Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ


                                                                                                                            
 
                                                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ

Με έκπληξη ακούσαμε και διαβάσαμε ότι η Τοπική Πολιτική Κίνηση Οικολόγων Πράσινων Νάξου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γραφείο Νάξου, και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έχει προγραμματίσει εκδήλωση και καθαρισμό ακτών με τη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία του Αγερσανίου, των Τριπόδων και του Σαγκρίου.
Η γνωριμία και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα μοναδικά οικοσυστήματα του νησιού μας στο σύνολό τους κι όχι μόνο επιλεκτικά στις παραλίες και στις αρχές μάλιστα της τουριστικής περιόδου είναι θετική.
Αυτό όμως από το να χρησιμοποιούνται τα παιδιά για τον καθαρισμό των ακτών, όπου είναι γνωστό σε όλους ότι βρίθουν από σύριγγες, σκουριασμένα αντικείμενα, προφυ- λαχτικά, ακαθαρσίες, ψόφια ζώα, φίδια και πολλά άλλα απέχει παρασάγγας και εξυπηρετεί άλλες πολιτικές σκοπιμότητες και πέρασμα στη συνείδηση των μαθητών μια συγκεκριμένης πολιτικής.
Αλήθεια ποιος φορέας από τους συμμετέχοντες τόσο επιπόλαια στον καθαρισμό των ακτών από μαθητές αναλαμβάνει την ευθύνη για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών;
Καταγγέλλουμε και θεωρούμε απαράδεκτο να καθαρίσουν οι μαθητές στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης τις ακτές. Υπάρχει η πολιτεία και η δημοτική αρχή και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η γνωριμία και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα μοναδικά οικοσυστήματα του νησιού μας πρέπει να αποτελεί κύριο μέλημα της πολιτείας και της εκπαίδευσης, με ολοκληρωμένη μάλιστα ενημέρωση και για τις πολιτικές διαστάσεις αυτών των θεμάτων. Μόνο έτσι τα παιδιά θα αποκτήσουν γνώση του θέματος, θα μπορούν να αναλύουν, να κρίνουν και να αναπτύσσουν ολοκληρωμένη δράση για την προστασία τους.

                                                 Νάξος, 19-5-2011