Πάνω από 10 εκατ. ευρώ οι ζημιές, μόλις 150.000 ευρώ έστειλε η κυβέρνηση
Το πτώμα ενός άνδρα εντοπίστηκε τη Δευτέρα στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Σύμη και οι αρχές εξετάζουν αν πρόκειται για τον καθηγητή από τη Ρόδο που παρασύρθηκε από χείμαρρο στη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε το νησί την περασμένη Παρασκευή.
Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και το νησί της Ψερίμου μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν από την κακοκαιρία που εκδηλώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Σοβαρότατα προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στη Ρόδο, την Κάλυμνο και την Κω.
Στην Ψέριμο πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, ενώ στη θάλασσα κατέληξαν από τα ορμητικά νερά δεκάδες μηχανάκια και τρία αυτοκίνητα. Στο νησί έφθασαν το πρωί της Τρίτης διά θαλάσσης δυνάμεις της πυροσβεστικής και υπηρεσιών που θα καταγράψουν τις ζημιές.
Στη Ρόδο, από τις καταρρακτώδεις βροχές σημειώθηκαν νέες πλημμύρες στο Φαληράκι και την περιοχή της Αφάντου.
Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ μέχρι τα ξημερώματα η πυροσβεστική επιχειρούσε απάντληση υδάτων από τα σπίτια και τα καταστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυροσβεστική επιχειρούσε να ανοίξει περάσματα για να φύγει το νερό προς την εθνική οδό, η οποία είχε μετατραπεί σε λίμνη.
Συνεχείς αλλά μικρής διάρκειας ήταν οι διακοπές ρεύματος στις περιοχές Καλυθιές, Κοσκινού, Φαληράκι αλλά και στην πόλη της Ρόδου.
Απολογισμός στη Ρόδο
Τρεις νεκροί και ένας αγνοούμενος, κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα ο απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε το νησί την Παρασκευή, αλλά και της έλλειψης βασικών μέτρων προστασίας.Ολοσχερώς καταστράφηκαν 30 σπίτια, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε πάνω από 400 σπίτια και σε 100 επιχειρήσεις, ενώ 150 αυτοκίνητα καταστράφηκαν. Το συνολικό ύψος των ζημιών υπολογίζεται σε πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ στο Δήμο Ιαλυσού, δίχως να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των πληγμάτων.
Ωμή κοροϊδία από την κυβέρνηση. Μόλις 150.000 ευρώ «για την άμεση κάλυψη των πρώτων δαπανών μετά τη θεομηνία που έπληξε το νησί της Ρόδου» έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως έκτακτη επιχορήγηση.
Το ποσό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «θα διατεθεί για την πληρωμή των συνεργείων εργατών που δίνουν μάχη για να ανοίξουν δρόμους και να κάνουν προσωρινές παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά και για την προμήθεια καυσίμων και ανταλλακτικών στις υδροφόρες, τα σκαπτικά μηχανήματα και όλων των άλλων οχημάτων που χρησιμοποιούνται».
Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι το ποσό των 150.000 ευρώ «θα καλυφθούν και οι δαπάνες που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και η κάλυψη του κόστους των σκαπτικών μηχανημάτων που έχουν επιστρατευθεί».
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα θύματα από την κακοκαιρία που έπληξε τη Ρόδο, διέταξε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών του νησιού, Κωνσταντίνος Βούτσικος.
Οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν να συνέλθουν από την καταστροφή. Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι επισκέφθηκαν το δήμαρχο και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα προστασίας και να αποζημιωθούν όσοι έχουν υποστεί ζημιές.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα όσα συνέβησαν δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» και ούτε οφείλονται αποκλειστικά στα «ακραία» καιρικά φαινόμενα. Στο νησί δεν υπάρχουν ούτε καν στοιχειώδη έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και όσα «πασαλείμματα» έγιναν δεν λειτούργησαν, ενώ όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, δεν είχαν καθαριστεί ούτε τα ρέματα. Μάλιστα οι συγκεκριμένες περιοχές δεν είχαν πλημμυρίσει για πρώτη φορά.
Στη Ρόδο, μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Επίκαιρη Ερώτηση για τις καταστροφές, τους 3 νεκρούς και τον έναν αγνοούμενο στη Ρόδο κατέθεσε το ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Μεταφορών. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά την είδηση).
Ανακοίνωση της ΤΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ
«Η ανυπαρξία μηχανισμών προστασίας, πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών από τις πλημμύρες, η πλήρης εγκατάλειψη της καθαριότητας των περιοχών των ρεμάτων και των ποταμών που διασχίζουν την Ιαλυσό, την Κρεμαστή, την Παστίδα, την Αρχάγγελο και τη Λάρδο, είχαν ως συνέπεια να χαθούν ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες, σπίτια και καταστήματα», σημειώνει μεταξύ άλλων η Τομεακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει τις ευθύνες της τοπικής διοίκησης, δήμου και περιφέρειας που «δεν λυπόντουσαν το χρήμα για την προβολή των μεγαλοξενοδόχων, την επιδότησή τους με εκατομμύρια ευρώ, δεν δίσταζαν να ξεπουλούν δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές της Ρόδου σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ την ίδια στιγμή απαξίωναν και υποβάθμιζαν τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την προστασία του νησιού».
Επίσης, τονίζει ότι «η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί της Ρόδου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ανάγκη να ληφθούν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα. Να συγκληθούν άμεσα το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο για τη λήψη μέτρων που θα αφορούν την αποζημίωση στους πληγέντες, τη διευκόλυνσή τους σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την καταστροφή των σπιτιών και των καταστημάτων τους, την κατεπείγουσα χρηματοδότηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας».
Αναδημοσίευση από: 902.gr