Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για χρέος και ανάπτυξη;


-- Τι θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το χρέος και για τι ανάπτυξη μιλάει;
Μιλώντας τις προάλλες στο «Αλ Τζαζίρα», ο Αλ. Τσίπρας είπε για το χρέος και τη διαχείρισή του: «Είναι αναμφίβολα σημαντικό να υπάρξει η δανειακή διευκόλυνση στην Ελλάδα. Το ζήτημα, όμως, είναι με ποιους όρους θα δοθούν αυτά τα χρήματα και πώς τα αξιοποιούμε. Διότι, όλο το τελευταίο διάστημα, το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο είναι μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, αντιμετωπίζεται με λάθος στρατηγική. Είναι σα να δίνεις χρήματα σε έναν χρεοκοπημένο, νέα δάνεια για να αποπληρώσει τα προηγούμενα και δεν ενδιαφέρεσαι αν αυτός θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει, δηλαδή να παράξει πλούτο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη διεύρυνση του χρέους που έχει δημιουργηθεί (...) Συνεπώς, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξαναδούμε συνολικά τη δανειακή σύμβαση και να δοθούν χρήματα, αλλά και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία».
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πρώτον, αναγνωρίζει ότι το χρέος, που προκάλεσε η πλουτοκρατία, πρέπει να αποπληρωθεί. Ακόμα κι αν διαδίδει ότι ένα μέρος του είναι επαχθές και πρέπει να διαγραφεί, επί της ουσίας αναγνωρίζει απέναντι στους ιμπεριαλιστές συμμάχους της Ελλάδας το χρέος και την υποχρέωση να γίνει με συνέπεια η αποπληρωμή του. Δεύτερον, κάνει σαφές ότι το χρέος πρέπει να το αποπληρώσει ο λαός, αφού αυτός είναι ο μόνος που παράγει πλούτο. Δηλαδή, θέλει ανάπτυξη για να διευθετηθεί και το χρέος. Μ' αυτό το «δέλεαρ» καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους του να αποδεχτούν το μείγμα της διαχείρισης που προτείνει. Το οποίο τι λέει; Διαγραφή μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο κομμάτι, χαλάρωση της αυστηρής λιτότητας και κρατικό - ευρωπαϊκό χρήμα στα μονοπώλια για επενδύσεις. Δηλαδή, τα δάνεια να μην πάνε για την αποπληρωμή των προηγούμενων, αλλά να κατευθύνονται στις επιχειρήσεις για να επενδύουν και μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ να εξυπηρετείται το χρέος.
Δάνεια σημαίνει συμφωνία με τους δανειστές, οι οποίοι θέλουν πίσω τα λεφτά τους και ταυτόχρονα επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους για τα μονοπώλιά τους απέναντι σ' αυτούς που δανείζουν. Για τις τράπεζες και τους τοκογλύφους νοιάζεται και αυτός, και ας φαίνεται ότι επιτίθεται στις κυβερνήσεις για τις συμφωνίες υπέρ των τραπεζιτών. Αρα, όταν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ «ακύρωση των μνημονίων», ακόμα κι αν το κάνει, εννοεί τα μνημόνια που ισχύουν τώρα, αφού ο ίδιος παραδέχεται ότι θα υπογράψει άλλα. Με τη διαφορά όμως ότι αυτός τα μνημόνια που θέλει, τα βαφτίζει «σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Πώς θα γίνει αυτή; Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη χώρα στην ΕΕ, συνεννόηση και όχι ρήξη με τους καπιταλιστές και τη διακρατική τους ένωση, η «ανασυγκρότηση» θα είναι καπιταλιστική. Για να γίνει, χρειάζεται ζεστό χρήμα και φτηνή εργατική δύναμη. Χρειάζεται να προχωρήσουν όλα εκείνα τα αντεργατικά μέτρα που προβλέπουν οι στρατηγικές συμφωνίες της ΕΕ και τα οποία καθυστέρησαν στην Ελλάδα, γι' αυτό τώρα συμπυκνώνονται στα αντιλαϊκά μνημόνια.
Από αυτή την ανάπτυξη, ένα μέρος του πλούτου που θα παράγουν οι πάμφθηνοι εργαζόμενοι θα επιστρέφει στους καπιταλιστές σαν επιδότηση για επενδύσεις, αφού τέτοιες δε γίνονται χωρίς βοήθεια από το κράτος. Ενα άλλο μέρος, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα εξυπηρετεί τις δόσεις από τα δάνεια, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει. Στριμωγμένος στη μέγκενη της εξυπηρέτησης των καπιταλιστών από τη μια και των δανειστών από την άλλη, με τη χώρα στην ΕΕ και τα μονοπώλια να κρατούν τα κλειδιά της παραγωγής, ο λαός θα γίνεται ολοένα πιο φτωχός, πιο εξαθλιωμένος. Αυτό του εξασφαλίζει το σημερινό μείγμα διαχείρισης, το ίδιο του επιφυλάσσει το «κοκτέιλ» που πλασάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να γιατί το ΚΚΕ λέει μονομερής διαγραφή του χρέους, που είναι θηλιά στο λαιμό του λαού. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται αποδέσμευση από την ΕΕ από τη λαϊκή εξουσία, που θα έχει κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, δίνοντας τα κλειδιά της οικονομίας στην εργατική τάξη και στους συμμάχους της.