Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΑΘΗΝΑ Θερίζει η πείνα στις λαϊκές γειτονιές της πόλης



Icon
Στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας η πείνα καλπάζει. Σε εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες λείπει ακόμα και το ψωμί, περιμένουν ουρά στα συσσίτια για μια μερίδα τροφή. Αποτύπωση της κατάστασης λίστα του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ) (οργανισμός του δήμου, λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του, από τα μαγειρεία του στέλνει φαγητό στα φιλοξενούμενα παιδάκια) για το πού αλλού χορηγεί καθημερινά μερίδες. Φιλότιμη προσπάθεια που φυσικά με το λίγο προσωπικό του ιδρύματος και τα στοιχειώδη μέσα που διαθέτει, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σε όλες τις λαϊκές γειτονιές, δείχνει δε και τα όρια ΜΚΟ, που, για να λειτουργήσουν, ψάχνουν πόρους από το κράτος, κεντρική και Τοπική Διοίκηση.
Συγκεκριμένα, έγγραφο του ΔΒΑ δείχνει ότι στα μαγειρεία του ετοιμάζονται περίπου 3.500 μερίδες το μήνα για τα νήπια των παιδικών σταθμών. Επιπρόσθετα, καθημερινά ετοιμάζονται άλλες 650 μερίδες για μεσημεριανή σίτιση των αστέγων και απόρων, και άλλες 1.550 για βραδινή σίτιση στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου.
Παραπέρα, για τον παιδικό σταθμό του φιλανθρωπικού σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού» ετοιμάζονται 28 γεύματα για τα φιλοξενούμενα εκεί άπορα παιδιά. Στον οργανισμό «Κιβωτός του κόσμου» χορηγείται σίτιση για 200 παιδιά (περιλαμβάνει μόνο τα συνοδευτικά του γεύματος όπως φρούτα, λαχανικά και ψωμί, συν επιπλέον 20 τεμάχια ψωμί που ζητήθηκαν πρόσθετα). Στη ΜΚΟ «Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση» 55 γεύματα για παιδιά από φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές μειονότητες. Στην Ενωση Φιλιππινέζων Μεταναστών Ελλάδας (ΚΑΣΑΠΙ) 100 γεύματα. Για την καθημερινή σίτιση μητέρας και γιου 4 μερίδες. Σε άλλη άπορη οικογένεια χορηγούνται τρόφιμα μια φορά το μήνα «ως ενίσχυση».
Τέλος, 250 μερίδες φαγητό συν φραντζόλες ψωμί διανέμονται επίσης καθημερινά σε 25 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία (σε Γκύζη, Κυψέλη, πλ. Αττικής, Ανω και Κάτω Πατήσια, Πολύγωνο, Ερυθρό Σταυρό, Αμπελόκηπους, Λόφο Στρέφη, Θησείο, Ακαδημία Πλάτωνα, Κολωνό, Τρεις Γέφυρες, πλατεία Κολιάτσου, Εξάρχεια) για παιδιά που έρχονται από το σπίτι νηστικά.
Σχολεία που απέστειλαν στο ΔΒΑ ανατριχιαστικά υπομνήματα, αναζητώντας έστω μια πρόσκαιρη ανακούφιση όπως «(...) να δοθεί βοήθεια σε ένα παιδί του σχολείου μας που φοιτά στην πρώτη τάξη και υποσιτίζεται. Ο μπαμπάς είναι άνεργος και παίρνει φαρμακευτική αγωγή για το λόγο ότι έχει επιληπτικές κρίσεις. Η οικογένεια έχει άλλα δύο παιδιά προσχολικής ηλικίας και μένει σε διαμέρισμα το οποίο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό». 'Η «παρακαλούμε, εφόσον μπορείτε, να αυξήσετε τις χορηγούμενες μερίδες φαγητού κατά πέντε (σύνολο 15) (...) καθόσον, λόγω των γνωστών δυσμενών εργασιακών και οικονομικών συνθηκών, εμφανίστηκαν πέντε ακόμη οικογένειες που δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν επαρκώς στη σίτιση των παιδιών τους».
Η λίστα των τροφοδοτούμενων από το ΔΒΑ σταματά εδώ όχι γιατί λείπουν άλλα αιτήματα. Αντιθέτως, όσο η κρίση θεριεύει τόσο αυξάνονται. Χαρακτηριστικά στο ΔΒΑ έφτασαν υπομνήματα για παροχή τουλάχιστον άλλων 117 μερίδων σίτισης από 16 δημοτικά σχολεία! Ομως, το ΔΒΑ έφτασε και ξεπέρασε τα όριά του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί, απόρροια κι αυτό της πολιτικής κυβέρνησης και δημοτικής αρχής. Π.χ. παλαιότερα το υπουργείο Παιδείας είχε εξαγγείλει έστω ένα πρόγραμμα σίτισης για 18 σχολεία της Αττικής, το οποίο στην πορεία εγκαταλείφθηκε. Στο δε δήμο, η δημοτική αρχή πετσόκοψε τον προϋπολογισμό του ΔΒΑ. Με τις κοινωνικές ανάγκες να αυξάνονται, το 2011 προϋπολόγισε 43 εκατ. ευρώ, για το 2012 προϋπολογίζει 32, δηλαδή μείον 11 εκατομμύρια από τα προϋπολογισμένα του 2011.