Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Συνέντευξη του Ν. Καραθανασόπουλου στον «902.gr» για το φορολογικό νομοσχέδιο




Συνέντευξη στον 902.gr έδωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο που μετά τις γιορτές θα εισέλθει στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως τονίζει, το νομοσχέδιο έρχεται να επιβαρύνει παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα με φόρους και κατάργηση φοροαπαλλαγών ενώ για άλλη μία φορά καταγράφεται σκανδαλώδης ευνοϊκή μεταχείριση του μεγάλου κεφαλαίου. Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη ο λαός, οι εργαζόμενοι, το λαϊκό εργατικό κίνημα να εντείνει την πάλη του για την αποτροπή των νέων μέτρων στην κατεύθυνση της ρήξης και της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Ερώτηση: Την επόμενη εβδομάδα μετά τις γιορτές, μπαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Κάποιοι, παρουσίασαν ως θετική εξέλιξη αυτό που τελικά εμφανίστηκε ως τελικό νομοσχέδιο, σε σχέση με τις διαρροές. Τι πραγματικά συμβαίνει?
Νίκος Καραθανασόπουλος: Προσπάθησαν να παρουσιάσουν την τελική μορφή που πήρε το νομοσχέδιο ως μία προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει τους φόρους και τα βάρη ανάλογα ανάλογα με τα εισοδήματα των οικογενειών. Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, η οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε τον κρατικό προϋπολογισμό, με τα περίπου 11.5 δισεκατομμύρια μέτρα που αφορούσαν τις μειώσεις των μισθών, των συντάξεων, αλλά και τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας. Σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται να προσθέσει ακόμα δύο δισεκατομμύρια στις πλάτες ουσιαστικά της λαϊκής οικογένειας. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο μεταφέρει ακόμη περισσότερο τα φορολογικά βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.
Ερώτηση: Πράγματι, η λαϊκή οικογένεια στενάζει από το χτύπημα του εισοδήματός της. Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο συμπληρωματικός φόρος που πληρώνουν φέτος τα λαϊκά νοικοκυριά έχει εξαπλασσιαστεί ? ΟΙ ισχυρισμοί της κυβέρνησης για βοήθημα προς τις φτωχές οικογένειες με την έκπτωση των 2.100 ευρώ, είναι βάσιμοι ?
Νίκος Καραθανασόπουλος: Πράγματι αυτό ήταν αποτέλεσμα της προηγούμενης μεταρρύθμισης που ουσιαστικά μείωσε το αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ. Με τις νέες ρυθμίσεις, που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο, καταργείται το αφορολόγητο συνολικά όπως και το αφορολόγητο για τα παιδιά, όπως και το αφορολόγητο σε μια σειρά δαπάνες που δικαιολογούσαν, μείωναν το φορολογικό εισόδημα, όπως τα ενοίκια, και τα φροντιστήρια.
Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η κυβέρνηση ορίζει αφορολόγητο ποσό 2.100 ευρώ το οποίο το εμφανίζει ως έκπτωση και βοήθημα στις πιο φτωχές οικογένειες. Αυτό όμως είναι μία αυταπάτη γιατί δεν συνυπολογίζει την επιβάρυνση που θα υπάρξει από την κατάργηση των εκπτώσεων για διάφορες δαπάνες, ούτε επίσης και την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά. Ακόμη κι αν κάποιες, πολύ χαμηλού εισοδήματος, οικογένειες, επωφεληθούν και πάλι αυτό θα έχει να κάνει με αυτό που ρωτήσατε, ότι ακριβώς το 2012 ο συμπληρωματικός φόρος εξαπλασσιάστηκε σε σχέση με το παρελθόν. Η όποια ωφέλεια έχουν δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες που είχαν με το ισχύον φορολογικό σύστημα, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες μειώσεις σε μισθούς και τις συντάξεις, δεν μπορεί να αντισταθμίσει και την ανάγκη ότι θα πρέπει να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν για τα φάρμακα, τους γιατρούς, τα νοσοκομεία, τα νοσήλια, πράγματα που υποτίθεται ότι τα κάλυπτε τα φορολογικά έσοδα, τέτοιου είδους κοινωνικές δαπάνες που σήμερα εμπορευματοποιείται το σύνολο αυτών.
Άρα ουσιαστικά, δεν έχουμε να κάνουμε με ελάφρυνση και βεβαίως αυτό μεταφέρεται στις πλάτες και των υπόλοιπων λαϊκών νοικοκυριών.
Ερώτηση: Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες. Πώς το σχολιάζετε αυτό?
Νίκος Καραθανασόπουλος: Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για τις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες το νομοσχέδιο μειώνει τη συνολική φορολογική επιβάρυνση από το 40 στο 32,5% που σημαίνει ότι επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και έχουν κέρδη, θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται σε συνθήκες μάλιστα που πληρώνουν ελάχιστους φόρους. Η ίδια η εξέλιξη διαχρονικά του φορολογικού συστήματος τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια αναδεικνύει ένα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο: ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι συμβάλλουν στα φορολογικά έσοδα άμεσα μόνο με το 3,3% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, όταν στις αρχές του 2000 αυτή η συμμετοχή ήταν στο 13%. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση επιφύλασσε και επιφυλάσσει η κυβέρνηση για το μεγάλο κεφάλαιο, όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές.
Ερώτηση: Σε αντιδιαστολή με τις μεγάλες επιχειρήσεις που απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, πολλά λαϊκά νοικοκυριά, που τον επόμενο χρόνο θα κληθούν να πληρώσουν φόρους, είναι πολύ πιθανό να μην έχουν εισόδημα, δεδομένου ότι η ανεργία αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Είναι έτσι ?
Νίκος Καραθανασόπουλος: Αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη αυτό που το ΚΚΕ προβάλλει ότι δηλαδή η λαϊκή οικογένεια, δεν πρέπει να πληρώσει φόρο ούτε άμεσο ούτε έμμεσο, γιατί έχει υποστεί τεράστιες συνέπειες από αυτή την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής, της μείωσης των μισθών, των συντάξεων στο όνομα των φορολογικών εσόδων για να μπορέσει να επιβιώσει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και να θωρακιστούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Ερώτηση: Ένα άλλο κομμάτι της αστικής προπαγάνδας αναφέρεται στη «δόση που πρόκειται να έρθει» και το συνδυάζει με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής καθημερινότητας των εργαζομένων. Ισχύει κάτι τέτοιο ?
Νίκος Καραθανασόπουλος: Ίσα ίσα η δόση αυτή που έρχεται, είχε προαπαιτούμενο τη μείωση των μισθών, των συντάξεων τη νέα αυτή φορολογική επιδρομή, το να πληρώνει ο ασθενής τα φάρμακά του, να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή, να πληρώνει στο νοσοκομείο την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Άρα λοιπόν, είχε ως προαπαιτούμενο την επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας. Επίσης, οι αλλεπάλληλες επικαιροποιήσεις του μνημονίου οι οποίες θα γίνονται για να εκταμιεύονται και οι επόμενες δόσεις σημαίνουν νέα επώδυνα μέτρα για τη λαϊκή οικογένεια. Από αυτή την άποψη λοιπόν η λαϊκή οικογένεια δεν πρόκειται να δει τη θέση της να βελτιώνεται. Αντίθετα η φτώχεια και η εξαθλίωση θα οδηγήσει ευρύτερα λαϊκά στρώματα σε τέτοια κατάσταση.
Ερώτηση: Πού θα πάνε τα χρήματα της δόσης ?
Νίκος Καραθανασόπουλος: Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της δόσης θα πάει στην ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή στο να έχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα την κεφαλαιακή επάρκεια για να μπορεί να λειτουργήσει. Το υπόλοιπο κομμάτι που θα απομείνει θα πάει να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τα χρέη που είχε το δημόσιο προς τους επιχειρηματικούς αυτούς ομίλους, είτε αφορούν τις φαρμακευτικές εταιρίες είτε τον κατασκευαστικό τομέα και μια σειρά άλλους επιχειρηματικούς ομίλους. Επί της ουσίας, αυτό που λένε ότι θα πέσουν χρήματα στην αγορά για να ανασάνει ο κόσμος, είναι μία αυταπάτη που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση από τη στιγμή που οι μισθοί και τα μεροκάματα, οι συντάξεις μειώνονται.
Ερώτηση: Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις, το ΚΚΕ τι προτείνει?
Νίκος Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ λέει ότι ο κόσμος, το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να αρνηθεί να υποστεί και νέες θυσίες στο όνομα της σωτηρίας των μονοπωλιακών ομίλων και του καπιταλιστικού συστήματος. Και από αυτή την άποψη ακριβώς δεν πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση και να μπορέσουν από καλύτερους όρους και προϋποθέσεις να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη η οποία θα βασίζεται σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, μείωσης των μισθών και κατάργησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για την εργατική τάξη.
Άρα λοιπόν, πρέπει το εργατικό λαϊκό κίνημα σήμερα να οργανώσει την πάλη του σε μία κατεύθυνση αφενός να αποτρέψει αυτά τα μέτρα και αφετέρου να ενισχύει ακόμη περισσότερο τον προσανατολισμό, την πολιτικοποίηση των αγώνων στη λογική των συνολικότερων ρήξεων και ανατροπών. Η λαϊκή συμμαχία των εργατών, των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς πρέπει να στοχεύει ακριβώς στους πραγματικούς υπεύθυνους της κατάστασης που βιώνουμε που δεν είναι βεβαίως μόνο το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης που άσκησε ή και που ασκεί σήμερα την κυβερνητική εξουσία, αλλά το συνολικότερο σύστημα, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις στρατηγικές επιλογές που αυτό έχει κάνει για τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.