Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

4η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ»


Με νέες δυνάμεις στην πάλη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο ΤΕΙ Πειραιά, η πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ


ΚΟΥΚΟΣ
Σε κλίμα αγωνιστικής αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε, προχτές, στο ΤΕΙ Πειραιά, η 4η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Στη συνάντηση συμμετείχαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από 270 Επιτροπές Αγώνα, αντιπρόσωποι από 20 Φοιτητικούς - Σπουδαστικούς Συλλόγους και 4 Συλλόγους εστιών, από επιτροπές ετών που έχουν φτιαχτεί πανελλαδικά. Συμμετείχαν πάνω από 150 μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίων σε κάθε πόλη της Ελλάδας για τα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών των ΤΕΙ. Επίσης ανακοινώθηκε η διεξαγωγή πανελλαδικού τουρνουά ποδοσφαίρου του ΜΑΣ.
Πριν τις δύο κεντρικές εισηγήσεις και τις ομιλίες των αντιπροσώπων έγιναν χαιρετισμοί από τον Αλέκο Αρβανιτίδη μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τον Κώστα Σιέτο εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΠΑΚ, τον Γιώργο Δημητρίου από τη Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και τον Σεβήρο Κούλα από την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας.

Πλούσια συζήτηση
Στις ομιλίες μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία από τη δράση, όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ σημαντικές αναφορές έγιναν στα οξυμένα προβλήματα των φοιτητών και των σπουδαστών λόγω των βάρβαρων μέτρων συνολικά, αλλά και των αναδιαρθρώσεων (νόμος - πλαίσιο). Συζητήθηκε η σταδιακή κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση - στέγαση), η υποχρηματοδότηση ιδρυμάτων και μετατροπή τους σε επιχειρήσεις, όπου τον κυρίαρχο ρόλο θα έχουν τα μονοπώλια.



ΚΟΥΚΟΣ
Επίσης, αναδείχθηκε πως το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΜΑΣ μπήκαν μπροστά στον αγώνα, με εκατοντάδες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες. Σημειώθηκε, επιπλέον, πως έχουν γίνει θετικά βήματα στην οργάνωση της πάλης, μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα και τους Φοιτητικούς - Σπουδαστικούς Συλλόγους. Οι ομιλητές στάθηκαν και στην αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις.Τις δύο εισηγητικές ομιλίες, οι οποίες και ψηφίστηκαν από το σώμα, έκαναν ο Θοδωρής Κοτσαντής και ο Ιάσων Φανός, μέλη της απερχόμενης Πανελλαδικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την εκλογή νέας Πανελλαδικής και Εκτελεστικής Γραμματείας.
Ανώτατη Εκπαίδευση στα «μέτρα» της αγοράς
Στις εισηγητικές ομιλίες σημειώθηκε πως «μαζί με τα νέα πακέτα η κυβέρνηση φέτος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ταχύτατα στις αντιδραστικές αλλαγές που χρειάζονται για να προσαρμοστεί απόλυτα η Ανώτατη Εκπαίδευση στα "μέτρα" της αγοράς και στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων». Τονίστηκε, δε, ότι «η τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται για τους φοιτητές και τους σπουδαστές είναι αποτέλεσμα:
  • Της συνολικής αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης που δέχεται η λαϊκή οικογένεια.
  • Της εφαρμογής των αντιλαϊκών αποφάσεων και οδηγιών της ΕΕ για την ανώτατη εκπαίδευση με στόχο την παραγωγή "ανταγωνιστικού", φτηνού και υποταγμένου, επιστημονικού και εργατικού δυναμικού, τη στενότερη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις μέσω της έρευνας, της αλλαγής προγραμμάτων σπουδών, το ξεπούλημα δομών στο κεφάλαιο.
  • Είναι αποτέλεσμα των μέτρων για να σωθεί η πλουτοκρατία και να πληρωθούν οι καπιταλιστές δανειστές που οδηγούν και στον οικονομικό στραγγαλισμό των ΑΕΙ-ΤΕΙ ("κούρεμα" αποθεματικών, μειώσεις προϋπολογισμών, περικοπές κονδυλίων, ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας τους, απολύσεις συμβασιούχων καθηγητών κλπ)».
Υπογραμμίστηκε ότι στο πανεπιστήμιο του νόμου - πλαίσιο «προωθούν την αξιολόγηση των τμημάτων πανελλαδικά. Οποιες σχολές δεν τα βγάζουν πέρα στην "πιάτσα" της αγοράς θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα αλλάζουν όνομα. Οι υπόλοιπες θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους στα κριτήρια της αγοράς. Με το σχέδιο "Αθηνά", τη λεγόμενη "χωροταξική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ" η κυβέρνηση θέλει να προσαρμόσει τα ΑΕΙ καλύτερα στις ανάγκες του κεφαλαίου και σε περιφερειακό επίπεδο».
Οι άλλες δυνάμεις
Τονίστηκε ότι «πρέπει οι φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη στους πλασιέ των επιχειρήσεων, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, που κάνουν τα πάντα για να υλοποιείται η αντιλαϊκή πολιτική σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, υπερασπίζονται την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, οργανώνουν σεμινάρια με επιχειρήσεις που μοιράζουν πιστοποιητικά και προσόντα σαν στραγάλια, διοργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές σε γκέτο της εργοδοσίας».
Σημειώθηκε, επίσης, ότι οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, «μαζί με την ΠΑΣΠ παίζουν ενεργό ρόλο στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού για να εγκλωβιστεί ξανά ο λαός, προωθώντας τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης αλλά... αριστερής, που θα βάλει πλάτη στην υλοποίηση της ίδιας πολιτικής αφού δεν πρόκειται να έρθει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες, ενώ παράλληλα θα ταΐζει το λαό με νέα ψέματα και υποσχέσεις».
Για την οργάνωση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος
Στην εισήγηση για την οργάνωση του φοιτητικού κινήματος και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών επισημάνθηκαν τα βήματα που έχουν γίνει με τη συγκρότηση νέων Επιτροπών Αγώνα, με «καλύτερη προσπάθεια για τη δημιουργία Επιτροπών στα έτη και τα εξάμηνα». Παρ' όλα αυτά, προστέθηκε, «η διάλυση και ο εκφυλισμός παραμένουν ακόμα στο φοιτητικό κίνημα».
Για να «καταφέρει το φοιτητικό κίνημα να σηκώσει το ανάστημά του και να μπλοκάρει τα βάρβαρα μέτρα πρέπει να ξεμπερδεύει με τη σημερινή ανοργανωσιά που διώχνει φοιτητές από τις συλλογικές διαδικασίες και τον αγώνα. Κίνημα χωρίς οργάνωση δεν μπορεί να έχει αντοχή και διάρκεια, δεν μπορεί να συγκρουστεί αποτελεσματικά με το κράτος, την κυβέρνηση, την ΕΕ. Είναι καταδικασμένο να ξεφουσκώνει πολύ γρήγορα, οδηγώντας ένα μεγάλο κομμάτι των φοιτητών στο σπίτι του απογοητευμένο ή στην αγκαλιά αντιδραστικών δυνάμεων.
Γι' αυτό το λόγο στρέφουμε την προσοχή μας στην οργάνωση των φοιτητών μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα, τους Φοιτητικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Εμείς παλεύουμε για να υπάρχουν ζωντανοί Σύλλογοι και μαχητικά όργανα. Κέντρο οργάνωσης και αγώνα πρέπει να γίνουν και το τμήμα, το έτος». Υπογραμμίστηκε πως «το σημαντικότερο είναι η ανάπτυξη αγώνων που θα αγκαλιάζει και θα τραβά νέες δυνάμεις στην πάλη».