Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Μίκης Θεοδωράκης: Δεν στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει «απαράδεκτη ηθική κακοποίηση»

Με επιστολή του που αναρτήθηκε στην προσωπική ιστοσελίδα του ο Μίκης θεοδωράκης αναφέρει ότι δεν στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνει, μάλιστα, υπονοούμενο ότι ανακοίνωση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που κυκλοφόρησε με την υπογραφή «Σπίθα» είναι κατασκεύασμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη δόθηκε στη δημοσιότητα ως απάντηση σε ερώτηση φίλου του μετά από την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί από προηγούμενη δήλωσή του με ημερομηνία 6 Γενάρη, ότι δήθεν στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη δήλωση προβλήθηκε υπό τον τίτλο «Στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ» στο σύνολο σχεδόν των διαδικτυακών μέσων και σ' αυτήν μεταξύ άλλων καλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ: «Να δεσμευθεί προεκλογικά, εδώ και τώρα, ότι εάν και εφ' όσον γίνει κυβέρνηση, το πρώτο πράγμα που θα κάνει, θα είναι να φέρει στη Βουλή νόμο για την οριστική και πλήρη απαλλαγή της χώρας από όλους τους επαχθείς όρους του Μνημονίου».


Με τη σημερινή, δεύτερη δήλωσή του, υπό μορφή επιστολής, ο Μίκης Θεοδωράκης εξηγεί ότι «ο όρος που έθεσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εν γνώσει μου ανέφικτος». Στη συνέχεια παραθέτει ένα ιστορικό των επαφών που είχε ο μουσικοσυνθέτης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε παρελθόντα χρόνο, από το οποίο προκύπτει ότι «η συνεργασία μαζί μας δεν ήταν ειλικρινής αλλά απλώς μας μεταχειρίστηκε, για να αυξήσει μονομερώς την εκλογική του δύναμη και να μπει στη Βουλή, με στόχο την κατάκτηση της διακυβέρνησης μέσα από το Σύστημα, εγκαταλείποντας τους δυο πυλώνες άμυνας, το Λαϊκό Μέτωπο και τον πλούτο της χώρας». Στη συνέχεια εκτιμά ότι «δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διακηρύττει από τώρα το τέλος του Μνημονίου» και μιλά για «μια απαράδεκτη ηθική κακοποίησή» του (σ.σ. του Μίκη), σημειώνοντας ότι «δεν θα αποκάλυπτα τώρα αυτή την ζοφερή αλήθεια, αν δεν με προκαλούσε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού πρώτα διέλυσε την ΣΠΙΘΑ με τη μέθοδο του φραξιονισμού, επιμένει να διατηρεί ομάδες με την ονομασία της Σπίθας, με στόχο να εκμεταλλευτεί για μια φορά ακόμα το όποιο κύρος μου, δηλαδή να ανασκαλέψει την μεγάλη πληγή που μου άνοιξαν ως τώρα».