― Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
― Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
― Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Kανένα στόμα
δεν το βρε και δεν το πε ακόμα».
(από το ποίημα του Κώστα Βάρναλη, «Οι Μοιραίοι»)
Κι όμως ο ένοχος βρέθηκε!Τουλάχιστον
αν πιστέψουμε τον κύριο Τσίπρα, τον κύριο Καμένο, το «Ποντίκι», τη
φασιστική «σφηκοφωλιά» των χρυσαυγιτών και πολλούς ακόμα που μας τον
(την) δείχνουν! Πρόκειται για την κυρία Αγκελα Μέρκελ, τον κακό
μας «δαίμονα», την πρωθυπουργό της Γερμανίας και της Ευρωζώνης ολάκερης.
Ο σύγχρονος «Κάιζερ» (Αυτοκράτορας) της Ευρώπης, που μας μισεί, μας
βασανίζει...
Η ερμηνεία αυτή είναι τόσο ...«κλασική», που θυμίζει έναν άλλο ποιητή, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, στο ποίημα του «Περιμένοντας τους Βαρβάρους»:«-Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
-Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν».
Βεβαίως, αυτή τη φορά οι «βάρβαροι», όπως μας εξηγούν οι Τσίπρηδες - καμένοι κ.ά., δεν τα έχουν μόνον με τους Ελληνες, αλλά με ολόκληρο το Νότο. Κι αυτό μπορεί να μας έχει κάνει το βίο αβίωτο, αλλά από μόνο του περικλείει, σύμφωνα με τους ίδιους και τη σωτήρια «ελπίδα» μας: να συνασπιστούμε στο «μέτωπο του φτωχού Νότου, εναντίον του πλούσιου Βορρά». Και τότε πάρ' την κάτω την ... «Καϊζερίνα» κι η ΕΕ από «λύκος» θα γίνει ... «αρνάκι». Θα εκδηλωθεί η πολυπόθητη «κοινοτική αλληλεγγύη» και ούτε λίγο ούτε πολύ τα ποτάμια θα τρέξουν μέλι και τα βουνά θα γίνουν από πιλάφι! Μάλλον τότε και θα βρούμε εκείνα τα «χρυσά κουτάλια», που μας είχαν υποσχεθεί όταν η χώρα έμπαινε στην ΕΟΚ, το 1981.
Τι θέλουν να κρύψουν;
Αλήθεια, τι καλά! Τι βολικά! Για όσους θέλουν να «εκδημοκρατικοποιήσουν», να «εξυγιάνουν» τον καπιταλισμό και την καπιταλιστική διακρατική Ενωση στο ευρωπαϊκό έδαφος, την ΕΕ. Τι εύκολα να περιγράφουν ως «εμπόδιο» στην ευημερία των εργαζομένων και στο φιλολαϊκό μετασχηματισμό της ΕΕ μονάχα την κ. Μέρκελ.
Πίσω από το «φερετζέ» της Μέρκελ θέλουν να κρύψουν την ίδια τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Θέλουν να κρύψουν τη βασική του αντίθεση, την αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργασία! Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν σ' αυτήν τη λούμπα του συστήματος. Να πιστέψουν τις δήθεν «πατριωτικές», δήθεν «αντιστασιακές» κι «αντικατοχικές» κορόνες, που πετούν οι παραπάνω πολιτικές δυνάμεις που διαγκωνίζονται για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα το σύστημα.
Τι ισχύει στην πραγματικότητα;
Μέσα στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συνολικότερα στο παγκόσμιο σύστημα του καπιταλισμού, διαμορφώνονται σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης, στη βάση της οικονομικής, και πολιτικο-στρατιωτικής ισχύος της κάθε χώρας. Αυτό συμβαίνει και στην ΕΕ, που η Γερμανία παίζει το ρόλο της «ατμομηχανής» της καπιταλιστικής ενοποίησης στη Γηραιά ήπειρο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κερδίζουν όλοι οι Γερμανοί! Και στη Γερμανία υπάρχει πλέον αύξηση της σχετικής κι απόλυτης εξαθλίωσης των εργαζομένων. Στα 16 εκατομμύρια υπολογίζονται οι Γερμανοί που ζουν στη φτώχεια, δηλ. το 15,1% του πληθυσμού. Οι άνεργοι είναι 2,9 εκατομμύρια και οι εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, με μισθούς 300-400 ευρώ ξεπερνούν τα 7,3 εκατομμύρια.
Κερδίζει κι εκεί μια χούφτα καπιταλιστών, όπως και στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο. Την ίδια ώρα και στις άλλες χώρες της ΕΕ, με μνημόνιο ή χωρίς, υλοποιείται η αντεργατική ατζέντα.
Στις χώρες του Νότου εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής: η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση, κ.ά., γιατί έχει εκδηλωθεί η καπιταλιστική κρίση, που η αιτία της δεν είναι, βέβαια, οι «κλέφτες» και τα «λαμόγια» (που είναι απλώς η «ρίγανη» στη «σαλάτα» του συστήματος), αλλά η ίδια η φύση του καπιταλισμού, που πλέον είναι ικανός να γεννά μόνον κρίσεις και πολέμους.
Φυσικά η φάση της ύφεσης, που βιώνουν σήμερα οι χώρες του Νότου της ΕΕ, φέρνει καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, με τη μορφή απαξίωσης εμπορευμάτων και πρώτα απ' όλα της πρώτης παραγωγικής δύναμης, του ανθρώπου. Αυτό εκδηλώνεται με απότομη αύξηση της ανεργίας, με μείωση μισθών - ημερομισθίων, με συνολικά δυσμενέστερους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Οι καπιταλιστές επιδιώκουν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης σε όσο δυνατό περισσότερο στους μισθωτούς, δηλαδή να αυξήσουν το βαθμό εκμετάλλευσης, για να βγάλουν μεγαλύτερη υπεραξία στη μονάδα του χρόνου.
Ταυτόχρονα, ένα κομμάτι των καπιταλιστών καταστρέφεται από την κρίση, ενώ ένα άλλο κερδίζει. Το κομμάτι που χάνει προβάλλει ένα άλλο «μείγμα» διαχείρισης του καπιταλισμού, ώστε να γλιτώσει το ίδιο από την καταστροφή. Προσπαθεί να προσεταιριστεί σ' αυτό το εγχείρημά του κι ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων. Ομως, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους ρυμουλκήσουν πίσω από μια ξένη σημαία! Γιατί ο καπιταλισμός, όποιο τμήμα του κεφαλαίου κι αν κερδίζει, δεν αλλάζει! Οι εργαζόμενοι, σε Βορρά και Νότο πρέπει να προβάλλουν τη δική τους σημαία: της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού, του εργατικού - λαϊκού ελέγχου. Μόνον κάτω απ' αυτή τη σημαία μπορεί να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες και πραγματικές λαϊκές ανάγκες!
Για το λεγόμενο «Μέτωπο του Νότου»
Καμία σταθερή «συμμαχία» δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ των «χωρών του Νότου», όπου κι εδώ είναι κυρίαρχη η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και ισχυρότατες συγκρούσεις κι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο κεφάλαιο αυτών των χωρών και μέσα στους κόλπους του κεφαλαίου της κάθε χώρας!
Αλλά ας υποθέσουμε, θεωρητικά, πως γίνεται ένα τέτοιο «μέτωπο», ποιο αποτέλεσμα; Μπορεί να διασπαστεί π.χ. η ευρωζώνη και να έχουμε δύο ευρώ, ή κάποιες χώρες να επιστρέψουν στο εθνικό νόμισμα. Στην καλύτερη περίπτωση, που μας περιγράφουν, θα ακολουθηθεί ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, π.χ. όπως αυτό του Ομπάμα στις ΗΠΑ, που «πατρονάρει» στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας. Η ζωή δείχνει πως δε θα υπάρξει κανένα απολύτως όφελος για τα λαϊκά συμφέροντα. Και στις ΗΠΑ η ανεργία είναι σοβαρό πρόβλημα (κινείται σε ανοδική τροχιά, κι είναι στο 7,6% επίσημα και στο 14%, με βάση πιο ουσιαστικές μελέτες), πάνω από το 10% του πληθυσμού επιβιώνει χάρη στα συσσίτια, ενώ 46 εκατομμύρια στις ΗΠΑ (το 15%) ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας και το 42% στα όρια της φτώχειας. Κάθε 7ο παιδί στις ΗΠΑ ζει σε συνθήκες φτώχειας κι εξαθλίωσης. Παντού εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το 15% δεν έχει καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το 30% έχει μια υποτυπώδη, που επί της ουσίας, δεν καλύπτει ούτε τα στοιχειώδη. Η δημόσια σύνταξη στα 67, για άντρες και γυναίκες, κι εκεί ο φτωχός λαός χρωστάει τα μαλλιοκέφαλα του στις τράπεζες και στο αστικό κράτος ...
Παλιά «κολόνια» της αστικής τάξης
- Πως και στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, υπάρχει συσσωρευμένος πλούτος στα χέρια των λίγων, που ζούνε μάλιστα ιδιαίτερα προκλητικά, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
- Πως και στις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, υπάρχει τεράστια φτώχεια.
- Πως οι πλούσιοι στις «φτωχές χώρες» και οι πλούσιοι στις «πλούσιες χώρες» έχουν «κοινό μέτωπο» απέναντι στους εργαζόμενους. Φτιάχνουν τις δικές τους ενώσεις και μηχανισμούς για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την εξουσία τους. Τέτοιες ενώσεις είναι το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ.
- Πως οι εργαζόμενοι, άσχετα αν ζουν σε «φτωχές χώρες» (όπου λένε το νερό «νεράκι) ή σε «πλούσιες χώρες» (όπου μπορούν να πλυθούν 2-3 φορές τη μέρα), έχουν κοινά συμφέροντα, από την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
Να γιατί όταν τίθεται σαν βασική διαχωριστική γραμμή της εποχής μας το επίπεδο ανάπτυξης των χωρών, στο μόνο που μπορούν να οδηγηθούν οι εργαζόμενοι και τα κινήματά τους, αν ακολουθήσουν αυτή τη λογική, είναι να συνταχθούν με την κάθε φορά «εθνική πολιτική», που διαμορφώνουν τα επιτελεία της άρχουσας τάξης, δηλαδή με τους στόχους που βάζει η αστική τάξη των χωρών τους. Στόχος των καπιταλιστών της κάθε χώρας είναι η αναβάθμιση της θέσης τους στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική «πυραμίδα», για να κερδίζουν οι δικές τους επιχειρήσεις μεγαλύτερα μερίδια στις αγορές, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτός ο στόχος τους, δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους εργαζόμενους, παρά μονάχα σε ένα μικρό κομμάτι τους, την «εργατική αριστοκρατία», που περιμένει, όπως η ύαινα, να φάει από τα υπολείμματα που θα τους αφήσουν τα λιοντάρια του καπιταλισμού, οι ισχυρές μονοπωλιακές επιχειρήσεις.
Οσοι μιλούν για το «Μέτωπο του Νότου», για «κατοχή της χώρας από τη Γερμανία», για έξοδο από το ευρώ ή την ΕΕ, αλλά με παραμονή στον καπιταλισμό, ζητάνε, επί της ουσίας, από τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να «κουβαλούν νερό στο μύλο» της αστικής τάξης, ή σε ένα τμήμα της, που θέλει άλλο «μείγμα» διαχείρισης, κι άλλες διεθνείς συμμαχίες. Διευκολύνοντας, μάλιστα, κι εκείνα τα τμήματα της αστικής τάξης των άλλων χωρών, που για τα δικά τους συμφέροντα, επιδιώκουν μια μικρότερη Ευρωζώνη, με την αποχώρηση απ' αυτήν ορισμένων χωρών.
Μας φλομώνουν με την παιδαριώδη ανάλυση, πως «για όλα φταίει η Μέρκελ» κι «κακός Βορράς», γιατί γι' αυτούς είναι μια πρώτης τάξεως λύση, που τους βολεύει για να κρύψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, τις ευθύνες του καπιταλισμού, την ανάγκη της ανατροπής του. Να μπερδέψουν γύρω από το τι συμμαχίες έχουμε ανάγκη σήμερα. Ο Καβάφης, στο ποίημα που προαναφέραμε, όταν αποδείχτηκε πως οι «βάρβαροι» δεν ερχόντουσαν, αναρωτήθηκε:
«Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις».
Ετσι θα αναρωτηθούν κι αυτοί που τώρα δείχνουν τη Μέρκελ, αν ο λαός συνειδητοποιήσει το ποιος είναι ο πραγματικός φταίχτης των δεινών που βιώνει. Τι είδους συμμαχία απαιτείται για την ανατροπή της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.
«Συμμαχία του Νότου» ή Λαϊκή Συμμαχία;
Εκείνη η συμμαχία που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι η Λαϊκή Συμμαχία της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου. Αυτή η συμμαχία που θα έρθει σε ρήξη και ανατροπή με τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια. Θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, θα οργανώσει τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, θα διαμορφώσει τους θεσμούς της εργατικής εξουσίας κι ελέγχου. Θα βγάλει τη χώρα από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση και θα αποτινάξει τις σχέσεις της ανισότιμης αλληλεξάρτησης, που υπάρχουν στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Θα οργανώσει την αλληλεγγύη και το συντονισμό της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και στα μονοπώλια όχι μόνο στο Νότο, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε όλον τον κόσμο με τα άλλα κινήματα και λαούς που ξεσηκώνονται!
Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ
Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Παγκόσμιος χάρτης μέσης ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ανά άτομο.
Με σκούρο γκρι οι χώρες του «Νότου», με ανοιχτό γκρι οι χώρες του
«Βορρά». Με βάση αυτό το δείκτη η χώρα μας ανήκει στο «Βορρά», κι ο
ελληνικός λαός μαζί με τις άλλους λαούς του «Βορρά» είναι μεταξύ αυτών
που «καταδυναστεύουν» το «φτωχό Νότο». Οι ίδιοι, όμως, που κατατάσσουν
την Ελλάδα στο «Βορρά», με βάση αυτό και άλλα στοιχεία (π.χ. μέση
κατανάλωση νερού ανά άτομο, ηλεκτρικές συσκευές ανά άτομο, κ.ά.), όταν
λόγος γίνεται για την ΕΕ την κατατάσσουν στο «φτωχό Νότο», που τον
«καταδυναστεύει» ο «πλούσιος Βορράς».
Ο διαχωρισμός «Βορράς - Νότος» αποτελεί παλιό ιδεολογικό - πολιτικό «εργαλείο» στα χέρια της αστικής τάξης και των οπορτουνιστών, που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος του είναι να βάλει τους εργαζόμενους στη λογική της «κοινωνικής συναίνεσης» με την αστική τάξη ή τμήμα της, που αποζητά μια καλύτερη θέση για τον εαυτό της στον παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.
Το ζήτημα όμως για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν είναι μια καλύτερη θέση της χώρας τους στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά, μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού, αλλά η ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και η σοσιαλιστική οικοδόμηση, που θα αποτινάξει και τις σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης, που διαμορφώνονται μέσα στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής «πυραμίδας» και θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σ' αυτό το δρόμο έχει όπλο της τον Προλεταριακό Διεθνισμό, την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης άσχετα από το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων της κάθε χώρας.
Ο διαχωρισμός «Βορράς - Νότος» αποτελεί παλιό ιδεολογικό - πολιτικό «εργαλείο» στα χέρια της αστικής τάξης και των οπορτουνιστών, που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος του είναι να βάλει τους εργαζόμενους στη λογική της «κοινωνικής συναίνεσης» με την αστική τάξη ή τμήμα της, που αποζητά μια καλύτερη θέση για τον εαυτό της στον παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.
Το ζήτημα όμως για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν είναι μια καλύτερη θέση της χώρας τους στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά, μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού, αλλά η ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και η σοσιαλιστική οικοδόμηση, που θα αποτινάξει και τις σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης, που διαμορφώνονται μέσα στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής «πυραμίδας» και θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σ' αυτό το δρόμο έχει όπλο της τον Προλεταριακό Διεθνισμό, την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης άσχετα από το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων της κάθε χώρας.