Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Υμνοι στη διαχείριση και στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ



Γρηγοριάδης Κώστας
Τυπικά, χτες, τα ΜΜΕ είχαν «απαγορευτικό» ως προς το να μεταδώσουν οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει την ψήφο του λαού και να την κατευθύνει προς το ένα ή το άλλο κόμμα. Αυτό, όμως, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για το έργο τους. Απ' τις τοποθετήσεις δημοσιογράφων, αλλά και καλεσμένων στα πάνελ των ενημερωτικών εκπομπών, μπορεί να μην ειπώθηκε η φράση «ψηφίστε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου», ειπώθηκαν όμως όλα όσα χρειάζονταν, ώστε να περάσουν το μήνυμα που ήθελαν στους τηλεθεατές τους. Από τις οθόνες παρέλασαν όλα τα εκβιαστικά, τρομοκρατικά διλήμματα, με τα οποία τα αστικά κυρίως κόμματα βομβάρδιζαν το λαό το προηγούμενο διάστημα. Για τη δήθεν ανάγκη παραμονής της χώρας στην ΕΕ, για τη δήθεν ανάγκη να έχει η χώρα πολιτική σταθερότητα από την επόμενη μέρα, για τον δήθεν κίνδυνο να τιναχτούν όλα στον αέρα και να σταματήσει η δανειοδότηση της χώρας και άρα πώς θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, για την ανάγκη να υπάρξει εποικοδομητική αντιπολίτευση, που δε θα τινάζει το έργο της κυβέρνησης στον αέρα, για, για, για... Εδωσαν με τον τρόπο τους ένα πρώτο δείγμα γραφής για τους εκβιασμούς που θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, στην προσπάθεια που κάνει το σύστημα να αναμορφώσει το πολιτικό σκηνικό και να μαντρώσει σε νέα στεγανά τις λαϊκές συνειδήσεις που αποστασιοποιούνται από το δικομματισμό, για να μη ριζοσπαστικοποιηθούν.
***
Στο κυριακάτικο φύλλο του «Ριζοσπάστη», στην πρώτη σελίδα, γράφαμε για τον ύπουλο καιροσκοπισμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου, τις προηγούμενες μέρες, διέδιδαν σε δημοσιογράφους ότι η ηγεσία του ΚΚΕ, ΚΕ και Πολιτικό Γραφείο, είναι τάχα μοιρασμένη στα δύο, ανάμεσα σε αυτούς που αντιμάχονται τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς που την υποστηρίζουν! Οι κατασκευασμένες αυτές αθλιότητες βρήκαν πρόθυμους αναμεταδότες τα αστικά ΜΜΕ. Ετσι, το «Θέμα» της Κυριακής έγραψε: «Σύμφωνα με πληροφορίες στο εσωτερικό του ΚΚΕ υπάρχουν και προσεγγίσεις διαφορετικές από την κυρίαρχη γραμμή. Οι απόψεις αυτές δεν ήταν αρνητικές στο ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις της αριστεράς (...) δεν αποκλείεται να προκληθούν ανακατατάξεις στον Περισσό». «Καρμπόν» η αναφορά στον «Τύπο της Κυριακής»: «Σύμφωνα με πληροφορίες (...) η κομματική βάση βράζει. Ηδη εδώ και μέρες έχουν οργιάσει οι φήμες για συνδικαλιστές που αποχώρησαν από το ΠΑΜΕ διαφωνώντας με την πολιτική (μη) συμμαχιών του κόμματος (...) Το ερώτημα, πάντως, είναι αν η κομματική βάση του ΚΚΕ θελήσει και μετά τις εκλογές "κάτι διαφορετικό". Δηλαδή κάποιον άλλον στο τιμόνι». «Ανακατατάξεις» και «αναταράξεις» στο ΚΚΕ ανακαλύπτει και το «Εθνος» της Κυριακής. Στα παραπάνω, μάλιστα, οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του κοτσάρουν και μια δήθεν «ομάδα Γόντικα» (!) που δεν «αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών ούτε και στην γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα και φαίνεται ότι η επόμενη μέρα των εκλογών (...) θα κρύβει πολλές εκπλήξεις». Αστοί και οπορτουνιστές δε χάνουν λεπτό απ' τα μάτια τους το στόχο: Το ΚΚΕ και τη στρατηγική του, που τους πολεμά και τους αποκαλύπτει. Τους το ξαναλέμε: Οσες βρωμιές και ψέματα κι αν επιστρατεύσουν, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να το βάλουν στο χέρι. Θα το έχουν απέναντί τους, μαζί με το λαό και το κίνημα. Θα μείνουν με την όρεξη και την απάντηση θα την πάρουν πολύ πιο ηχηρή απ' όσο μπορούν να φανταστούν.
***
Σε ένα από τα χτεσινά τηλεοπτικά πάνελ, η ερώτηση προς τον Τατσόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής: «Πώς μιλάτε για αριστερή κυβέρνηση, αφού τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Κουβέλη δεν έχουν πλειοψηφία;». Εξίσου σαφής ήταν όμως και η απάντηση: Ναι, αλλά το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι αυτό που ήταν μέχρι χτες. Εχουμε φύγει από το δικομματισμό και γι' αυτό μπορούμε να στηριχθούμε στην ανοχή που θα προσφέρει το ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο Στρατούλης, ο οποίος, στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πώς θα σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα κουκιά δε βγαίνουν, είπε ότι από σήμερα θα υπάρξει κινητικότητα στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ότι «με βάση τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό θα δούμε τη δυνατότητα να έχουμε 151 βουλευτές». Αρα, προσδοκούν κυβέρνηση και με τις ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενδεχόμενα και της ΝΔ. Μ' άλλα λόγια, από την πρώτη κιόλας βραδιά, άρχισε να αποκαλύπτεται τι ακριβώς εννοούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάνε για ...αριστερές κυβερνήσεις.
***
Οσο περνούσε η ώρα και στις τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλωνε η πίεση προς τους εκπροσώπους των κομμάτων για το «τι θα κάνετε αύριο», ένα ένα τα μπουμπούκια της διαχείρισης άρχισαν να «σκάνε». Πρώτος και καλύτερος ο Ψαριανός της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος, στο ερώτημα αν το κόμμα του θα συμμετάσχει μετεκλογικά σε μια συγκυβέρνηση και με ποιους όρους, απάντησε πάνω - κάτω τα εξής: Οτι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά πράγματα από αυτά που έκανε, αλλά όλα ήταν προσυμφωνημένα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό δεν «περπάτησε», ότι το κόμμα του ευχαρίστως θα συμμετείχε σε μια συζήτηση για συγκυβέρνηση, αρκεί να μην είναι όλα προσυμφωνημένα, ότι η χώρα θα μπορούσε να σωθεί «με μέτρα σε άλλη κατεύθυνση», αλλά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μίλησαν για ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες τελικά δεν έκαναν (!) και άλλα παρόμοια. Στο αποκορύφωμα και για να δικαιολογήσει το ρόλο του κόμματός του σαν δεκανίκι στην αστική διαχείριση, επιτέθηκε στο ΚΚΕ ότι δε θέλει να αλλάξει τίποτα για το λαό και ότι θέλει ανατροπή του καπιταλισμού. «Εμείς θέλουμε την ΕΕ. Το ΚΚΕ, αν δε τη θέλει, να φύγει, να πάει στη Β. Κορέα» ήταν η φράση του. Ετοιμη και ψημένη η ΔΗΜΑΡ να δώσει στήριξη σε μια συγκυβέρνηση «ευρωπαϊκού προσανατολισμού». Και επειδή το ΚΚΕ τους αποκαλύπτει στα μάτια του λαού, τεντώνουν τις αντικομμουνιστικές χορδές τους, για να σκεπάσουν το θόρυβο που κάνει η κραυγαλέα δίψα τους να διαχειριστούν τη βαρβαρότητα που είτε με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είτε με «κυβέρνηση της αριστεράς» θα χαντακώσει το λαό.
***
Ενα νέο όρο γέννησε η χτεσινή βραδιά στα τηλεοπτικά κανάλια: Τη «νεοπολίτευση». Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ, συμφωνούσαν ότι η μεταπολίτευση τελείωσε και ότι πλέον μπαίνουμε σε καινούρια φάση, την οποία μάλιστα ορισμένοι - μεταξύ αυτών και ο Λαζόπουλος - ονομάτισαν με αυτόν τον όρο. Προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι η μεταβολή του εκλογικού συσχετισμού συνιστά ανατροπή και μάλιστα προς όφελός του. Καμιά όμως επί της ουσίας αλλαγή υπέρ του λαού δεν έγινε χτες το βράδυ. Οι λαϊκές ψήφοι, που έχασε ο δικομματισμός, μεταγγίστηκαν κύρια σε δυνάμεις που έχουν για σημαία τους την ΕΕ και θέλουν να ασκήσουν διαχείριση. Από σήμερα, τα μονοπώλια θα είναι παρόντα ενάντια στους εργαζόμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, η ΕΕ θα συνεχίζει να τσακίζει τη ζωή τους με ή χωρίς μνημόνια. Και απέναντι στα μονοπώλια και την ΕΕ, όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, έχουν την ίδια ακριβώς θέση: Τα υπερασπίζονται και θέλουν να τα θωρακίσουν. Αρα, η «νεοπολίτευση» είναι ίδια με τη μεταπολίτευση και όποιο συνθετικό κι αν της βάλουν μπροστά, ο λαός δεν πρόκειται να δει χαΐρι, όσο δεν αποφασίσει να κατευθύνει την πάλη (και την ψήφο τους) ενάντια στα μονοπώλια και τη στρατηγική τους. Εκεί θα κριθεί ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας και όχι στις εσωτερικές ανακατατάξεις και διευθετήσεις, με τις οποίες το αστικό σύστημα επιχειρεί να ξεπεράσει τον κάβο της λαϊκής δυσαρέσκειας και να την ενσωματώσει σε άλλα σχήματα διαχείρισης.
***
Την έντονη αντίδραση των παριστάμενων δημοσιογράφων προκάλεσε η προτροπή ενός μέλους της «Χρυσής Αυγής» να σηκωθούν όρθιοι «σε ένδειξη σεβασμού προς τον Ν. Μιχαλολιάκο» όταν εκείνος μπει στην αίθουσα για να κάνει τις δηλώσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημοσιογράφοι αντέδρασαν σε αυτό που τους ζητήθηκε και πολλοί αποχώρησαν από την αίθουσα του ξενοδοχείου «ΟΣΚΑΡ», πριν ακόμα ξεκινήσουν οι δηλώσεις. Οσοι παρέμειναν στην αίθουσα, αγνόησαν το «εγέρθητι» που ακούστηκε, με αποτέλεσμα να γίνουν αποδέκτες χλευασμού από τα «λεβεντόπαιδα», αλλά και τον ίδιο τον Ν. Μιχαλολιάκο της «Χρυσής Αυγής», κατά την αποχώρησή τους... Το αυγό του φιδιού, που εξέθρεψε το σύστημα, με πρωταγωνιστή τη σοσιαλδημοκρατία, δίνει δείγματα γραφής για το τι σημαίνει η αναβάθμισή της στην αστική διαχείριση.
***
Ο ένας μετά τον άλλον οι εκπρόσωποι των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, παρελαύνοντας χτες βράδυ στα τηλεοπτικά στούντιο, κατέθεταν τα σέβη τους και την πλήρη αφοσίωσή τους στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, διαγκωνιζόμενοι μεταξύ τους για το ποιος είναι ο πιο φανατικός θιασώτης της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας. Οχι ότι ξαφνιάζει κανέναν. Προεκλογικά όλοι τους ζητούσαν ψήφο, πλασάροντας ο καθένας τον εαυτό του σαν τον εγγυητή της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και εγκαλώντας ο ένας τον άλλο ότι την υπονομεύει με την πολιτική του. Κανείς τους βεβαίως δεν είπε την αλήθεια στο λαό. Απεναντίας, παίζοντας με την αγωνία του, συσκότισαν πλήρως το γεγονός ότι η πολιτική που τον γονατίζει είναι αναπόσπαστη απ' την ΕΕ και τη στρατηγική της προς όφελος των μονοπωλίων της. Οτι όποιος υπερασπίζεται την ευρωένωση, υπερασπίζεται τους κανόνες της, τη στρατηγική της, τις συμφωνίες της που βυθίζουν τους λαούς της στην ανέχεια. Με ή χωρίς μνημόνια, σε όλες τις χώρες ανεξαιρέτως. Ενα είναι βέβαιο. Απ' τους θιασώτες της ΕΕ, ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό. Θα τους έχει απέναντί του.
***
Για πολλοστή φορά και με πανομοιότυπο σχεδόν τρόπο, η ιστοσελίδα του «zougla.gr» επιχειρεί να προβοκάρει χυδαία το ΚΚΕ. Χτες, λίγο μετά τις 12, στην ιστοσελίδα εμφανίστηκε ανάρτηση με τον τίτλο «Επίσημη ανακοίνωση του ΚΚΕ (γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος!)», όπου γράφονται διάφορα φαιδρά για το Κόμμα. Κατά το σύνηθες, την ανάρτηση αναπαρήγαγαν αυτόματα δεκάδες ακόμα ιστοσελίδες. Σε παρέμβαση που έγινε στη «zougla.gr» για να «κατέβει» η συγκεκριμένη ανάρτηση, η δικαιολογία τους ήταν ξανά ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τι γράφει ο καθένας που μπαίνει στην ιστοσελίδα τους! Αυτή είναι η ενημέρωση που σερβίρουν στο λαό τα site της προβοκάτσιας και του αντικομμουνισμού. Να τους γυρίσει ο λαός την πλάτη.