Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΚΚΕ: Αδιανόητη και ασήκωτη οποιαδήποτε αύξηση της ΔΕΗ

Διαρροές για «περιορισμό» των αυξήσεων που ζητά η ΔΕΗ, γίνονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Σύμφωνα με τις διαρροές της Αρχής, η θέση της φέρεται να είναι, η έγκριση αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μεσοσταθμικά της τάξης του 13%, για όλο το 2013. Επίσης φέρεται να ζητά, μείωση στις δαπάνες της ΔΕΗ το ερχόμενο έτος, της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.
Οι επίσημες ανακοινώσεις της ΡΑΕ, αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση και της συγκυβέρνησης.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι ΔΕΗ-ΡΑΕ-συγκυβέρνησης, έχει ως στόχο την εξαπάτηση εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, ώστε να επιβληθούν οι αυξήσεις με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση είτε οι προτάσεις της ΔΕΗ, είτε της ΡΑΕ, είτε άλλες που πιθανόν προκύψουν για ανατιμήσεις στο ρεύμα, είναι καταστροφικές για τα λαϊκά νοικοκυριά, που δεν σηκώνουν οποιαδήποτε αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, είχε δηλώσει στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής, ότι η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις 25% μεσοσταθμικά και έως 48,7% για το 2013, σε 3 δόσεις (Γενάρης, Μάης, Ιούλης). Με βάση την κατανάλωση τις είχε εξειδικεύσει ως εξής:
από 0-400 κιλοβατόρες αύξηση περίπου 5 ευρώ
από 400-800 κιλοβατόρες αύξηση 10 ευρώ
από 800-3000 κιλοβατόρες, που είναι και η μέση κατανάλωση, αύξηση 15 ευρώ
3000 κιλοβατόρες και άνω αύξηση 20 ευρώ
Σε σχόλιό του για τις νέες αυξήσεις της ΔΕΗ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανένα, οπότε ας αφήσει το θέατρο ότι προσπαθεί να εμποδίσει τις μεγάλες αυξήσεις. Οποιαδήποτε αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι αδιανόητη και ασήκωτη για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες που τραβούν τα πάνδεινα και μόνο τα 4 τελευταία χρόνια πληρώνουν 50% ακριβότερο ρεύμα. Να μειωθούν τώρα δραστικά τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες, καμιά διακοπή ρεύματος σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, να καταργηθούν όλοι οι φόροι και τα χαράτσια από τα τιμολόγια».