Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙΠΑΛΗ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, χτες, τις βάσεις για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ


Eurokinissi
Ανακοινώθηκαν, χτες, οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και χιλιάδες υποψήφιοι ξέρουν σε ποια σχολή θα εισαχθούν. Οι βάσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 10 το πρωί στο διαδίκτυο και αργότερα αναρτήθηκαν στα σχολεία.Αναλόγως το επιστημονικό πεδίο και τις σχολές σημειώθηκαν αυξομειώσεις στις βάσεις. Φαίνεται ότι οι υποψήφιοι επιδίωξαν να περάσουν κοντά στον τόπο διαμονής τους, ενώ δε θα είναι λίγοι αυτοί που, λόγω της οικονομικής κατάστασης, δύσκολα θα μπορέσουν πάνε σε άλλη πόλη, για σπουδές, χωρίς να δουλεύουν παράλληλα.
Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο παρατηρείται γενικά άνοδος (ιδιαίτερα σε Νομική και Ψυχολογία), ενώ πτώση υπάρχει στα Παιδαγωγικά τμήματα. Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, πτώση έχουν τα τμήματα Βιολογίας και Γεωλογίας και άνοδο τα Φυσικομαθηματικά Τμήματα και μερικά Τμήματα Χημείας. Ανοδο έχουν οι σχολές Πληροφορικής και οι Στρατιωτικές σχολές.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, μικρή άνοδο έχουν οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Νοσηλευτικές σχολές και τα Ιατρικά Τμήματα Στρατού. Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, στις σχολές των Πολυτεχνείων υπάρχουν αυξομειώσεις και σε κάποιες σχολές Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών παρατηρείται πτώση, ενώ οι σχολές της Αθήνας είναι σταθερά ψηλά. Ανοδική τάση καταγράφεται στα περισσότερα τμήματα του πέμπτου επιστημονικού πεδίου, συγκεκριμένα σε Οικονομικά τμήματα, Διοίκησης, Λογιστικής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά και σε τμήματα τουριστικών σπουδών στα ΤΕΙ.
Φέτος εισήχθησαν 45.559 στα πανεπιστήμια (πέρσι 41.995), στα ΤΕΙ 32.689 (πέρσι 32.438) και σε στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) 2.367 (πέρσι 3.500). Συνολικά, εισήχθησαν φέτος σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές Σχολές, ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 80.615. Απ' αυτούς, έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.) 15.412. Το 2011 εισήχθησαν 77.893.
Ο συνολικός αριθμός που υπέβαλε μηχανογραφικό ήταν 116.173 εκ των οποίων οι 82.608 με το 90% (μεγάλη κατηγορία υποψηφίων), οι 18.941 με το 10% (κατάθεση μηχανογραφικού), 14.624 με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α'). Πέρσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός ήταν 123.916. Θεωρητικά το ποσοστό επιτυχίας αυτών που εισήχθησαν σε σχολές σε σχέση με αυτούς που έκαναν μηχανογραφικό είναι 69,39%. Βέβαια, το ποσοστό δεν είναι πραγματικό, αφού κάθε φορά αρκετοί υποψήφιοι δεν πηγαίνουν σε σχολές που πέρασαν ή (ακόμα περισσότερο αυτή την περίοδο) δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα έξοδα για σπουδές σε άλλη πόλη. Φέτος, έμειναν 1.150 κενές θέσεις (471 με το 90%, 381 με το 10% και 298 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α'). Το 2011 οι κενές θέσεις ήταν 1.568.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν στα ιδρύματα από την Τρίτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη.
  • Στις επόμενες σελίδες ακολουθούν αναλυτικά οι βάσεις όλων των Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ για τη μεγάλη κατηγορία των «υποψηφίων του 90%».
Πάλη για σπουδές με δικαιώματα και μέτρα στήριξης για τους νέους που δεν πέρασαν
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ
Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Σήμερα, που η ζωή της λαϊκής οικογένειας χτυπιέται αλύπητα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα καπιταλιστικά κέρδη, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ φέρνει στην επικαιρότητα την άμεση ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα, να δυναμώσει η απαίτηση για άμεσα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση για όλους τους νέους. Ταυτόχρονα, απαιτείται πάλη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ, που οδηγεί σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση πλευρών λειτουργιών των ιδρυμάτων, σε συνδυασμό με το πετσόκομμα που έχει ήδη υποστεί η χρηματοδότηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Παράλληλα, είναι επείγουσα ανάγκη να παρθούν μέτρα στήριξης για τους νέους που δεν κατάφεραν να περάσουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ή και για τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο.
Το ΚΚΕ, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, απευθύνεται στους νέους και τις οικογένειές τους και τους καλεί να προβληματιστούν, να σκεφτούν:
Μπορεί να ικανοποιηθεί η ανάγκη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα όσο κυριαρχεί στην κοινωνία το κυνήγι του κέρδους;
Μπορεί να απαλειφθεί η ανεργία, το άγχος και η ανασφάλεια όσο απόλυτος νόμος της κοινωνίας είναι ο ανταγωνισμός και η αναρχία στην παραγωγή;
Μπορεί να εξασφαλιστούν δωρεάν και πραγματικά αναβαθμισμένες σπουδές όσο η εκπαίδευση θα υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία και η μόρφωση θα είναι εμπόρευμα;
Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκονται στη λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας, με κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία μπορούν τα παιδιά που εισάγονται σε ΑΕΙ-ΤΕΙ να σπουδάζουν σε μια πραγματικά ενιαία και ανώτατη εκπαίδευση και το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Μια τέτοια κοινωνία μπορεί να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο, τις σπουδές ή να μεταναστεύσει για να εργαστεί.
Αυτή η κοινωνία μπορεί να εγγυηθεί σε κάθε νέο και νέα ότι, πριν τελειώσει το σχολείο, την επαγγελματική σχολή ή το πανεπιστήμιο, να ξέρει πού θα βρει δουλειά, να έχει κατοχυρωμένο το δικαίωμα στο επάγγελμα και την εργασία».

Στον «αέρα» η μεταφορά των μαθητών
  • Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση θα παρατείνει τις ισχύουσες συμβάσεις για όλη τη διάρκεια του νέου σχολικού έτους, με ταυτόχρονη μείωση κονδυλίων κατά 17%
  • Η αρμοδιότητα για τη μεταφορά των μαθητών περιέρχεται στις Περιφέρειες
Στον αέρα βρίσκεται η μεταφορά των μαθητών 15 ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία καθώς οι δήμοι -στους οποίους έδωσε την αρμοδιότητα ο «Καλλικράτης»- στη συντριπτική τους πλειοψηφία αδυνατούν να ολοκληρώσουν τους σχετικούς διαγωνισμούς. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη με τους περιφερειάρχες της χώρας. Στη συνάντηση ο υπουργός ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να αναλάβουν αυτοί το έργο της μεταφοράς των μαθητών και το δέχθηκαν υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός αλλά και οι περιφερειάρχες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ζήτησαν να υπάρξουν συγκεκριμένες έγγραφες δεσμεύσεις από μεριάς της κυβέρνησης και εάν είναι δυνατόν νομοθετικές διασφαλίσεις, πέραν των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει το κράτος απέναντι στις Περιφέρειες από την περσινή χρονιά, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν για την επόμενη σχολική περίοδο.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών θα υπάρξουν οι εξής πρωτοβουλίες:
  • Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα παραταθούν ως τις 30-6-2013 οι υπάρχουσες συμβάσεις με τους μεταφορείς, ενώ παράλληλα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου θα προβλέπει υποχρεωτική απομείωση του κόστους μεταφοράς σε ποσοστό τουλάχιστον 17%, μετά από συνεννόηση και με τους μεταφορείς.
  • Θα κατατεθεί διάταξη νόμου με την οποία η αρμοδιότητα σχεδιασμού της μεταφοράς μαθητών και της διεξαγωγής των διαγωνισμών θα περιέλθει στις Περιφέρειες.
  • Θα ξεκινήσει διαβούλευση μεταξύ Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Παιδείας, Υπ. Οικονομικών, μεταφορέων και ΕΝΠΕ για την αναδιαμόρφωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ως το τέλος του έτους, ώστε οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκύψουν για το σχολικό έτους 2013-2014 να γίνουν μέσα από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.
Υστερα από τα παραπάνω, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαίωναν χτες ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών κατά τη νέα σχολική χρονιά. Εντούτοις, αξίζει να επισημανθεί πως ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί ότι οι μεταφορείς θα συνεχίσουν να εκτελούν το έργο καθώς η απομείωση του κόστους μεταφοράς κατά 17% που σκέφτεται να προωθήσει η κυβέρνηση τούς δίνει τη δυνατότητα να μην ανταποκριθούν στην επέκταση των συμβάσεων που προωθείται με την επικείμενου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ για το 2012