Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


Τσουνάμι αποκαλύψεων στο σάπιο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των συλλήψεων ανθρώπων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για συμμετοχή σε κυκλώματα με σκοπό το στήσιμο αγώνων και χρηματισμό από παράνομο στοίχημα, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δυο 24ωρα. Καινούργια ονόματα προστίθενται στη λίστα των κατηγορουμένων και πληροφορίες κάνουν λόγο για νέες αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν.
Χτες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα τα 10 άτομα που είχαν συλληφθεί την Τετάρτη κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης της Αστυνομίας για την προσαγωγή αρχικά και σύλληψη αργότερα ατόμων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τους 41 ύποπτους αγώνες οι οποίοι είχαν μπει στο στόχαστρο της UEFA.
Οπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 10 ατόμων οι οποίοι είναι: Αχιλλέας Μπέος του Νικολάου, Γιώργος Τσακογιάννης του Κωνσταντίνου, Νικόλαος Ζαμάνης του Ανδρέα, Βασίλης Καρακούλιας του Δημητρίου, Ανδρέας Δημόπουλος του Αθανασίου, Δημήτριος Ζαβαντίας του Νικολάου, Αθανάσιος Ντότσης του Ανδρέα, Νικόλαος Χάλκος του Ιωάννη, Νικόλαος Παντελής του Ιωάννη, Σταύρος Ψωμιάδης του Χρυσόστομου.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, για τους ίδιους λόγους αναζητούνται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, άλλοι 5 και πρόκειται για τους Μάκη Ψωμιάδη, Γιάννη Παπακώστα (προπονητής), Μιχάλη Νικολόπουλο του Παναγιώτη (ποδοσφαιριστής), Γιάννη Παπαδόπουλο του Στυλιανού (υπάλληλος ΕΠΟ ) και Βασίλη Γεωρτσιάκο του Στυλιανού (μπουκμέικερ). Επίσης ανακοινώθηκε ότι για την ίδια υπόθεση θα κληθούν άλλα 70 άτομα, για τα οποία όμως δεν κρίθηκε σκόπιμο να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.
Βαρύ κατηγορητήριο
Οι 15 (10 που έχουν συλληφθεί συν τους 5 που αναζητούνται) αντιμετωπίζουν κακουργήματα: εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ΄ εξακολούθηση, εκβίαση με απειλή βλάβης του επαγγέλματος του εξαναγκαζόμενου κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ΄εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ΄εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης πλημμελήματα: δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα από κοινού κατ΄ εξακολούθηση, παράνομο στοίχημα κατ΄ εξακολούθηση, συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ΄ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στα δύο τελευταία αδικήματα και παράνομη οπλοκατοχή.
Τα αδικήματα θα αποδοθούν κατά περίσταση από τον ανακριτή. Οι 10 πρώτοι που οδηγήθηκαν χτες στον εισαγγελέα πήραν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα.Το φάκελο της δικογραφίας ζήτησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας κ. Αντρέας Φάκος, προκειμένου να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις.
Η όλη επιχείρηση
Να σημειωθεί ότι οι δικαστικές αρχές γνωστοποίησαν ότι τα τηλέφωνα των εμπλεκομένων παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, το υλικό από τις συνομιλίες «έδεσε» την υπόθεση, γιατί υπήρχαν 40 σχετικές εκθέσεις της UEFA και της ΕΠΟ, μαρτυρικές καταθέσεις και μια ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία με πολλά στοιχεία. Εχουν ανοιχθεί τραπεζικοί λογαριασμοί. Το ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνα. Να υπενθυμίσουμε ότι η έρευνα άρχισε το 2010 με βάση δημοσιεύματα και εκθέσεις της UEFA στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους 40 λεγόμενους στημένους αγώνες. Στις εκθέσεις αυτές υπάρχει διαβάθμιση των ποδοσφαιρικών αγώνων (λιγότερο ή περισσότερο ύποπτοι) με κριτήριο τον όγκο του στοιχηματισμού και όχι την αμφιβολία για το αν ήταν στημένοι.
Kαι νέες αποκαλύψεις...
Οπως δείχνουν τα πράγματα, και με τις πληροφορίες και τις φήμες γύρω από το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών να έχουν την μορφή τσουνάμι τις τελευταίες ώρες, ο ασκός του Αιόλου για τη σαπίλα και διαφθορά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου - τουλάχιστον για ένα σημαντικό κομμάτι του - φαίνεται να έχει ανοίξει για τα καλά. Τις τελευταίες ώρες έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία για εμπλοκή νέων παραγόντων στο σκάνδαλο, ανωτέρου βεληνεκούς από όσους έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα. Παράλληλα, ιδιαίτερη αίσθηση κάνουν οι φήμες ότι στη δικογραφία υπάρχει και διάλογος διεθνή μπασκετμπολίστα με παράγοντα που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, με το θέμα όμως να αφορά τη χρήση αναβολικών ουσιών που τού τις προμήθευε παράγοντας.
  • Αδιαθεσία αισθάνθηκε και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο μέχρι τη Δευτέρα, που είναι η ημερομηνία της απολογίας του, ο μεγαλομετοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου Αχιλ 
 
*
 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γέννημα του ποδοσφαίρου των επιχειρήσεων οι συμμορίες
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:
«
Οι εγκληματικές συμμορίες στο ποδόσφαιρο - στη χώρα μας και παντού - είναι γέννημα του ποδοσφαίρου των επιχειρήσεων και της κερδοσκοπίας, που είναι σάπιο ως το μεδούλι και δεν υπάρχει τρόπος να εξυγιανθεί. Οσοι κρύβουν αυτό το βούρκο, όπως κάνει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που τον διαμόρφωσαν με την πολιτική τους, δεν μπορούν ούτε να χτυπήσουν ούτε να περιορίσουν τα εγκληματικά κυκλώματα και τις συμμορίες που διαρκώς αναπτύσσονται.
Το ΚΚΕ, για μια ακόμη φορά, προειδοποιεί τους φιλάθλους να μην ξεγελαστούν από το θόρυβο που δημιουργείται με τις εισαγγελικές έρευνες και διώξεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξουν πραγματικές τιμωρίες, εφόσον η αθλητική Δικαιοσύνη ελέγχεται από τα κυκλώματα, αλλά και να αξιοποιήσουν αποπροσανατολιστικά τις όποιες εξελίξεις και να τις εμφανίσουν ως κάθαρση ενός ποδοσφαίρου που θέλει πέταμα.
Κατάργηση τώρα των ΠΑΕ, του στοιχήματος και κάθε επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι σύγχρονο και δωρεάν δικαίωμα για τη νεολαία και όλο το λαό».