Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα ισχυρό ΚΚΕ


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ρ/σ «Αθήνα 9,84»

Συνέντευξη στον ρ/σ «ΑΘΗΝΑ 9,84» και στον δημοσιογράφο Τάκη Καμπύλη έδωσε, την Τετάρτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Λόγω πληθώρας ύλης στο χτεσινό φύλλο, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ορισμένα αποσπάσματα από τη συζήτηση.
***
Για το Γιούρογκρουπ
-- Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και πώς βλέπετε να συνεχίζεται αυτό το μαρτύριο των δόσεων.
-- Απλώς, είδαμε πιο ανοιχτά τον καυγά που συνήθως γίνεται ανάμεσα στα κράτη - μέλη, ανάμεσα μάλλον στους διάφορους συνασπισμούς και τις ομάδες που υπάρχουν, η μία με επικεφαλής τη Γερμανία, η άλλη με επικεφαλής τη Γαλλία. Υπάρχουν και οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση, απλώς ο καυγάς έγινε ανοιχτός. Ποια είναι η ουσία; Πώς θα μοιράσουν τη ζημιά που προέρχεται από την κρίση. Τι βάρος θα σηκώσει η Γερμανία και τι οι άλλες χώρες. Η Γερμανία θέλει ισχυρό ευρώ και δε δέχεται να πάρει το μεγαλύτερο βάρος της ζημιάς. Αυτή η διαμάχη γίνεται.

Τώρα, θα έχουμε, ας πούμε, κανένα «ατύχημα» - όπως λέγεται συνήθως - δηλαδή, να καθυστερήσει η δόση, παρόλο που η κυβέρνηση ποντάρει πάρα πολύ σε αυτή τη δόση; Θα γίνει αυτό; Δεν ξέρω, δυσκολεύομαι να πω ότι τα σπάνε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κάποιος συμβιβασμός θα γίνει. Μάλλον τσακώνονται για να δουν τι είδους θα είναι. Θα είναι εύθραυστος και μπορεί και μελλοντικά να ξαναβγούν τα μαχαίρια στην επιφάνεια. Ομως, οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτόν τον τσακωμό. Δηλαδή, δεν αφορά τους λαούς άμεσα το ζήτημα...
Εμείς ξεκινάμε από τη θέση ότι όποια ανάκαμψη και να σημειωθεί, γιατί μάλλον θα υπάρξει κάποια ανάκαμψη, δεν μπορεί η κρίση να είναι διά βίου, αυτή η ανάκαμψη θα είναι αναιμική, δε θα έχουμε τους ρυθμούς που είχε η Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες και θα είναι πάνω σε ερείπια. Δηλαδή, με μισθούς των 400 ευρώ, μεγάλη ανεργία, μερική απασχόληση, ελαστικές σχέσεις. Ολα τα μέτρα που έχουν περάσει, θα ισχύσουν. Επομένως, αυτή η ανάκαμψη δεν πρόκειται να ανακουφίσει το λαό, πολύ περισσότερο μια σύγχρονη κοινωνική λαϊκή ευημερία. Να περιμένει ότι θα ζει με σταθερότητα, με ασφάλεια.
-- Εάν επιτευχθούν οι στόχοι, θα υπάρχει ελάφρυνση;
-- Οχι. Πείτε μου, στη σύγχρονη ιστορία που ζούμε, πότε έχουμε επιστροφή κατακτήσεων; Εγώ δεν το θυμάμαι. Ακόμα και στην περίοδο που βελτιωνόταν σχετικά ή απόλυτα το βιοτικό επίπεδο. Ο,τι σου πάρουν, δεν στο ξαναδίνουν πίσω. Και επιπλέον, βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, παγκόσμια. Και εκεί που υπάρχει κρίση και εκεί που δεν υπάρχει. Δηλαδή, η ανταγωνιστικότητα που ακούμε όλοι έχει ένα στυλοβάτη, τη φθηνή εργατική δύναμη.
-- Η οποία στην Ελλάδα πάντως, στις προηγούμενες δεκαετίες, δεν ήταν φθηνή. Δηλαδή, είδαμε αυξήσεις μισθών στην περίοδο από το 1980 - 1985 και μετά...
-- Στη δεκαετία του '70 - εννοείται ότι αφαιρώ τη δικτατορία - και του '80 το καπιταλιστικό σύστημα είχε τη δυνατότητα να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις, χωρίς να θίγει την κερδοφορία και μάλιστα την ίδια ώρα ανέβαινε η κερδοφορία... Τέλειωσε τώρα το πάρτι των κοινοτικών επιδοτήσεων και των διαφόρων πακέτων, τα οποία εκτός του ότι επωφελούσαν τους μεγάλους επιχειρηματίες, υπήρχαν και τμήματα των μεσαίων στρωμάτων και ένα τμήμα της εργατικής τάξης το οποίο επωφελήθηκε από αυτά.
-- Εσείς μιλήσατε για εργατική αριστοκρατία στη Βουλή...
-- Σε εισαγωγικά θα βάλω το «επωφελήθηκε». Βεβαίως, έβαλε στην τσέπη του χρήματα. Αλλά έπαιρνε επιδοτήσεις για να θάβει αγροτικά προϊόντα, για να μένει στη μικρή παραγωγή και να έχουμε τώρα ένα χωραφάκι και ένα τρακτέρ, επομένως ήταν το «κέρδος» της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της προσαρμογής για την Ελλάδα. Τώρα αυτό το πάρτι έχει τελειώσει.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ
Σε ερώτηση σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή για τα νέα μέτρα και την ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ από την κριτική του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε μεταξύ άλλων:
-- Αναδείξαμε στη Βουλή - αυτό προσπαθήσαμε τουλάχιστον - τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, όχι μόνο την ταξική αντίθεση, αλλά και τις αντιφάσεις του ίδιου του συστήματος που σήμερα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο που θα τις αντιμετώπιζε πριν 30 χρόνια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί τσίνησε.
-- Για δεξιά κριτική μίλησε...
-- Εχει χάσει τι είναι αριστερό και τι δεξιό. Οταν αυτή τη στιγμή αναδεικνύεις την αναρχία του καπιταλισμού... Η αναρχία αυτή οξύνει τις αντιθέσεις. Οι αντιθέσεις φαίνονται σήμερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση; Δεν είναι ένωση ισότιμων κρατών, είναι τυπική η ισότητα. Η ανισομετρία ανάμεσα στις χώρες μεγαλώνει. Ενώ όλες αναπτύσσονταν, μεγάλωσε η ανισομετρία ανάμεσα στο σκληρό πυρήνα και αυτό είναι καινούριο φαινόμενο. Και όχι μόνο μεταξύ Βορρά και Νότου. Αυτά είπαμε στη Βουλή.
Τι δεν άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ; Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει μια λογική, με την οποία εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι. Είναι μια πολιτική στήριξης του καπιταλιστικού συστήματος και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ακραία φαινόμενα της φτώχειας. Αυτό το κάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ακόμα και η πιο αυταρχική και μια χούντα, θα προσπαθήσει, άλλο αν δεν τα καταφέρει. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ είπαμε ότι αυτά που προτείνει είναι αντιφατικά. Δεν μπορεί να λες «σβήνω όλες τις συμφωνίες, διαγράφω μονομερώς το χρέος και μετά κάθομαι ισότιμα και συζητάω».
Η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ δεν αποδεικνύει ότι είναι λάκκος των λεόντων; Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Εδώ η διαπραγμάτευση είναι ανάλογη με την οικονομική δύναμη που έχεις. Μόνο ένα τμήμα του κεφαλαίου στην Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί και να πάρει. Το εφοπλιστικό. Επομένως, δεν μπορεί να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «εγώ θα έχω αριστερή πολιτική και θα πάω να φοβίσω την Μέρκελ, επειδή θα έχω διαγράψει το χρέος στην Ελλάδα και γιατί δεν πρόκειται να με βγάλουν από την Ευρωζώνη ή από την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί θα φοβηθούν». Αφού υπάρχουν τάσεις που σκέφτονται, με αργό τρόπο, για τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αυτή δεν είναι δεξιά κριτική. Αυτή - κατά τη γνώμη μας - είναι προοδευτική, ριζοσπαστική και αριστερή κριτική. Τα ίδια που έλεγε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δε μας έλεγε ότι είμαστε τσιράκι της ΝΔ; Αμα κάνεις κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ωφελείς τον Σαμαρά. Εμείς κάνουμε κριτική και στους δύο, με ενιαία κριτήρια.
-- Πώς ερμηνεύετε αυτή την ξαφνική άνοδο;
-- Ηταν ξαφνική και πρέπει να σας πω ότι έχουμε κάνει και δημόσια αυτοκριτική. Ωστόσο, δεν είχαμε υπολογίσει την αποσάθρωση του ΠΑΣΟΚ. Διότι ο τροφοδότης σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ. Και ας μη θίγεται ο ΣΥΡΙΖΑ... Είναι τροφοδότης από μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και από αυτά τα τμήματα που θέλουν να γυρίσουμε πίσω στη λαμογιά, γιατί από εκεί επωφελούνται. Είναι τμήματα μεσαίων στρωμάτων, είναι εργατική αριστοκρατία. Είναι εκφυλισμένα συνδικαλιστικά στοιχεία...
Είχαμε και μια στροφή τμήματος του Τύπου υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, για παράδειγμα, πόσες εφημερίδες υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ... Δεν το λέμε χαιρέκακα, ούτε τον κατηγορούμε για διαπλοκή. Η σοσιαλδημοκρατία τροφοδοτεί εξ αντικειμένου σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι πρόβλημα.
Διότι αυτά τα στρώματα θα ασκήσουν πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ, για ακόμη πιο δεξιά πολιτική. Δε θα ασκήσει πίεση ο άνεργος που θα τον ψηφίσει. Δεν πρόκειται ο άνεργος να καθορίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, θα την καθορίσουν αυτά τα στρώματα τα οποία έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα, τμήματα των επιχειρηματιών.
Εμείς δεν είπαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, αυτό μπορεί να γίνει και επί Σαμαρά, δηλαδή να γίνει ένα «ατύχημα», ούτε αυτός θέλει. Ομως, υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι που δε φοβούνται τη δραχμή, αντίθετα μπορεί να κερδίσουν. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε τμήματα των επιχειρηματιών, ένα μέρος της αστικής τάξης, που αφού δεν μπορεί να έχει τη σιγουριά, ένα δικό του κόμμα για συγκυβέρνηση, ενδιαφέρεται προσωρινά να περάσει ένα κόμμα στην κυβέρνηση, μια συμμαχία που θα εξασφαλίσει να μην κλονιστεί η κυρίαρχη πολιτική. Μέχρι να τους πετάξει έξω και να αναμορφώσει το πολιτικό σύστημα.
Αυτά είναι αντικειμενικά γεγονότα και δεν είναι συνωμοσίες. Εχει ρωγμές το αστικό πολιτικό σύστημα. Και εμείς λέμε, αυτοί που ψήφιζαν το ΚΚΕ ή που ήθελαν να το ψηφίσουν και κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή μαζικά το εγκατέλειψαν, πρέπει και αυτοί να βγάλουν συμπεράσματα.
Αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται ιδεολογικοπολιτικά στην τροχιά της σοσιαλδημοκρατίας. Οχι όμως στη σοσιαλδημοκρατία του 1981, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή του 1981, που είχε ορισμένα συνθήματα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» κ.λπ. Είναι πολύ πιο συντηρητικά τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ και μη μένετε σε φράσεις που χρησιμοποιούνταν, γιατί μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πιο επαναστατική φράση και επί της ουσίας να μη λες τίποτα. Λέμε για τα ντοκουμέντα του. Επίσης, προέρχεται από τη διάσπαση του ΚΚΕ, άρα είναι και λίγο κομμουνιστική Αριστερά. Εχει μεγαλύτερο εύρος από ό,τι είχε το ΠΑΣΟΚ.
Τι σκοπεύει να κάνει, τι επιδιώκει; Οπως το ΠΑΣΟΚ το 1981 πήρε πολιτικά μαζί του και ένα μεγάλο τμήμα του λαού που ήταν ριζοσπαστικοποιημένο - είχε δεχθεί την επίδραση του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, ακόμα και του εμφυλίου - το αφομοίωσε και το αλλοίωσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ το επιδιώκει αυτό, να ισοπεδώσει το ριζοσπαστισμό και να είναι ένας ριζοσπαστισμός πολύ επιφανειακός, σοσιαλδημοκρατικός κ.λπ. Να παίξει το ρόλο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Μπορεί αυτό να μην είναι μια συνειδητή επιλογή των στελεχών, αλλά αντικειμενικά το βαρίδι που έχουν στα πόδια τους, εκεί θα τους οδηγήσει. Δε θέλω να ερμηνεύσω πρόθεση, αλλά η στρατηγική τους εκεί θα τους οδηγήσει...
Τώρα, μπορεί ένα κομμάτι ο ΣΥΡΙΖΑ να το χάσει και αυτό να ενωθεί με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και να παίζει το ρόλο που έπαιζε το ΚΚΕ Εσωτερικού, πάλαι ποτέ. Αντικειμενικά υπάρχει ανάγκη και για έναν τέτοιο πολιτικό σχηματισμό, που θα είναι ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία και το ΚΚΕ. Ξαναλέω, δεν πρόκειται για προϊόν συνωμοσίας, αλλά και αυτοί που ευνοούν τέτοια πράγματα καλλιεργούν το έδαφος. Αυτά τα λέμε γιατί περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα ισχυρό ΚΚΕ.