Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ» Ξεσηκωμός είναι επικίνδυνο

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ»
Επικίνδυνο και ανήθικο. Να σημάνει ξεσηκωμός!
Αποσπάσματα της ομιλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή
Το εγκληματικό νομοσχέδιο «Κώδικας Ναρκωτικών» της τρικομματικής κυβέρνησης που προβλέπει την αποποινικοποίηση της χρήσης, προμήθειας, κατοχής ναρκωτικών ουσιών, της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης και την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι αν και η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου σημείωσε με νόημα πως το αν θα γίνει νόμος εξαρτάται μεμονωμένα από το κάθε βουλευτή. Να σημειωθεί ότι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ στήριξαν το νομοσχέδιο.Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ απέναντι στο εγκληματικό νομοσχέδιο εξέφρασε ο βουλευτής του Γιάννης Γκιόκας και σήμερα παρουσιάζουμε εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του.
Καταστολή για την ουσία και όχι για το χρήστη
«Σαν ΚΚΕ χτυπάμε συναγερμό και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση(...) Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο, ανήθικο νομοσχέδιο απελευθέρωσης, εκλαΐκευσης και στην πράξη διάθεσης των ναρκωτικών(...) Το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις, αλλά και τα ίδια τα παιδιά που έκαναν την προσπάθεια της απεξάρτησης και οι οικογένειές τους διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ευεργετικά μέτρα προκειμένου να μην πάνε στη φυλακή, να ξαναρχίσουν τη ζωή τους και να μη στιγματιστούν. Χρόνια φωνάζαμε ότι η καταστολή θα πρέπει να γίνεται για την ουσία και όχι για το χρήστη, ο οποίος είναι θύμα. Ετσι, καταστράφηκαν πολλές γενιές νέων ανθρώπων μέσα από αυτή την πολιτική της καταστολής, από την πολιτική που έστελνε τα παιδιά στις φυλακές και όχι στα θεραπευτικά προγράμματα.
Τώρα, υποτίθεται ότι πάτε να διορθώσετε αυτή την κατάσταση και την κάνετε ακόμα χειρότερη, όχι μόνο γιατί δεν εξασφαλίζετε ουσιαστικά το δικαίωμα στη θεραπεία και την υποχρέωση του κράτους να την παρέχει, αλλά αντίθετα το υπονομεύετε με δύο τρόπους: Και με τη γενικότερη πολιτική σας, οικονομικού στραγγαλισμού και διάλυσης των κέντρων πρόληψης, των θεραπευτικών κοινοτήτων, που αποδεδειγμένα είχαν αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα, αλλά και με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών που οδηγεί στην απελευθέρωσή τους και τη νομιμοποίησή τους στις λαϊκές και νεανικές συνειδήσεις(...)
Ολα τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνα για το νομοσχέδιο, όπως είναι συνυπεύθυνες και άλλες δυνάμεις και ο Συνασπισμός, γιατί οι θέσεις του περί νομιμοποίησης και γενίκευσης της υποκατάστασης υλοποιούνται μέσα από αυτό το νομοσχέδιο».
Ούτε θέλετε, ούτε μπορείτε να χτυπήσετε τη ρίζα του κακού
«Δεν είναι τυχαία η χρονική περίοδος που κατατίθεται το νομοσχέδιο και η βιασύνη της κυβέρνησης να το καταθέσει. Το σύστημα που στηρίζετε οξύνει το πρόβλημα των ναρκωτικών, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης και προσπαθείτε να το διαχειριστείτε με υποκατάσταση, νομιμοποίηση των ναρκωτικών, να μάθει ο κόσμος και η νεολαία να ζουν με τα ναρκωτικά. Ούτε θέλετε, ούτε μπορείτε να χτυπήσετε τη ρίζα του κακού, γιατί βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα και την πολιτική που ακολουθείτε. Δε θέλετε τη θεραπεία, άλλωστε, αυτό φαίνεται από τη συνολικότερη πολιτική που εφαρμόζετε. Δεν είναι θέμα κόστους, διότι ο θεραπευμένος διεκδικεί, μπορεί να γίνει πιο δυνατός από πριν και γιατί πρέπει να υπάρχουν μέτρα κοινωνικής επανένταξης προκειμένου αυτός ο άνθρωπος να βρει δουλειά, να έχει επίδομα ανεργίας, τα οποία δεν μπορείτε να του τα εξασφαλίσετε. Σε τελική ανάλυση, όλη αυτή η πολιτική είναι βολική για το ίδιο το σύστημα και τον ίδιον τον καπιταλισμό. Προάγετε τη συντήρηση μέσω υποκατάστατων, τη θεσμοθέτηση ενός περιθωρίου να μάθει ο κόσμος μαζί με τα ναρκωτικά, να μην το αισθάνεται σαν πρόβλημα, αλλά να το αισθάνεται σαν κάτι φυσιολογικό και ακίνδυνο. Γι' αυτό λέμε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εκλαΐκευσης, αθώωσης και διάδοσης των ναρκωτικών. Τα επιχειρήματά σας είναι τα εξής:
  • "Η χρήση νομιμοποιείται για να μην πηγαίνουν φυλακή οι χρήστες". Είναι ψέμα, γιατί έτσι και αλλιώς οι χρήστες δεν πηγαίνουν φυλακή για κατοχή και χρήση μικροποσότητας, αλλά για άλλου είδους παραβάσεις που κάνουν εξαιτίας της χρήσης είτε για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών είτε για άλλα αδικήματα. Οι ποινές που επιβλήθηκαν για χρήση ναρκωτικών ουσιών, κατοχή και καλλιέργεια προς ίδια χρήση είχαν ανασταλτικό και μετατρεπόμενο αποτέλεσμα σε ποσοστό 97,4%. Ασφαλώς και υπάρχουν στη φυλακή χρήστες, αλλά είναι καταδικασμένοι για άλλου είδους αδικήματα. Αρα, πρόβλημα εγκλεισμού σε σχέση με τους αποκλειστικά χρήστες δεν υπάρχει. Το χρησιμοποιείτε όμως ως επιχείρημα προκειμένου να δικαιολογήσετε την πολιτική της νομιμοποίησης».
Εξάλλου, το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο με το να οδηγούνται χρήστες στη φυλακή. Πρέπει να οδηγούνται στην απεξάρτηση. Μάλιστα έχει προτείνει να υπάρχει και ειδικό σώμα δικαστών που θα κρίνει υποθέσεις που σχετίζονται με τη χρήση, ακριβώς γιατί αυτές δεν μπορεί να κρίνονται όπως οι κοινές ποινικές υποθέσεις.
  • «"Θα αντιμετωπιστεί το παράνομο εμπόριο". Είναι ουτοπία ακόμη και να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα ότι "η νομιμοποίηση των ναρκωτικών θα εξαλείψει το εμπόριό τους", όταν υπάρχει εκτεταμένο λαθρεμπόριο σε νόμιμες ουσίες και δραστηριότητες, όπως το τσιγάρο, τα όπλα, το αλκοόλ και ούτω καθεξής. Το πιο εξοργιστικό από τα επιχειρήματα που ακούγονται είναι αυτό που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που αντιμετωπίζει τη χρήση περίπου ως δικαίωμα του χρήστη στην αυτοπροσβολή. Πρακτικά το νομοσχέδιο εξομοιώνει τα ναρκωτικά με προβλήματα υγείας που προκύπτουν από το αλκοόλ, από το κάπνισμα και ούτω καθεξής. Η βάση αυτής της θεωρίας είναι ότι αντιμετωπίζετε τα ναρκωτικά ως πρόβλημα με ιατρικούς και ψυχολογικούς όρους και όχι ως κοινωνικό πρόβλημα με κύρια χαρακτηριστικά τη στάση ζωής που διαμορφώνει σε έναν νέο άνθρωπο, όπως φυγή, μοιρολατρία, υποταγή».
  • «"Το δικαίωμα στην αυτοπροσβολή". Σε μια εποχή που σβήνει από το λεξιλόγιο της νέας γενιάς κάθε δικαίωμα, για παράδειγμα, δικαίωμα στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, είναι δυνατόν να ακούγεται και να λέγεται από κόμματα, κυβερνήσεις, βουλευτές, υπουργούς ότι υπάρχει το δικαίωμα στην αυτοπροσβολή; Θα θέλαμε πραγματικά να ξέρουμε ποιος "νοσηρός εγκέφαλος" διατύπωσε αυτό τον ορισμό. Είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαδικασίας ή υπήρχε συγκεκριμένος εμπνευστής αυτού του ορισμού; Γιατί, εκτός των άλλων, αυτός ο ορισμός σηματοδοτεί και το εξής: Οταν αντιμετωπίζεις το χρήστη ως ασθενή και όχι ως θύμα, τότε δεν χρειάζεται να ανακατευτεί κανένας, ούτε η κοινωνία, ούτε οι γονείς, ούτε κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι, καθηγητές και δάσκαλοι. Οταν είναι ασθενής, ο γιατρός θα του δίνει κάθε μέρα το χαπάκι της υποκατάστασης και τελειώσαμε το πρόβλημα. Εκεί οδηγεί αυτή η προσέγγιση περί ασθενούς και περί δικαιώματος στην αυτοπροσβολή».
Ολέθρια τα αποτελέσματα της αποποινικοποίησης
«Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα είναι ολέθρια, θα ανεβούν τα ποσοστά της χρήσης, άλλωστε αυτό δείχνει και η διεθνής εμπειρία την οποία επικαλείστε στο προοίμιο του νομοσχεδίου, χωρίς να αναφέρετε εσκεμμένα ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της διεθνούς εμπειρίας. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από το Ευρωβαρόμετρο, του Ιουλίου 2011, όπου η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι εύκολη, τα ποσοστά χρήσης είναι πενταπλάσια, για παράδειγμα, όπως συμβαίνει στη Δανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία. Οπου υπάρχει δυσκολία, Ελλάδα, Κύπρος, Φινλανδία, τα ποσοστά είναι χαμηλά. Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα του ESPAD, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης 9%, η Φινλανδία 8%, σε αντίθεση με τα πρότυπά σας Τσεχία, Ισπανία, Ελβετία που έχουν από 34% μέχρι 53%. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα, υπάρχει και μάλιστα οξυμένο, αλλά θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με αυτές τις πολιτικές που ακολουθείτε και αυτό το νομοσχέδιο.
Η πρόβλεψη μιας ποινής στο νόμο έστελνε ένα αποτρεπτικό μήνυμα. Ο φόβος του απαγορευμένου - εμείς δεν συμμεριζόμαστε τις λογικές που λένε πως ό,τι είναι απαγορευμένο είναι και ελκυστικό - ο φόβος της εμπλοκής με τη Δικαιοσύνη, ο φόβος μήπως το μάθει η οικογένεια ήταν κάτι αποτρεπτικό και λειτουργούσε προληπτικά προκειμένου αυτός ο άνθρωπος είτε να σταματήσει είτε να οδηγηθεί σε μια πορεία στη θεραπεία. Με τα μέτρα που παίρνετε πλέον δεν θα το μαθαίνει κανένας. Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο μέσος όρος του χρόνου που χρειαζόταν για να μάθει μια οικογένεια ότι το παιδί της είχε πρόβλημα ήταν τέσσερα χρόνια. Τώρα ξέρετε πότε θα το μαθαίνει; Οταν θα έχει περάσει σε ένα άλλο στάδιο. Τώρα πλέον θα είναι νόμιμο και φυσιολογικό. Οταν κάτι είναι νόμιμο χάνεται η δυνατότητα του ελέγχου της διακίνησης».

Μόνη ρεαλιστική λύση η ενίσχυση πρόληψης, θεραπείας, απεξάρτησης
«Το έγκλημα βέβαια του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται με την ιδιωτικοποίηση των μονάδων πρόληψης και απεξάρτησης(...) Με αυτές τις ρυθμίσεις το κράτος μεταβιβάζει στους ιδιώτες τη δική του αποκλειστική ευθύνη για καθέναν από τους κρίκους αυτής της αλυσίδας. Αλλωστε τα Κέντρα Πρόληψης σήμερα οδηγούνται σε κλείσιμο, τα στεγνά προγράμματα ασφυκτιούν(...) Στην πραγματικότητα δίνεται και επίσημα πλέον η δυνατότητα όποιος θέλει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση πρόληψης, απεξάρτησης, επανένταξης, να εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο.
Το ΚΚΕ είναι αντίθετο τόσο με την ισχύουσα κατασταλτική πολιτική όσο και με τις πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος. Πιστεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Είναι αντίθετο με τις πολιτικές νομιμοποίησης των υποκαταστάτων, τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των υπαρχουσών υπηρεσιών. Στηρίζει ταυτόχρονα τη μόνη ρεαλιστική λύση, που είναι η ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Διεκδικεί δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υψηλών υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, πλήρης εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους, ειδικευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά. Να εκπαιδευτούν δικαστές κοινωνικοί λειτουργοί που να ασχολούνται με αυτά τα παιδιά και να τους ωθούν στην πλήρη αποκατάσταση».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ