Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Πού στοχεύουν οι διεργασίες;

Οι διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος καλά κρατούν: Η «κίνηση των 58» και η συγκρότηση της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης», οι «αντιμνημονιακές» δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που σκέφτονται αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές, «Προοδευτικό Φόρουμ» με «Δράση», Συμφωνία για Νέα Ελλάδα, Π80 κ.λπ., οι αλλαγές στη ΔΗΜΑΡ , οι αντιπαραθέσεις στους ΑΝΕΛ, οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις στη Χρυσή Αυγή, η κινητικότητα «στα δεξιά» της ΝΔ και άλλα πολλά ακόμη.

Πού στοχεύει αυτή η εναγώνια και οργιώδης αναζήτηση εναλλακτικών σχημάτων; Τι ψάχνει το αστικό πολιτικό σύστημα; Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός τους είναι: Η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η κυβερνητική εναλλαγή με σταθερή και αταλάντευτη την πολιτική που υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου. Η διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης που θα στηρίζονται σε ευρύτερη λαϊκή πλειοψηφία.

Πρέπει να γίνει καθαρό στο λαό ότι όλες οι προσπάθειες που συντελούνται κινούνται στην ίδια κατεύθυνση: Σε αυτήν της αναπαλαίωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Που είναι σάπιο και ξεπερασμένο, γιατί, ανεξάρτητα αν πρόκειται για νέα πολιτικά σχήματα ή για νέα πρόσωπα, υπερασπίζεται τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που είναι υπεύθυνος για την κρίση, τη διαρκή υποτίμηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

Οι διεργασίες αυτές εξελίσσονται σε συνθήκες που εκδηλώνονται ενδοαστικές αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και της μελλοντική ανάκαμψη. Αντιθέσεις που διαπλέκονται με διαπάλη που διεξάγεται στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης αλλά και διεθνώς ανάμεσα σε παλιά και νέα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Διεργασίες που εξελίσσονται στο φόντο σκανδάλων που δημοσιοποιούνται καθημερινά και «καίνε» ή «ανοίγουν» χαρτιά στο τραπέζι.

Το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να εμφανιστούν και «νέα φρούτα» στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών ή να «αποστρατευτούν» πολλοί ακόμα με αφορμή σκάνδαλα για μίζες, διαφθορά, βρώμικο χρήμα. Διεργασίες που σίγουρα θα επιταχυνθούν με προοπτική τις ευρωεκλογές αλλά και τις τοπικές περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Μάη. Εξάλλου, οι ίδιες οι εκλογικές μάχες θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.


Οι διαχωριστικές γραμμές που διαμορφώνονται ανάμεσα στις δυνάμεις που συμμετέχουν στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού δεν έχουν να κάνουν με διαφωνίες στη στρατηγική. Το αντίθετο συμβαίνει. Η συμφωνία τους στο μονόδρομο της ΕΕ, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, είναι αυτή που τις βάζει απέναντι από το εργατικό - λαϊκό συμφέρον, το οποίο καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει στο έδαφος του καπιταλισμού και της εξουσίας των μονοπωλίων, στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Πρέπει λοιπόν να είναι κριτήριο για τη στάση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων μπροστά στις εκλογικές μάχες του Μάη. Με την ψήφο τους θα βάλουν πλάτη στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος; Θα στηρίξουν την αναπαλαίωσή του; 'Η θα δυσκολέψουν αυτές τις διεργασίες ενισχύοντας το ΚΚΕ; Συμβάλλοντας στη δράση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, στηρίζοντας την προσπάθεια για τη συγκρότηση μαχητικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στην ΕΕ, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του; Στηρίζοντας δηλαδή το μοναδικό δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο: Την εργατική - λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, θα προχωρήσει στην αποδέσμευση από την ΕΕ και στη μονομερή διαγραφή όλου του χρέους.

Αναδημοσιεύεται απο την στήλη η «Άποψή μας», Ριζοσπάστης Τετάρτη 15 Γενάρη