Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

 ΠΑΜΕ: Προετοιμάζουν το έδαφος για νέα βάρβαρα μέτρα στο Ασφαλιστικό

Με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, αλλά και με τις δηλώσεις υπουργών και «κύκλων» του υπουργείου Εργασίας, προετοιμάζεται το έδαφος για νέα βάρβαρα μέτρα στο Ασφαλιστικό το επόμενο διάστημα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
Σημειώνει πως «η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα θα μαζέψει πάνω από 500 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να μη χρειαστούν περικοπές συντάξεων και κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εννοώντας όσους συνταξιοδοτούνται πριν το 67ο έτος ηλικίας και από το 62ο με μειωμένη.

Το λεγόμενο "χρηματοδοτικό κενό" είναι πρόσχημα, για να δρομολογηθεί η παραπέρα συρρίκνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης γιατί η κυβέρνηση πρώτα μείωσε τη χρηματοδότηση των Ταμείων για το 2014 κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος και τώρα αναζητά δήθεν τα 500 εκατομμύρια, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που δε βρεθούν, θα πάρει νέα μέτρα.
Με αυτόν τον ελιγμό προετοιμάζεται αφ' ενός η επερχόμενη επίθεση το επόμενο διάστημα με μειώσεις των συντάξεων και αυξήσεων στα όρια ηλικίας αφ' ετέρου θέλουν να διευκολύνουν τις αθρόες απολύσεις με τη μορφή εθελουσίας (τράπεζες, ΔΕΚΟ) για να μειώσουν το "κόστος" εξόδου προς όφελος των μεγαλομετόχων τους, επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις δεν έχουν καμία αξία, αφού και φέτος για να δώσουν τις συντάξεις τις πετσόκοψαν στη αρχή του 2013. Το ίδιο σκέπτονται και για το 2014 όταν λένε ότι θα υπάρξει κανονική ροή.
Μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που προανήγγειλε την κατάργηση των "πρόωρων" συνταξιοδοτήσεων, "κύκλοι" του υπουργείου Εργασίας δήλωναν ότι προβληματίζονται εάν ο περιορισμός στις πρόωρες θα εφαρμοστεί μέσω της επιβολής μεγαλύτερης "ποινής" από το 6% που ισχύει στις πρόωρες ή θα υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας.
Με την κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κινδυνεύουν περισσότερο:
  • Μητέρες ανήλικων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που θεμελίωναν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 και βγαίνουν στη σύνταξη από το 50ό έτος έως το 60ό έτος ηλικίας.
  • Εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Γυναίκες με 10.000 μέρες εργασίας μέχρι το τέλος του 2012.
  • Ασφαλισμένοι έως τέλος του 2012 σε Δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα, αλλά δεν είχαν και την ηλικία που χρειάζεται.
Σήμερα γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι κάποια μέτρα που ξεκινάνε στην πορεία εφαρμόζονται σε όλους, κανένας δεν γλιτώνει. Είτε πιαστούν οι στόχοι κάλυψης που μπαίνουν με το νομοσχέδιο είτε όχι ετοιμάζονται νέες ανατροπές σε Ασφάλιση και Υγεία.
Το ασφαλιστικά δικαιώματα, οι συντάξεις, η προστασία στην εργασία, η Υγεία αφορούν όλο το λαό, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τη νεολαία, τους επαγγελματίες, τους αγρότες. Είναι βασικό μέτωπο πάλης τόσο μπροστά στην απεργία στις 6 Νοέμβρη όσο και στη συνέχεια.
Να ορθωθεί τείχος μπροστά στη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα που θα ακολουθήσει», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.