Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΝΑΞΟΥ



Σχεδόν δυο μήνες έχουν περάσει από το πέσιμο των πέτρινων όγκων στο δρόμο Κόρωνος - Σκαδό . Από τότε, καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε για την λύση του προβλήματος από τους αρμόδιους, παρά μόνο κάποιες τυπικές επισκέψεις στον τόπο της κατολίσθησης ίσα για να μας δείξουν ότι ενδιαφέρονται.
Μπορεί να καθάρισαν τον δρόμο από τα βράχια που τον είχαν κλείσει, αλλά για την ασφάλεια των κατοίκων, των διερχόμενων οδηγών και των μαθητών που καθημερινά αναγκάζονται να περνούν από το σημείο δεν εγγυάται κανείς.
Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ από εκείνη τη στιγμή σταμάτησαν τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα, επιβάτες και μαθητές να διανύουν πεζοί καθημερινά την απόσταση από το Σκαδό στην Κόρωνο και αντίστροφα. Μαθητές του δημοτικού σχολείου από το χωριό της Μέσης αναγκάζονταν να πηγαίνουν στην Κόρωνο με Ι.Χ. αυτοκίνητο και τώρα που ο ιδιοκτήτης του λείπει δεν πηγαίνουν καθόλου στο σχολείο χάνοντας τα μαθήματα τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Συνταξιούχοι αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Χώρα (για ιατρικές εξετάσεις, υπηρεσίες κ.α.) με ταξί, έχοντας ως αποτέλεσμα η ήδη πενιχρή σύνταξη να καταναλώνεται στα κόμιστρα της μεταφοράς.
Τι και αν όπως λέγεται, ο τουρισμός  το Πάσχα κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα; Στα χωριά της ορεινής Νάξου αυτό δεν το διαπιστώσαμε, αφού κανένας δεν μπόρεσε να τα επισκεφθεί, είτε λόγο έλλειψης  συγκοινωνίας, είτε λόγο του δικαιολογημένου  φόβου αντικρίζοντας την εικόνα του ρημαγμένου δρόμου. Αυτό είχε φυσικά άμεσο αντίκτυπο και στους επιχειρηματίες της περιοχής που σαν να μην έφτανε η οικονομική κατάσταση και η εξαθλίωση που έχει φέρει στις επιχειρήσεις τους το κράτος, ήρθε και  ο αποκλεισμός του δρόμου  να τους αποτελειώσει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2003 δεν έχουν λείψει τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της ορεινής Νάξου, δείχνοντας το πόσο επιφανειακά και ανεύθυνα αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους προβλήματα  κάθε φορά οι αρμόδιοι  της νομαρχίας (περιφέρειας) και του δήμου . Αυτό φάνηκε και τώρα, αφού για μία ακόμη φορά και ο δήμος και η περιφέρεια και οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες δύο μήνες μετά τη κατάπτωση των βράχων και των αποκλεισμό πέντε χωριών της ορεινής Νάξου (Κόρωνος – Σκαδό – Κωμιακή – Μέση – Απόλλωνα), έδειξαν για μία ακόμη φορά την αδιαφορία, την ανευθυνότητα τους και πως ο δήμος Νάξου και μικρών Κυκλάδων αρχίζει και τελειώνει στην πόλη της Χώρας και πως τους κάτοικους των χωριών τους αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους δεύτερης  και τρίτης κατηγορίας.
Αδιαφόρησαν για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν το αντιμετώπισαν με υπευθυνότητα και με την διαδικασία του κατεπείγοντος (όπως θα έπρεπε), θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές κατοίκων, μαθητών και επισκεπτών, αποκλείοντας και κάθε άλλη δραστηριότητα (όπως μεταφορά αγαθών, φαρμάκων κτλ) από και προς τα χωριά.
Βλέποντας την αδιαφορία των παραπάνω φορέων για τον αποκλεισμό μας και την γενικότερη υποβάθμιση των ορεινών χωριών, ζητάμε την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και σας δηλώνουνε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Σαν πρώτη ενέργεια με την κατάθεση του παρόντος εγγράφου στις αρμόδιες αρχές, θα προχωρήσουμε σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου από αντιπροσωπεία των φορέων που υπογράφουν το παρόν κείμενο. Και ζητάμε την άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 Επίσης καλούμε ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους των ορεινών χωριών να συμμετέχουν και να δώσουν δυναμικό παρόν σε αυτές τις κινητοποιήσεις.  

  • ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΩΜΙΑΚΗΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΙΟΥ ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
·         Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
 Προϊστάμενο τεχνικής υπηρεσίας κ. Γρυλάκη
·         Δήμαρχο Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ Μαργαρίτη
·         Προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γρατσία
·         Προϊστάμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Αξαόπουλο
·         ΜΜΕ
·         Blogs Νάξου
·         Σύλλογο Κορωνίδας
·         Σύλλογο Απολλωνιατών

Το έγγραφο αυτό έγινε ύστερα από πρωτοβουλία των φορέων της Κωμιακής (Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας, Σύλλογος Γυναικών Κορωνίδας, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Κορωνίδας) και καλεί τα τοπικά συμβούλια και τους κατοίκους των χωριών να στηρίξουν μαζικά αυτή την κίνηση (έχοντας ήδη ανταπόκριση από αρκετούς συντοπίτες μας).