Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Αντι-ΚΚΕ αυθαιρεσίες της «Εφημερίδας των Συντακτών»

«Η Εφημερίδα των Συντακτών» (11-12 Γενάρη 2014), με ολοσέλιδο άρθρο, το οποίο παραπειστικά διαφήμισε ως αποκαλυπτικό,  αναφέρεται στην πρόσφατη 15η Διεθνή Συνάντηση των Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων στη Λισαβόνα  και επιχείρησε να  παρουσιάσει και να ερμηνεύσει σχετική επιστολή του ΚΚΕ στα ΚΚ, παραπλανώντας τους αναγνώστες της.

Ο ίδιος ο τίτλος του άρθρου «Όλοι Οπορτουνιστές πλην ΚΚΕ»  αποπνέει σκοπιμότητα, αντι-ΚΚΕ εμπάθεια, λειτουργεί προβοκατόρικα, όχι μόνο ενάντια στο ΚΚΕ, αλλά γενικότερα  στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. 

Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν έχει τέτοια θέση και πρακτική, αλλά διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και συνεργάζεται σταθερά με δεκάδες ΚΚ, συζητά σοβαρά ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα με ΚΚ που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, με πολλά από αυτά αναπτύσσει κοινές δράσεις, εκφράζει αλληλεγγύη στους αγώνες τους.


Παράλληλα, έχει ισχυρό μέτωπο σε κόμματα που μεταλλάχθηκαν, συμπεριλαμβανομένων  αυτών που ηγούνται στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), τις θέσεις του οποίου αναμασά η εφημερίδα.

Η πραγματικότητα είναι ότι στο κομμουνιστικό κίνημα διεξάγεται ουσιαστική συζήτηση για σύνθετα ζητήματα, γίνεται ιδεολογική διαπάλη με κριτήριο πώς θα διαμορφωθεί αποτελεσματική επαναστατική στρατηγική για το συμφέρον της εργατικής τάξης, των λαών.

Αυτό γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια, αυτό έγινε και στη 15η Διεθνή Συνάντηση. Οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν δημοσιευτεί πολλές φορές και ο συντάκτης του άρθρου, Νίκος Σβέρκος, τις γνωρίζει …  αλλά προσπαθεί να δείξει ότι «ανακάλυψε την …Αμερική». Ερμηνεύει τα γεγονότα αυθαίρετα, πιστεύοντας ότι μπορεί, έτσι,  να χτυπήσει το ΚΚΕ.

Η επιστολή που μετέφρασε η εφημερίδα δεν έχει αποσταλεί μόνο στο Πορτογαλικό ΚΚ, με το οποίο το ΚΚΕ διατηρεί πολύχρονες σχέσεις και συζητά όλα τα ιδεολογικά - πολιτικά ζητήματα, αλλά έχει αποσταλεί σε δεκάδες ΚΚ στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης που έγινε για την προετοιμασία της 15ης Διεθνούς Συνάντησης και τη σχετική κοινή ανακοίνωση.

Σημασία έχει τι αποκρύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο συντάκτης του άρθρου. Αποκρύπτει: 

Ότι το ΚΚΕ έχει σημαντική πορεία και προσφορά στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα κι αυτό αναγνωρίζεται από το σύνολο των ΚΚ, ακόμα και από αυτά που έχουν διαφορετικές θέσεις.

Ανέλαβε την  ευθύνη της πραγματοποίησης των Διεθνών Συναντήσεων από το 1999 μέχρι το 2005 στην Αθήνα και έχει αναμφισβήτητη συμβολή σε όλες τις συναντήσεις μέχρι σήμερα.

Οργάνωσε Διεθνή Συνάντηση το Δεκέμβρη του 2011 με πρωτοφανή μαζικότητα, με τη συμμετοχή 76 ΚΚ από 58 χώρες.

Μόνο το τελευταίο διάστημα:

70  Κομμουνιστικά Κόμματα στήριξαν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, του ΚΚ Τουρκίας και του Συριακού ΚΚ ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.

61  Κομμουνιστικά Κόμματα απέστειλαν θερμά χαιρετιστήρια για την επέτειο των 95 χρόνων ζωής και πάλης του ΚΚΕ.

32 Κομμουνιστικά Κόμματα συμμετείχαν στην «Ευρωπαϊκή Συνάντηση» που οργάνωσε το ΚΚΕ στις Βρυξέλλες.

29 Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρώπης, μαζί με το ΚΚΕ,  συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στην ΕΕ, στο πλαίσιο της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για τη μελέτη και την ανάδειξη ευρωπαϊκών ζητημάτων.   
 
Συνεπώς, η προσπάθεια της «Εφημερίδας των Συντακτών» και αυτών που τη μιμούνται να παίξουν το ρόλο της «Σφήνας» για να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ, τους εκθέτει και θα πέσει στο κενό.