Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Οι ομιλίες των κομμουνιστών βουλευτών επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Συνεχίζεται και σήμερα από τις 10 το πρωί η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία. 

Χθες, το λόγο πήρε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε «Δεν γίνεται να είσαι και με την εργατική τάξη, το λαό και με την πλουτοκρατία του τόπου και της Ευρώπης. ΄Η θα πασκίζεις για τα συμφέροντα των λίγων, των ομίλων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

`Η θα είσαι, πραγματικά, στην πράξη και όχι στα λόγια, με το μέρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Κι αυτό προϋποθέτει άλλο δρόμο ανάπτυξης, άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Μακριά από την πεπατημένη του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που μας έφερε έως εδώ.

Αυτό που ήδη δεσμεύεστε ότι θα υπογράψετε είναι ένα νέο πρόγραμμα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Αυτό που ξεκάθαρα δηλώνετε ότι θα τηρήσετε είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τι σημαίνουν για το λαό αυτές οι δύο συγκεκριμένες δεσμεύσεις σας; Οτι θα συνεχιστούν οι θυσίες του λαού στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων. Ο λαός πρέπει να χαράξει τη δική του γραμμή πάλης, για ανάκτηση των απωλειών, για ικανοποίηση των αναγκών του, στο δρόμο της δικής του εξουσίας και οικονομίας.

Είναι κρίσιμο στον αγώνα του, στην ταξική πάλη, να μην εγκλωβιστεί στο λεγόμενο «εθνικό» στόχο για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου». (Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία).

Στην αρχή της διαδικασίας, ο ειδικός αγορητής εκ μέρους του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να μην παγιδευτεί ο λαός στη διαπάλη μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων. (Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία).

Η λαϊκή αξιοπρέπεια δεν μπορεί να ταυτίζεται με τις «αγωνιστικές» διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση στην ΕΕ, επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση με συνέπεια επιδιώκει την καπιταλιστική ανάπτυξη, ενώ αναφερόμενη στις κατηγορίες της ΝΔ για «κρατισμό», υπογράμμισε ότι η κρατική παρέμβαση χρειάζεται σε συνθήκες εξόδου από την καπιταλιστική κρίση γιατί πρέπει να ρυθμίζει την κατανομή των ζημιών ή της νέας κερδοφορίας ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους. (Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία).

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να δυναμώσουν οι αγώνες και να μπορέσει ο λαός να αποτινάξει τους δυνάστες του, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Η διαχωριστική γραμμή είναι με τα μονοπώλια ή με το λαό. Δεν μπορείς να είσαι και με τα μονοπώλια και με το λαό» σημείωσε χαρακτηριστικά. (Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία).

Μέσα στις συμπληγάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα δε χωράνε φιλολαϊκή πολιτική, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις, τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή. (Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία).