Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Μεθοδεύσεις για τις συντάξεις

Δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν λόγο για συζητήσεις που γίνονται στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με τα αντίστοιχα των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για νέες μεθοδεύσεις και σχέδια σε βάρος των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτή τη φορά οι μεθοδεύσεις αυτές σχετίζονται με το μοντέλο σύνδεσης της αποδιδόμενης σύνταξης με τα περιουσιακά στοιχεία του συνταξιούχου. 

Σημειώνεται ότι τέτοιες «ιδέες» δεν είναι καινούριες. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ συνέδεε το ύψος της σύνταξης με την κατοχή ιδιόκτητης κατοικίας ή όχι και πως αυτό εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες χώρες. 


Υπενθυμίζεται ότι και στη χώρα μας το νέο σύστημα υπολογισμού και απόδοσης των επικουρικών συντάξεων από το 2015 θα συνδέεται και με το αν η σύνταξη θα συνεχίσει να καταβάλλεται σε δικαιούχους του συνταξιούχου μετά το θάνατό του. Από το αν υπάρχει δικαιούχος ή όχι θα εξαρτάται και το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Ολα τούτα μαρτυρούν, για μία ακόμα φορά, ότι η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.