Αντιλαϊκό ξεσάλωμα με φόρους και χαράτσια
Φορολογική
κλίμακα - καρμανιόλα, κατάργηση αφορολόγητων ορίων, «ελαφρύνσεων».
Σφοδρή κλιμάκωση απέναντι σε αυτοαπασχολούμενους και φτωχομεσαίους
αγρότες
Η
κατάργηση του γενικού αφορολόγητου όσο και του αφορολόγητου ορίου για τα
προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, η κατάργηση του
συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους από τις προβλεπόμενες ελαφρύνσεις που
έχουν απομείνει, το δυνάμωμα της φοροληστείας απέναντι στους
αυτοπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, συγκαταλέγονται στις
ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης.
Τα
παραπάνω προκύπτουν και από το προσχέδιο που επεξεργάστηκε το υπουργείο
Οικονομικών από κοινού με τα κόμματα (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) που στηρίζουν
τη συγκυβέρνηση, ενώ στα «παζάρια» φαίνεται να είναι ο χρόνος εφαρμογής
των μέτρων, με ορθάνοιχτο και το ενδεχόμενο αναδρομικής εφαρμογής τους
από την 1η Γενάρη του 2012. Σε διαφορετικό νομοσχέδιο αναμένεται η
ρύθμιση για το «ενιαίο τέλος ακίνητων», για τα νέα ασήκωτα χαράτσια που
ετοιμάζουν σε βάρος της μικρής ακίνητης περιουσίας.Συγκεκριμένα:
Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα).
Η νέα φορολογική κλίμακα (αποκλειστικά για μισθωτούς - συνταξιούχους) διαμορφώνεται ως εξής:
- 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος
- 36% για το εισόδημα 25.000 - 48.000 ευρώ
- 45% για τα επιπλέον ποσά.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, τάχα σε αντικατάσταση του γενικού αφορολόγητου ορίου (σήμερα 5.000 ευρώ), του αφορολόγητου των παιδιών και των «ελαφρύνσεων» τα οποία και καταργούνται, θα δοθεί μια «σταθερή έκπτωση φόρου» 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ θα μειώνεται παραπέρα κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος
Καταργούνται οι «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν για τις στοιχειώδεις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (Α' κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Με το συγκεκριμένο αφαιρούν από κάθε λαϊκό νοικοκυριό πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο, σε συνέχεια της διάλυσης με τον ισχύοντα νόμο. «Διατηρούνται» στο σημερινό επίπεδο μόνο οι «απαλλαγές» που αφορούν σε ιατρικά έξοδα και οι... δωρεές προς το Δημόσιο και κοινωφελή ιδρύματα.
Αυτοαπαχολούμενοι: Καταργείται το αφορολόγητο όριο (5.000 ευρώ) μαζί και οι άλλες «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν. Το προσχέδιο προβλέπει «αυτοτελή φορολόγηση» με συντελεστή 26% που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ, πάνω από τα οποία θα μπαίνει συντελεστής 33%. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους θα αποφέρει σημαντικού ύψους πρόσθετα φορολογικά έσοδα, δεδομένου ότι πάνω από το 50% των φορολογούμενων αυτών δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο. Χτυπούν ανελέητα τους αυτοαπασχολούμενους, τόσο με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την αφαίμαξη από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, όσο και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που έχουν προβλέψει για μισθωτούς, συνταξιούχους (κατάργηση αφορολόγητου παιδιών, οικογενειακών δαπανών κ.ά.). Στην κυριολεξία διαμορφώνουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για νέα μαζικά λουκέτα αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών, για τη συγκέντρωση της πίτας που απομένει σε ολοένα και λιγότερα χέρια, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Αγρότες: Στο προσχέδιο γίνεται λόγος για φόρο με συντελεστή 13%, που θα ξεκινήσει από το πρώτο ευρώ καθαρού εισοδήματος. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή από το 2014. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι κλιμακώνουν με τη κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα που ισχύουν ανά είδος παραγωγής. Θα αντιμετωπίζουν τους φτωχομεσαίους αγρότες όπως και τους αυτοαπασχολούμενους - επαγγελματίες, προσδιορίζοντας τα «κέρδη» με βάση τα λογιστικά βιβλία, που θα τους υποχρεώνουν να διατηρούν.
Επιχειρηματικά κέρδη: Προβλέπεται συρρίκνωση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) στο 10% από 25% σήμερα και «αύξηση» στο 26% (από 20%) για τα μη διανεμόμενα κέρδη. Η διάταξη «φωτογραφίζει» τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Ετσι κι αλλιώς με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, την ανυπαρξία κερδών ή ακόμη και την εμφανιζόμενη χασούρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε τσακιστή δεκάρα.
Σύμφωνα με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:
-- Διπλασιάζουν το χαράτσι για τα λαϊκό νοικοκυριά που δε θα καταφέρουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ύψος αποδείξεων λιανικής (25% του ετήσιου εισοδήματος». Πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει» επιβάλλουν πρόστιμο με συντελεστή 21% από 10% πέρυσι.
-- «Μειώσεις» προβλέπονται για τις λεγόμενες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, τις οποίες όμως πέρυσι είχαν φροντίσει να απογειώσουν στα ύψη. Ετσι η «ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη» ορίζεται πλέον σε 2.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 3.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
-- Ο φόρος στους μισθούς για τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού αυξάνεται σε 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα.