Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις από τους μικρομεσαίους αγρότες

Σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, αντιδρώντας στην άγρια φορολόγησή τους, στις δικαστικές διώξεις εναντίον τους, στις νέες περικοπές στις επιδοτήσεις, στη μείωση τιμής του ρεύματος, στο αφορολόγητο πετρέλαιο.

Υλοποιώντας την απόφαση της πλατιάς πανελλαδικής σύσκεψης των Επιτροπών των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λάρισα, χτες Τρίτη βγήκαν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.

Παράλληλα, την Παρασκευή 24 Γενάρη θα πραγματοποιηθούν αγωνιστικές συγκεντρώσεις στις εφορίες σε όλη τη χώρα, για να καταγγελθεί η πολιτική της άγριας φορολόγησης των αγροτών. Το Σάββατο 1 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στην «Αγρότικα» στη Θεσσαλονίκη.


Στο τέλος της βδομάδας (25-26 Γενάρη) θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Επιτροπές Αγώνα και τα συντονιστικά των αγροτών ώστε να σχεδιάσουν την περαιτέρω δράση τους.

Στη Θεσσαλία:
Στο Νομό Καρδίτσας, δεκάδες αγροτικά μηχανήματα έχουν βγει στην πλατεία του Παλαμά και ανάλογη ήταν η συμμετοχή σε χωριά όπως Προάστειο, Μαραθέα, Μάρκο, Φύλλο, Κρανιά, Αγία Τριάδα, Αρτεσιανό, Γραμματικό, Κοσκινάς, Μακρυχώρι, Σταυρός, Γοργοβίτες, Καρδιτσομαγούλα κ.ά. Τα χωριά της Καρδίτσας που έχουν ήδη παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα ξεπερνούν τα 20, ενώ ο αριθμός τους σταδιακά θα αυξάνεται. Εκατοντάδες είναι ήδη τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα που έχουν παραταχθεί στις πλατείες και κεντρικά σημεία των χωριών της Καρδίτσας τα οποία θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός της συμμετοχής των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων κατά τη χθεσινή 1η ημέρα που βγήκαν στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας είναι διπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή 1η ημέρα στις πλατείες των χωριών της περιοχής. Επίσης υπάρχουν χωριά που έβγαλαν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα φέτος, ενώ πέρυσι δεν είχαν συμμετάσχει.

Στα Τρίκαλα, υπάρχουν χωριά - όπως το Μ. Κεφαλόβρυσο και η Λυγαριά - στα οποία βγήκαν τρακτέρ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ενώ καλό ξεκίνημα έγινε και στη Μαγνησία, με τα τρακτέρ να βγαίνουν στο Αερινό. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί σε συγκέντρωση έξω από την Εφορία Τρικάλων, την Παρασκευή 24 Γενάρη, στις 10 π.μ.

Σήμερα Τετάρτη «στο χορό» μπαίνουν οι αγρότες της Λάρισας. Τρακτέρ βγαίνουν σταδιακά σε χωριά των Φαρσάλων, του Πλατυκάμπου και σε άλλες επαρχίες του νομού.  Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την 1η ΔΟΥ Λάρισας την Παρασκευή 24 Γενάρη στις 11 το πρωί.

Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλίες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, οργανώνονται συσκέψεις για να μπουν κι άλλοι αγρότες στον αγώνα. Συγκεκριμένα:

- Στη Λάρισα, συσκέψεις θα γίνουν την Πέμπτη 23 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην Αγιά (ταβέρνα «Κιβωτός») και στις 6.30 μ.μ., στον Αμπελώνα (παλιό Δημαρχείο).

- Στα Τρίκαλα, σήμερα Τετάρτη 22 Γενάρη στη Φαρκαδόνα, την Πέμπτη 23 Γενάρη στο Μεγαλοχώρι και την Παρασκευή 24 Γενάρη στο Μικρό Κεφαλόβρυσο.
Σε άλλες περιοχές:
  • Στην Ηλεία, αγρότες παρέταξαν από χτες στον Κόμβο της Μαραθιάς τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας και των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων. Ο αριθμός τους ενισχύεται σε καθημερινή βάση, ενώ και για σήμερα έχουν προγραμματιστεί περιοδείες και συσκέψεις.
Στο μεταξύ χτες Τρίτη, λίγο μετά τις 11 το πρωί, οι αγρότες της περιοχής μετέβησαν στην εφορία του Πύργου, προχωρώντας σε κατάληψη του υποκαταστήματος, διαμαρτυρόμενοι για τη φορολογική εξόντωσή τους. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, σημείωσε ότι ο αγώνας που πραγματοποιούν είναι αγώνας επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις από τη νέα ΚΑΠ και τα φορολογικά μέτρα, κάλεσε σε συστράτευση στην αναγκαία δημιουργία της λαϊκής συμμαχίας με όλους εκείνους που θίγονται και συνθλίβονται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου. Ταυτόχρονα ακολουθούν συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά του νομού, ενώ την Παρασκευή το πρωί οι αγρότες της περιοχής θα συγκεντρωθούν έξω από την εφορία.
  • Στην Κοζάνη, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να βγάλουν μαζικά τα τρακτέρ τους στις πλατείες χωριών και πόλεων, καθώς και να συμμετάσχουν την Παρασκευή, 24 Γενάρη, στις 11 π.μ. στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει έξω από τις εφορίες στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα. Στο τέλος αυτής της βδομάδας (25-26 Γενάρη) θα γίνουν συνεδριάσεις και συσκέψεις των Επιτροπών Αγώνα και των Συντονιστικών, ώστε να καθοριστεί εκ νέου συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης.
  • Στην Πέλλα, έγινε το βράδυ της Τρίτης σύσκεψη με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων για την οργάνωση κινητοποιήσεων, στη βάση των αποφάσεων της σύσκεψης των Επιτροπών των Μπλόκων. Ακολουθεί νέα σύσκεψη στη Σκύδρα, την Πέμπτη 23 Γενάρη στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο.
  • Στον Έβρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «η ΕΝΟΤΗΤΑ» οργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, την Παρασκευή 24 Γενάρη στις 7 μ.μ.
  • Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου σήμερα Τετάρτη 22 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, σχετικά με ζητήματα που αφορούν τους αγρότες και την οργάνωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Την Παρασκευή 24 Γενάρη καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην εφορία.
Οι βασικές διεκδικήσεις που προβάλλουν με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι:

1. Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους - να μην πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους - να μην τηρούν λογιστικά βιβλία και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος - να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 για κάθε παιδί.

2. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη - κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση - απόσβεση όλων των υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν πληρώσει το διπλάσιο του κεφαλαίου που δανείστηκαν.

3. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ για το 2015-2020 - κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη - να δοθούν άμεσα όλες οι στρεμματικές ενισχύσεις που παρακρατήθηκαν χωρίς λόγο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για δήθεν λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται οι παραγωγοί.

5. Να μην ισχύει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

6. Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

7. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος 50%.

8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων - να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις - να δίνονται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων - όχι στο νέο χαράτσι για τον «κτηνίατρο εκτροφής».

9. Να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί που η σοδειά τους συρρικνώθηκε δραματικά λόγου δάκου και άλλων αιτιών, να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από την ακαρπία και άλλες αιτίες - αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει από όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

10. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στα φάρμακα - να σφραγιστούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών.

11. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - σύνταξη, στους «καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων, το νέο χαράτσι για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων κ.ά.

12. Να σταματήσουν, αμέσως, τα αγροτοδικεία και να παραγραφούν, με πολιτική απόφαση της Βουλής, όλες οι διώξεις και οι ποινές που επιβλήθηκαν.

13. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους και τους συνεταιρισμούς οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

14. Ενίσχυση των νέων αγροτών χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις - να συνεχιστούν τα προγράμματα νέων αγροτών με ποσό ενίσχυσης 100.000 ευρώ.

15. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ - να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

16. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής (να αντιμετωπιστούν τα νέα εμπόδια για την ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου), Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για άρδευση και ύδρευση.

ΠΑΜΕ: Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στις αγροτικές κινητοποιήσεις
Την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράσταση εκφράζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών που ξεκινούν από την Παρασκευή 24 Γενάρη στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Κινητοποιήσεις, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ε.Γ του ΠΑΜΕ, «που έχουν στο στόχαστρό τους την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. Η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς. Θα ξεκληριστούν με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίοι αγρότες συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών, ενώ η κτηνοτροφία οδεύει στον αφανισμό εντείνοντας την διατροφική εξάρτηση του λαού μας.

Τα νέα βάρβαρα μέτρα που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τα χαράτσια , τους δυσβάσταχτους φόρους σε εισόδημα και χωράφια, την μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, την μείωση της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, το πετσόκομμα των εξευτελιστικών συντάξεων του ΟΓΑ, τις μεγάλες αυξήσεις της ΔΕΗ και τον ΕΛΓΑ, θα πλήξουν ακόμη περισσότερο το ήδη μειωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και θα οδηγήσουν σημαντικό τμήμα τους στην εξαθλίωση. 

Ταυτόχρονα οι μικροί αγρότες-κτηνοτρόφοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνει και να πουλάνε την παραγωγή τους μισοτιμής για να αυξάνουν τα κέρδη τους έμποροι, βιομήχανοι και εισαγωγείς τόσο σε βάρος των αγροτών-κτηνοτρόφων όσο και της λαϊκής κατανάλωσης, αφού οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι αγοράζουν πανάκριβα τα προϊόντα. 

Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά του μεγάλου κεφαλαίου, η κυριαρχία των μονοπωλίων για να μας ξεζουμίζουν και να γεμίζουν τα μπαούλα τους με όλο και περισσότερα κέρδη. Ληστεύουν την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές. 

Επομένως ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας της εργατικής τάξης, ενάντια στην βάρβαρη ταξική πολιτική με αντιμονοπωλιακούς στόχους πάλης και αιτήματα, με αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να πετυχαίνουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το "όλοι για έναν και ένας για όλους" ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα.

Μπορούμε με την συμμαχία μας και τον αγώνα μας, να βάλουμε φρένο στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε, μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση να τους ανατρέψουμε, διεκδικώντας εμείς να πάρουμε την εξουσία και να οργανώσουμε την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα να οργανώσουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις των αγροτών, να βρεθούν μαζί τους στη μάχη που ετοιμάζονται να δώσουν, καταλήγει η ανακοίνωση