Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ Ορυμαγδός μέτρων για λογαριασμό της πλουτοκρατίας

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Φουντώνουν οι κόντρες για τη διαχείριση
Ο ρόλος της ΕΚΤ στην αγορά χρέους βρίσκεται στο κέντρο της διαμάχης ανάμεσα στα ανταγωνιζόμενα στρατόπεδα
Οι κόντρες για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη αντανακλώνται στην παρούσα φάση στις διαφορετικές απόψεις για το ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά χρέους
Συνέχεια στην κόντρα ανάμεσα στη Γερμανία από τη μια και τις Γαλλία - Ιταλία - Ισπανία από την άλλη για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη διαχείριση της κρίσης έδωσε, την Κυριακή, η Bundesbank (Μπούντεσμπανκ - γερμανική Κεντρική Τράπεζα), επιβεβαιώνοντας ότι οι ανταγωνισμοί μεγαλώνουν στην Ευρωζώνη, ενόψει των συνεδριάσεων της ΕΚΤ, του Γιούρογκρουπ, αλλά και της Συνόδου Κορυφής τον Οκτώβρη.Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, δήλωσε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μίας δυναμικής παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, λέγοντας ότι παρόμοια σχέδια ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν «εθισμό στις κυβερνήσεις».

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κίνδυνο ότι η χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα μπορεί να γίνει εθιστική, όπως ένα φάρμακο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιοδικό «Der Spiegel», δείχνοντας ότι το ρήγμα μεγαλώνει και στο εσωτερικό της ΕΚΤ. Στο ίδιο πνεύμα, ο Βάιντμαν πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να τεθεί η νομισματική πολιτική υπό την κυριαρχία της δημοσιονομικής πολιτικής» και ότι «τέτοιου είδους πολιτική είναι για μένα πολύ κοντά στην κρατική χρηματοδότηση μέσω της εκτύπωσης χρήματος».
Την ίδια θέση εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, λέγοντας ότι «είναι καλό που ο Γιενς Βάιντμαν προειδοποιεί τους πολιτικούς ξανά και ξανά». «Υποστηρίζω τον Γιενς Βάιντμαν και θεωρώ πως είναι καλό ότι η Bundesbank έχει ισχυρή επιρροή στην ΕΚΤ», συμπλήρωσε, δίνοντας το στίγμα ότι η Γερμανία δε θα δεχτεί χωρίς ισχυρά ανταλλάγματα την παρέμβαση της ΕΚΤ για την ελάφρυνση του κόστους δανεισμού χωρών - μελών της Ευρωζώνης που ανταγωνίζονται τη Γερμανία και τώρα βρίσκονται στη δίνη της κρίσης.
Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, επανέλαβε πως «εντός του πλαισίου της εντολής μας, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει το ευρώ», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση των υπερβολικά υψηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Αναζητώντας έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό για το θέμα και ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στις 6 Σεπτέμβρη, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να συζητά την απλοποίηση των όρων για τις προγραμματισμένες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, όπως επισημαίνει το «Spiegel».
Σύμφωνα με το περιοδικό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το κατά πόσον είναι εφικτή η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ κρατικού χρέους χωρών που έχουν δεσμευτεί να κάνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτημα για πλήρες πρόγραμμα διάσωσης, του οποίου η έγκριση εναπόκειται στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.
Στο επίκεντρο Ελλάδα και Ισπανία
Στο φόντο των γενικότερων ανταγωνισμών που οξύνει η κρίση στην Ευρωζώνη και παγκόσμια, συνεχίζεται και η διαμάχη για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ και τη διαχείριση της κρίσης από τη συγκυβέρνηση και την ΕΕ. Κλιμακώνοντας τις παρεμβάσεις για λογαριασμό των αμερικανικών μονοπωλίων, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Moody's» και «Goldman Sachs» εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αναγκασθεί τελικά να «κουρέψει» την αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Φάιμαν, τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, σε αντίθεση με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μαρία Φέκτερ, η οποία, μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung», είπε ότι δεν είναι δυνατή μια εκ νέου επιμήκυνση.
Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Der Tagesspiegel», όπου υποστηρίζει ότι «περισσότερος χρόνος σημαίνει γενικά περισσότερα χρήματα και αυτό σημαίνει πολύ γρήγορα ένα νέο πρόγραμμα».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Φ. Ρέσλερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ότι «ο χρόνος είναι πάντοτε χρήμα» και ότι «αυτό που ζήτησαν οι Ελληνες, μισό χρόνο ή δύο χρόνια, δεν γίνεται». «Οχι» σε ένα νέο, τρίτο, δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα λέει και ο - υπηρεσιακός - Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, λέγοντας ότι «η λύση είναι η μείωση των φόρων, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και η δημιουργία χώρου για ανάπτυξη».
Οπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η επιμήκυνση μέχρι το 2016 που ζητά η ελληνική συγκυβέρνηση για να κουμαντάρει πιο αποτελεσματικά τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, κοστολογείται σε 20 δισ. ευρώ επιπλέον των σημερινών δανείων.
Για να διασκεδάσει εξάλλου τις εντυπώσεις από τις απανωτές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που μιλάνε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η Α. Μέρκελ κάλεσε τους κυβερνητικούς εταίρους της να προσέχουν τα λεγόμενά τους για την ελληνική κρίση, μετά τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Καθένας θα πρέπει να ζυγίζει τα λόγια του», τόνισε σε συνέντευξή της στο ARD, κρύβοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο διακινεί τα διάφορα σενάρια, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών της με άλλες χώρες της Ευρωζώνης και τις ΗΠΑ.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, η Ισπανία ανακοίνωσε χτες ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει ποσό 60 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει να διαθέσει η Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα άλλων τεσσάρων ελέγχων για να καθορίσει το ακριβές ύψος των αναγκών των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά στο εάν η Ισπανία θα υποβάλει νέο αίτημα βοήθειας, σύμφωνα με τον όρο που έχει θέσει η ΕΚΤ για την αγορά ισπανικών ομολόγων σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά ταμεία, είπε ότι «αυτό είναι κάτι που παραμένει εντελώς ανοικτό». Οι δηλώσεις Γκίντος ήρθαν την ίδια μέρα που η στατιστική υπηρεσία της χώρας δημοσιοποίησε τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2010 και του 2011. Το 2010, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% έναντι 0,1% που είχε αρχικά εκτιμηθεί και το 2011 αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι 0,7% που ήταν η εκτίμηση.
Πρόσκαιροι συμβιβασμοί
Σε ό,τι αφορά στις διεργασίες για το βάθεμα της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, η Α. Μέρκελ φέρεται να προωθεί μια νέα συνθήκη και προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των χωρών - μελών, όπως γράφει το «Spiegel». Μια από τις προτάσεις είναι να ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η επίβλεψη της τήρησης των προϋπολογισμών. Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να επιθυμεί «να πραγματοποιήσουν σύνοδο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προκειμένου να θέσουν νέες νομικές βάσεις για την ΕΕ».
Σύμφωνα με το «Spiegel», «ο σύμβουλος της καγκελαρίου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις διεξήγαγε συζητήσεις γύρω από το σχέδιο αυτό στις Βρυξέλλες και η ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση αναμένεται να καθοριστεί στη διάρκεια συνάντησης κατά τη Σύνοδο Κορυφής που προβλέπεται για το Δεκέμβριο».
«Στη διάρκεια μιας ανεπίσημης συνάντησης δέκα υπουργών Εξωτερικών, η πλειονότητα απέκρουσε την ιδέα μιας τέτοιας συνόδου, την οποία προώθησε ο Γερμανός υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε», γράφει το «Spiegel», επαληθεύοντας ότι οι ανταγωνισμοί δίνουν και παίρνουν στην Ευρωζώνη.
Σε συνέχεια των παραπάνω, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Βερολίνο με τον Γάλλο ομόλογό του, Πιερ Μοσκοβισί, όπου συμφώνησαν να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση ομάδας εργασίας που θα ετοιμάσει κοινές προτάσεις για τη δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης. «Θα ξεκινήσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μία ομάδα εργασίας μεταξύ των υπουργείων μας για να προετοιμάσει τις επικείμενες προτάσεις στη διμερή συνεργασία», είπε ο Β. Σόιμπλε.
Ανέφερε ακόμα ότι η ομάδα αυτή θα ετοιμάζει κοινές προτάσεις για τις συναντήσεις του Γιούρογκρουπ και θα συντονίζει τη δράση της ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας. Η ομάδα θα εξετάσει επίσης «την εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα και την Ισπανία» καθώς και θέματα «που αφορούν στην επίβλεψη των τραπεζών, στην τραπεζική ένωση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
«Θέλουμε να υπάρξει προσέγγιση των απόψεών μας, που εξάλλου δεν απέχουν πολύ, ώστε η Γαλλία και η Γερμανία να είναι οι κίονες (...) μιας λύσης που θα είναι δομική και θέλουμε να εντατικοποιήσουμε αυτές τις ανταλλαγές με προοπτική το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 και 19 του ερχόμενου Οκτωβρίου», συμπλήρωσε ο Σόιμπλε.
Η καγκελάριος Μέρκελ θα υποδεχθεί αύριο στο Βερολίνο τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Μόντι, και στις αρχές Σεπτέμβρη θα πάει στην Ισπανία για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

ΟΡΥΜΑΓΔΟΣ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ
Φθινόπωρο - φωτιά για τη λαϊκή οικογένεια
Την Τετάρτη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την οριστικοποίηση του αντιλαϊκού πακέτου της περιόδου 2013 - 2014
Διέξοδος για το λαό δεν μπορεί να βρεθεί μέσα στα ντουβάρια της ΕΕ και της εξουσίας του κεφαλαίου. Αντεπίθεση τώρα για την ανατροπή τους
Φθινόπωρο - φωτιά για τα λαϊκά στρώματα ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με την ψήφιση, επιβολή και δρομολόγηση νέων εξοντωτικών μέτρων, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ (βλέπε και σελίδα 7).
Η επιστροφή του πρωθυπουργού από Βερολίνο και Παρίσι σηματοδοτεί την κλιμάκωση της βάρβαρης επέλασης. Πίσω από τους πανηγυρισμούς του Αντ. Σαμαρά για «αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα στην Ευρώπη» κρύβονται οι ρητές δεσμεύσεις που έδωσε στις ηγεσίες των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, με αποδέκτη και την ντόπια πλουτοκρατία, για την επιτάχυνση των ρυθμών ισοπέδωσης των λαϊκών δικαιωμάτων.
Οι παροτρύνσεις Μέρκελ και Ολάντ να «τηρηθούν οι υποσχέσεις» από την ελληνική κυβέρνηση και η αναφορά του πρωθυπουργού ότι θα «προχωρήσει σε πράξεις» με αυστηρά χρονοδιαγράμματα προδιαγράφουν τη νέα σφαγή.
«Ολοκληρώθηκε ένα ταξίδι πολυσήμαντο, με τις επαφές μου με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα και στην εξέλιξη της κρίσης. Συναντήσεις που ήταν καλά προετοιμασμένες και οι οποίες μας επέτρεψαν σιγά σιγά να ανατρέψουμε ένα κλίμα που υπήρχε σε βάρος του τόπου μας (...) διότι οι πάντες ζητούν αποδείξεις γι' αυτή την αλλαγή πορείας», δήλωσε σ' αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός στο κρατικό ραδιόφωνο.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» ύψους 11,6 + 2 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Οκτώβρη, ενώ ταυτόχρονα θα προωθήσει άμεσα το πρόγραμμα των λεγόμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» - με στόχο τις ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό - και των ιδιωτικοποιήσεων.
«Το φθινόπωρο αυτό θα είναι καυτό. Θα είναι καυτό και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Εχουμε ραγδαίες εξελίξεις. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα καθοριστεί και η μορφή της Ευρώπης, ποια Ευρώπη θέλουν οι Ευρωπαίοι. Σε αυτό το κρίσιμο διάστημα, η Ελλάδα πρέπει και θα μείνει μέσα στο παιχνίδι», δήλωσε χτες στο ραδιόφωνο του «Αλφα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου.
Με γνώμονα τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, που είναι άρρηκτα δεμένα με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, αλλά και τη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης, η συγκυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων. Σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, προκειμένου να του παρουσιάσει τα αποτελέσματα του ταξιδιού και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το επόμενο διάστημα.
Αύριο, Τετάρτη, θα γίνει νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα συζητήσουν το πακέτο των 13,6 δισ. και θα δώσουν την τυπική έγκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα εξεταστεί και η στάση των βουλευτών των τριών κομμάτων ενόψει των ψηφοφοριών για τη νομιμοποίηση των σκληρών μέτρων. «Το σίγουρο είναι ότι όταν έχουμε βάλει όλοι την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό ή όποιο άλλο συμφέρον, δεν νομίζω ότι μπορούν να επιτραπούν προσωπικές στρατηγικές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσδοκώντας αρραγές μέτωπο ενάντια στο λαό.
Χρονοδιάγραμμα - κόλαση
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, τα νέα μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» και το τελικό ύψος τους θα οριστικοποιηθούν μέσα στη βδομάδα, αφού την επόμενη έρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας (5 Σεπτέμβρη). Συγκεκριμένα:
-- Μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην επίσημη παρουσίαση των μέτρων, ενώ πιθανόν να υπάρξει και διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο θα επιχειρήσει να εκβιάσει το λαό για την αποδοχή τους.
-- Μέχρι τις 13 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013.
-- Στις 14 Σεπτέμβρη θα γίνει η άτυπη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στην Κύπρο, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος.
-- Τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη, οι κυβερνητικοί εταίροι σχεδιάζουν να γίνει η ψήφιση στη Βουλή του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» και του προϋπολογισμού του 2013.
-- Στις 8 Οκτώβρη είναι προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, όπου η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εγκριθεί η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το δεύτερο δάνειο από ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.
-- Στις 18 - 19 Οκτώβρη θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου θα εξεταστεί συνολικά το ελληνικό «πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Σύνοδο θα τεθεί από τον πρωθυπουργό και το αίτημα της διετούς «επιμήκυνσης» του δημοσιονομικού προγράμματος μέχρι το 2016.
Μετά τη Σύνοδο και μέχρι τέλη Οκτώβρη, η κυβέρνηση ελπίζει να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ από το δεύτερο δάνειο. Μια δόση από την οποία τα 25 δισ. ευρώ θα δοθούν απευθείας στις τράπεζες για το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης και τα υπόλοιπα για άλλες ανάγκες της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «λάβει όσα μέτρα χρειαστούν» για την εκταμίευση της δόσης, φορτώνοντας τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του λαού. Αυτό επανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς και χτες, μιλώντας στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του κυπέλλου που κέρδισε στο Μαραθώνιο ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.

Κυβέρνηση - ΕΕ εξολοθρεύουν το λαό
Σχόλια του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή, για τις δηλώσεις Σαμαρά στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η στήριξη Μέρκελ - Ολάντ που απέσπασε ο Σαμαράς, είναι στήριξη για να συνεχίσει την εξολόθρευση των λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτή τη στήριξη είχαν και ο Παπανδρέου και άλλοι πρωθυπουργοί.
Ο σημερινός πρωθυπουργός, όπως και οι προηγούμενοι, διαπραγματεύεται με τους συμμάχους του στην ΕΕ με γνώμονα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, η οποία έχει κάθε συμφέρον από την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και τα μνημόνια που φορτώνουν την κρίση στο λαό.
Το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων είναι το ακριβώς αντίθετο: Να παλέψουν για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων».
Για τη συνάντηση Σαμαρά - Ολάντ
Σε άλλο σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο για τις δηλώσεις Σαμαρά - Ολάντ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Αυτό είναι το "νέο κλίμα" που έλεγαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερνε ο Ολάντ. Η Γαλλία και η Γερμανία, όπως όλα τα καπιταλιστικά κράτη, τρώγονται μεταξύ τους για τη λεία, αλλά είναι όσο ποτέ άλλοτε συντονισμένες κατά των λαών, και του ελληνικού.
Το μήνυμα του γαλλογερμανικού άξονα είναι ξεκάθαρο: Ο λαός να καταδικαστεί μόνιμα στην εξαθλίωση.
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να διαλέξουν από ποιο δρόμο θα οδηγηθούν στην απόλυτη χρεοκοπία, εντός ή εκτός Ευρωζώνης, αλλά να συστρατευτούν για τη μόνη διέξοδο: Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Στα 23 δισ. ευρώ «ανεβάζουν» τα σφαγιαστικά μέτρα
Βαρέλι δίχως πάτο οι «θυσίες» που ζητάνε από το λαό για να σώσουν την ντόπια και ξένη πλουτοκρατία
Η πρωτοφανής επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στόχο έχει να βγάλει τα μονοπώλια ενισχυμένα από την κρίση
Βαρέλι χωρίς πάτο είναι η λίστα με τα μέτρα που ετοιμάζονται να σερβίρουν στο λαό συγκυβέρνηση και τρόικα, γενικεύοντας τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε ακόμα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Οπως τώρα διαρρέεται από το οικονομικό επιτελείο, το συνολικό πακέτο των μέτρων, τόσο από την πλευρά των δαπανών, όσο και από την πλευρά των εσόδων, που θα πρέπει να εφαρμοστεί τη διετία 2013 - 2014, αγγίζει πλέον τα 20 δισ. και κατ' άλλους τα 22 - 23 δισ. ευρώ, έναντι των 11,5 δισ. που υποστήριζαν αρχικά.
Οι ανοιχτοί λογαριασμοί της κυβέρνησης για τους 5 τελευταίους μήνες του 2012, στο όνομα της περιβόητης «δημοσιονομικής προσαρμογής» που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα, αγγίζουν τα 25,6 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στον κρατικό (τακτικό) προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν έσοδα ύψους 51,4 δισ. ευρώ.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το 7μηνο Γενάρη - Ιούλη οι εισπράξεις ανήλθαν στα 25,8 δισ., γεγονός που σημαίνει ότι στους υπόλοιπους 5 μήνες (Αύγουστος - Δεκέμβρης) θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία άλλα 25,6 δισ. ευρώ, ή 5,1 δισ. ανά μήνα.
Βασικές πηγές εσόδων είναι για τη συγκυβέρνηση ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (η πρώτη δόση του οποίου αρχίζει να «τρέχει» από τα τέλη Αυγούστου), το χαράτσι στα ακίνητα, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2010 - 2011, η εισφορά «αλληλεγγύης», η οποία παρακρατείται από τους μισθούς, ο φόρος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.
Πρόκειται, δηλαδή, για την καταιγίδα των φόρων που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον προηγούμενο Οκτώβρη και υλοποιεί η συγκυβέρνηση σήμερα στο ακέραιο, σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, που έχει «στεγνώσει» στην κυριολεξία.
Κυριολεκτική διάλυση του λαού
Σε ό,τι αφορά, τώρα, στο νέο λογαριασμό των 22 δισ. ευρώ, που θα πλήξει τις λαϊκές οικογένειες τη διετία 2013 - 2014, αυτός αναλύεται:
  • Σε 13,5 δισ. από τις άγριες περικοπές δαπανών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά, προνοιακά επιδόματα, τα οποία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραδώσει στους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, πρόκειται να κατατεθεί και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, πριν από τις 14 Σεπτέμβρη, οπότε και έχει προγραμματιστεί το άτυπο ΕΚΟΦΙΝ στην Κύπρο, στο οποίο θα έχουν ενσωματωθεί και οι περικοπές των 13,5 δισ.
  • Σε 2 - 3 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν οι περικοπές των φορολογικών απαλλαγών (αφορούν σε δαπάνες των νοικοκυριών από ιατρικά έξοδα, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κατοικιών, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφαλιστικές εισφορές, ασφάλιστρα ζωής, τα οποία εκτιμάται ότι «κοστίζουν» στον κρατικό προϋπολογισμό 6,2 δισ. ευρώ). Στους σχεδιασμούς βρίσκεται και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, οι οποίοι ενισχύουν σήμερα τα έσοδα πολλών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.
  • Οι εκτιμώμενες αποκλίσεις εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ και με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα πρέπει η συγκυβέρνηση να προβεί στη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων.
  • Το νέο «φασούλι» που ανεβάζει το πακέτο των μέτρων στα 22 - 23 δισ. ακούει στο όνομα «έσοδα από φοροδιαφυγή», ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπονται στο 2ο μνημόνιο. Η καμπάνα χτυπάει πάλι για τους μισθωτούς και μικρούς επαγγελματίες, με δεδομένο ότι η συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να στραφεί κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής, αλλά την προστατεύει κιόλας (Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 78 φορολογικών απαλλαγών που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, με αποτέλεσμα, αν και κατέχουν το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου, η φορολογική τους επιβάρυνση να είναι πενιχρή και εντελώς τυπική). Αν η συγκυβέρνηση δεν μπορέσει να εισπράξει από τη φοροδιαφυγή τα 3,5 δισ. ευρώ την ερχόμενη διετία, η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την αναπλήρωσή τους από άλλες πηγές.
Στο στόχαστρο χαμηλοσυνταξιούχοι και επικουρικές
Ισωμα το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΚΕΠΕ
Ακόμα και τις συντάξεις των 600 ευρώ στοχοποιεί η συγκυβέρνηση προκειμένου να απομυζήσει τα 5 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ που αναλογούν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται τα δώρα των επικουρικών συντάξεων και τα κατώτερα όρια των κύριων συντάξεων μαζί με το ΕΚΑΣ, αφού αυτό -σύμφωνα με την μελέτη του ΚΕΠΕ, που διέρρευσε στον κυριακάτικο Τύπο- θα πρέπει να αποδίδεται με την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος θα συνταξιοδοτείται μετά το 65ο έτος.
Η μελέτη του ΚΕΠΕ περιλαμβάνει τα σενάρια των περικοπών που ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση και που η εφαρμογή τους θα επιφέρει νέα αφαίμαξη στους συνταξιούχους ανάλογη αυτής που επιβλήθηκε την τριετία 2010-2013, αφαιρώντας τους σε ετήσια βάση -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του- το ποσό των 3,735 δισ. ευρώ!
Οι νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις και μάλιστα στα ποσά των 600 ευρώ κατά 4% μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και κατά 8% για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, σε συνδυασμό με το πλαφόν στις ανώτερες, στο ύψος των 2.300 ευρώ, εκτιμάται θα αφαιρούν από τους συνταξιούχους ετησίως το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της κυνικότητας και προκλητικότητας του μέτρου είναι η εκτίμηση ότι οι μειώσεις στις συντάξεις των 600 ευρώ γίνονται γιατί «οι δυνατότητες εξοικονόμησης από περικοπές σε κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ μετά από όλες τις μειώσεις των δύο τελευταίων ετών εξαντλούνται»!
Η περικοπή και των δώρων των επικουρικών συντάξεων θα «αποδώσει» ετησίως πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ και το πλαφόν στις επικουρικές στο ύψος των 300 ευρώ θα κλέβει από τους συνταξιούχους άλλα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύνολο δηλαδή 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, η αφαίμαξη αυτή επιβάλλεται τη στιγμή που το 58% των συνταξιούχων λαμβάνει επικουρική μικρότερη των 300 ευρώ.
Η μείωση της δεύτερης σύνταξης (και χηρείας) μπορεί να ανέλθει και στο 50% του ποσού, μέτρο που θα εξασφαλίσει για την κυβέρνηση το ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επανεξέταση των κατώτερων ορίων των συντάξεων με το πρόσχημα ότι αυτά είναι πολύ υψηλά, αφού «ξεπερνούν» όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εργασίας σε πρόσφατη δήλωσή του, τον κατώτερο μισθό (!) που οι ίδιοι οι κυβερνώντες φρόντισαν να μειώσουν. Στα πλαίσια αυτά, εξετάζεται η αύξηση των απαραίτητων ενσήμων από τις 4.500 ημέρες εργασίας στις 6.000, προκειμένου να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη σύνταξη, η περικοπή του μη ανταποδοτικού κομματιού της σύνταξης σε περίπτωση δεύτερης, αλλά και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο έτος για να δικαιούται κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος το ΕΚΑΣ.
Σύσκεψη για τα ειδικά μισθολόγια
Με στόχο εξάλλου να μετριάσει το πολιτικό κόστος από τις αποφασισμένες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, η συγκυβέρνηση προσποιείται ότι αναζητά «ισοδύναμα». Σ' αυτό το πλαίσιο, έγινε χτες σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.

 
Λαϊκή αφύπνιση, συμμαχία και αντεπίθεση!
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο για τα νέα μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει φοβισμένα και αμήχανα τη νέα σφαγή μισθών, συντάξεων και ό,τι έχει μείνει από κοινωνικές δαπάνες που φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ, ούτε την έλευση κάποιου άλλου αντιμνημονιακού σωτήρα, που θα τον σώσει από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης μέσα στον καπιταλισμό και από τη στρατηγική της ΕΕ μέσα στην ΕΕ!
Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι εργατική λαϊκή αφύπνιση, συμμαχία και αντεπίθεση για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων».