Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΕΕ: «Πράσινο φως» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την καταδίκη της πολεμικής επέμβασης 

Το «πράσινο φως» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σε υποστήριξη των αφρικανικών και των γαλλικών δυνάμεων στη χώρα, άναψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στη σημερινή τους συνεδρίαση, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

«Συνήφθη συμφωνία μεταξύ των υπουργών για μια αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», σημείωσε μια διπλωματική πηγή. Η συμφωνία αυτή ήταν «ομόφωνη», διευκρίνισε άλλη διπλωματική πηγή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ενέκριναν την αποστολή έως και 1.000 στρατιωτών, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς», ενώ, σύμφωνα με αυτές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, συναίνεσαν για την αποστολή περίπου 500 στρατιωτών, στην πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ εδώ και έξι χρόνια.


Οι υπουργοί ενέκριναν ένα σχεδιάγραμμα για τη δύναμη, η οποία θα έχει μέγεθος τάγματος, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», αλλά τα λεπτομερή στρατιωτικά σχέδια για την αποστολή της χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν να λάβουν αυτήν την εβδομάδα την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή αυτή, όπως επίσης ότι η δύναμη αυτή θα αρχίσει να φτάνει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ως τα τέλη του Φλεβάρη. Αυτή θα στρατοπεδεύσει γύρω από την πρωτεύουσα Μπαγκουί.

Κέντρο Επιχειρήσεων, το στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στην πραγματοποίηση στρατιωτικής επέμβασης στην πολύπαθη αφρικανική χώρα και όπως αναφέρεται στο «κείμενο συμπερασμάτων» τους, «για το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο όρισε το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα ως το Κέντρο Επιχειρήσεων». Την πλήρη επανενεργοποίηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση ως Κέντρο Επιχειρήσεων με επικεφαλής Ελληνα αξιωματικό, διαπραγματευόταν όλο το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες χώρες θα συμβάλουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση με στρατιώτες τους. Η Εσθονία έχει δεσμευτεί για την αποστολή στρατιωτών (έως 55) και η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σουηδία βρίσκονται μεταξύ των χωρών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποστείλουν στρατιώτες, σύμφωνα με διπλωμάτες. Η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένη την πρόθεσή της να συμμετάσχει, παζαρεύει τον τρόπο. Στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, δεδομένου ότι η Γαλλία, έχει το πάνω χέρι στην επέμβαση και ήδη έχει αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμβάλουν.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Αμυνας προβλέπουν ότι η επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα είναι σε πλήρη εξέλιξη τέλη Φλεβάρη, όταν στην Αθήνα θα γίνεται το Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στη λυκοσυμμαχία.
Πίσω από την επέμβαση βρίσκεται ο τεράστιος αλλά ανεκμετάλλευτος ορυκτός πλούτος της χώρας, ωστόσο για άλλη μια φορά ως πρόσχημα προβάλλεται ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας της επέμβασης. Σε αυτό το πλαίσιο και διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο για την ελληνική κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος μιλώντας χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είπε: «Χρειάζεται η άμεση και συντονισμένη δράση της διεθνούς κοινότητας, των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, οφείλουν να πεισθούν να ακολουθήσουν το δρόμο του διαλόγου και της υλοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Στη πραγματικότητα, τόσο η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όσο και ολόκληρη η Αφρική είναι ένα ακόμα πεδίο ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε παλιότερες και αναδυόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλια τους (όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία κλπ). Αυτό ακριβώς κρύβεται πίσω από την δήθεν ευαισθησία για τις διενέξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα θύματά τους και οι οποίες βέβαια στις περισσότερες φορές υποβοηθούνται και υποδαυλίζονται από τους ιμπεριαλιστές για να δημιουργούνται τα κατάλληλα προσχήματα για τις επεμβάσεις τους.

Και ζεστό χρήμα για προσέλκυση του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα και πάλι από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ και ο ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε σήμερα για την αποδέσμευση φέτος σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι δωρήτριες χώρες, εκπρόσωποι των οποίων συνήλθαν σήμερα στις Βρυξέλλες, «κινητοποιούνται πλήρως για να προσπαθήσουν να δώσουν τέλος στη σοβαρή» ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία «είχε για πολύ καιρό μείνει ξεχασμένη», σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Ανθρωπιστικής Αρωγής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

ΚΚΕ: Ερώτηση για την καταδίκη της πολεμικής επέμβασης

Ερώτηση για την καταδίκη της πολεμικής επέμβασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Λιάνα Κανέλλη.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Θέμα: Καταδίκη της πολεμικής επέμβασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Στην ΕΕ προχωρούν οι διεργασίες ώστε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που γίνεται την Δευτέρα 20 Γενάρη, να αποφασισθεί το τελικό σχέδιο γενικευμένης επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η επέμβαση αυτή έχει στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των γαλλικών και άλλων μονοπωλίων στην περιοχή και αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται, λίγες μέρες μετά την έναρξη της ελληνικής προεδρίας, να εμπλέξει τη χώρα μας για μια ακόμη φορά σε επικίνδυνες πολεμικές επεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτούς τους σχεδιασμούς, καταδικάζει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και απαιτεί να μη δοθεί καμία διευκόλυνση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την προώθηση αυτών των σχεδίων. Να κλείσει η βάση της Σούδας, να μη διατεθούν υποδομές που βρίσκονται στη χώρας μας, να μην επανενεργοποιηθεί το Νατοϊκό Στρατηγείο της Λάρισας που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση ως κέντρο επιχειρήσεων.

Ερωτώνται οι υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο ζήτημα της πολεμικής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την εμπλοκή της χώρας μας».

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Αφρική
 

Στην καταγγελία της αναφέρει: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ αναλαμβάνοντας την οργάνωση ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ορίζοντας το στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα ως αρμόδιο για την οργάνωση και το σχεδιασμό της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ. Το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας και οι αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών της συγκυβέρνησης, Ε. Βενιζέλο, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σηματοδοτούν ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ για τη διείσδυση των μονοπωλίων σε νέες αγορές, για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών της περιοχής.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει αμέσως κάθε επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Καλεί τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς να αντιταχθούν και να καταδικάσουν τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση. Να απαιτήσουν να μη διατεθεί το ευρωΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Λάρισα, να μη διατεθεί καμία υποδομή που βρίσκεται στη χώρα μας για την οργάνωση και το σχεδιασμό της πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ. Καμία διευκόλυνση στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας».