Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΓΣΕΕ Με «διάλογο» ετοιμάζουν τις νέες αντεργατικές ανατροπές

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΓΣΕΕ
Με «διάλογο» ετοιμάζουν τις νέες ανατροπές
Στο τέλος Οκτώβρη η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει την παραπέρα υπονόμευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κατώτερων μισθών
Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι ο «κοινωνικός διάλογος» οδηγούσε πάντα σε απώλειες
Με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ συνεχίζεται ο διάλογος - κοροϊδία που έστησαν κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες προκειμένου να προωθήσουν τον κοινό στόχο για παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, τη συρρίκνωση των μισθών και τον οριστικό ενταφιασμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Και η δεύτερη συνάντηση, που έγινε χτες στο υπουργείο Εργασίας, απέδειξε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επιδίωξή της, που έχει διατυπωθεί ήδη με το δεύτερο μνημόνιο, να καθορίζει αυτή με απόφασή της τον κατώτερο μισθό. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε μετά το τέλος της τρίωρης συνάντησης ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, «πρέπει να είναι πιο ουσιαστική η συμμετοχή του κράτους» στη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού. Εξέφρασε τη θέλησή του να βρεθεί «κοινή λύση» και σημείωσε πως «θα προχωρήσουμε σε αυτό το διάλογο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Η διατύπωση του υπουργού Εργασίας «για πιο ουσιαστική συμμετοχή του κράτους» στη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού δεν είναι καθόλου αθώα. Επιδιώκεται η παγίωση και νομοθετική κατοχύρωση στο διηνεκές της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Φλεβάρη, με την οποία μειώθηκε ο κατώτερος μισθός κατά 22% και 32% για τους νέους, που σημαίνει ότι και στο μέλλον η εκάστοτε κυβέρνηση θα αποφασίζει για το ύψος του. Παράλληλα, η δυνατότητα θεσμοθέτησης του «ελάχιστου μισθού» όπως ορίζεται στο μνημόνιο, σημαίνει ότι υπονομεύεται συνολικά η ΕΓΣΣΕ, αφού εκτός απ' αυτό το μισθό δε θα κατοχυρώνονται ούτε οι πολυετίες και ωριμάνσεις, ούτε τα επιδόματα, οι άδειες και άλλα εργασιακά δικαιώματα που περιλαμβάνονται σε αυτή. Με τον τρόπο αυτό η ΕΓΣΣΕ μετατρέπεται σε ένα άδειο πουκάμισο και οι 400.000 εργαζόμενοι που καλύπτονται απ' αυτή σε έρμαια της εργοδοσίας.
Μπροστά σε αυτές τις ξεκάθαρες αντεργατικές στοχεύσεις η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν αντιτίθεται αλλά τις νομιμοποιεί και ανοίγει το δρόμο διάπλατα στην εφαρμογή τους. Η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, ότι δε συζητά οτιδήποτε αφορά στο νέο τρόπο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Είναι προσπάθεια εξαπάτησης και απόκρυψης του πραγματικού ρόλου της ΓΣΕΕ. Γιατί: Ολοι γνωρίζουν πού οδηγούσε επανειλημμένα η συμμετοχή της πλειοψηφίας στους διαλόγους για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά. Η κατάσταση που βιώνει σήμερα η εργατική τάξη είναι αποτέλεσμα και αυτής της συμμετοχής. Γιατί αφοπλίζουν τους εργάτες, σκορπάνε σύγχυση για το ποιος είναι ο αντίπαλος και οδηγούν μεγάλα τμήματα εργαζομένων στην απογοήτευση. Η θεωρία της πλειοψηφίας ότι οι εργοδότες είναι «συν-εταίροι» και ότι μαζί τους, μαζί και με την κυβέρνηση, θα πρέπει τα συνδικάτα να βρίσκουν «κοινές λύσεις» αποδείχτηκε καταστροφική για το εργατικό κίνημα, υπονομεύει τους αγώνες. Και είναι τουλάχιστον κοροϊδία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να καλεί σε συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη δήθεν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, και στην Αθήνα «να σκάβει το λάκκο των εργαζομένων», να δίνει χέρι συνεργασίας και στήριξης στην ίδια αυτή κυβέρνηση.
Πολύ περισσότερο που όλο το πλαίσιο που θέτει η κυβέρνηση, για «μείωση του μη μισθολογικού κόστους», οι πολιτικές «για την αντιμετώπιση της ανεργίας», ακόμα και τα ζητήματα για τις παροχές της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας που βάναυσα καταργήθηκαν, και γίνεται δεκτό από τη ΓΣΕΕ, οδηγεί και αυτό μόνο σε απώλειες για τους εργαζόμενους και σε ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Και αυτό το πλαίσιο είναι σε βάρος και των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, οι ηγεσίες των οποίων σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, όπως αποδείχτηκε και χτες, συμπαρατάσσονται πίσω από τις επιδιώξεις του ΣΕΒ.

Απάντηση στην αντεργατική πολιτική με γενική απεργία
Η εργατική τάξη να καταδικάσει τους διαλόγους
Σχολιάζοντας τον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο κυβέρνησης - εργοδοτών - ΓΣΕΕ η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Την ώρα που η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) αποφασίζει νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, η ηγεσία της ΓΣΕΕ συμμετέχει στον "κοινωνικό διάλογο" που τα αποτελέσματά του για μια ακόμα φορά θα τσακίσουν τη ζωή της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από προηγούμενους κοινωνικούς διαλόγους.
Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μια φωνή πρέπει να έχουν. Τέρμα πια οι θυσίες για τους καπιταλιστές. Τέρμα στη λεηλασία του μόχθου μας. Η εργατική τάξη έχει ανάγκη από σταθερή και μόνιμη δουλειά. Εχει ανάγκη από φροντίδα της οικογένειάς της. Εχει ανάγκη από αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Εχει ανάγκη να διεκδικήσει ολόκληρη τη ζωή της. Αυτά της τα θυσιάζουν για τη σωτηρία του κεφαλαίου, κυβέρνηση, ΕΕ.
Η εργατική τάξη να καταδικάσει τους διαλόγους. Ενα δρόμο έχει να διαλέξει. Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν υπάρχει σωτηρία αν δε δυναμώσει το κίνημα αμφισβήτησης της δύναμης των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκφραστών. Καμιά εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της τάξης μας να ριχτούμε στη μάχη για την απάντηση στη βαρβαρότητα με γενική απεργία και με αποφάσεις μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες».