Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» - Οι ομιλίες της Αλ. Παπαρήγα και βουλευτών του ΚΚΕ


Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», το βράδυ της Τετάρτης. Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε, υπέρ ψήφισαν 51 βουλευτές, κατά 46, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε «παρών». 

H Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι οι δρόμοι ανάπτυξης είναι συγκεκριμένοι. Όπως είπε, «είτε θα έχεις ανάπτυξη με το λαό στην εξουσία και με κοινωνική ιδιοκτησία – όχι γενικώς το λαό στην εξουσία – είτε θα έχεις ανάπτυξη που καθορίζουν τα μονοπώλια.

Στην παρέμβαση της υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θέλει το δημοψήφισμα, συμπληρώνοντας πως ανεξάρτητα τι θα βγάλει, το θέμα είναι να ανοίγει μια χαραμάδα στο λαό που να τον βοηθά να στο επόμενο βήμα, να οργανώσει την αντεπίθεση του. Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση που δεν θέλει να γίνει δημοψήφισμα, ενώ επισήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα, αθωώνει όλη τη μέχρι τώρα πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και καταψηφίζει μόνο ένα τμήμα της.

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει τη συνδικαλιστική δράση, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν θα δεχθεί να έρθει στη βουλή και να συζητήσει κανένα νέο συνδικαλιστικό νόμο.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
Το νομοσχέδιο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά αποτέλεσμα όλης της πορείας απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ακολουθεί η ΕΕ, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναδεικνύοντας τις ευθύνες όλων των κομμάτων που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε, στόχος είναι να δημιουργηθούν νέα πεδία εξασφαλισμένης κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους στον τομέα της ενέργειας, ενώ προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια και θα επιβαρυνθούν οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Ο Θανάσης Παφίλης ξεκαθάρισε ότι για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες θα πρέπει να κοινωνικοποιηθούν η ενέργεια και γενικά τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος.(Δείτε βίντεο ΕΔΩ)

Τα 50 εκατομμύρια φτάνουν οι άνθρωποι στην ΕΕ που ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σχολιάζοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η απελευθέρωση της ενέργειας ωφέλησε τους καταναλωτές. Τόνισε πως το «όχι» του ΚΚΕ είναι από τη σκοπιά της υπεράσπισης των λαϊκών αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο, και σημείωσε πως το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» είναι κρίκος στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)

Στις συνέπειες που θα έχει για τους μικρομεσαίους αγρότες το νομοσχέδιο αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι τα έσοδα από τη μικρή ΔΕΗ θα πάνε για τον εκσυχρονισμό της ΔΕΗ που θα μείνει στο δημόσιο, υπενθύμισε ότι ο σχεδιασμός είναι να πουληθεί και αυτό το κομμάτι στη συνέχεια. Σημείωσε πως το ίδιο γίνεται στα λιμάνια, τα εκσυγχρονίζουν για να έχει εγγυημένα κέρδη ο ιδιώτης. (Δείτε το βίντεο ΕΔΩ)

Αντιπαράθεση από τη σκοπία του κεφαλαίου
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, εξέφρασε τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι μέρος «της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενέργεια» που είναι «η απελευθέρωση των αγορών ενέργειας». Επίσης επανέλαβε το στόχο της αστικής τάξης να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. 

Κομμένη και ραμμένη στο κυβερνητικό κοστούμι που θέλει να φορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η κριτική που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τη νέα φάση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Στην ομιλία που έκανε στη Βουλή, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα, και επομένως για κάθε κρίσιμη απόφαση η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώκει τη συναίνεσή του. Επίσης παρουσίασε την πρόταση του κόμματος του να συγκληθεί η Βουλή για να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να ξεπουλήσει τον ενεργειακό τομέα σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, και ότι παρέλαβε κράτος και θα παραδώσει αποικία. Ωστόσο, άφησε στο απυρόβλητο την πολιτική της ΕΕ και υπεραμύνθηκε της σημερινής ΔΕΗ, η οποία όμως είναι ήδη ιδιωτικοποιημένη. Μάλιστα μιλώντας για λογαριασμό διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου, υποστήριξε ότι η Ελλάδα χάνει το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δηλαδή για τη στήριξη της εγχώριας πλουτοκρατίας, ρόλο που ακολουθεί διαχρονικά η ΔΕΗ και οι άλλες πρώην ΔΕΚΟ.

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ την πρώτη μέρα
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν την ουσία του ζητήματος και την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη βουλή.

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί στη συζήτηση και το θέτει το ΚΚΕ, είναι αν ο σημερινός ενεργειακός σχεδιασμός έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, τη λαϊκή ευημερία ή όχι, σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το δέντρο που σχετίζεται με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», αλλά το δάσος της απελευθέρωσης της ενέργειας, ως βασικό άξονα της ΕΕ. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, σημείωσε ότι ωφελημένοι από το νομοσχέδιο θα βγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα έχουν εξασφαλισμένη κερδοφορία, και θα ζημιωθεί ο λαός που θα πληρώσει πιο ακριβά την τιμή της κιλοβατώρας, και οι εργαζόμενοι, γιατί το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει δημιουργηθεί, θα αξιοποιηθεί για να γίνουν απολύσεις, για να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις.

Τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ, που αντιμετωπίστηκε με πολιτική επιστράτευση, είναι δίκαιος ενώ κατήγγειλε την επιστράτευση των απεργών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση καταργεί με την επιστράτευση τις ελάχιστες συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)