Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και πανίσχυρο ΚΚΕ

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΚΑΙ ΤΑ «ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ» ΤΟΥΣ
Να τσακιστούν στην κάλπη γιατί ετοιμάζουν χάος για το λαό
Πίσω από τις κοκορομαχίες κρύβεται η συμφωνία τους στα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο και ετοιμάζονται να φέρουν στη Βουλή τον Ιούνη

Καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαγκωνίζονται μεταξύ τους για επιμέρους πλευρές της πολιτικής που συνυπηρετούν από κοινού με την τρόικα, προκειμένου να πείσουν ότι διαφοροποιούνται τάχα και ότι για το λαό έχει διαφορά αν είναι ο ένας ή ο άλλος που θα έχει το πάνω χέρι στη συγκυβέρνηση, την οποία έχουν ήδη συμφωνήσει για μετά τις εκλογές.
Η πραγματικότητα τους διαψεύδει. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όχι μόνο ψήφισαν από κοινού περισσότερα από τα 2/3 των μέτρων που περιλαμβάνονταν στο 1ο μνημόνιο (το οποίο κατά τα άλλα η ΝΔ δημαγωγεί ότι καταψήφισε), όχι μόνο συγκυβέρνησαν, όταν αυτό επέβαλε το γενικό συμφέρον της πλουτοκρατίας και η ανάγκη να χτυπηθεί πιο αποτελεσματικά το εργατικό λαϊκό κίνημα, αλλά επιπλέον έχουν δεσμευτεί για τα βάρβαρα μέτρα που θα εφαρμόσουν αμέσως μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το ποιος και με ποιους θα πρωταγωνιστήσει στο σχηματισμό αστικής κυβέρνησης.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα κόμματα που είτε δηλώνουν πίστη στις συμφωνίες με την τρόικα (ΔΗΜΑΡ, ΛΑ.Ο.Σ.), είτε βγάζουν υποκριτικές κραυγές περί «επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένος, Κατσέλη - Καστανίδης), που απαγορεύεται ρητά από τη δανειακή σύμβαση. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα κληθεί να πάρει άμεσα νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 12 έως 15 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2013-2014.
Αυτό προβλέπει ρητά το μνημόνιο, εξειδικεύοντας μάλιστα μέχρι κεραίας τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα. Τις νέες αντιδραστικές ανατροπές επεξεργάζεται ήδη το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης, προκειμένου να είναι «έτοιμα» για την επόμενη κυβέρνηση καιθα περιληφθούν στην επικαιροποίηση της Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου το Μάη.
Με δεδομένα τα παραπάνω, κανένας εργαζόμενος, κανένας λαϊκός άνθρωπος δεν μπορεί να πει «δεν ήξερα», πηγαίνοντας προς την κάλπη. Η ατομική ευθύνη είναι μεγάλη και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν την επόμενη των εκλογών θα έχουν μπει οι βάσεις για να κάνει το κίνημα ένα βήμα μπρος για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της ή αν τα κόμματα της ΕΕ και της τρόικας θα έχουν κερδίσει πολύτιμο έδαφος στον πόλεμο που κλιμακώνουν ενάντια στο λαό.
Προϋπόθεση για να γίνει το πρώτο και να αποτραπεί το δεύτερο είναι να πατώσουν στην κυριολεξία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να μην ξοδευτεί το βόλι της ψήφου σε κόμματα που είτε στηρίζουν, είτε δεν αμφισβητούν την ΕΕ και τη βάρβαρη πολιτική της, να βγει πανίσχυρο το ΚΚΕ. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει παρακάτω τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η νέα κυβέρνηση τον Ιούνη και στα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με το μνημόνιο. Επίσης, μια κωδικοποίηση των βασικών μέτρων που ψήφισαν από κοινού, το επτάμηνο της συγκυβέρνησης, μέχρι τις επικείμενες εκλογές.
***
Α) ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Η επίθεση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα ενταθεί αμέσως μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα φτιάξουν οι αστοί. Συνυπογράφοντας το μνημόνιο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν δεσμευτεί ρητά ότι μετά τη μείωση των μισθών την τριετία 2009-2011, μετά τη μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% και 32% για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών και το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για ατομικές συμβάσεις σε μαζική κλίμακα, έρχεται τώρα νέα ισοπέδωση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Συγκεκριμένα, στο μνημόνιο προβλέπεται ότι:
-- «Αν χρειαστεί θα λάβουμε πρόσθετα διορθωτικά μέτρα για να διευκολυνθεί η συλλογική διαπραγμάτευση ώστε να διασφαλιστεί η ευκαμψία μισθών (...) Εάν μέχρι το τέλος του 2012 τα αποτελέσματα στην αγορά δεν έχουν αποτέλεσμα, θα εξετάσουμε την περίπτωση πιο άμεσων παρεμβάσεων». Στόχος είναι η οριστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η αντικατάστασή τους καθολικά από επιχειρησιακές και ατομικές. Επίσης, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
-- «Μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συντάξουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την λεπτομερή αναμόρφωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έως το τέλος Ιουλίου 2012. Αυτό θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών (Πορτογαλία, Τουρκία, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη)». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται στο μνημόνιο, «η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρου»ς.
Ετσι, μέσα στο καλοκαίρι, κυβέρνηση - τρόικα - «κοινωνικοί εταίροι» θα διαμορφώσουν έναν «ελάχιστο μισθό» που θα ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και που πλέον «θα επιτρέψει να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία», που, σύμφωνα με το νέο στόχο, πρέπει να είναι «η διασφάλιση ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους»! Ο κατώτερος μισθός μετατρέπεται σε «ελάχιστο δίχτυ» που θα πνίξει όλη την εργατική τάξη και θα είναι συγκρίσιμος με τις γειτονικές μας χώρες.
Τους σχεδιασμούς των κομμάτων της πλουτοκρατίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης Λ. Παπαδήμος, ο οποίος είπε την Παρασκευή στη Βουλή για τις μειώσεις στους μισθούς: «Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει ν' αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα τελευταία στοιχεία και τις προοπτικές της οικονομίας, όπως θα διαμορφωθούν με βάση τις εξελίξεις. Το ανέφερα ως επιδίωξη. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση (σ.σ. ότι δε θα μειωθούν κι άλλο οι μισθοί) ανεξάρτητα από τις εξελίξεις και τις προοπτικές».
Σε άλλη συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα, ήταν πιο ωμός, λέγοντας ότι με τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί τα δυο τελευταία χρόνια «έχει ανακτηθεί το 50% της ανταγωνιστικότητας με βάση την αντίστοιχη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει στο τέλος του 2013 το 100% της ανταγωνιστικότητάς της που έχασε κατά την προηγούμενη δεκαετία μετά την είσοδο στην Ευρωζώνη».
Η «ανάκτηση» του υπόλοιπου 50% της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που ευαγγελίζεται ο Λ. Παπαδήμος, περνάει μέσα από τη νέα μείωση μισθών και ημερομισθίων, στα επίπεδα των αποδοχών των εργαζομένων Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας, Εσθονίας, που συζητάει ήδη η συγκυβέρνηση με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Οι ομολογίες Παπαδήμου έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων που είχαν παρουσιάσει τα κοράκια του ΔΝΤ και της ΕΕ. Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου έλεγε: «Σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος κατά 50% από τον κατώτατο μισθό της Πορτογαλίας, 17% από τον κατώτατο μισθό της Ισπανίας και πολλαπλάσιος από τον κατώτατο μισθό της Κροατίας». Το ΔΝΤ μάλιστα στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία είχε ζητήσει οι μισθοί στην Ελλάδα να κυμανθούν στο ύψος «των μισθών της Αιγύπτου και της Ρουμανίας»!
Στο ίδιος μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μος, παρουσιάζοντας πρόσφατα στις Βρυξέλλες την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, ζήτησε παραπέρα μείωση των μισθών, ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη μείωση του κόστους εργασίας».
Β) ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Οι διακηρύξεις του Ευ. Βενιζέλου και του Αν. Σαμαρά ότι «δεν θα προχωρήσουν σε οριζόντιες περικοπές μισθών» στο δημόσιο τομέα μετά τις εκλογές αποτελούν τεράστιο ψέμα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν νομοθετήσει βάσει του μνημονίου ότι:
--«Μέχρι τον Ιούνιο του 2012, η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθετικά μια μείωση κατά μέσο όρο 10% στα αυτοαποκαλούμενα "ειδικά μισθολόγια" του δημόσιου τομέα». Οι μειώσεις των μισθών για τα «ειδικά μισθολόγια» θα κυμανθούν από 10% μέχρι και 40% και αφορούν πλήθος εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
--«Εχουμε δεσμευτεί να πετύχουμε το δημοσιονομικό μας στόχο και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διορθωτικά μέτρα στην περίπτωση υποαπόδοσης. Τα διορθωτικά μέτρα αν κριθούν αναγκαία θα περιλαμβάνουν πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα». Ουσιαστικά προαναγγέλλουν νέες οριζόντιες περικοπές για όλους τους μισθούς του δημοσίου τομέα.
Γ) ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
-- Σύμφωνα με το μνημόνιο, μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε αναθεώρηση των προγραμμάτων δημόσιας δαπάνης που θα επικεντρωθεί σε συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις».
Επί της ουσίας, τα κόμματα του κεφαλαίου ετοιμάζονται να ξανανοίξουν το Ασφαλιστικό και να προωθήσουν τις επιπλέον προαποφασισμένες ανατροπές σε συντάξεις και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο για μείωση και των κύριων συντάξεων του ΙΚΑ από τον προσεχή Σεπτέμβρη κατά 10% για να καλυφθεί η «τρύπα» που θα δημιουργήσει σε ετήσια βάση η απαλλαγή των επιχειρήσεων. Μέσα από την προσχεδιασμένη και μακριά αλυσίδα των ανατροπών, οδηγούμαστε σε συντάξεις προνοιακού επιπέδου. Ετσι αποκαλύπτεται και η σκοπιμότητα της νομοθέτησης από το ΠΑΣΟΚ το 2010 της «βασικής σύνταξης» στο ύψος των 360 ευρώ, ως το μοναδικό επίπεδο που μπορεί να εγγυηθεί το καπιταλιστικό κράτος.
-- Βάσει του μνημονίου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν δεσμευτεί για την καθιέρωση «ατομικής σύνταξης» για τα επικουρικά ταμεία. Συγκεκριμένα στο μνημόνιο έχει νομοθετηθεί ότι: «Η ατομική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση ένα θεωρητικό ποσοστό απόδοσης, το οποίο σχετίζεται με το ρυθμό της αύξησης του μισθολογικού κόστους των ασφαλισμένων, έναν παράγοντα αειφορίας, ο οποίος αναπροσαρμόζει τις παροχές, ώστε να εξαλείφει αμέσως τυχόν μελλοντικές ανισορροπίες, αν αυτές προκύψουν».
Ουσιαστικά το ποσό της σύνταξης είναι ακαθόριστο και ατομικό και ορίζεται από τα δημογραφικά δεδομένα, το ατομικό ποσό συσσώρευσης εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού των εργαζομένων, το επιτόκιο προεξόφλησης, αλλά και τη μεταβιβασιμότητα της σύνταξης.
Στην πραγματικότητα, δε δίνεται η παραμικρή διαβεβαίωση και εξασφάλιση του ποσού της σύνταξης και σε κάθε περίπτωση ο εκάστοτε υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορεί να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τη σύνταξη με μοναδικό κριτήριο όχι τις ανάγκες των συνταξιούχων, αλλά να μην προκύπτουν ελλείμματα στο νέο Ταμείο. Με δυο λόγια, η επικουρική σύνταξη εάν δίνεται, θα καθορίζεται με πολιτική απόφαση και χωρίς το κράτος των καπιταλιστών να δίνει ούτε ένα ευρώ.
-- Στο μνημόνιο γράφεται ακόμα: «Η κυβέρνηση εντοπίζει τα ταμεία στα οποία τα εφάπαξ ποσά που καταβλήθηκαν κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν και αναπροσαρμόζει τις πληρωμές». Αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση θα επιβάλει μεγάλο «μαχαίρι» στα εφάπαξ των Ταμείων με περικοπές που θα φτάνουν μέχρι και 50%.
-- Για δραματικές περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα έχουν δεσμευτεί επίσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέσω του μνημονίου: «Θα συνεχίσουμε την μεταρρύθμιση των προγραμμάτων κοινωνικών επιδομάτων (...) με σκοπό τον καθορισμό επιπρόσθετων μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ που θα ληφθούν την περίοδο 2013-2015. Η αξιολόγηση, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012, θα εντοπίσει προγράμματα τα οποία θα πρέπει να διακοπούν».
Πρόκειται κυριολεκτικά για σφαγή αφού οι περικοπές θα περάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ, με την πρόσφατη έκθεσή του μάλιστα, ζητά επιπλέον περικοπές ύψους 1-2% του ΑΕΠ (2,1-4,2 δισ. ευρώ) στο συγκεκριμένο κομμάτι των κοινωνικών επιδομάτων και την αντικατάσταση των δεκάδων επιδομάτων από ένα το οποίο θα δίνεται με βάση το εισόδημα και το οποίο θα έχει στόχο το φτωχότερο 20% του πληθυσμού.
Δ) ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Με στόχο την «εξοικονόμηση» πάνω από 2 δισ. ευρώ από τη λεγόμενη επισκόπηση δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ετοιμάζουν πογκρόμ απολύσεων και κλείσιμο υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βάσει του μνημονίου, έχουν δεσμευτεί για:
-- Την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012. Οπως χαρακτηριστικά καταγράφεται στο μνημόνιο: «Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να μειώσουμε την απασχόληση στη γενική κυβέρνηση κατά τουλάχιστον 150.000 την περίοδο 2011-2015. (...) Εως το τέλος του 2012 δεσμευόμαστε να πετύχουμε 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις» (σελ. 412-413).
-- «Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012, θα ολοκληρώσουμε ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση των κρατικών λειτουργιών και θα επιτύχουμε εξοικονόμησης τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013-2015. Εμφαση θα δοθεί στο κλείσιμο και τη μείωση του μεγέθους των φορέων της γενικής κυβέρνησης, στον εντοπισμό ευκαιριών για ανάθεση εργασιών σε τρίτους, στον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού και στην αναδιάρθρωση τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής διοίκησης». Ετοιμάζονται να κόψουν από περιφέρειες, δήμους (και με απολύσεις προσωπικού) και υπηρεσίες του δημοσίου τομέα πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Ε) ΝΕΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Στο στόχαστρο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπαίνει η νέα μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Υγεία του λαού. Βάσει του μνημονίου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν δεσμευτεί:
-- «Μέχρι τον Ιούνη του 2012 να υπάρξει περαιτέρω εξορθολογισμός της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων». Ουσιαστικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας προετοιμάζουν την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας.
-- «Η κυβέρνηση εντείνει τα μέτρα για την επίτευξη οικονομιών κατά την αγορά εξωνοσοκομειακών φαρμάκων, περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ κατά το 2012, σε σύγκριση με το 2011». Οι περικοπές στο φάρμακο, με βάση τους στόχους του μνημονίου θα φτάσουν το ύψος του 1% του ΑΕΠ, περίπου 2,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.
ΣΤ) ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ
Μέχρι τις αρχές του 2013, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν:
-- Νέες αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς και νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σ' αυτά. «Τα τιμολόγια του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αυξηθούν τουλάχιστον 25%, ενώ τα επιχειρησιακά τους σχέδια θα επικαιροποιηθούν καταλλήλως», τονίζεται ρητά στο μνημόνιο.
-- Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, το αργότερο ως τον Ιούνη του 2013.
-- «Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς».
-- Πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που σημαίνει νέα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.
-- Αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ σε φάρμακα, τρόφιμα ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο κ.ά.
-- Αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες εισοδήματος, που θα επιβαρύνουν κι άλλο τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
-- Ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, που θα εκτινάξει τη ληστεία απέναντι στη μικρή περιουσία.
-- Εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης (για είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ), που θα βάλει κυριολεκτικά «φωτιά» στην τιμή του πρώτου.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Συνένοχοι στην εξόντωση του λαού
Από το Μάη του 2010, που υπογράφτηκε το 1ο μνημόνιο, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η συγκυβέρνηση Παπαδήμου με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (και αρχικά με ΛΑ.Ο.Σ.) έχουν φορτώσει στις πλάτες του λαού μέτρα ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ, με περικοπές σε δαπάνες και χτύπημα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Κατά δήλωση του Αντ. Σαμαρά, η ΝΔ «ψήφισε το 60% των νομοσχεδίων» που κατατέθηκαν στη Βουλή πριν η ίδια μπει στη συγκυβέρνηση, τον περασμένο Νοέμβρη, όσο δηλαδή υλοποιούνταν το 1ο μνημόνιο.
Στη θητεία της παρούσας κυβέρνησης, έχουν ψηφίσει από κοινού και τα εξής βασικά νομοσχέδια:
  • Με τη συνδρομή του ΛΑ.Ο.Σ και της ΔΗ.ΣΥ., τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που αποτέλεσε τον «προθάλαμο» της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.
  • Στις 12 Φλεβάρη, το δεύτερο μνημόνιο, προκειμένου να συνάψουν τη νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα. Για το νέο δάνειο, ύψους 137,1 δισ. ευρώ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεσμεύτηκαν για την επιβολή σαρωτικών μέτρων που δένουν χειροπόδαρα το λαό για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Το «Μνημόνιο 2», που μαζί ψήφισαν, μεταξύ άλλων προβλέπει για την έγκριση της πρώτης δόσης:
-- Μείωση κατά 22% στους κατώτατους μισθούς (480 ευρώ καθαρά).
-- Μείωση κατά 32% στους μισθούς των νέων κάτω των 25 ετών (430 ευρώ καθαρά).
-- Σταδιακή κατάργηση όλων των κλαδικών συμβάσεων και αντικατάστασή τους με επιχειρησιακές ή ατομικές.
-- Πάγωμα των ωριμάνσεων (τριετίες) μέχρι να πέσει η ανεργία στο 10%.
-- Μείωση από 10% μέχρι 15% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις πάνω από 200 ευρώ.
-- Μείωση 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.300 ευρώ.
-- Μείωση κατά 7% σε όλες τις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ από το πρώτο ευρώ.
-- Μαχαίρι σε πλήθος κοινωνικών επιδομάτων με καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων.
-- Κατακρεούργηση του επιδόματος ανεργίας που συρρικνώνεται στα 360 ευρώ το μήνα.
-- Δραματικές περικοπές σε φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη.
-- Λουκέτο στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
-- Κατάργηση της μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ και στις τράπεζες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.
-- Ανοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
  • Μετά την ψήφιση του μνημονίου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκαναν νόμο του κράτους και το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο» της ΕΕ, καθιερώνοντας ένα διαρκές μνημόνιο με λιτότητα και μέτρα.
από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ