Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Μποναμάς στο κεφάλαιο τα προαπαιτούμενα των δόσεων

ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα


Επιταχύνεται η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που συνοδεύουν την εκταμίευση των ποσών που προβλέπονται μέχρι το Μάρτη
Συγκυβέρνηση και τρόικα σφάζουν το λαό για να γίνουν τα μονοπώλια πιο ανταγωνιστικά. Καπιταλιστική ανάπτυξη και λαϊκή ευημερία είναι ασυμβίβαστα
Η πιστή εφαρμογή του συνόλου των μέτρων, ύψους 13,5 δισ. ευρώ και των φιλομονοπωλιακών διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, καθώς και η αυτόματη λήψη όποιων νέων μέτρων χρειαστεί, αποτελεί προτεραιότητα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, επιχειρεί με κάθε μέσο να ελέγξει όσο μπορεί τις αντιδράσεις, να πλήξει το εργατικό - λαϊκό κίνημα και να αποτρέψει την εκδήλωση αγωνιστικών διαθέσεων.
Για το σκοπό αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει να εκβιάζει το λαό, συνδέοντας τα εξοντωτικά μέτρα με την εκταμίευση των δόσεων και το ψευτοδίλημμα της χρεοκοπίας.

Ταυτόχρονα, πυροδοτεί το ιδεολόγημα των «επενδύσεων» που θα φέρουν τάχα νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων την ανάγκη των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν φτηνή εργατική δύναμη και νέα πεδία γρήγορης και εγγυημένης κερδοφορίας για τους επενδυτές - μονοπώλια.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αναδεικνύει ως «κρίσιμης σημασίας ζήτημα» την άμεση εφαρμογή των «προαπαιτούμενων» μέτρων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,5 δισ. μέχρι τα τέλη Γενάρη, προκειμένου να «εξουδετερώνει» τις λαϊκές αντιδράσεις στην εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων.
Σε όλους τους τόνους, το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει ότι «πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες», να εφαρμοστούν δηλαδή μέχρι κεραίας όλα τα προαπαιτούμενα από το τρίτο μνημόνιο μέτρα, μέχρι τις 21 Γενάρη, οπότε συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Μεταξύ των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ως γνωστόν είναι τα εξής:
  • Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που «κλέβει» επιπλέον 2,5 δισ. από τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Η έγκριση της πρότασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τουλάχιστον κατά 11% μεσοσταθμικά.
  • Η προώθηση του σχεδίου για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κυρίως προς τους επιχειρηματικούς ομίλους - προμηθευτές του και τις κατασκευαστικές εταιρείες.
Ας σημειωθεί ότι από 9,5 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης, τα 7,2 δισ. ευρώ θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2,3 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στα μονοπώλια. Στο λαό, όπως πάντα, θα πάει ο λογαριασμός από τα νέα μέτρα...
Τα πάντα «στο σφυρί»
Η «προετοιμασία» του Γιούρογκρουπ απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή όλων των γενικών γραμματέων των λεγόμενων «παραγωγικών υπουργείων».
Στη σύντομη εισήγησή του ο Αντ. Σαμαράς ανέδειξε το ρόλο που διαδραματίζουν οι γενικοί γραμματείς στην εφαρμογή του πακέτου των μέτρων, με έμφαση στην αυτόματη περικοπή των κοινωνικών δαπανών, πράγμα που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την «προάσπιση του κεκτημένου της αξιοπιστίας» όπως είπε, εννοώντας προφανώς την αξιοπιστία της κυβέρνησης ενώπιον της πλουτοκρατίας και των ξένων δανειστών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να «ανεβάσει» τους ρυθμούς του προγράμματος ιδιωτικοποίησης των πάντων, στο όνομα της προσέλκυσης νέων επενδύσεων για να έρθει ανάπτυξη. Ηδη έχει καταρτιστεί από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ένα «φιλόδοξο» για την πλουτοκρατία πρόγραμμα, που προβλέπει τουλάχιστον μία ιδιωτικοποίηση τη βδομάδα (!) από τις αρχές του 2013.
Το νέο μνημόνιο προβλέπει να ξεκινήσουν 10 ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ΟΔΙΕ, ΕΛΤΑ, ΕΛΒΟ, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, Κρατικά Λαχεία, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και εκατοντάδες επιμέρους ακίνητα του Δημοσίου. Η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη.
Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση, εκτός από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που προγραμματίζεται για τις 11 Γενάρη, επιδιώκει να καταθέσει και τον νέο επενδυτικό νόμο, που αίρει όλα τα «γραφειοκρατικά» εμπόδια για την ελεύθερη δράση των μονοπωλίων, ενώ θα τους προσφέρει νέα κίνητρα και επιδοτήσεις.
Επίσης ως προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση του Φλεβάρη, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, έχει τεθεί η θέσπιση ανώτατων ορίων για τις δαπάνες που θα μπορούν να κάνουν τα επόμενα τρία χρόνια οι φορείς της κυβέρνησης και ειδικά οι δήμοι και τα νοσοκομεία.
Για την ισόποση δόση του Μάρτη πρέπει να καθοριστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρούν ανά τρίμηνο έως το τέλος του 2014, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 150.000 συνολικά των εργαζομένων στο Δημόσιο. Δεύτερο προαπαιτούμενο μέτρο για τη δόση του Μάρτη είναι η περαιτέρω μείωση των τιμών των φαρμάκων, με κριτήριο τις τρεις χαμηλότερες τιμές στις χώρες της ΕΕ.
Το Μάρτη επίσης θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί το νέο σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού με απόφαση της κυβέρνησης και γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορία των μονοπωλίων.
Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου
Οι πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη έχουν προωθηθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστούν στις 7 Γενάρη, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
1. Την ενίσχυση της εποπτείας στην εφαρμογή του προϋπολογισμού. Καθιστά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κεντρικό συντονιστή υπουργείων, ΔΕΚΟ, νομικών προσώπων και ΟΤΑ με σκληρούς και εντατικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Επιβάλλει νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με «ποινές», όπως την αύξηση στα τέλη ακινήτων, τις υποχρεωτικές μετατάξεις για τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ που «αποκλίνουν» από τους στόχους.
2. Την επιβολή αυτόματων περικοπών δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρόκειται για τη «ρήτρα αυτόματης διόρθωσης» όπου κάθε απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, θα σημαίνει νέα σκληρά μέτρα και περικοπές κρατικών κονδυλίων που αφορούν κοινωνικές δαπάνες.
3. Τη δημιουργία «μηχανισμού διόρθωσης» αυτόματων περικοπών δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των υστερήσεων στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι «εισπρακτικοί» στόχοι από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, θα επιβάλλονται περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό σε δαπάνες που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες.
4. Την περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στόχος είναι να πηγαίνει στο Ταμείο το σύνολο του τιμήματος από την εκποίηση της κρατικής περιουσίας, προκειμένου στη συνέχεια τα χρήματα να κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.
5. Τη μείωση των ιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά 10% σε σχέση με τον Ιούνη του 2012 και κατά επιπλέον 10% μέσα στο 2013. Μια απόφαση που θα επιδεινώσει κι άλλο τις υπηρεσίες Υγείας προς τους ασφαλισμένους.
6. Την εφαρμογή συστήματος με το οποίο τα φαρμακεία θα περνούν ηλεκτρονικά όλες τις συνταγές. Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι δραστικές περικοπές στις φαρμακευτικές δαπάνες σε βάρος των ασφαλισμένων.
7. Τις τροποποιήσεις της δανειακής σύμβασης σε σχέση με το καθεστώς της ανταλλαγής ομολόγων. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την ύπαρξη ομολόγων τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να διασφαλιστούν οι πιστωτές σε περίπτωση μη καταβολής δόσεων των δανείων.
Στη «γύρα» για προσέλκυση κεφαλαίων
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει προσδοκίες για ανάκαμψη μέσα στο 2013, πουλώντας συστηματικά το παραμύθι των επενδύσεων, που θα ωφελήσουν τάχα το λαό. Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά «εάν εργαστούμε συστηματικά, η χώρα θα απογειωθεί και πάλι».
Ο Αντ. Σαμαράς επικαλέστηκε για ακόμα μια φορά την ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, προκειμένου να επαναλάβει το ανυπόστατο επιχείρημα ότι «οι επενδύσεις θα είναι το όχημα για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας, που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να συντηρήσει την προπαγάνδα για ανάκαμψη μέσω επενδύσεων και για το σκοπό αυτό σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσει μια σειρά από ταξίδια στο εξωτερικό, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων. Μεταξύ των κρατών που προγραμματίζεται να επισκεφτεί, είναι το Κατάρ, η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και οι ΗΠΑ.
Στις 8 Γενάρη θα μεταβεί στο Μόναχο, όπου είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση γερμανικής εφημερίδας, ενώ στις 11 και 12 του ίδιου μήνα θα παραστεί στη σύνοδο του ΕΛΚ, που θα γίνει στην Κύπρο.