Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

Γ. Σταθάκης: Το «σκίσιμο» του μνημονίου έγινε «αντικατάσταση»

Για διαστρέβλωση της συνέντευξης που παραχώρησε κατηγορεί την «Deutsche Welle» ο Γ. Σταθάκης.
Το θέμα προέκυψε όταν το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε συνέντευξη στην ελληνική έκδοση της «Deutsche Welle».

Ο τίτλος του δημοσιεύματος που ανάρτησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι ο Γ. Σταθάκης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται έναντι των «δανειστών» να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Στη συνέχεια, ο Γ. Σταθάκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι ο τίτλος δεν ανταποκρίνεται στο ακριβές περιεχόμενο της συνέντευξης που έδωσε, καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά».


Πάντως, από το περιεχόμενο της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτει σαφώς ότι το μνημόνιο δεν θα καταργηθεί, αλλά θα αντικατασταθεί από κάτι παρόμοιο και ότι η «επαναδιαπραγμάτευση» που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, οι τρεις άξονες της επαναδιαπραγμάτευσης είναι το «βιώσιμο χρέος», η «αντικατάσταση του μνημονίου» και «ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο αφορά μια μεγάλη τομή στη δημόσια διοίκηση, μια μεγάλη τομή στο φορολογικό σύστημα».