Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» Νέες αντεργατικές αξιώσεις

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Ανάστατοι οι εργάτες από τη νέα εργοδοτική επίθεση
Κάλεσμα αλληλεγγύης και συντονισμού απευθύνει το σωματείο του Ασπροπύργου, που χτες συζήτησε αγωνιστικές πρωτοβουλίες
Ανάστατοι είναι οι εργάτες στην «Ελληνική Χαλυβουργία» μετά τις νέες αξιώσεις του μεγαλοβιομήχανου Μάνεση για μείωση κατά 25% στους μισθούς των εργαζομένων στα δύο εργοστάσια της «Χαλυβουργίας» σε Βόλο και Βελεστίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες συνδικαλιστών, την περασμένη Δευτέρα στο εργοστάσιο του Βόλου εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά ο ίδιος ο ιδιοκτήτης Ν. Μάνεσης και σε συνάντηση με το σωματείο, μίλησε για το μεγάλο «ανταγωνισμό», τη μείωση παραγγελιών και την ανάγκη να μειωθεί το κόστος παραγωγής, για να καταλήξει στην τελική του πρόταση για τη μείωση των μισθών. Προχώρησε μάλιστα και σε άμεσο εκβιασμό, ότι αν αρνηθούν, έχει στο συρτάρι και άλλες πιο επώδυνες προτάσεις για τους εργάτες, αφήνοντας να εννοηθεί για εκ περιτροπής εργασία με μείωση 30% και πάνω στους μισθούς.

Από την πλευρά τους, οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές του σωματείου εμφανίστηκαν παραπλανημένοι και προδομένοι. Την επόμενη μέρα, το ΔΣ συνεδρίασε και απέρριψε ομόφωνα τις μειώσεις 25%, ξεκαθαρίζοντας πάντως - με επιστολή του προς την εργοδοσία - ότι η αντίδρασή του θα είναι να ...επανέλθει με νέες προτάσεις στο τραπέζι του «διαλόγου». Επιπλέον - μετά από πρόταση των διευθυντών - συνεννοήθηκαν ώστε να δοθεί προχτές μια μέρα άδεια στους εργάτες για να μην πάρουν μέρος στη γενική απεργία. Την ίδια στιγμή αντί να συγκαλέσουν άμεσα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων το μεταθέτουν συνεχώς και κάτω από την πίεση και την οργή «υπόσχονται» ότι θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα.
Πάντως, τα συμπεράσματα του πολύμηνου αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου, σε συνδυασμό με τις νέες εξελίξεις στην εταιρεία, φαίνεται να προβληματίζουν γόνιμα τους εργάτες, όπως εκφράζεται ανοιχτά και στις εξορμήσεις που ξεκίνησε τη Δευτέρα το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» έξω από τα δύο εργοστάσια.
Το σωματείο του Ασπροπύργου
Χτες το απόγευμα, η διοίκηση του Σωματείου των εργατών στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, συνεδρίασε με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην εταιρεία και αποφάσισε ομόφωνα αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Εκφράζοντας την ολόπλευρη συμπαράστασή του στους εργάτες της Μαγνησίας, το ΔΣ του σωματείου αποφάσισε:
- Να πάρει πρωτοβουλία για συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων της επιχείρησης στο Βόλο.
- Να προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση των χαλυβουργών του Ασπροπύργου την ερχόμενη Πέμπτη 25 Οκτώβρη στις 3 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.
- Να προσκαλέσει σε πανελλαδική σύσκεψη όλα τα σωματεία του μετάλλου για να οργανωθεί ο κοινός αγώνας απέναντι στη συντονισμένη επίθεση της εργοδοσίας του κλάδου.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο επισημαίνει:
«Με την συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε που ο βιομήχανος Μάνεσης ζήτησε πενθήμερο και απολύσεις, ξαναχτυπά, κάνοντας την αρχή πάλι από τους εργαζόμενους του Βόλου και του Βελεστίνου. Αφού για 9 μήνες τους χρησιμοποίησε ως απεργοσπαστικό μηχανισμό για να τσακίσει τους εργάτες στον Ασπρόπυργο αφού τους ξεζούμισε βάζοντάς τους να δουλεύουν για 10 και 12 ώρες, τώρα που έκανε τη δουλειά του, τους ζητάει να δεχθούν να μειωθούν οι μισθοί τους κατά 25%, επιβεβαιώνοντας ότι η εργοδοσία στο μόνο θεό που πιστεύει είναι το κέρδος.
Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνονται οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου που αντιστάθηκαν ηρωικά για 9 μήνες στις ορέξεις και τις απαιτήσεις του βιομηχάνου Μάνεση. Οτι είχαν δίκιο όταν καλούσαν τους συναδέλφους τους στο Βόλο - Βελεστίνο να συμπαραταχθούν μαζί τους στον αγώνα για να αντιμετωπίσουν τις επιδιώξεις του Μάνεση, όταν τους προειδοποιούσαν ότι αφού ο εργοδότης κάνει τη δουλειά του, αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά τους.
Το ΔΣ του Σωματείου των χαλυβουργών του Ασπροπύργου καταγγέλλει τον βιομήχανο Μάνεση. Απορρίπτει τις επιδιώξεις του για μείωση μισθών κατά 25% και εκφράζει την ταξική αλληλεγγύη του στους συναδέλφους χαλυβουργούς του Βόλου.
Καλούμε τους συναδέλφους μας στο Βόλο - Βελεστίνο να απορρίψουν τις αξιώσεις του βιομηχάνου Μάνεση. Να βγάλουν συμπεράσματα και να μην παραπλανηθούν για άλλη μια φορά από κούφια λόγια και υποσχέσεις της εργοδοσίας του τύπου "παλεύουμε για την ευρωστία της επιχείρησης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας". Να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που καλλιεργούν τις αυταπάτες, να συνταχθούν με το ταξικό κίνημα και να παλέψουν ενάντια στα μέτρα που πάει να επιβάλλει ο Μάνεσης με τις πλάτες που του κάνει η κυβέρνησή του.
Καλούμε και τους χαλυβουργούς του Ασπροπύργου να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, σε ετοιμότητα γιατί ο Μάνεσης δε θα σταματήσει σε Βόλο - Βελεστίνο, θα έρθει και στον Ασπρόπυργο να ζητήσει μείωση μισθών. Τώρα έχουμε την εμπειρία του ηρωικού μας αγώνα, δε θα επιτρέψουμε να μας αναγκάσει να δουλεύουμε μέσα στη φωτιά και στο σίδερο για 500 ευρώ. Μαζί με τους συναδέλφους μας σε Βόλο - Βελεστίνο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσουν πιθανόν γενικότερα αντεργατικά σχέδια που ετοιμάζει ο βιομήχανος Μάνεσης, πέρα από τη μείωση μισθών.
Το ΔΣ του σωματείου του Ασπροπύργου καλεί το ΔΣ του σωματείου του Βόλου, να πάρουμε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το επόμενο διάστημα τις επιδιώξεις του εργοδότη. Αυτό είναι το καθήκον που έχουμε σαν εργάτες. Ο κοινός μας εχθρός είναι ο Μάνεσης όπως και ολόκληρη η τάξη του».