Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

«Νιώθουμε περήφανοι για σας» Ατελείωτα είναι τα μυνήματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον Αγώνα των απεργών της χαλυβουργίας όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά και από κάθε γωνιά του πλανήτη

«Οι γονείς μας σε λίγο δε θα έχουν ούτε να μας ταΐσουν!»
Η οργή των μαθητών της Ελευσίνας τους οδήγησε στο πλάι των απεργών χαλυβουργών
Παιδιά 14, 15 και 17 χρόνων - το πολύ - φώναζαν με πάθος χτες το πρωί στην πλατεία της Ελευσίνας «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Εδειχναν να ταυτίζονται τόσο με τον αγώνα των απεργών χαλυβουργών, ώστε να θέλουν πεισματικά να νικήσουν. Το θέαμα ήταν τόσο συγκλονιστικό, που κανένας δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορος, να μην κοντοσταθεί να κοιτάξει τους μαθητές, να μην τους χειροκροτήσει όταν άκουγε τα συνθήματά τους, να μην πιάσει κουβέντα μαζί τους για να διαπιστώσει τελικά: Στην εργατούπολη αυτή δεν είναι καθόλου περίεργο που οι μαθητές βλέπουν στους χαλυβουργούς τους δικούς τους γονείς.Η Νίνα είναι μαθήτρια Β' Λυκείου στο 1ο ΕΠΑΛ Ελευσίνας. Μίλησε στον «Ρ» όπως μιλάει με τους συμμαθητές της: «Ηρθαν φοιτητές στο σχολείο μας και έτσι μάθαμε τι γίνεται στη "Χαλυβουργία". Γιατί από τα ΜΜΕ δεν περιμένουμε τίποτε άλλο από παραπληροφόρηση. Ξεσηκωθήκαμε. Εχουμε και έναν συμμαθητή μας που ο πατέρας του δουλεύει εκεί. Μας ήρθαν όλα στο μυαλό. Από την Παιδεία, που δεν έχουμε τίποτα - ούτε βιβλία - και το μόνο που μας μαθαίνουν είναι να είμαστε με σκυμμένο κεφάλι, μέχρι τους γονείς μας που δεν έχουν λεφτά και μας στέλνουν στα φροντιστήρια για να μάθουμε πέντε γράμματα κι αυτά με το ζόρι. Δεν τους περισσεύουν, το βλέπουμε. Και θέλουν να δίνουν στους εργαζόμενους 500 ευρώ. Πώς θα ζήσουν; Πώς θα ζήσει ο εργαζόμενος στη "Χαλυβουργία" με τρία παιδιά; Να απολύσουν κάποιον με τρία παιδιά; Τι θα κάνει αυτός ο άνθρωπος; Και άμα είσαι πάνω από 50 χρόνων δεν βρίσκεις πουθενά δουλειά...

Η μάνα μου κλαίει, πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Δουλεύει σε ένα σπίτι και είναι μόνη της, χωρισμένη. Αλλά κι αυτή η οικογένεια που δουλεύει τους κόβουν τους μισθούς και η μάνα μου αναγκάζεται να κόβει από τη μόρφωση του παιδιού της. Και ο κύριος Μάνεσης έχει το σπίτι του ζεστό, τα παιδιά του σε καλά σχολεία... Εμένα η μάνα μου μπορεί αύριο να μην έχει να με ταΐσει!».
Εκείνη τη στιγμή παρεμβαίνει στην κουβέντα ο Νίκος, συμμαθητής της: «Κι αυτά γίνονται. Ακούσαμε για τα παιδιά που είναι υποσιτισμένα και λιποθυμάνε στα σχολεία. Το ακούσαμε και για ένα σχολείο εδώ, στην Ελευσίνα, και κοιταζόμασταν ποιος από μας είναι στην ίδια θέση...».
Συνεχίζει η Νίνα: «Οι γονείς στεναχωριούνται, δεν θέλουν να καταλάβουμε ότι δεν έχουν. Μας δίνουν με μαύρη ψυχή ένα χαρτζιλίκι να πάμε για καφέ. Ξέρεις κάτι; Του χρόνου θα πάω Γ' Λυκείου, θα πρέπει να δουλεύω για να δώσω πανελλήνιες, θα πρέπει να δουλεύω για να σπουδάσω. Ομως είναι το όνειρό μου να σπουδάσω και δε θα μου το στερήσει κανείς! Γιατί ο κύριος Μάνεσης και ο κάθε κύριος νομίζουν ότι τα λεφτά είναι δικά τους. Δεν είναι δικά τους, είναι του λαού. Και είναι ψέματα ότι έχουμε "εθνική κρίση". Αν είχαμε εθνική κρίση δε θα τα έπαιρναν από τους εργαζόμενους, θα τα έπαιρναν από τους βιομήχανους...».
Επειτα, μιλάμε με τον Γιάννη, μαθητή της Γ' Λυκείου στο 1ο ΕΠΑΛ Ελευσίνας και γιο χαλυβουργού: «Δυσκολευόμαστε, έχουν σφίξει τα πράγματα, το χαρτζιλίκι έχει κοπεί, οι βόλτες έχουν κοπεί, αλλά παρ' όλα αυτά προσπαθούμε. Υπάρχει ενίσχυση από όσους μπορούν, μας είχαν φέρει και τρόφιμα. Ο πατέρας μου δεν έχει απολυθεί ακόμα, δεν ξέρουμε αύριο. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου με υποστηρίζουν όπως μπορούν. Κι εγώ προσπαθώ να τους πείσω να πηγαίνουμε στις πορείες, να υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους όσο μπορούμε. Πάνω - κάτω όλοι στην ίδια μοίρα βρισκόμαστε και προσπαθούμε να το πολεμήσουμε. Δε νομίζω να υπάρχει παιδί στο σχολείο που να μην έχει περάσει τις δυσκολίες που περνάμε όλοι. Μερικοί καθηγητές μας υποστήριζαν. Αλλά οι περισσότεροι, μαζί με τον λυκειάρχη, προσπαθούσαν να μας πείσουν να μην έρθουμε εδώ σήμερα. Μας έλεγαν πως δεν είναι πράγματα αυτά, τι θα κάνετε, επανάσταση; Μας απειλούσαν ότι θα βάλουν απουσίες, ενώ αν ήταν κάποιο άλλο συμβάν, από τη στιγμή που λείπουν ολόκληρες τάξεις, δε μετράνε οι απουσίες. Εμείς αναγκαστικά θα δεχτούμε τις απουσίες.
Από ηθικό πάμε καλά. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο, που αν δεν είχαμε και ηθικό δε θα υπήρχε σπίτι... Εχω δυο ακόμα αδέλφια. Ο ένας σπουδάζει κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση, αλλά κι αυτός όποτε έχει δουλειά δουλεύει, και ο άλλος είναι 8 χρόνων».

Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης
Για δεύτερη συνεχή μέρα καταφθάνουν στη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ μηνύματα ταξικής αλληλεγγύης από κάθε γωνιά του πλανήτη, στήριξης του δίκαιου πολυήμερου απεργιακού αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Τα μηνύματα που έφθασαν χτες είναι από τις εξής οργανώσεις:
1. Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Εργαζομένων στο Μέταλλο, Ορυχεία
2. Ομοσπονδία Εργαζομένων Ονδούρας
3. Συνδικάτο Εργαζομένων Υδρευσης Ονδούρας
4. Ομοσπονδία Τροφίμων, Τουρισμού Πορτογαλίας
5. Συνδικάτο Υγειονομικών Κόστα Ρίκα
6. Συνδικαλιστική Ενωση Εργαζομένων Βραζιλίας
7. Συνδικάτο Εργαζομένων «Cruz Villegas» Βενεζουέλας
8. Ομοσπονδία Ελληνικών Εργατικών Προοδευτικών Συνδέσμων Αυστραλίας
9. Βάσκικη Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (Ισπανία)
10. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα τον Κομμουνιστών
11. Κομματική Οργάνωση της πόλης Γοριάτσιι Κλιούτς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας
12. Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας
Επίσης, οι σύντροφοι από τη Βενεζουέλα μας ενημέρωσαν ότι το Ψήφισμα της Συνέλευσης των εργαζομένων το έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Tribuna Popular», KKB.
Αγώνας - παράδειγμα για κάθε εργάτη
Στο μήνυμα αλληλεγγύης η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Εργαζομένων στο Μέταλλο, Ορυχεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας αφού αναφέρει ότι πρόκειται για έναν αγώνα - παράδειγμα για όλη την εργατική τάξη και περιγράφει την οργανωμένη αντίσταση στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, σημειώνει:
«Τα σχέδια αυτά είναι μια ακόμη προσπάθεια των καπιταλιστών σε σύμπνοια με τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς τους ενάντια στην εργατική τάξη της Ελλάδας και της Ευρώπης και έρχονται να προστεθούν στο κύμα απολύσεων στον τομέα του μετάλλου σε όλη την ΕΕ. Πολλές πολυεθνικές, ακόμη και κερδοφόρες, απολύουν εργάτες, κάνουν περικοπές στους μισθούς, χτυπάνε συνδικαλιστικά δικαιώματα για να βγουν από την κρίση με όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες».

ΠΑΣΕΒΕ
Κομβόι αλληλεγγύης για τους απεργούς
Σήμερα, από το Κάμπινγκ Χαϊδαρίου
Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ μαζί με τις ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ και την Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ θα δώσουν το «παρών» και θα εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση του αγωνιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Σημείο συνάντησης, το Σάββατο 19 του Νοέμβρη στις 10 το πρωί, στο Κάμπινγκ Χαϊδαρίου.
Η διοίκηση της ΕΝΩΣΗΣ ΕΒΕ Ηλιούπολης εκφράζει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας ΑΕ» και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην έμπρακτη συμπαράσταση που διοργανώνουν το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης, ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης (ΟΓΕ), η Επιτροπή Αγώνα Τυπογραφικών, οι πολιτιστικοί Σύλλογοι «Αγίου Κωνσταντίνου» και «Αλληλεγγύη». Το Σάββατο 19 του Νοέμβρη στις 5 το απόγευμα θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο Ηλιούπολης πούλμαν με προορισμό την πύλη του εργοστασίου.

Για το μέλλον των παιδιών μας
Χρήματα για την οικονομική ενίσχυση των απεργών της Χαλυβουργίας συγκέντρωσε ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Τούμπας Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε την Τετάρτη 16 Νοέμβρη για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στην επιστολή του προς τους απεργούς εργάτες σημειώνει: «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα σας για αξιοπρέπεια, ανθρωπιά, δικαίωμα στη δουλειά -όχι με μισθούς πείνας- για όλους τους ανθρώπους, για το μέλλον των παιδιών σας και των παιδιών όλων των εργαζομένων. Για την οικονομική σας ενίσχυση συγκεντρώσαμε το ποσό των 240,5 ευρώ (τα 50 λεπτά είναι από μια μικρούλα)».
ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
«Νιώθουμε περήφανοι για σας»
Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους χαλυβουργούς - απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» έστειλαν οι αγωνιστές της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), σημειώνοντας ότι με θαυμασμό παρακολουθούμε το θαρραλέο και σκληρό αγώνα που δίνετε ενωμένοι και συσπειρωμένοι, προκειμένου να υλοποιήσετε στην πράξη την απόφασή σας να μην υποκύψετε στους εργοδοτικούς εκβιασμούς και να μην επιστρέψετε στο χαλυβουργείο με σκυμμένο κεφάλι. Νιώθουμε υπερήφανοι για σας, γιατί θεωρούμε ότι στις σκληρές συνθήκες που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, εσείς, με τη σιδερένια θέλησή σας να συνεχίσετε τον αγώνα μέχρι να επιστρέψετε στη δουλειά μαζί με τους 34 απολυμένους εργαζόμενους και με αξιοπρεπή μεροκάματα ...δίνετε ένα μεγάλο μάθημα λεβεντιάς, θάρρους και αγωνιστικότητας. Ο αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στεκόμαστε στο πλευρό σας και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα σας, γιατί πιστεύουμε πως ένας δίκαιος αγώνας, όπως είναι ο δικός σας, αφορά όλους τους Ελληνες...