Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Σε κατάσταση ασφυξίας νοσοκομεία - ΕΟΠΥΥ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΕΟΠΥΥ
Να σταματήσει τώρα ο επικίνδυνος κατήφορος
Αν δεν χρηματοδοτηθούν άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, κινδυνεύουν άνθρωποι. Πρόκληση για άνεργους και ασθενείς η «Κοινωφελής Εργασία»
Η στελέχωση των νοσοκομείων με σταθερή εργασία και πλήρη πλήρη δικαιώματα αφορά την ίδια την προστασία της ανθρώπινης ζωής (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας» ετοιμάζεται να μπει «λουκέτο», αν δεν ανατραπεί ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου που αφήνει το τμήμα με δυο παιδίατρους. Το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» είναι κλειστό από τον Οκτώβρη και μέσα σ' αυτό το διάστημα 4 βρέφη, που έπρεπε να χειρουργηθούν άμεσα, έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με καταγγελίες των γονιών. Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στέρεψαν από στοιχειώδη αναλώσιμα υλικά και απαραίτητα φάρμακα, δανείζονται ή ζητούν από τους ασθενείς να φέρουν σύριγγες, βαμβάκι, γάζες, τρόφιμα, απολυμαντικά κ.ά. Στην Τήνο, άποροι ασθενείς - που έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια - πρέπει να ταξιδεύουν σε μεγάλα νοσοκομεία για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, καθώς δεν υπάρχουν πια στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Αποροι, που δεν έχουν εξασφαλισμένη ούτε τη σίτισή τους, να πληρώνουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για το απαραίτητο φάρμακο!..
Οι υπηρεσίες Υγείας και το φάρμακο - το δικαίωμα στη ζωή, δηλαδή - βρίσκονται ανάμεσα στις μυλόπετρες των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών συμφερόντων που ξεζουμίζουν τα νοσοκομεία, τις δομές Υγείας, τα ασφαλιστικά Ταμεία. Στην πραγματικότητα εκατομμύρια εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι, οικογένειες, συνταξιούχοι, άνεργοι, άποροι είναι δέσμιοι της κρατικής υποχρηματοδότησης από τη μια και της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο από την άλλη, παρότι δεν ευθύνονται σε τίποτα. Παρότι πληρώνουν και ξαναπληρώνουν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρότι παράγουν τα πάντα με τα χέρια και το μυαλό τους. Παρότι η πρόσβαση στην Υγεία θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι έχουν όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παρότι η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι αλματώδης.
Είναι μέγιστη ανάγκη το εργατικό, λαϊκό κίνημα να διεκδικήσει με όλες του τις δυνάμεις την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, με αξιοπρεπείς μισθούς. Κινδυνεύουν ή και χάνονται ανθρώπινες ζωές και δεν χωράει καμία αναμονή πλέον. Μέσα από τα σωματεία τους οι υγειονομικοί, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιβάλλουν με ανεβασμένες μορφές πάλης να πληρώνει κανείς στα δημόσια νοσοκομεία, να έχουν πρόσβαση όλοι, να χρηματοδοτηθούν τα νοσοκομεία ώστε να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους για προσωπικό, αναλώσιμα υλικά και φάρμακα και φυσικά να επιστραφούν τα «κουρεμένα» κατά 70% αποθεματικά τους. Αντίστοιχα και οι Λαϊκές Επιτροπές θα κληθούν να βρίσκονται στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών που υποφέρουν, των συνταξιούχων, των άνεργων που κάνουν μήνες και χρόνια να πάνε σε γιατρό. Υπάρχουν χρόνια πάσχοντες, που δεν έχουν να αγοράσουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα και δανείζονται τα περισσευούμενα από άλλους! Καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους λυπηθεί. Πόσο μάλλον που κανένα άλλο κόμμα, εκτός από το ΚΚΕ, δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της χρηματοδότησης νοσοκομείων και Ταμείων από το κράτος. Ούτε καν μπροστά στο ενδεχόμενο ο ΕΟΠΥΥ να δανειστεί από τις τράπεζες, να βάλει δηλαδή ενέχυρο για χρόνια τις εισφορές των ασφαλισμένων, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του σε ρευστό.
Τα «κοινωφελή προγράμματα» δε λύνουν το πρόβλημα
Ετσι έχει η κατάσταση. Δραματική κι επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους υγειονομικούς. Κι όμως, ενώ στον τόσο ευαίσθητο τομέα της Υγείας, το προσωπικό είναι απαραίτητο να εργάζεται σταθερά, με μόνιμη δουλειά, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς, αποκλειστική απασχόληση γιατί αυτά επιβάλλει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, επεκτείνεται η ελαστική απασχόληση.
Ετσι, στο πλαίσιο της «Κοινωφελούς Εργασίας» μέσω της ΜΚΟ «Αθηνά» - και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - θα προσληφθούν 613 άτομα στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας (σ.σ. Δήμους Ζωγράφου και Αθήνας) για 5 μήνες και με 625 ευρώ μισθό ανεξάρτητα από ειδικότητα και προϋπηρεσία. Από αυτούς οι 343 θα τοποθετηθούν στα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Σωτηρία», Παίδων «Αγία Σοφία», «Αλεξάνδρα» και «Ευαγγελισμός». Ταυτόχρονα, η ΜΚΟ «Αθηνά» θα τσεπώσει για τον... «κόπο της» να βρει άνεργους σε ανάγκη, το 5% επί του μισθού κάθε προσλαμβανόμενου.
Η ανακύκλωση του προσωπικού, οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας είναι πολύ πιθανό να γεννήσουν εμπόδια ακόμα και προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων, στην ίδια τη φροντίδα των ασθενών, αφού αυτή επηρεάζεται από το σύνολο των παραγόντων που επιδρούν στο γύρω περιβάλλον.
Τα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» θα καταστρατηγήσουν «με τη βούλα» τις ΣΣΕ και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα. Οι δραματικές ελλείψεις, οι κατεπείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων δεν καλύπτονται με «απασχολούμενους» για λίγους μήνες. Στον τόσο ευαίσθητο τομέα της Υγείας, το προσωπικό είναι απαραίτητο να εργάζεται σταθερά, με μόνιμη δουλειά, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς, αποκλειστική απασχόληση. Η ανακύκλωση του προσωπικού, οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας είναι πολύ πιθανό να γεννήσουν εμπόδια στην ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων, στην ίδια τη φροντίδα των ασθενών, αφού αυτή επηρεάζεται από το σύνολο των παραγόντων που επιδρούν στο γύρω περιβάλλον.
Νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές, χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό - ειδικότητες καίριες για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου και για τη φροντίδα των ασθενών - μέχρι να πάνε στο πόστο τους και να μάθουν τη δουλειά θα πρέπει να φύγουν.
Σε τι θα συμβάλλουν αυτά τα προγράμματα όταν, για παράδειγμα οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων καταργούν οργανικές θέσεις και κλείνουν ζωτικά τμήματα; Ο οργανισμός του «Ευαγγελισμού» - αν εφαρμοστεί - μειώνει τις καρδιολογικές κλινικές από 2 σε 1, τις παθολογικές από 4 σε 3 και τις χειρουργικές από 4 σε 2; Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ο οργανισμός μειώνει τις διαθέσιμες οργανικές θέσεις από 2.889 σε 1.839 και θα οδηγήσει στο κλείσιμο των 5 από τις 13 συνολικά πνευμονολογικών κλινικών του νοσοκομείου.

Ε. Μ.
Στο Θριάσιο Νοσοκομείο
Μαρτυρία μητέρας
«Την Παρασκευή 1η Ιούνη, χρειάστηκε να πάω το μωράκι μου - μόλις 5,5 μηνών - στα εξωτερικά ιατρεία του Θριάσιου Νοσοκομείου που εφημέρευε. Το πρώτο πράγμα που αντίκρισα ήταν 2 τεράστιες ουρές από ανθρώπους που καρτερικά περίμεναν να πάρουν το "χαρτάκι" εισόδου για να τους εξετάσουν οι γιατροί.
Οι ελλείψεις που υπήρχαν μ' έκαναν να νιώσω ανήμπορη σα μάνα να προστατέψω και να βοηθήσω το παιδί μου. Στο εφημερεύον παιδιατρικό ιατρείο δεν υπήρχε χαρτί μιας χρήσεως να βάλουν στο κρεβατάκι που εξετάζουν τα μωρά. Χάλασε το θερμόμετρο της γιατρού κι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε άλλο.
Οταν τελικά κάναμε εισαγωγή (και μείναμε για πέντε μέρες) μας ενημέρωσαν ότι το συγκεκριμένο γάλα που πίνει το μωρό δεν υπάρχει στο νοσοκομείο, γιατί είναι "ειδικό" και έπρεπε να φέρουμε εμείς απ' το σπίτι. Νερό για να φτιάχνω το γάλα θα 'πρεπε να ζητάω απ' το κυλικείο του νοσοκομείου να μου το βράζουν στο δικό τους βραστήρα γιατί, όταν στο παιδιατρικό τμήμα υπήρχε βραστήρας - όπως ισχυρίστηκαν - δεν πρόσεχαν οι μανάδες και "τσουρουφλίστηκαν" παιδάκια! Κι όταν μια νοσηλεύτρια προσφέρθηκε να μου βράζει νερό απ' το βραστήρα που είχαν στο δωμάτιο νοσηλευτών, τότε "πετάχτηκε" κάποιος και της είπε να μην κάνει "εξαιρέσεις"...
Επειτα, είχαμε πρόβλημα με την κρέμα. Στην κρέμα του μωρού χρειαζόταν να μπει μισό αχλάδι, αλλά το νοσοκομείο δεν είχε αχλάδια, μας είπαν. Αν θέλαμε υπήρχαν μήλα. Το διατροφολόγιο ενός βρέφους είναι πολύ συγκεκριμένο και είναι επικίνδυνο να μην ακολουθείται. Την τρίτη μέρα νοσηλείας μας έφεραν το 1/3 της μερίδας, γιατί... τα φακελάκια κρέμας που είχαν στο νοσοκομείο ήταν λίγα και για να μπορεί να φάει και τις υπόλοιπες μέρες που θα έμενε το μωρό μέσα, έπρεπε να μειώσουν τη δόση. Δηλαδή, απ' την 3η μέχρι και την 5η μέρα το μωρό έτρωγε το 1/3 κρέμας από αυτό που έπρεπε να φάει κανονικά.
Πέντε μέρες νοσηλείας, σεντόνια δεν αλλάξανε. Επρεπε να ζητήσω εγώ να μου δώσουν καθαρά σεντόνια και μάλιστα τη μία φορά η απάντηση ήταν "κάτσε να δούμε αν έχουμε".
Σε κάθε βάρδια, όσα παιδάκια κι αν νοσηλεύονταν στην παιδιατρική κλινική υπήρχε μια νοσοκόμα και ελάχιστοι γιατροί που είχαν γίνει "λάστιχο"...
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αντί να λένε μόνο ότι "έχουμε τρομερές ελλείψεις πρώτων υλών και προσωπικού", πρέπει να οργανωθούν και να γίνουν ρυάκι σ' ένα κίνημα όπου η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους θα είναι αίτημα πρώτης γραμμής. Πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Να διεκδικούν, να μη συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που τους πετάνε...».