Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Με χέρια και με πόδια πολεμάει τα λαϊκά συμφέροντα


Δεν υπάρχει μέτρο που να μην έχει τη συμφωνία της, είτε στη φάση της διαμόρφωσης, είτε στην εφαρμογή του
Γρηγοριάδης Κώστας
«Η ΝΔ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπαδήμου, για να οριστικοποιήσει μια νέα συμφωνία διάσωσης και μέτρα, όπως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (...) Υποστηρίζουμε πλήρως στοχευμένα μέτρα που θα εξαλείψουν στρεβλώσεις και δυσκαμψίες από τις αγορές αγαθών, την αγορά εργασίας, τις αγορές κεφαλαίου κ.ο.κ (...) Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να ελαττώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος και ανάκαμψη» (Αντ. Σαμαράς - συνέντευξη στο «Ρόιτερς»).
***
«Με χέρια και με πόδια» η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει το νέο σφαγείο των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων και γενικότερα τα καταστροφικά για το λαό μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου. Η δέσμευσή της στην εφαρμοζόμενη πολιτική είναι αδιαπραγμάτευτη, πηγάζει από την ίδια τη στρατηγική της και έχει αποδειχθεί επανειλημμένα στην πράξη. Ως εκ τούτου, είναι μάλλον περιττές οι όποιες «έγγραφες δεσμεύσεις» που ζητούν οι ξένοι σύμμαχοί τους και δανειστές.

Αν κάτι αποδεικνύεται με ξεκάθαρο τρόπο το τελευταίο διάστημα, είναι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και όρια στη στήριξη που προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στο ρόλο που της ανέθεσε η πλουτοκρατία. Τρανή απόδειξη, η στάση της στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, όπου ψήφισε όλα, μηδενός εξαιρουμένου, τα φιλομονοπωλιακά άρθρα και μέτρα. Δικαιολογημένα, τα στελέχη της περηφανεύονταν ότι η στάση των βουλευτών της ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο αποτέλεσε «ασπίδα προστασίας» για τη συγκυβέρνηση και την υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών μέτρων.
Ακριβώς την ίδια στάση θα κρατήσει και στα νέα μέτρα που σφάζουν τους μισθούς, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, βάζουν ταφόπλακα στις συντάξεις και γενικότερα κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού, προκειμένου να ενισχυθεί το κεφάλαιο σε συνθήκες κρίσης και να εκκινήσει από καλύτερες θέσεις για την κερδοφορία του την περίοδο της αναιμικής ανάκαμψης, όταν αυτή έρθει.
Οι λεονταρισμοί της μέχρι και πριν από λίγες μέρες, ότι τάχα δε θα δεχθεί «νέα μέτρα», όπως και οι προκλητικές δημαγωγίες, ότι τάχα θα υπερασπιστεί τους χαμηλοσυνταξιούχους, αποκαλύφθηκε ότι ήταν σκέτη κοροϊδία και απάτη. Παρόμοια απάτη είναι τα εικονικά «όχι» που ορθώνει τάχα στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, στη μείωση του κατώτατου μισθού, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ακριβώς γιατί πάνω απ' όλα η ηγεσία της ΝΔ βάζει τα γενικότερα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και του συστήματος.
Γι' αυτό πετάει το μπαλάκι στους «κοινωνικούς εταίρους», μεταθέτοντας την ευθύνη για τη νομιμοποίηση των ανατροπών στο «διάλογο», όπου από καίριες θέσεις συμμετέχουν τα στελέχη της, είτε από την πλευρά των εργοδοτών, είτε από αυτή των εργατοπατέρων.
Τσάκισμα σε συμβάσεις και Ταμεία
Ταυτόχρονα, έχει ήδη βγει μπροστά για να δικαιολογήσει ως «αναγκαία» και «αναπόφευκτα» τα νέα μέτρα - φωτιά που περιλαμβάνονται στο «προσωρινό» και το νέο μνημόνιο, επισείοντας τη «βιωσιμότητα του χρέους» και την «παραμονή στο ευρώ».
«Αυτή η εξασφάλιση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους - μια και καλή - είναι σήμερα η ύψιστη προτεραιότητα. Αυτό δεν είναι αναγκαίο κακό. Είναι απλώς αναγκαίο. Απαραίτητο!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, κρύβοντας ότι το χρέος είναι της πλουτοκρατίας και η εικονική του μείωση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να περάσουν μέτρα που χτυπούν στην καρδιά τους όρους δουλειάς και διαβίωσης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Χαρακτηριστική είναι η στάση της και στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, όπου πίσω από τις δημαγωγικές κορόνες για προστασία δήθεν των χαμηλοσυνταξιούχων, συναινεί στην πράξη στην τρίτη κατά σειρά μείωσή τους, ενώ προετοιμάζει ταυτόχρονα το έδαφος για την επί της ουσίας κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη μετατροπή της σε ανταποδοτική. «Πρέπει να νομοθετήσουμε για ένα σύστημα επικουρικών συντάξεων το οποίο θα είναι δίκαιο, ανταποδοτικό, εύκολα διαχειρίσιμο, με μικρό κόστος για την οικονομία και να διευκολύνει την κινητικότητα της εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας, Ν. Νικολόπουλος, σπεύδοντας ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει ότι «η ΝΔ γενικά δεν είναι αντίθετη για τη σταδιακή μετατροπή του αναδιανεμητικού χαρακτήρα των Ταμείων σε ανταποδοτικά».
Οι δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ επιβεβαιώνουν ότι ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει απόλυτη σύμπλευση για νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, που θα γκρεμίσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα Ταμεία, ώστε η σύνταξη να μετατραπεί σε προνοιακό επίδομα και η Ασφάλιση να εξαρτάται από τις εισφορές του κάθε εργαζόμενου, χάνοντας κάθε κοινωνικό περιεχόμενο και καταργώντας επί της ουσίας την αρχή της αλληλεγγύης.
Η αντιλαϊκή αυτή συστράτευση επιβεβαιώθηκε και στις συναντήσεις που είχε ο Αντ. Σαμαράς τόσο με το κλιμάκιο της τρόικας, όσο και με το προεδρείο της ΓΣΕΕ την περασμένη Δευτέρα. Πίσω από τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό που προκλήθηκε από τις κορόνες «κατά των υφεσιακών μέτρων» και τις ανούσιες διαπιστώσεις ότι «δεν είναι το μισθολογικό κόστος το σημαντικότερο πρόβλημα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα», ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους εταίρους και δανειστές, με όχημα το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση που το συνοδεύει.
Συνδιαμορφώνει το νέο μνημόνιο
Σ' αυτό το πλαίσιο, ενθαρρύνει στην πράξη τη μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους», γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «φυσικά και πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Ταυτόχρονα, θεωρεί δεδομένη τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» (εργοδοτικές εισφορές), που αποτελεί άλλωστε δική της πρόταση. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για τα εργασιακά και τις επικουρικές συντάξεις, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., επιβεβαιώνοντας τη μεταξύ τους στρατηγική σύμπλευση, η οποία άλλωστε αποτελεί και το συνδετικό κρίκο στη συγκυβέρνηση.
Η δήθεν διαφωνία της ηγεσίας της ΝΔ με την κατάργηση του 13ου - 14ου και του κατώτατου μισθού είναι το ίδιο υποκριτική με αυτήν της ηγεσίας του ΣΕΒ. Παριστάνουν τους προστάτες τάχα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και την ίδια στιγμή αξιώνουν να καταργηθούν οι κλαδικές συμβάσεις, ώστε να κατέβουν όλοι οι μισθοί στο ύψος του κατώτατου, να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις και γενικότερα να κυριαρχήσουν οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων.
Από την άποψη αυτή, είναι σκέτη πρόκληση και εμπαιγμός η δήθεν αφελής απορία που εξέφρασε απευθυνόμενος προς τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας: «Είναι παράδοξο να μην ζητούν ούτε οι εργοδότες περικοπές (σ.σ. μισθών) στον ιδιωτικό τομέα και παρ' όλα αυτά να τίθεται σαν θέμα»!
Ομως, με τέτοια φτηνά τεχνάσματα δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων και να αποκρύψουν το πραγματικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής που συνυπηρετούν με την τρόικα, το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ., για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Οι μάσκες πέφτουν πλήρως, με τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ να προεξοφλούν την υπερψήφιση του νέου μνημονίου και να οδηγούν το λαό στο χειρότερο σφαγείο. «Εάν καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία να οδηγεί σε ένα βιώσιμο χρέος, είναι υποχρέωση όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται χωρίς να υψώνουμε τόνους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας, εκφράζοντας τις σκέψεις που κυριαρχούν στην ηγεσία της ΝΔ.
Την κυρίαρχη άποψη εξέφρασε και ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Δ. Σταμάτης, δηλώνοντας ότι «το μνημόνιο είναι η βάση πάνω στην οποία θα ακουμπήσει η νέα δανειακή σύμβαση», προαναγγέλλοντας ότι «η υπογραφή της ΝΔ, η συναίνεσή της θα αποτυπωθεί στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή»...

Π. Κ.