Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Σε συνθήκες εκμετάλλευσης και χωρίς δικαιώματα η μαθητεία



Μαθητή-μαθήτρια των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ,

Το διαφημιστικό σύνθημα του ΟΑΕΔ που αναφέρει πως στις σχολές μαθητείας, δίνεται η ευκαιρία της "απόκτησης εργασιακής εμπειρίας", αποτελεί το τυρί αλλά δε δείχνουν τη φάκα. Η μαθητεία στις σχολές του ΟΑΕΔ για τις επιχειρήσεις αποτελεί δώρο. Αμφίβολη ποιότητα πρακτικής που τη βρίσκεις όλο και πιο δύσκολα, καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης, ανασφάλιστη εργασία, δουλειά στις περισσότερες περιπτώσεις άνω των 8 ωρών, μεροκάματο στο 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη αλλά κυρίως απληρωσιά. Στο τέλος ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να απολύει χωρίς καμία αποζημίωση και να παίρνει άλλους μαθητευόμενους ανακυκλώνοντας το εργατικό δυναμικό.

Μην ανέχεσαι την κοροϊδία, τη μαθητεία-εκμετάλλευση
Ο ΟΑΕΔ αποτελεί ένα άμεσο εργαλείο εξυπηρέτησης και προστασίας του εργοδότη. Οι σχολές μαθητείας διαθέτουν τους μαθητές ως τσάμπα εργάτες στις επιχειρήσεις ώστε αυτές να πλουτίζουν και να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.
Στην κοινωνία της τεχνολογικής έκρηξης αντί να εργαζόμαστε λιγότερο και να ζούμε καλύτερα, μας παρουσιάζουν ως πρόοδο να δουλεύει ένα παιδί από τα 15. Αντί να ενισχυθεί το πλέγμα προστασίας ώστε η εργατική-λαϊκή οικογένεια να στέκεται αξιοπρεπώς στη ζωή, η ταξική πολιτική των κυβερνήσεων των επιχειρηματιών και της εργοδοσίας οξύνει τις υπάρχουσες αντιθέσεις, αναγκάζει και στέλνει νέα παιδιά στην ανάγκη να μάθουν τέχνη από νωρίς για να βγουν με τους χειρότερους και τους πιο εκμεταλλευτικούς όρους στο μεροκάματο.
Κανένα δικαίωμα στη δουλειά από αυτά που είχαν οι γονείς μας δε θα έχουμε εμείς, καμία περίθαλψη, ούτε ένσημα, ούτε 8ωρο, ούτε υπερωρίες, αν δεν αντισταθούμε, αν δεν οργανώσουμε την οργή μας. Ο πόλεμος που μας έχουν κηρύξει απαντάται με πόλεμο. Αν δεν αντισταθούμε ο παραπάνω εφιάλτης, θα γίνει πράξη.
Ο δικός τους πλούτος εξαρτάται από τη δική μας φτώχεια.
Ή εμείς ή αυτοί. Τα ψέματα τελείωσαν. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά.
ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ, ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, με ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα να συνεχίσουμε την πάλη. Να σηκώσουμε πιο ψηλά τη σημαία των ταξικών αγώνων σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή κατάρτισης και μαθητείας.
Κανένας εργάτης, άνεργος, νέος να μη λείψει. Να ’ρθει πιο κοντά στο ΠΑΜΕ, να οργανωθεί στα σωματεία του, να εκφράσει αγωνιστικά, ταξικά την οργή του. Ακόμα πιο ορμητικά να αρνηθεί την πληρωμή των χαρατσιών. Να μην ξεγελαστεί από καλέσματα για συναίνεση και κοινωνική συνοχή. Δεν υπάρχει κανένα κοινό συμφέρον με τους εκμεταλλευτές του. Να απορρίψει τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία.
Η απεργία την 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ της πάλης απέναντι στον πόλεμο που μας έχει κηρύξει η πλουτοκρατία.

Το ΠΑΜΕ σας καλεί όλους και όλες στην Απεργία και στη συγκέντρωση
 την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη στην Ομόνοια στις 11πμ
 
ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 Όλοι στο δρόμο των χαλυβουργών της Ελευσίνας που για πάνω από 5 βδομάδες απεργούν, βρίσκονται στις πύλες του εργοστασίου και δίνουν αγώνα περήφανο, αξιοπρεπή και δυναμικό.

Αντεπίθεση για την Εργατική Λαϊκή Εξουσία όπου ο λαός θα κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει, χωρίς μονοπώλια, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερής διαγραφή του χρέους.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ του ΠΑΜΕ