Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Θ. Παφίλης: Υπάρχει γενικευμένη βιομηχανία διώξεων κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος


Να σταματήσει η «γενικευμένη βιομηχανία» διώξεων και καταδικαστικών αποφάσεων κατά του εργατικού και του λαϊκού κινήματος απαίτησε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατά τη διάρκεια συζήτησης της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή.
Όπως είπε, με τις διώξεις και τις καταδίκες υλοποιείται «το αυταρχικό δόγμα της κυβέρνησης "νόμος και τάξη", με στόχο την τρομοκράτηση και την υποταγή των εργαζομένων για να περάσει διά πυρός και σιδήρου η άγρια αντιλαϊκή πολιτική».
«Ξέρουμε ότι η δικαιοσύνη είναι ταξική, αλλά εδώ έχει γίνει πια εργοδοτική ανοιχτά» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι «ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κάλυψε πλήρως τις δικαστικές αποφάσεις σε βάρος αγωνιστών του εργατικού και λαϊκού κινήματος ισχυριζόμενος ότι αφορούσαν «έκνομες» ενέργειες. Μάλιστα υιοθέτησε το προκλητικό επιχείρημα ότι το δικονομικό σύστημα στηρίζεται και στο «ενδεχόμενο του λάθους» και για αυτό υπάρχουν τα δευτεροβάθμια δικαστήρια.
Απαντώντας στα περί τήρησης της νομιμότητας του υπουργού, ο Θανάσης Παφίλης υπενθύμισε ότι το δικαστήριο θεώρησε νόμιμο να ανέβει εργολάβος στο φορτηγό και να πέσει πάνω σε απεργούς. Το συγκεκριμένο γεγονός αφορούσε στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει σωματεία στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού τον Ιούνη του 2008. Πρόσφατα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδίκασε σε 6 μήνες φυλάκιση συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους εργολάβος για «σωματικές βλάβες» και «κακώσεις». Ο εργολάβος εκείνη τη μέρα έδωσε εντολή σε οδηγό φορτηγού να περάσει μέσα από την απεργιακή συγκέντρωση. Όταν ο οδηγός αρνήθηκε, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, πήγε ο ίδιος να πάρει το τιμόνι στα χέρια του και οι συνδικαλιστές τον κατέβασαν.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα
Η Επίκαιρη Ερώτηση παρουσιάζει συγκεκριμένα περιστατικά που επιβεβαιώνουν τη βιομηχανία διώξεων και καταδικαστικών αποφάσεων:
- Στις 17/10/2013, πρωτοφανής καταδίκη του προέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας και ενός ακόμη εργαζόμενου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, σε φυλάκιση 1 έτους και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για ψευδορκία, ύστερα από μήνυση των εργοδοτών, επειδή διεκδίκησαν δεδουλευμένα και αποζημίωση απόλυσης του εργαζόμενου.
- Στις 23/10/2013, καταδίκη 10 αγροτών της Ελασσόνας από το ίδιο Δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών, επειδή συμμετείχαν σε αγροτική κινητοποίηση το 2009. Στη Θεσσαλία έχει εξαπολυθεί ένας νέος κύκλος διώξεων δεκάδων πρωτοπόρων αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα.
- Στις 30/10/2013, καταδίκη συνδικαλιστών των ταξικών σωματείων Μετάλλου Πειραιά και Ηλεκτρολόγων Πλοίων, από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά, σε φυλάκιση 5 μηνών, ύστερα από μήνυση εργολάβων της ΒΙΠΕ Σχιστού, που δραστηριοποιούνται και στη Ζώνη Περάματος, με ανυπόστατες και χαλκευμένες κατηγορίες που στοχοποιούν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.
- Στις 8/10/2013 καταδίκη 6 μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας με τη διαδικασία του αυτοφώρου, στις 16/10 σύλληψη και παραπομπή σε δίκη δέκα μαθητών του ΕΠΑΛ της Ηγουμενίτσας, έφοδοι εισαγγελέων, Αστυνομίας, μέχρι και δυνάμεων της ΟΠΚΕ σε σχολεία όλης της χώρας όπου οι μαθητές αγωνίζονται, απειλές και κλήσεις στις Εισαγγελίες και την Αστυνομία συλλόγων γονέων.
- Στις 4/11/2013, καταδίκη 86 αγροτών από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου Κρήτης, σε φυλάκιση 6 μηνών τον καθένα με τριετή αναστολή, επειδή συμμετεί­χαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης το 2009.