Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Φιλολαϊκή ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ και με τους επιχειρηματίες δε γίνεται

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Φιλολαϊκή ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ και με τους επιχειρηματίες δε γίνεται
Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση με ανέργους, την Τετάρτη, στον Κορυδαλλό

Σε συγκέντρωση ανέργων στον Κορυδαλλό μίλησε, το βράδυ της Τετάρτης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Μεταξύ άλλων σημείωσε:«Την προεκλογική περίοδο έχει στηθεί κυριολεκτικά από τα κόμματα που λένε "πάση θυσία στην ΕΕ", έχει στηθεί ένα τεράστιο λαθρεμπόριο ελπίδας απέναντι στο 1.200.000 ανέργους, με στόχο βεβαίως την υφαρπαγή, την κλοπή ψήφων. Απέναντι στους ανέργους στήνεται μια φάκα, μόνο που αυτή τη φορά η φάκα δεν έχει ούτε το τυρί. Συνήθως η φάκα έχει κι ένα τυράκι να φας, αυτή τη φορά η φάκα δεν έχει ούτε το τυρί. Αν δείτε τι λένε τα άλλα κόμματα - η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν αυτό που λέμε "πάση θυσία στην ΕΕ" - το μόνο που υπόσχονται στους ανέργους είναι ότι μπορούν να αυξήσουν κατάτι το επίδομα της ανεργίας. Δηλαδή, το να σου αυξήσουν κατά 50 ευρώ το επίδομα της ανεργίας αυτό θα έλεγα είναι προσβολή κατάμουτρα, όταν αυτό θεωρείται ένα θετικό, φιλολαϊκό και αριστερό μέτρο.
Το ΚΚΕ ξέρει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει απελπισία του ανέργου. Είναι αδύνατον να μην το ξέρουμε, άλλωστε και μέσα στις γραμμές μας και ιδιαίτερα στην ΚΝΕ έχουμε πάρα πολλούς ανέργους. Χαρακτηριστικά λένε οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες ότι συνεδριάζει ένα όργανο της ΚΝΕ κι ενώ τη μια βδομάδα είναι, ξέρω γω, οι μισοί άνεργοι, την επόμενη βδομάδα είναι πολλοί περισσότεροι. Γιατί ιδιαίτερα για τους νέους, ακόμα κι όταν βρίσκουν μια δουλειά, έπειτα από λίγους μήνες τη χάνουν.

Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει δύο ειδών προτάσεις για το θέμα της ανεργίας. Και κακώς, αν θέλετε, λέω τον όρο πρόταση. Είναι μέτωπα πάλης, διεκδίκησης, αντιπαράθεσης και ρήξης. Γιατί οι προτάσεις έχουν νόημα όταν απευθύνεσαι σε μία κυβέρνηση που έχει διάθεση να υποστηρίξει τους ανέργους, που έχει διάθεση να ακούσει ή που εν πάση περιπτώσει θέλει κάτι να κάνει. Οταν έχεις απέναντί σου κυβερνήσεις, και τέτοια θα έχουμε δυστυχώς και μετά τη νέα εκλογική μάχη, όταν έχεις μια κυβέρνηση που δε θέλει και δεν μπορεί ή δεν μπορεί και δε θέλει να αντιμετωπίσει την ανεργία, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ζήτημα προτάσεων. Απόδειξη είναι ότι τρεις φορές μέσα σε ένα ή δύο χρόνια φέραμε στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου προστασίας των ανέργων. Αυτό πανηγυρικά απορρίφθηκε και, όπως είπα, δε μας είπαν ότι αυτά που προτείνετε δεν είναι σωστά, δεν είναι ωραία, δεν είναι δίκαια, αλλά μας είπαν ότι δεν τα χωράει ο κρατικός προϋπολογισμός, δεν τα χωράει η δημοσιονομική πειθαρχία - έτσι όπως πολλές φορές θα την έχετε ακούσει αυτή τη φράση - που πρέπει και οφείλουμε να έχουμε απέναντι στην ΕΕ.Ποια είναι η διαφορά των θέσεων, των διεκδικήσεων του ΚΚΕ απέναντι στα επείγοντα προβλήματα των ανέργων. Εχουμε και αμυντικά αιτήματα και επιθετικά για την κατάργηση της ανεργίας. Γιατί αυτό είναι το κυριότερο.
Καταρχήν εμείς δε θεωρούμε μοναδικό μέτρο την αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Παίρνουμε δε υπόψη ότι από το 1.200.000 ανέργους επίδομα ανεργίας παίρνουν τα 400.000 άτομα. Οι άλλοι είτε είναι μακροχρόνια άνεργοι και σταμάτησαν να θεωρούνται ότι πρέπει να είναι επιδοτούμενοι, ή δεν έχουν όλες τις προϋποθέσεις. Οταν λέμε ανέργους πρέπει να υπολογίσουμε ότι το 1.200.000 θα αυξηθούν. Εχουμε συμβασιούχους που λήγει η σύμβαση και θα απολυθούν. Εδώ στο Δήμο Κορυδαλλού, όπως και σε άλλους δήμους, έμαθα ότι υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Εχουμε μαγαζιά που κλείνουν. Αυτοαπασχολούμενους, όχι μισθωτούς, αυτός που κλείνει το μαγαζάκι του είναι άνεργος. Εχουμε νέους αγρότες που σταματούν την παραγωγή. Είναι κι αυτοί άνεργοι. Εχουμε επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν, που ανήκουν στο Δημόσιο κι αυτές θα ιδιωτικοποιηθούν, είναι μέσα στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, που κανένα κόμμα δεν έχει πάρει θέση ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι για να αγοράσει ένας καπιταλιστής - γιατί καπιταλιστές θα αγοράσουν τις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται - πρώτη προϋπόθεση είναι να μειωθεί το εργατικό δυναμικό. Δεν αγοράζει, δηλαδή, μια επιχείρηση με το ίδιο εργατικό δυναμικό, για διάφορους λόγους και για να προσλάβει καινούριους μέχρι 25 χρόνων που είναι τα 400 ευρώ μισθός. Επομένως θα έχουμε καινούριο κύμα ανέργων.
Εν πάση περιπτώσει η δική μας θέση είναι επίδομα ανεργίας όλοι, χωρίς προϋποθέσεις. Καταγραφή των ανέργων πάρα πολύ καλά μπορεί να γίνει, ας αφήσουν αυτά ότι δεν μπορούν να ξέρουν ποιοι είναι οι άνεργοι κ.λπ. Και βεβαίως δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα 300, 350, ούτε με τα 400, ούτε και με τα 500 ευρώ επιδόματος ανεργίας. Είναι αδύνατον να ζήσει ένας άνεργος με αυτό το επίδομα ανεργίας. Δεύτερον, παίρνουμε υπόψη την οικογένεια του ανέργου και εμείς διεκδικούμε μέτρα που αφορούν, ας πούμε, νοίκι, αν πληρώνει, επιδότηση του ενοικίου. Να πληρώνει το 30% εάν μπορεί να βγαίνει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, γιατί υπάρχουν οικογένειες που έχουν περισσότερους από έναν ανέργους. Το 30% να πληρώνει σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο κ.λπ., αυτό που λέμε υπηρεσίες. Δεν μπορεί να πληρώνει κανονικό λογαριασμό και δεν μπορεί να ζει μέσα στο σκοτάδι. Δεν μπορεί να μην πλένεται για να καταναλώνει λιγότερο νερό. Μιλάμε για στοιχειώδεις σύγχρονες υπηρεσίες. Επομένως, πιάνουμε συνολικά τα θέματα της Υγείας, της Παιδείας, του κόστους των παιδιών του, αν έχει ένα παιδί που σπουδάζει κάπου. Και μάλιστα μπορεί να σπουδάζει και έξω από την Αθήνα. Αρα δεν μπορείς να βλέπεις κεφάλι άνεργος, πρέπει να βλέπεις οικογένεια ανέργου.
Εδώ έχω μάλιστα το σχέδιο νόμου που έχουμε καταθέσει. Παίρνουμε υπόψη αν έχει δάνειο στην τράπεζα. Πρέπει να σταματήσει η πληρωμή του δανείου. Και μάλιστα λέμε όχι όσο δεν πληρώνει το δάνειο να μπαίνουν οι τόκοι κι αν βρει και καμιά δουλίτσα, που θα βρει για λίγο καιρό, αν βρει, να έχει και τους τόκους να πληρώνει. Μιλάμε για δωρεάν εισιτήρια, κάρτα δωρεάν εισιτηρίων. Θα πάρεις, δηλαδή, υπόψη όλη την κατάσταση της οικογένειας. Και βεβαίως να μη γίνονται κατασχέσεις για χρέη. Αυτή η πρόταση τρεις φορές έχει καταψηφιστεί μέσα στη Βουλή απ' τα κόμματα που ζητάνε τώρα να κυβερνήσουν, που ζητάνε ψήφο για διακυβέρνηση. Και θα παλέψουμε γι' αυτά. Και γι' αυτό λέμε η φάκα με το τυρί. Να το πούμε καθαρά: Ενα μεγάλο μέρος των ανέργων, πολύ μεγάλο, ψήφισαν είτε ΝΔ είτε κυρίως ΣΥΡΙΖΑ είτε ΠΑΣΟΚ με την ελπίδα ότι αυτά τα κόμματα θα κυβερνήσουν, το ΚΚΕ, σου λέει, θα είναι στην αντιπολίτευση, και επομένως να πάω σε ένα κυβερνητικό κόμμα γιατί μπορεί κάτι να μου δώσει.
Ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία
Κρατήστε αυτό που λέμε. Και να θέλουν, αν νομίζετε ότι αυτά τα κόμματα θέλουν, δεν μπορούν όχι γιατί είναι ανίκανα κόμματα αλλά γιατί η γενική γραμμή πλεύσης είναι απαγορευτική για δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αυτή τη στιγμή ό,τι έχουν υποσχεθεί τα άλλα κόμματα, ό,τι έχει αποφασίσει η ΕΕ, αυτό που είναι χειροπιαστό είναι το εξής: Γύρω στις 3.000 θέσεις εργασίας - όχι μόνιμες - εντεκάμηνες κ.λπ., έχουν προγραμματιστεί ορισμένα έργα που θα κάνουν, αν γίνουν, αν αποφασίσουν οι επενδυτές να τα κάνουν, όπου υπολογίζεται 5.000 εργαζόμενοι να βρουν δουλειά, 5.000 σε όλη την Ελλάδα για την κατασκευή των έργων. Δηλαδή, ολοκλήρωση αυτοκινητόδρομων, διάφορα δίκτυα μεταφοράς κ.λπ.
'Η αυτά τα λεγόμενα αιολικά πάρκα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως λένε. Αυτά τα έργα, ξέρετε, μέσα σε ένα χρόνο τελειώνουν. Οι νέες τεχνολογίες σήμερα οδηγούν έργα που κάποτε θέλανε πέντε, έξι, επτά χρόνια για να γίνουν, τώρα να γίνονται μέσα σε ένα χρόνο. Αφήστε που έρχονται έτοιμοι τοίχοι, έτοιμες κατασκευές. Και πρόκειται για έργα που από εκεί και πέρα, για να μη σας κουράσω με λεπτομέρειες, θα μπορούσα να σας πω σε ένα ένα έργο, η λειτουργία των έργων αυτών εκεί που χρειάζονται ας πούμε 700 εργαζόμενοι για να γίνουν οι εγκαταστάσεις, η λειτουργία γίνεται με 50 μόνιμους εργαζόμενους. Διότι είναι νέες τεχνολογίες, σεκιουριτάδες θα έχουνε για λόγους ασφάλειας και κάποιοι που θα ελέγχουν με κομπιούτερ τη λειτουργία του έργου. Είναι αδύνατον, δηλαδή, να απορροφηθεί το 1.200.000 άνεργοι.
Θα μου πείτε, μα υπόσχονται σήμερα όλα τα κόμματα ότι θα γίνει προσπάθεια, και η ΕΕ, να γίνουν επενδύσεις. Θα σας πούμε καθαρά και συγκεκριμένα και χωρίς επιθετικούς χαρακτηρισμούς την ουσία. Το πρόγραμμα της ΕΕ για την τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα, που θα γίνει με δανεικά, με δάνεια προς τους επενδυτές, τα οποία βέβαια, καταλαβαίνετε, θα τα αποπληρώσει ο λαός, προβλέπεται να τοποθετηθούν χρήματα σ' αυτό που είπα προηγούμενα. Ολοκλήρωση αυτοκινητόδρομων - θα τα πάρουν οι κατασκευαστικές εταιρείες - προβλέπονται δίκτυα αν γίνουν αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου, αν περάσουν οι αγωγοί από την Ελλάδα. Γιατί τουλάχιστον 15 χώρες ερίζουν από πού θα περάσουν οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θα γίνουν σε λεγόμενα ευρυζωνικά προγράμματα, τηλεπικοινωνίες, ευρυζωνικά προγράμματα, δηλαδή θα γίνουν βασικά σε αυτούς τους τομείς. Ολοι οι άλλοι κλάδοι απουσιάζουν από αυτά τα επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ.
Πάμε τώρα στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων. Εχει βγει με επεξεργασμένη μελέτη και λέει πού οι βιομήχανοι θα κάνουν επενδύσεις - προσέξτε όμως - με όρους. Οι όροι είναι οι εξής: Μείωση της φορολογίας, μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Οταν ακούτε ότι ο ΕΟΠΥΥ, ο νέος οργανισμός παροχών Υγείας, καταρρέει και ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει φάρμακα για τους καρκινοπαθείς, αλλά ούτε γάζες, βαμβάκια και αυτά τα δευτερεύοντα αλλά απαραίτητα υλικά για τα χειρουργεία και για την περίθαλψη των ασθενών, καταλαβαίνετε τι σημαίνει μείωση εισφορών από τους εργοδότες. Οι εργοδοτικές εισφορές πάνε, υποτίθεται, στη συνταξιοδότηση και στην Υγεία. Βεβαίως, τα αφαιρούν από το μισθό των εργαζομένων, από την εκμετάλλευση αλλά εν πάση περιπτώσει πάνε εκεί. Ποιος θα καλύψει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών; Αυτός που παίρνει 500 ευρώ θα δώσει περισσότερες εισφορές; Ζητάνε, επίσης, κατάργηση κάθε μορφής συνδικαλιστικής δραστηριότητας, ατομικές συμβάσεις, φτηνό ρεύμα της ΔΕΗ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Αφού, λοιπόν, εξασφαλίσουν όλα αυτά θα κάνουν κάποιες επενδύσεις. Θα γίνουν επενδύσεις, δεν μπορεί να μη γίνουν, γιατί πώς θα ξανακινηθεί η καπιταλιστική κερδοφορία;
Προσέξτε τώρα ποιοι είναι οι πίνακες που έχει δώσει ο ΣΕΒ για επενδύσεις. Πρώτον, θα επενδύσουν σε ορισμένα εργοστάσια, και όχι πολλά, για την κατασκευή τεχνητής ίνας. Τεχνητή ίνα ενδεχομένως, δεν ξέρω, για ρούχα, θα την εξάγουν την τεχνητή ίνα. Δηλαδή, όχι κλωστοϋφαντουργία, ένδυση που θα πάρω το βαμβάκι από τον παραγωγό ή θα πάρω το μαλλί από τον κτηνοτρόφο για να κάνω ρούχα. Τώρα δεν ξέρω αν θα ντυνόμαστε με τεχνητές ίνες. Εδώ τα ξεχνάνε τα θέματα υγείας κι όλα αυτά. Αλλά δεν είναι μόνο η υγεία. Τεχνητές. Και μάλιστα θα βγάλουν και ένα είδος ίνας το οποίο, λέει, είναι ένα παράγωγο υλικό των φωτοβολταϊκών. Δεν είμαι ειδική να σας πω, έτσι τα γράφουν όπως σας λέω, τι είναι αυτό τώρα από τα φωτοβολταϊκά, τι θα κάνουνε, που έχουν σχέση με είδη ρουχισμού... Αντί δηλαδή να ντυνόμαστε με βαμβακερά, με μάλλινα κ.λπ κ.λπ. Ενας τομέας είναι αυτός. Ενας δεύτερος τομέας είναι μεσογειακή διατροφή, για εξαγωγή προϊόντων της μεσογειακής διατροφής. Που σημαίνει οργάνωση μεγάλων καπιταλιστικών νοικοκυριών, αγροτικών καπιταλιστικών νοικοκυριών με εργάτες γης που θα πληρώνονται, καταλαβαίνετε πώς θα πληρώνονται, και τη μεσογειακή διατροφή όχι για να ζει ο ελληνικός λαός με μεσογειακή διατροφή, για εμπόριο. Εμείς θα τρώμε από τα εισαγόμενα. Αλλος τομέας πάλι που θα επενδύσουν είναι αυτά που προβλέπει και η ΕΕ. Ενέργεια και τέτοια πράγματα. Αλλος τομέας λέει που θα κάνουν επενδύσεις είναι υλικά συσκευασίας. Αλλος τομέας λέει που θα κάνουν επενδύσεις είναι για να κάνουν έργα σε χώρες των Βαλκανίων. Δηλαδή, όχι στην Ελλάδα. Αλλά θέλουν επιδότηση. Δεν ξέρω αν ξέχασα κάποιον τομέα, αν τον θυμηθώ θα το πω συμπληρωματικά, πάντως είναι τέτοιοι τομείς.
Η ανεργία θα πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά
Πουθενά δεν υπάρχει κλωστοϋφαντουργία όπως την εννοούμε, ένδυση, μέταλλο, έπιπλο, ηλεκτρικές συσκευές. Στην Ελλάδα φτιάχναμε ηλεκτρικές συσκευές τη δεκαετία του '50 και του '60, θυμούνται οι μεγαλύτερες γυναίκες, είχαμε την "Εσκιμό", την "Πίτσος" κ.λπ., αυτά τελειώσανε. Φέρνουν εισαγόμενα και το πολύ πολύ εδώ να γίνεται η συναρμολόγηση. Αυτά φτιάχνονταν στην Ελλάδα, δεν μπορεί να φτιάχνονταν τη δεκαετία του '50 και του '60 και σήμερα, που έχουμε πιο έμπειρο εργατικό δυναμικό, που έχουμε πάρα πολλούς επιστήμονες, που εν πάση περιπτώσει η γνώση, η τεχνογνωσία διαχέεται παγκόσμια, να μην μπορούμε να τα φτιάξουμε εδώ στην Ελλάδα και να φέρνουμε εισαγόμενα. Δηλαδή, τουλάχιστον 30 κλάδοι της βιομηχανίας μπορούν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα και προβλέπουνε σε 4 - 5 τομείς, 6 τομείς το πολύ.
Και πρόκειται, σημειώστε, για βιομηχανικές επιχειρήσεις και δε μιλάμε για κλαδική ανάπτυξη, μιλάμε για μεμονωμένες επιχειρήσεις. Οι οποίες βγάζουν πολύ κέρδος και γι' αυτό κάνουν τις επενδύσεις και δεν απαιτούν πολυάριθμο εργατικό δυναμικό. Είναι αυτό που λένε, χαμηλής εντάσεως εργασία, δηλαδή λίγο εργατικό δυναμικό. Είναι δυνατόν αυτοί οι κλάδοι να απορροφήσουν 1.200.000 ανέργους; Με τίποτα. Επομένως, η ανεργία θα πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Τους απασχολεί βέβαια, και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα και την ΕΕ, τους απασχολεί να μειώσουν τον αριθμό των ανέργων, γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτό αποτελεί μία βόμβα μέσα στην ελληνική κοινωνία, όπου βεβαίως και οι εργαζόμενοι θα παίρνουν πολύ λιγότερα απ' ό,τι χρειάζεται για να ζήσουν.
Φυσικά, αυτό το φάρμακο το έχουν βρει όχι τώρα με την κρίση, αλλά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ απ' τις αρχές του 1992 και προηγούμενα από τα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν προετοίμαζαν τη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι η περιστασιακή δουλειά, δηλαδή μία θέση απασχόλησης παλιότερα την μοίραζαν σε τέσσερις, τώρα μία θέση απασχόλησης θα την μοιράζουν σε δέκα. Θα δουλεύεις έξι μήνες, έξι μήνες θα 'σαι άνεργος και δω, θα το πούμε καθαρά, πρόκειται για καταστροφή αυτό που λέμε της ζωντανής ανθρώπινης εργατικής παραγωγικής δύναμης. Διότι, κοιτάξτε να δείτε, πλούτος στη χώρα πρώτα πρώτα είναι ο εργάτης, ο εργαζόμενος, η ικανότητα του ανθρώπου να δουλεύει, αυτός είναι πλούτος. Είναι οι γνώσεις του, διότι εδώ, αυτοί που θα δουλεύουν έξι μήνες εδώ και έξι μήνες εκεί, όχι συνεχόμενα, και θα δουλεύουν έξι μήνες κάθε δύο χρόνια ή εννιά, δε θα μπορούν να αποκτήσουν ούτε εξειδίκευση, ούτε γνώση, δε θα μπορούν να γίνουν ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, θα 'ναι λίγο απ' όλα.
Επενδύουν όπου μυρίζονται μεγάλο κέρδος
Βασική παραγωγική δύναμη για μας είναι ο άνθρωπος, η ικανότητά του για δουλειά και η γνώση του. Αλλά ΕΕ σημαίνει καταρχήν ότι προσαρμόζεται η παραγωγή, ανάλογα καταρχήν με την κερδοφορία, το ίδιο ισχύει και σε εθνικό επίπεδο, αλλά παίρνουν υπόψη και το εξής πράγμα, πώς προχωράει ο διεθνής ανταγωνισμός. Σου λέει, αυτή τη στιγμή δε συμφέρει να έχουμε κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα γιατί υπάρχει κλωστοϋφαντουργία της Κίνας, της Ινδίας, όπου τα μεροκάματα είναι στον πάτο και όπου εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα προϊόντα τους.
Οταν λένε δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα προϊόντα, εννοούν δεν μπορούν να βγάζουν το κέρδος που βγάζουν οι Κινέζοι επιχειρηματίες, δε σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να παράγουμε προϊόντα καλής ποιότητας, ανταγωνιστικά, όταν λένε δεν είναι ανταγωνιστικός αυτός ο κλάδος εννοούνε δε δίνει μεγάλη κερδοφορία, όχι ότι δε δίνει κέρδος. Κανένα κόμμα δεν απαντάει σε αυτό. Λέει θα υπάρχουν προγράμματα απ' την ΕΕ. Μα τα προγράμματα απ' την ΕΕ, από τους βιομήχανους, από τους εφοπλιστές, από, από, από, ναυπηγοεπισκευαστική δεν προβλέπεται. Η αμυντική βιομηχανία, π.χ., θα συγκεντρωθεί σε ευρωπαϊκές μονάδες, θα υπάρχουν ενιαίες ευρωπαϊκές μονάδες αμυντικής βιομηχανίας που κατασκευάζουν πολεμικά πλοία, αυτοκίνητα, τανκς και όλα αυτά, που αυτά θα κατασκευάζονται πια στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, Γερμανία, Ολλανδία.
Η Ελλάδα τι θα είναι; Θα 'ναι η Ελλάδα που περιμένουμε τον τουρισμό κ.λπ κ.λπ. Και μεις δίνουμε σημασία στον τουρισμό, μόνο που δίνουμε σημασία και στον εσωτερικό τουρισμό, με συγχωρείτε, δηλαδή αναψυχή και ανάπαυση των Ελλήνων, και τους ξένους τουρίστες θέλουμε, βεβαίως, αλλά όχι μόνο να κινούνται τα πεντάστερα ξενοδοχεία που εκμεταλλεύονται τους ξενοδοχοϋπάλληλους και τους χτυπάνε σαν τα χταπόδια. Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού στους εργαζόμενους της Ευρώπης έχουν περικοπεί. Που αυτοί πήγαιναν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεν πήγαιναν στα ακριβά ξενοδοχεία, ο κοινωνικός τουρισμός των εργαζομένων της Ευρώπης πηγαίνανε στις πανσιόν, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή πηγαίνανε στις σκηνές, αλλά τρώγανε στο μικρό εστιατόριο του νησιού ή της άλλης τουριστικής περιοχής. Δεν ήταν κλεισμένοι στα μεγάλα ξενοδοχεία, τρώνε, πίνουν, τα κάνουν όλα μέσα κει.
Μάχη να μη σβήσει η ελπίδα για το λαό
Το ΚΚΕ δε μένει σε αυτό που λέμε αμυντικά μέτρα. Προστασία των ανέργων. Οπωσδήποτε απ' τη στιγμή που δεν είμαστε εμείς κουμανταδόροι μέσα στο Κοινοβούλιο και στο πολιτικό επίπεδο, είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε για την προστασία των ανέργων. Ταυτόχρονα, εδώ να το πούμε καθαρά, ο καπιταλισμός μπορεί σε ορισμένα πράγματα να σου δώσει ασπιρίνη για να σου περάσει ο πονοκέφαλος για ένα διάστημα μέχρι να σε ξαναβρεί. Ε, να το πούμε καθαρά, δουλειά για όλους και στην καλύτερη, στην πιο ταχύρρυθμη ανάπτυξη δε θα εξασφαλίσει. Πάει και τελείωσε. Δηλαδή, αυτό που λέμε δουλειά για όλους δεν μπορεί να το εξασφαλίσει, γιατί:
Ποιοι, ας πούμε, κάνουν τις προσλήψεις; Ποιοι αποφασίζουν να τοποθετήσουν τα χρήματα και να επενδύσουν; Είναι οι καπιταλιστές. Αφού δεν αποφασίζουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους παντού όπου στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχει προϊόν χρήσιμο, αλλά επενδύουν με βάση το κέρδος ή έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν έξω - γιατί αυτό είναι η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και η παγκόσμια αγορά, όπου θέλεις επενδύεις - από αυτή λοιπόν τη στιγμή δεν μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Θα δημιουργήσουν ορισμένες και με λιτότητα στους μισθούς. Και αυτό που είπαμε, τις ευκαιριακές, μια θέση για δέκα άτομα. Θα εναλλάσσονται.
Επομένως, μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, με την αποδέσμευση από την ΕΕ, με την κατάργηση των εισαγωγών και των ανισότιμων οικονομικών σχέσεων - δε λέμε να μην υπάρχουν διεθνείς σχέσεις της χώρας μας - υπάρχει ελπίδα να εξασφαλιστεί δουλειά για όλους.
Γιατί μπορεί να εξασφαλιστεί δουλειά για όλους; Οχι γιατί γενικά εμείς είμαστε φιλάνθρωποι. Οχι. Γιατί αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τουλάχιστον 30 - 35 κλάδους στη βιομηχανία. Η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, που λύνει το ζήτημα της διατροφής και δίνει ώθηση στη βιομηχανία, δημιουργεί θέσεις εργασίας. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, που μπορεί να στηρίξει τη βιομηχανία.
Εμείς λέμε ότι ο στόχος της εργατικής τάξης πρέπει να είναι, η προοπτική, η εργατική λαϊκή εξουσία, όπου καταργείται η καπιταλιστική ιδιοκτησία. Μόνο η καπιταλιστική καταργείται. Δεν καταργείται το δικαίωμα να έχεις το σπίτι σου, το αυτοκίνητό σου, ό,τι έχεις κατακτήσει δηλαδή - καταλαβαίνετε - με τον κόπο σου. Δεύτερον, αποδέσμευση απ' την ΕΕ και απ' το ΝΑΤΟ βεβαίως. Τρίτον, δεν είναι εξουσία του ΚΚΕ, είναι εργατική εξουσία και των συμμάχων, των μικρών, μικροπαραγωγών και δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα, δηλαδή όλα θα γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να γίνει μόνο κοινωνική ιδιοκτησία, οι μικροί παραγωγοί θα φτιάξουν παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που δεν έχουν καμία σχέση με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς που γνωρίσαμε. Και όπου θα γίνεται προγραμματισμός παραγωγής και προγραμματισμός απορρόφησης όλων των προϊόντων. Οι άνθρωποι θα αμείβονται ανάλογα με τη δουλειά τους και θα έχουν όλοι ίσες παροχές στην Παιδεία, στην Υγεία και στην Πρόνοια, ίσες, ανεξαρτήτως πού δουλεύουν, αν μένουν στην κορυφή ενός βουνού ή στην παραλία μιας θάλασσας. Εδώ θα είναι εντελώς ίσες οι υπηρεσίες.
Αυτά, και λέμε επιτρέπεται άνθρωποι που εκτιμούν το ρόλο του Κόμματος, ας έχουν διαφορές μαζί μας, μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα, δεν έχει τόσο σημασία αυτό, σημασία έχει να πηγαίνουμε χέρι χέρι, επιτρέπεται να δεχτούν την αποδυνάμωση του Κόμματος;
Στο διά ταύτα, λοιπόν, όχι μόνο να μη φύγουν ψήφοι αλλά να επανακάμψουν. Αυτό πια είναι το κριτήριο των νέων εκλογών. Το ποσοστό, οι ψήφοι του ΚΚΕ. Λίγο - πολύ ξέρουμε τι θα έρθει. Θα έχουμε ή κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή κυβέρνηση, ξέρουμε. Δε θα έρθει κάτι, δε θα ανατραπεί αυτό, αυτό έχει διαμορφωθεί, αυτοί οι δύο πόλοι, ένας πρώτος, ένας δεύτερος. Η νέα κυβέρνηση που θα γίνει δε θα κρατήσει και για πάρα πολύ. Γιατί θα αρχίσουν οι μεταγραφές βουλευτών τώρα. Θα είναι κινούμενη άμμος η Βουλή. Σε κάνα χρόνο θα πάμε σε καινούριες εκλογές κι αν πάμε και σε πτώχευση δε θα μπορεί να σταθεί. Θα περάσει στο κνούτο και στο μαστίγιο, δε θα μπορεί με ωραία λόγια να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ισχυρό ΚΚΕ. Αλλά τι σημαίνει; Οχι από μόνο του ισχυρό. Δεν είναι αυτοσκοπός να είμαστε ισχυροί. Την άλλη μέρα οργάνωση των εργαζομένων στον τόπο δουλειάς και στις συνοικίες λαϊκή οργάνωση, λαϊκές επιτροπές, όποιες μορφές οργάνωσης. Να πετάξουν οι εργαζόμενοι απ' τις διοικήσεις των σωματείων, με μαζικές, δημοκρατικές διαδικασίες, συλλογικές, με αρχαιρεσίες, να πετάξουν όλους τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές. Δε θα αντέξει, δε θα μπορέσει ο λαός να πετύχει τίποτα αν κυριαρχούν στα τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα και σε πολλά πρωτοβάθμια συμβιβασμένοι, εργοδοτικοί, κυβερνητικοί, πουλημένοι, έχει όλες τις κατηγορίες μέσα εκεί. Κι αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Κι αυτό μπορεί να το βοηθήσει το ΚΚΕ. Και ετοιμότητα, κι αυτή την ετοιμότητα πρέπει να την κατακτήσουμε και να φανεί και στην εκλογική μάχη. Αυτή η μάχη πρέπει να είναι μάχη ετοιμότητας για το αύριο, δράσης, για να μη σβήσει η ελπίδα για το λαό».