Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΜΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ Μπλόκαραν το διάλογο - απάτη!


Με δυναμική κινητοποίηση την Τετάρτη, χάλασαν το αντεργατικό «ραντεβού» των «κοινωνικών εταίρων». Προκαλούν τους εργαζόμενους εργοδότες, εργατοπατέρες και τα κόμματά τους
Με μια μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα απέτρεψαν την Τετάρτη την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» που είχαν προγραμματίσει η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι οργανώσεις των κεφαλαιοκρατών, με στόχο να στήσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργατών στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.Εξόχως αποκαλυπτικός για το εύρος των αντεργατικών ανατροπών που μεθοδεύονται μέσα από το διάλογο, ήταν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «real fm», αναρωτήθηκε με νόημα: «Είναι δυνατόν ο υπουργός Εργασίας να απαγορεύσει στους κοινωνικούς εταίρους να βάλουν όποιο θέμα θέλουν;».

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για πολλή ώρα έξω από το κτίριο, αλλά και στην αίθουσα, όπου είχαν ήδη μαζευτεί οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργατοπατέρων, αναγκάζοντάς τους να διακόψουν το «διάλογο» και να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «Κόστος δεν είναι οι εργάτες, είναι τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες», «Εδώ - εδώ αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ» και άλλα. Την ώρα της κινητοποίησης, «ανέβηκε» στην ηλεκτρονική σελίδα του ΠΑΜΕ δελτίο Τύπου που καταδίκαζε το «διάλογο» ΓΣΕΕ - εργοδοτών και καλούσε σε κλιμάκωση με νέα απεργία στις αρχές Φλεβάρη.

Σε δήλωσή του, μετά τη λήξη της κινητοποίησης, ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, είπε μεταξύ άλλων: «Ο γάμος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, με τους βιομήχανους - που κάθε μέρα βασανίζουν τους εργαζόμενους, που κάθε μέρα ματώνουν τους εργαζόμενους, που κάθε μέρα πετσοκόβουν ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε, που κάθε μέρα τους φτωχαίνουν όλο και περισσότερο - αυτός ο γάμος με κουμπάρο την ηγεσία του ΣΥΝ στη ΓΣΕΒΕΕ αναβλήθηκε». Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταγγελίες ενάντια στο «διάλογο» - απάτη. Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Ζακύνθου.
Οι πομπές τους δεν κρύβονται
Μια μέρα μετά την παρέμβαση του ΠΑΜΕ, το οποίο χάλασε τη σούπα της συναίνεσης και την προσπάθεια μέσω του «διαλόγου» να επιβάλουν στο σβέρκο των εργατών τις αξιώσεις του κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ βγήκαν στα τηλεπαράθυρα και στα μικρόφωνα, για να υπερασπιστούν την αντεργατική πολιτική τους και να καταγγείλουν δήθεν τραμπουκισμούς εκ μέρους των στελεχών του ΠΑΜΕ.
Στην ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει τον ανέξοδο ισχυρισμό της ότι «η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτη» και πως αναζητούνται λύσεις «επί των μη μισθολογικών». Τα ψέματα αυτά εκτοξεύονται τη στιγμή που στο τραπέζι του παζαριού, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από τις εργοδοτικές οργανώσεις έχει τεθεί ευθέως και ο κατώτερος μισθός και ο 13ος και 14ος, αλλά και οι ωριμάνσεις και τα επιδόματα, οι κλαδικές συμβάσεις και ό,τι συγκροτεί τον εργατικό μισθό. Η ομολογία ότι συζητά «επί των μη μισθολογικών», δηλαδή την απαλλαγή των κεφαλαιοκρατών από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, την ανεργία κλπ. αποτελεί πρόσθετη απόδειξη ότι στο «διάλογο», εκτός από τους μισθούς διακυβεύονται οι πόροι για τις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας και ότι όλα αυτά τα παζαρεύει. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, παριστάνει ότι παίρνει μέρος σε έναν άλλο «διάλογο» και όχι σε αυτόν τον οποίο συμμετέχει.
Μέσα στο παραλήρημά της και προσπαθώντας να κρύψει τις πομπές της από την εργατική τάξη, προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο και ισχυρίζεται ότι «τέτοιου είδους πρακτικές όπως του ΠΑΜΕ δίνουν άλλοθι σε όσους σχεδιάζουν παρεμβάσεις στην Εθνική Σύμβαση οι οποίες θα έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους». Ποιοί όμως σχεδιάζουν τις παρεμβάσεις αυτές; Η ΓΣΕΕ δεν τους κατονομάζει. Και δεν το κάνει, γιατί εκτός από τη συγκυβέρνηση, οι υπόλοιποι κάθονται στο ίδιο τραπέζι, δίπλα της. Το άλλοθι, λοιπόν, στην επίθεση το δίνει η ίδια η ΓΣΕΕ, όπως το έκανε κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση σε όλους τους «κοινωνικού διαλόγους» που στήθηκαν.
Προτείνουν «πλαφόν» σε 13ο και 14ο μισθό
Τη «δημοκρατία» και τις «διαφορετικές πολιτικές απόψεις» επικαλείται και η παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία μάλιστα επιχειρεί να κάνει «αντιπολίτευση» και μέσω «του κοινωνικού διαλόγου να βγουν ηχηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση Παπαδήμου και την τρόικα». Στο σπίτι του κρεμασμένου, όμως, δε μιλάνε για σχοινί. Γιατί το κόμμα στο οποίο ιδεολογικά αναφέρεται η ΔΑΚΕ, συμμετέχει και στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεύτερον, κάνει εντύπωση ότι η ΔΑΚΕ δε βγάζει «κιχ» για τον ΣΕΒ και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων.
Τρίτον και πιο σημαντικό: Η ΔΑΚΕ, η οποία αφήνει υπαινιγμούς για κάποιους που «επέλεξαν να κρυφτούν στις "σπηλιές"», ας βγει να μιλήσει ανοιχτά στους εργάτες και να τους πει την πρότασή της για «διετές πάγωμα μισθών», αλλά και «για πλαφόν στον 13ο και 14ο μισθό», απαλλαγή των εργοδοτών μέχρι και 15% στις ασφαλιστικές εισφορές και άρα αυτόματη αντίστοιχη αύξηση των κερδών τους και μαζί μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 5%! Αυτές είναι οι θέσεις της ΔΑΚΕ, που αν τολμήσει να τις πει ανοιχτά στους εργάτες, θα πρέπει αυτή να ψάξει «σπηλιές» να κρυφτεί.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Φοβούνται την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων
Η επίθεση του ΣΕΒ στο ΚΚΕ και στο ταξικό κίνημα δείχνει ανησυχία για τη δυναμική που αποκτά το κάλεσμα για αντεπίθεση
Σε μέτωπο όλων των αστικών δυνάμεων, για να αναχαιτιστεί η κλιμακούμενη λαϊκή αγανάκτηση για την κυρίαρχη πολιτική, κάλεσε για μια ακόμη φορά ο ΣΕΒ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, με αφορμή την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, που τσαλάκωσε στα μάτια των εργαζόμενων τη «βιτρίνα» ενός ακόμη στημένου «κοινωνικού διαλόγου». Καθόλου τυχαία, ο ΣΕΒ επιτίθεται στο ΚΚΕ, στοχεύοντας στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις που αντιπαλεύουν τα βάρβαρα μέτρα και δείχνουν τάσεις χειραφέτησης από την πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του.
Ο ΣΕΒ κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα τα κόμματα της ευρύτερης δημοκρατικής Αριστεράς, να καταδικάσουν απερίφραστα το ΚΚΕ και τις πρακτικές που θέλουν να ...ΠΑΜΕ διά της βίας πίσω σε εποχές που έχουν οριστικά παρέλθει». «Σφυρίζοντας αδιάφορα» για τη βία της ανεργίας, του λειψού μεροκάματου, της απλήρωτης εργασίας, της περικοπής των ασφαλιστικών παροχών, της περικοπής των συντάξεων και κυρίως για τη βία που συνεπάγεται το ίδιο το αντικείμενο του «διαλόγου» που καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, ο ΣΕΒ δε δίστασε να καλέσει και τους ίδιους τους εργαζόμενους - τα θύματα της πολιτικής των μνημονίων και του μεγάλου κεφαλαίου - να κρίνουν «ποιοι νοιάζονται για τα πραγματικά συμφέροντα των δυνάμεων εργασίας και ποιοι τους εκμεταλλεύονται για τις δικές τους κομματικές σκοπιμότητες»!
Το στρίμωγμα των μεγαλοβιομηχάνων, που ισχυρίζονται ότι κάνουν και «χάρη» στους εργαζόμενους βάζοντας στο «χασάπικο» μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιβεβαιώνει και η επισήμανση ότι «η αλλεργία που καταφανώς προκαλεί στο ΚΚΕ ο κοινωνικός διάλογος - όπως και κάθε μορφή διαλόγου - αποκαλύπτει την εμμονή του σε σταλινικές μεθόδους και τακτικές».
Για «απαράδεκτη, επιπόλαιη και άφρονα» ενέργεια, έκανε λόγο χτες, μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος. Προηγήθηκε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία ανέδειξε το ΠΑΜΕ σε αντίπαλο της ανάπτυξης και της απασχόλησης, υποστηρίζοντας ότι κάλεσε σε διάλογο τους «κοινωνικούς εταίρους», για να αναδειχθούν «τα εμπόδια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την δημιουργία θέσεων εργασίας», τα οποία - μάλιστα - «είναι σημαντικότερα από το όποιο μισθολογικό κόστος»!
«Δυστυχώς, κάποιοι (ΠΑΜΕ) δεν θέλησαν να συμβεί αυτό και διέκοψαν βίαια αυτήν την διαδικασία», πρόσθεσε η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία έδωσε δημόσια τη διαβεβαίωσή της προς τα πολιτικά και οικονομικά μεγάλα αφεντικά ότι «θα επιμείνει στη συνέχιση του Κοινωνικού Διαλόγου ως του πλέον αξιόπιστου θεσμού που εξασφαλίζει την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων σε αυτές».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, επίσης μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι «προτιμώ να ξεχάσω τι έγινε και τις εικόνες που δεν τιμούν κανένα μας». Είναι ο ίδιος που βλέπει «τιμή» στην πρόταση για τριετές πάγωμα των μισθών και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού με τη μέθοδο της διασποράς τους στις μηνιαίες αποδοχές, για να μη φανεί αρχικά το «ψαλίδι» στους εργαζόμενους. Ο ίδιος δεν απέφυγε την αυτογελοιοποίησή του, λέγοντας ότι «θέλω να πιστεύω ότι το ΠΑΜΕ θα αναθεωρήσει, το περιμένουμε στο διάλογο και κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσουμε η επόμενη συνάντηση να γίνει στα γραφεία του ΠΑΜΕ».

ΠΑΜΕ
Ενα σώμα, μια ψυχή ΣΕΒ και πλειοψηφία ΓΣΕΕ
Ανακοίνωση - απάντηση στις δηλώσεις εργοδοτών και εργατοπατέρων
Σε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:
«Οι ανακοινώσεις του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ όσον αφορά την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στην έναρξη του "κοινωνικού διαλόγου", δείχνει πως είναι ένα σώμα, μια σάρκα, μια ψυχή. Για τους βιομήχανους δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Εχουμε σαφή και αντιτιθέμενα συμφέροντα. Ο ΣΕΒ ταυτίζει την ανάπτυξη της χώρας με το συμφέρον του, που είναι "κέρδη - κέρδη - κέρδη". Για να αυγατίσουν τα κέρδη, χρειάζεται να συμπιέσουν την τιμή της εργατικής δύναμης.
Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού δηλώνουν σταθερά πρόθυμοι να στηρίζουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων και της μεγαλοεργοδοσίας, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της δήθεν διατήρησης των θέσεων εργασίας. Υπάρχει πλούσια εμπειρία από τους προηγούμενους "κοινωνικούς διαλόγους", από την προδιαγεγραμμένη χασούρα που είχαν οι εργαζόμενοι. Οι ίδιοι άνθρωποι, με τα ίδια επιχειρήματα, έκαναν επίθεση στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ όταν με τη συμβολική παρεμπόδιση του "κοινωνικού διαλόγου" για το Ασφαλιστικό, το 2009, είχαν στόχο να προειδοποιήσουν την εργατική τάξη και να οργανωθεί η πάλη της για τη σφαγή που προετοιμαζόταν.
Η ΓΣΕΕ δεν πήγε χωρίς ατζέντα στον "διάλογο", ανεξαρτήτως τι αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι έτοιμη να συνομολογήσει με τον ΣΕΒ και τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. τη δραστική μείωση μισθών και εργοδοτικών εισφορών. Εκτός των άλλων, η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της παραμορφώνει την πραγματικότητα προκειμένου να συκοφαντήσει το ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι το ΠΑΜΕ δεν μπορεί να διαμαρτύρεται για την υπεράσπιση της ΕΓΣΣΕ αφού ούτε την υπέγραψε, ούτε συμφωνεί μαζί της.
Τους απαντάμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι το ΠΑΜΕ αγωνίζεται και παλεύει για ΕΓΣΣΕ 1.400 ευρώ. Την 3ετή ΕΓΣΣΕ των 753 ευρώ μεικτά την καταγγέλλαμε και την καταγγέλλουμε. Η ΓΣΕΕ την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης συμφωνούσε με πραγματικές μειώσεις μισθών και τώρα συμφωνεί και προτείνει και ονομαστικές. Είναι επικίνδυνοι και εχθρικοί απέναντι στα εργατικά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι, υπάλληλοι πρέπει άμεσα να τους απομονώσουν και να στρατευτούν με την ταξική γραμμή του ΠΑΜΕ.
Επίσης, ΓΣΕΕ και ΣΕΒ διά των ανακοινώσεών τους μέμφονται το ΠΑΜΕ για άσκηση βίας. Μιλά για βία το ίδιο το σύστημα και οι σύμμαχοί του όταν η στρατηγική των μονοπωλίων είναι αυτή που έχει καταδικάσει τις εργαζόμενες λαϊκές μάζες, τα μικρά παιδιά στη φτώχεια, στην ανεργία, στον υποσιτισμό. Μιλούν για βία αυτοί, που στους περισσότερους χώρους δουλειάς έχουν διαμορφώσει ένα καθεστώς που φιμώνεται και ποινικοποιείται κάθε εργατική φωνή που εναντιώνεται στα εφιαλτικά τους σχέδια. Αυτή τη βία την υπερασπίζονται. Τους απαντάμε ότι τη βίαιη φτωχοποίησή μας, τη βίαιη υποταγή μας στις ορέξεις του κεφαλαίου δε θα την ανεχτούμε και θα την ανατρέψουμε με όπλο τη δύναμη του δίκαιου πολέμου ενάντια στον πόλεμο των καπιταλιστών.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συζητήσουν στους χώρους δουλειάς την ανάγκη, απέναντι στην ενιαία επίθεση εργοδοσίας, κυβέρνησης και τρόικας, να απαντήσουν το επόμενο διάστημα με κλιμάκωση του αγώνα σε όλους τους χώρους δουλειάς με στόχο να μην παρθεί κανένα νέο μέτρο και να παρθούν πίσω όλα τα βάρβαρα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τη στήριξη και τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. και κάνουν τη ζωή τους κόλαση. Η πραγματική άμυνα αρχίζει από την ταξική οργάνωση, ενότητα και αντεπίθεση για να ανατραπούν οι αντεργατικοί νόμοι, τα χαράτσια, για πραγματική προστασία των ανέργων, για να μην περάσει κανένα νέο μέτρο».
Μεγκα-λη ανησυχία...
Θορυβήθηκε το MEGA από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο» και για να τη συκοφαντήσει στους εργαζόμενους, έσπευσε να αναπαραγάγει αυτούσια την «επιχειρηματολογία» των εργοδοτικών Ενώσεων. Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων έκανε λόγο - μεταξύ άλλων - για «αντικοινωνική» και «αντιδημοκρατική» συμπεριφορά του ΠΑΜΕ και για προσπάθεια του ΚΚΕ, με κινήσεις εντυπωσιασμού, να δείξει ότι «ξεχωρίζει».
Στο δελτίο έκανε παρέμβαση ο Π. Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε: «Το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη από κινήσεις εντυπωσιασμού για να ξεχωρίσει. Μας ξεχωρίζουν οι θέσεις μας απέναντι σε όλα τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ δεν μπορεί κάποιος να το κατηγορήσει ότι κρύβει το πρόσωπό του και τις θέσεις του. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα στη χώρα μας που να βάζει τόσο ξεκάθαρα, για παράδειγμα, ότι πρέπει να γίνουν κοινωνική - λαϊκή περιουσία οι επιχειρήσεις. Δε χρειαζόμαστε εμείς ούτε κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε φράσεις, ούτε οξείες εκφράσεις για να ξεχωρίσουμε. Δεν το έχουμε ανάγκη. Μας ξεχωρίζει η πολιτική μας και η στρατηγική μας.
Σε ό,τι αφορά το πιο σημαντικό που είπατε, το πιο αρνητικό, ότι η παρέμβαση του ΠΑΜΕ σε αυτόν τον "κοινωνικό διάλογο" ήτανε "αντικοινωνική δράση": Αντικοινωνική, αντεργατική δράση είναι η σφαγή των εργατικών - λαϊκών μισθών και ο εμπαιγμός των εργαζομένων. Οταν στήνεται ένας θίασος για την υπεράσπιση, υποτίθεται, του κατώτατου μισθού, όταν αυτό δεν υπάρχει, δεν υφίσταται, είναι "άδειο πουκάμισο" και για να βρεθεί κάτι άλλο, ένα "μη μισθολογικό κόστος", υποτίθεται, όταν είναι γνωστό - όλοι το ξέρουμε, αλλά εμείς δε θέλουμε να το κρύψουμε από την εργατική τάξη - ότι είναι προαποφασισμένο και το νέο σφαγείο των εργατικών μισθών. Ο κατώτερος μισθός έχει σφαγιαστεί. Οι νέοι εργαζόμενοι, για παράδειγμα, κάτω από 25 χρόνων, πηγαίνουν και πιάνουν δουλειά με 500 ευρώ».
Αποφεύγοντας συνειδητά να αντιμετωπίσει με πολιτικούς όρους την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ, ο Γ. Πρετεντέρης προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις για να θολώσει τα νερά, αναρωτώμενος δήθεν αθώα: «Εγώ συμφωνώ με αυτά που λέτε, αλλά οποιοσδήποτε διαφωνεί με τις απόψεις του ΚΚΕ έχει δικαίωμα να έρθει να διακόψει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του; Αν ο ΣΕΒ διαφωνεί με τις απόψεις του ΚΚΕ έχει δικαίωμα να στείλει 50 ροπαλοφόρους να διακόψει τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ;». Ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον Π. Μεντρέκα:
-- Νομίζω επίτηδες το κάνετε και μπερδεύετε ανόμοια πράγματα.
-- Ομοιότατα είναι. Είναι το δικαίωμα, η ελευθερία του διαλέγεσθαι. Οπως το ΚΚΕ και τα μέλη του έχουν το δικαίωμα και την ελευθερία να συνεδριάζουν και να διαλέγονται μεταξύ τους, έτσι και οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν την ελευθερία να συνέρχονται και να διαλέγονται μεταξύ τους. Μία είναι η ελευθερία του διαλέγεσθαι. Δεν υπάρχουν δύο ελευθερίες, η δική σας και των άλλων.
-- Τα στελέχη, τα μέλη του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές είναι, δεν πήγαν να διακόψουν ούτε καμία συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΕΒ, ούτε της ΠΑΣΚΕ. Πήγαν και κάνανε μια δυναμική παρέμβαση σε έναν εμπαιγμό που γίνεται, στο όνομα, υποτίθεται, της υπεράσπισης της εργατικής τάξης.
-- Κατά την αντίληψή σας, με την οποία ενδεχομένως συμφωνώ. Παρ' όλα αυτά, δεν έχω δικαίωμα να πάω να μην τους αφήσω να συνεδριάσουν.
-- Να σας θυμίσω τον προηγούμενο «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό, που ξεκίνησε κάπως έτσι. Ολοι τότε οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, της κυβέρνησης, η ΓΣΣΕ, με τι τρόπο χαρακτήρισαν την παρέμβαση του ΠΑΜΕ που έλεγε ότι είναι απάτη, γιατί υποτίθεται ότι υπήρχαν τα «τρία δεν» του κ. Λοβέρδου; Δεν θα γίνουν αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, έλεγε ο κ. Λοβέρδος. Και τι αποδείχθηκε μετά από 2 - 3 μήνες πίσω από αυτό το διάλογο της απάτης; Αυτό συμβαίνει και σήμερα. Και νομίζω οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

από : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ