήφισμα αλληλεγγύης των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων εκφράζεται η αλληλεγγύη «στον δίκαιο απεργιακό αγώνα που δίνουν οι εργάτες της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα». Στη συνέχεια του ψηφίσματος υπογραμμίζεται:
«Η απαίτηση της εργοδοσίας για εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας ή 5ωρης εργασίας με μείωση αποδοχών ή μαζικές απολύσεις θα βρει απέναντί της ενωμένους τους εργάτες αλλά και τους αυριανούς εργαζόμενους, εμάς τους φοιτητές και σπουδαστές. Η αλύγιστη στάση αυτών των εργατών, η συνέχιση του αγώνα, παρά τις απειλές της εργοδοσίας και με όλα τα έξοδα για τη συντήρηση των οικογενειών τους να «τρέχουν», δίνει σε εμάς τους φοιτητές το παράδειγμα αλλά και το θάρρος για τη συνέχιση των αγώνων μας στο πλάι της εργατικής τάξης. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργατών της "Ελληνικής Χαλυβουργίας"! Να παρθούν τώρα πίσω οι απολύσεις»!
Το ψήφισμα έχει υιοθετηθεί από τους παρακάτω Συλλόγους στην Αθήνα: Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, ΣΕΜΦΕ, Τοπογράφων Μηχανικών, Μεταλλειολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Φυσικού, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Χημικού, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής, Γεωπονικής, ΕΜΜΕ, Νομικής, ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας. Επίσης, το ΔΣ του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ ΣΠΑΡΤΗΣ και το ΔΣ του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πήραν απόφαση για πολύμορφη συμπαράσταση στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».
Περιοδεία στο εργοστάσιο του Βόλου
Κλιμάκιο της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ μίλησε χτες με τους χαλυβουργούς της Θεσσαλίας
Περιοδεία στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας», στην Α' ΒΙΠΕ στο Βόλο, πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Απ. Νάνο, βουλευτή του Κόμματος. Στη συζήτηση που έγινε με τους εργαζόμενους ο Απ. Νάνος τόνισε: «η Ελληνική Χαλυβουργία αυτές τις μέρες έχει γίνει το μετερίζι ενός σκληρού ταξικού αγώνα που δείχνει τη δύναμη και το μεγαλείο της εργατικής τάξης».
Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Οι απεργοί χαλυβουργοί στον Ασπρόπυργο, επί 18 μέρες, βρίσκονται έξω απ' τις πύλες του εργοστασίου και δίνουν μια μεγαλειώδη μάχη για την ίδια τους τη ζωή, τη ζωή των παιδιών τους. Την ώρα που η εργοδοσία απολύει εργάτες και επιμένει να τσακίσει τη Συλλογική Σύμβαση, το 8ωρο και το 5ήμερο, οι συνάδελφοι σας απαντούν ενωμένοι, σαν μια γροθιά, και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Η νίκη τους θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων».
Και επεσήμανε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι όροι του αγώνα σας θα ήταν διαφορετικοί, αν και στη "Χαλυβουργία Θεσσαλίας" αρνούσασταν τον απαράδεκτο εκβιασμό, αν δεν αποδεχόσασταν την απαράδεκτη και επαίσχυντη συμφωνία που υποθηκεύει τα εργασιακά δικαιώματα όχι μόνο τα δικά σας, αλλά όλων των εργατών. Η απάντηση των συναδέλφων σας, στον Ασπρόπυργο, στο εκβιαστικό δίλημμα της εργοδοσίας και η ηρωική στάση τους είναι από μόνη της μια πρώτη νίκη, παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους, σας καλούμε άμεσα να δώσετε ενιαία αγωνιστική - ταξική απάντηση, και με τη δική σας συμμετοχή στην απεργία».