Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πώς είδαν οι Αμερικάνοι τον ΣΥΡΙΖΑ;

-- Τι λένε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα οι «οικοδεσπότες» του στην Αμερική;
Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ προσφέρεται για χρήσιμα συμπεράσματα που πηγάζουν άφθονα, από κάθε βήμα του εκεί. Απ' το ποιους επισήμως συνάντησε (εκπροσώπους του «αμαρτωλού» CSIS, του ΔΝΤ, της αμερικάνικης κυβέρνησης, «think tanks» με σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της πολιτικής της αμερικάνικης κυβέρνησης). Ποιους ζήτησε ανεπισήμως να συναντήσει (τον γνωστό Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία και χρηματοδότη του Δημοκρατικού Kόμματος Αντζελο Τσακόπουλο, που διοργάνωσε δείπνο για τον Αλ. Τσίπρα, όπου έξι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Καλιφόρνια, Φιλ Αγγελίδης, συζήτησαν μαζί του για την οικονομία, τις επενδύσεις στην Ελλάδα και το ρόλο της ομογένειας). Και φυσικά, απ' το τι είπε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ και στο πλαίσιο των διαπιστευτηρίων που κατέθεσε στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Εχει ωστόσο σημασία και το πώς είδαν τον Αλ. Τσίπρα οι «οικοδεσπότες» του.
Ο γενικός διευθυντής του Brookings «αναλύει» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξη που του πήρε ο Αθ. Ελλις για τον ΣΚΑΪ. Ο Μπιλ Ανθολις λέει ότι ο Αλ. Τσίπρας έκανε «προσπάθεια να πείσει το αμερικανικό κατεστημένο ότι δεν αποτελεί ανατρεπτική δύναμη και δεν προσπαθεί να γκρεμίσει τον δυτικό καπιταλισμό» και «ένα καλό πρώτο βήμα» σ' αυτή την κατεύθυνση. Επεισε τους συνομιλητές του; Απαντά: «Τα μηνύματά του ήταν ενδιαφέροντα και πειστικά, μέχρις ενός σημείου, αλλά ο "διάβολος" βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Η Ευρώπη δεν εφαρμόζει λιτότητα στην Ελλάδα, έτσι για να την εφαρμόσει. Το κάνουν διότι θέλουν να ξέρουν ότι τα χρήματα που επενδύουν στην Ελλάδα θα αποδώσουν. Η λιτότητα στοχεύει στη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας, όχι στον στραγγαλισμό των Ελλήνων πολιτών». Προειδοποιεί μάλιστα τον Αλ. Τσίπρα ότι το παιχνίδι που παίζει με την ΕΕ είναι «ριψοκίνδυνο». Κι ότι τους ανησυχεί η απειλή ότι αν «η Ελλάδα διωχθεί απ' την Ευρωζώνη, η επόμενη που θα ακολουθήσει θα είναι η Γερμανία».
Από τα λεγόμενά του βγάζει μάτι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, αλλά και η αποθέωση της λιτότητας στα δύο μείγματα διαχείρισης, έστω κι αν η αναλογία αλλάζει. Ταυτόχρονα και ενώ υπάρχουν αυτές οι αντιθέσεις, έχει την αξία της η άποψη των Αμερικάνων περί ριψοκίνδυνου να φύγει η Γερμανία από την ΕΕ. Ξέρουν ότι υπάρχουν τμήματα του κεφαλαίου στη Γερμανία που θα ήθελαν μια συμμαχία με Ρωσία - Κίνα.
Επίσης φανερό είναι όμως ότι οι ΗΠΑ βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ μια πολιτική δύναμη που μπορούν να αξιοποιήσουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Πάνω εκεί διατυπώνονται και οι ανησυχίες τους για το πόσο αξιόπιστο είναι το «άλογο» που μπορεί να ποντάρουν. Ποια εντύπωση αποκόμισαν στις ΗΠΑ για τον ΣΥΡΙΖΑ; Λέει ο Ανθολις: «Υπήρχε αρχικά μια ανησυχία (...) Οποιοσδήποτε ηγείται ενός πολιτικού φορέα που ονομάζεται ριζοσπαστικός συνασπισμός της Αριστεράς, προκαλεί σκεπτικισμό εδώ. Και γι' αυτό τον ρώτησα και του έδωσα την ευκαιρία να εξηγήσει ότι ίσως εκπροσωπεί κάτι λιγότερο ριζοσπαστικό απ' ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως». Και μάλλον τα κατάφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως λέει ο επικεφαλής του Brookings, «οι περισσότεροι που τον άκουσαν τον βρήκαν έναν ήπιο (smooth) πολιτικό, με πιο χαμηλών τόνων λόγο απ' ό,τι περίμεναν. Η έμφαση που έδωσε στο γεγονός ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν αποτελούν κάποια εκρηκτική, ανατρεπτική δύναμη, ήταν καθησυχαστική (...) Τον είδαν ειλικρινή, όχι ανατρεπτικό, όχι κάποιον που θέλει να ανατρέψει τον δυτικό καπιταλισμό! (...) Προσπάθησε να πείσει ότι είναι αξιόπιστος, ότι κατανοεί πώς λειτουργεί μια σύγχρονη οικονομία, και πως δεν έχει μόνο σημασία η εσωτερική πολιτική, αλλά και οι σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, νομίζω πως η εμφάνισή του ήταν ένα βήμα μπροστά γι' αυτόν. Αλλά δεν εξήγησε πώς θα μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία και θα την καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστική. Γι' αυτό τον ρώτησα για τις απεργίες, καθώς είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα το τι θα γίνει φέτος με τον τουρισμό. Πάντως, το ότι έδειξε να είναι ανοιχτός στον διάλογο είναι ένα πρώτο καλό σημάδι».
Ο Μπ. Ανθολις καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «εντός των επόμενων μηνών ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν πολλές ευκαιρίες να αποδείξουν ότι ο δικός τους ορισμός του ριζοσπαστισμού δεν σημαίνει ότι στον βωμό της αναρρίχησής τους στην εξουσία θα οδηγήσουν όλη την Ελλάδα στην απεργία». Αλλά και ο Ντομένικο Λομπάρντι, στέλεχος του Broοkings, δηλώνει στη «Wall Street Journal» ότι «αυτό το ταξίδι δείχνει τη συνεχή εξέλιξη του πολιτικού του προφίλ προς μια σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση». Εξάλλου, άρθρο που υπογράφουν και τα δύο προαναφερθέντα στελέχη του Brookings, στην ιστοσελίδα του, αναφέρει: «Σε μια χώρα όπου οι αριστεροί ιστορικά υπήρξαν εμπρηστικοί, επιρρεπείς στη βία και φορείς επιθετικού αντιαμερικανισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ήπιος, ευγενικός, πραγματιστής και πολύ πρόθυμος να ακούσει τις αμερικανικές απόψεις (...) Η κατάσταση στην Ελλάδα μόλις άρχισε να καταλαγιάζει (...) Τους ερχόμενους μήνες ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν άφθονες ευκαιρίες να δείξουν ότι ο ορισμός που δίνουν στη λέξη ριζοσπάστης δεν σημαίνει ότι βάζουν όλη την Ελλάδα να απεργήσει, απλά για να πάρουν την εξουσία». Δεκτά δηλαδή τα καταρχήν διαπιστευτήρια, αλλά όχι αρκετά. Η αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ σε δύναμη ικανή να της ανατεθεί η διαχείριση της αστικής εξουσίας προϋποθέτει να περάσει κι άλλες εξετάσεις και μάλιστα με άριστα στα ζητήματα που αφορούν στην ενσωμάτωση των εργατικών - λαϊκών αγώνων και στην κατάπνιξη του όποιου ριζοσπαστισμού του λαού.