Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ Σχεδιασμοί για μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις

ΧΙΟΣ
Σχεδιασμοί για επενδύσεις εκατομμυρίων
Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά το ΚΚΕ ζητά να μην αλλάξει καμία χρήση γης στα καμένα. Οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα μπουν μπρος έτοιμα σχέδια, για επενδύσεις με ανεμογεννήτριες

Μια τερατώδης επιχειρηματική επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, καλυμμένη με το μανδύα των «Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», βρίσκεται εδώ και καιρό στα σκαριά στη Χίο, που όπως έχει καταγγελθεί από πολλούς φορείς για να μπορέσει να υλοποιηθεί είναι απαραίτητη η αλλαγή χρήσης γης με αποχαρακτηρισμούς. Στα βόρεια και κεντρικά του νησιού ένας όμιλος ονόματι ΡΟΚΑ σχεδιάζει και έχει ζητήσει άδεια να εγκαταστήσει 75 ανεμογεννήτριες ισοπεδώνοντας βουνά με δρόμους, δίκτυα, σταθμούς και υποσταθμούς, την παραλία στο Μετόχι για να ξεφορτώσουν τις ανεμογεννήτριές τους, καταπάτηση περιοχών Natura και άλλες αρχαιολογικής αξίας, που θα αμαυρώσουν το νησιωτικό τοπίο και θα υποβαθμίσουν την όποια προοπτική παραγωγικής και τουριστικής ανάδειξης του νησιού με βάση την πολιτισμική κληρονομιά του και τη φύση του.

Το έργο το οποίο θεωρείται τεράστιο για το μέγεθος του νησιού, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την περιοχή του όρους Αίπος μέχρι και τη Σιδηρούντα αλλοιώνοντας την ιστορική, αρχαιολογική οικολογική φυσιογνωμία της περιοχής. Ολη η κορυφογραμμή, δηλαδή των βουνών της κεντρικής Χίου, θα μετατραπεί σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο, με καταστροφικές συνέπειες στην χλωρίδα-πανίδα του νησιού, και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές αλλοιώσεις.
Μια επένδυση που αποκαλύπτει το πώς λειτουργεί το μεγάλο κεφάλαιο, που στο βωμό ανάπτυξης νέων πεδίων κερδοφορίας, απαξιώνει φύση και ανθρώπους και μάλιστα το καλύπτει με το φερετζέ της «πράσινης ενέργειας» που δεν είναι όμως τίποτε άλλο από πράσινες μπίζνες.
«Αιγαία Ζεύξη»
Ετσι, λοιπόν η συγκεκριμένη «επένδυση» έχει την επωνυμία «Αιγαία Ζεύξη» και αφορά τα τρία μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Λήμνο) και τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 706 MW από εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Μάλιστα, η εταιρεία έχει καταθέσει και αναμένει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όλου του έργου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 28 Αυγούστου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ σε Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και δήμο Χίου, σε επιστολές τους είχαν ζητήσει την άμεση σύγκληση των αντίστοιχων συμβουλίων και είχαν αναφερθεί στο συγκεκριμένο επενδυτικό έργο, καθώς και άλλους σχεδιασμούς, ζητώντας να μη γίνει καμία αλλαγή χρήσης γης.
Πρέπει να πούμε ότι οι τοπικοί παράγοντες του νησιού και της περιοχής λειτουργώντας ως ντίλερ της εταιρείας έκαναν δύο εκδηλώσεις για να πείσουν τους φορείς και τους κατοίκους για το καλό του έργου με τελευταία μόλις την περασμένη Ανοιξη και την προηγούμενη πριν από περίπου ένα χρόνο με την παρουσία μάλιστα και του σημερινού υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη, βουλευτή της ΝΔ τότε στο νησί.
Σύμφωνα λοιπόν με την τεχνική έκθεση της εταιρείας, προβλέπεται η δημιουργία συνολικά 7 Αιολικών Πάρκων στις δημοτικές ενότητες Καρδαμύλων, Ομηρούπολης και Αμανής, όπου θα εγκαταστήσει συνολικά 75 ανεμογεννήτριες με ισχύ 2 MW η καθεμία και συνολική ισχύ 150 MW και φυσικά αντίστοιχα έργα διασύνδεσης επί του νησιού.
Τα 6 αιολικά πάρκα σχεδιάζονται για το Βορειοκεντρικό τμήμα του νησιού και 1 στο Βορειοδυτικό και συγκεκριμένα: 39 ανεμογεννήτριες στην Ομηρούπολη, 26 στα Καρδάμυλα και 10 στην Αμανή. Και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, η κάθε ανεμογεννήτρια έχει πτερύγια με διάμετρο 80 μέτρα και το ύψος του πύργου φτάνει τα 67 μέτρα. Η εκφόρτωση όλων αυτών θα γίνει από το λιμάνι των Μεστών και από εκεί στην παραλία Μετόχι στη Σιδηρούντα για όσους μεταφερθούν στο αιολικό πάρκο του όρους Αίπους ενώ γι' αυτό της Αμανής θα γίνει στο λιμάνι Λειχήνα.
Οσον αφορά την επίγεια μεταφορά τους προβλέπεται διάνοιξη νέων χωμάτινων οδών ενώ προβλέπεται η κατασκευή από ενός υποσταθμού σε κάθε αιολικό πάρκο και διασύνδεση με αντίστοιχους μικρότερους ενώ θα κατασκευαστεί και Σταθμός Μετατροπής του παραγόμενου ρεύματος σε εναλλασσόμενο. Πολλές θα είναι και οι εκσκαφές που θα γίνουν για την υπόγεια διέλευση των καλωδίων.
Και όλη την παραπάνω καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού, η εταιρεία έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει σαν ανάπτυξη που θα πληρωθεί, όπως αναφέρει στην Τεχνική έκθεση, με 870. 000 ευρώ ετησίως στο Δήμο Χίου και 510.000 ευρώ στις δημοτικές ενότητες που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες ως αντισταθμιστικά ενώ θα δημιουργήσει όπως υποστηρίζει 172 νέες θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής.
Κάτοικοι και φορείς του νησιού, εδώ και καιρό έχουν εκφράσει την αντίδρασή τους στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων και επισήμαιναν, ότι με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά, υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την εταιρεία, καθώς θα έχει έτοιμη φυσική αποψίλωση, απομάκρυνση φυσικών και άλλων στοιχείων που «εμπόδιζαν» και θα οδηγήσει σε ευρεία αλλαγή χρήσης γης. Αλλωστε είναι γνωστή η τακτική των αποχαρακτηρισμών από το παρελθόν όπου ολόκληρες περιοχές μετά από μεγάλες φωτιές (π.χ. Πάρνηθα) δεν εντάσσονται σε καθεστώς αναδάσωσης με ευθύνη των κυβερνήσεων. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην επιτραπεί καμία αλλαγή χρήσης γης και οι κάτοικοι πρέπει να παλέψουν σ' αυτήν την κατεύθυνση.
Τεράστια πολυεθνικά συμφέροντα
Από το συνολικό έργο αλλά και την ίδια την εταιρεία (όπως η ίδια συστήνεται στην τεχνική έκθεση) γίνεται σαφές ότι οι μπίζνες που κάνει αφορούν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τυχαίο όπως λέει η εταιρεία για να αυτοδιαφημιστεί, ότι ως όμιλος ανήκει σε άλλον και συγκεκριμένα στον Ισπανικό Ομιλο «Ιberdrola Renevables» που κατέχει τη 1η θέση παγκοσμίως στην αιολική ενέργεια με παραγωγή ρεύματος 13.000 MW! Η συγκεκριμένη πολυεθνική δεν είναι τυχαία, καθώς χειρίζεται πράσινες μπίζνες σε παγκόσμιο επίπεδο διατηρώντας και δραστηριότητες, όπως λειτουργία πυρηνικού εργοστασίου στην Αγγλία.
Αλλά και η ίδια η εταιρεία ΡΟΚΑΣ, αναφέρεται ως ο σημαντικότερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα έχοντας κατασκευάσει 17 Αιολικά Πάρκα στα οποία παράγει ρεύμα 275 MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα 171 MW.
Οσον αφορά το συνολικό έργο, στα τρία νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ύψους 1,850 εκατομμύρια ευρώ, είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λέσβο σχεδιάζει να κατασκευάσει 10 Αιολικά Πάρκα με εγκατάσταση 153 ανεμογεννητριών και στη Λήμνο 11 Αιολικά Πάρκα με 125 ανεμογεννήτριες. Στη συνέχεια τα τρία νησιά θα συνδέονται με την Εύβοια και τη Φθιώτιδα στη Στερεά Ελλάδα, με το παραγόμενο ρεύμα να καταλήγει στη Λάρυμνα ώστε να συνδεθεί στη συνέχεια με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Από τα μεγέθη και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς ότι πίσω από αυτή την «πράσινη ενέργεια», δεν κρύβεται τίποτε άλλο από μια πολιτική κατεύθυνση στον τομέα της ενέργειας που εξυπηρετεί ανάγκες κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Δεν έρχεται να καλύψει καμία ουσιαστικά λαϊκή ανάγκη των κατοίκων του νησιού αφού δεν αντιμετωπίζει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό αλλά σαν εμπόρευμα. Δεν εξασφαλίζονται η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η φθηνή λαϊκή κατανάλωση, η ασφάλεια της εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Γ. Μ.
ΧΙΟΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τεράστιες οι καταστροφές και οι κυβερνητικές ευθύνες


Icon
Τεράστιες καταστροφές, για τις οποίες θα χρειαστούν δεκαετίες προκειμένου να αποκατασταθούν, ζει η Χίος. Η πυρκαγιά που μέσα σε επτά μέρες κατέκαψε περισσότερα από 160.000 στρέμματα δασικών, καλλιεργήσιμων και άλλων εκτάσεων, που βύθισε σε απόγνωση τους κατοίκους των περισσοτέρων περιοχών του νησιού, αντιμετωπίστηκε με ισχυρότατες δυνάμεις και με αυτοθυσία από τους πυροσβέστες που έφτασαν από διάφορες περιοχές.
Στο έλεος των πυρκαγιών είναι και φέτος η Ζάκυνθος. Σύμφωνα με τον Ανδριανό Γκουρμπάτση, αντιστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος, το νησί βρίσκεται στην 32η θέση στον πίνακα των νομών με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις, με μέσο ανά έτος αριθμό καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων (3.739,6 στρέμματα). Επίσης, είναι στην 35η θέση των νομών με τις περισσότερες πυρκαγιές, κατά μέσο -ανά έτος- αριθμό αγροτοδασικών πυρκαγιών. Παρά το γεγονός αυτό, όπως και σε άλλα μέρη της χώρας, η δύναμη που καλείται να προστατέψει το νησί των 410 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι ελάχιστη. Πόσο μάλιστα, όταν μέσα σε τρεις ημέρες εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές, οι οποίες δύσκολα αντιμετωπίστηκαν.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αυτή τη στιγμή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ελατείων (οι μόνες υπηρεσίες σε όλο το νησί), υπηρετούν 42 μόνιμοι πυροσβέστες, 35 Πενταετούς Υποχρέωσης και 19 εποχικοί.
Σε ό,τι αφορά τα οχήματα, η υπηρεσία Ζακύνθου έχει στις τάξεις της ένα όχημα του 1977 και δύο της δεκαετίας του 1980. Στην αντίπερα όχθη, το κλιμάκιο Ελατείων έχει δύο οχήματα της δεκαετίας του '80 και ισάριθμα της δεκαετίας του '90. Με αυτά, οι ελάχιστοι πυροσβέστες αυτή τη βδομάδα προσπαθούσαν να καταπολεμήσουν τα μέτωπα και παράλληλα ήταν σε ετοιμότητα για ό,τι άλλο χρειαστεί.
Οχι στην άσκοπη καταπόνηση
Να σταματήσει η άσκοπη καταπόνηση προσωπικού με επιφυλακές σε υπηρεσίες όπου δεν υπάρχουν πυρκαγιές, ζητά με επιστολή της προς το προεδρείο της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το μέτρο της επιφυλακής, όπως κατά καιρούς έχει επισημάνει η ΕΑΚΠ, το παίρνουν πολλές υπηρεσίες βάζοντας τους πυροσβέστες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα ακόμα και αν δεν υπάρχει συμβάν. Και αυτό γίνεται χειρότερο για τους εργαζόμενους καθώς με την έλλειψη προσωπικού, δεν γίνονται οι αλλαγές σε εύλογο χρονικό διάστημα, καταπονώντας άσκοπα τους πυροσβέστες.
Στην επιστολή τονίζεται πως λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών και μεγάλων δασικών πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη, τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 εκδόθηκε με εντολή του αρχηγού του ΠΣ διαταγή για πλήρη επιφυλακή. Υπό μερική επιφυλακή τέθηκαν «οι Υπηρεσίες των Περιφερειακών Διοικήσεων Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης». Ομως, μέρες μετά δεν είχε λήξει η επιφυλακή...
Η ΕΑΚΠ τονίζει πως οι εργαζόμενοι στο Σώμα κατανοούν την κατάσταση που έχουν περιέλθει πολλές περιοχές της χώρας μας που δοκιμάζονται και συμπάσχουν με τις κοινωνίες των πληγέντων περιοχών. Το φαινόμενο των καταστροφικών πυρκαγιών επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σχεδόν με την ίδια ένταση και βασική αιτία είναι η εμπορευματοποίηση της γης που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, αλλά και οι τραγικές ελλείψεις που οδηγούν στην υποβάθμιση της Πυροσβεστικής και θέτουν σε κίνδυνο ζωές πυροσβεστών». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Αυτές οι προσπάθειες γίνονται «παρά τον ελλιπή, ταλαιπωρημένο και κακοσυντηρημένο προστατευτικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τα συνεχώς μειωμένα κονδύλια» όταν οι εργαζόμενοι δίνουν «σε καθημερινή βάση μάχη σώμα με σώμα και μάλιστα κάτω από επισφαλείς συνθήκες εργασίας, με εξαντλητικά ωράρια, παράνομες - αλόγιστες επιφυλακές και αρκετές ώρες συσσωρευμένων απλήρωτων ρεπό, για την προστασία του ανθρώπου όπως και του περιβάλλοντος που ζει και δραστηριοποιείται».
Στην επιστολή επισημαίνεται πως «οι κυβερνήσεις της χώρας προσπαθούν με ημίμετρα να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του, ενώ σε πολλές περιπτώσεις με μεγάλη ευκολία μετακυλύουν τις βαρύτατες ευθύνες τους σε άλλους παράγοντες, όπως π.χ "στον στρατηγό άνεμο", συνεχίζοντας τις καταστροφικές τους πολιτικές. Είναι νωπή στη μνήμη μας η προσπάθεια κατάργησης περισσοτέρων από 40 υπηρεσιών, σταθμών, κλιμακίων εκ των οποίων ακόμα και ΕΜΑΚ».

Π. Α.
Πυρκαγιά σε Αφίδνες - Κρυονέρι - Αγ. Στέφανο
Σημαντικές καταστροφές σε σπίτια του Κρυονερίου και του Αγ. Στεφάνου έχει προκαλέσει η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες τα ξημερώματα στην περιοχή Λιοσάμπι στις Αφίδνες. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι 120 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 130 άτομα πεζοπόρο τμήμα, υδροφόρες της Τοπικής Διοίκησης και πυροσβεστικά εθελοντικών ομάδων είχαν καταφέρει να περιορίσουν αισθητά τα μέτωπα, αλλά παρέμεναν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση.
Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά, το μέτωπό της έφτασε το 1,5 χιλιόμετρο καίγοντας δασική έκταση. Ομως, λόγω του ανέμου, αλλά και του δύσβατου της περιοχής, επεκτάθηκε γρήγορα πριν προλάβουν να επιχειρήσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, ξεσπούσαν νέες εστίες με τη μία μάλιστα να κατακαίει έκταση μέσα στο στρατόπεδο στο Μπογιάτι - Κρυονέρι, ενώ ανά διαστήματα ακούγονταν εκρήξεις από την ευρύτερη περιοχή.
Από τις 6.30 το πρωί του Σαββάτου και ενώ η φωτιά έκαιγε πλέον αριστερά και δεξιά της Εθνικής, αεροσκάφη και ελικόπτερα άρχισαν τις ρίψεις νερού. Συνολικά στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν τέσσερα καναντέρ και δύο ελικόπτερα «Ερικσον». Ηδη, όμως, είχαν προκληθεί ζημιές σε περισσότερα από 10 σπίτια επί της Λ. Τραπεζούντος στον Αγ. Στέφανο και σε άλλα στις περιοχές Κόκκινος Βράχος, Δροσοπηγή και Κρυονέρι. Λόγω της φωτιάς, έκλεισε για περίπου δύο ώρες η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας όπως διακόπηκαν και τα δρομολόγια του ΟΣΕ στη γραμμή Αθήνα - Χαλκίδα.
Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.
Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Κύμη Ευβοίας και η οποία ήταν - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής στη «ΝΕΤ» - δύσκολη σε σχέση με τις άλλες εννέα που έκαιγαν ταυτόχρονα δασικές εκτάσεις.

ΚΚΕ
Αμεσες διεκδικήσεις
Με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές στη Χίο, το ΚΚΕ διεκδικεί άμεσα:
  • Την πλήρη προστασία των μαστιχοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων και του δασικού πλούτου της περιοχής και όχι με τα συνηθισμένα υποκειμενικά και κριτήρια λιτότητας του ΕΛΓΑ, αλλά με πραγματικά αντικειμενικά κριτήρια.
  • Να μην αλλάξει η χρήση γης. Σε μέρη που σήμερα καίγονται ακόμη στη Χίο έχουν υποβάλει διεκδικήσεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τουριστικά συγκροτήματα, προκειμένου ν' αλλάξει η χρήση γης, να στήσουν ανεμογεννήτριες και άλλες σχετικές με τον τουρισμό εγκαταστάσεις. Καμία αλλαγή χρήσης γης.
  • Την 100% στήριξη της εγχώριας παραγωγής του νησιού. Η παραγωγή της μαστίχας είναι το βασικό έσοδο του νησιού και σ' αυτόν τον κλάδο απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ελλάδα.
από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ