Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τι γίνεται με τον έλεγχο των τροφίμων;

-- Είναι ατομική ευθύνη του καθενός να ελέγχει τι βάζει στο τραπέζι του, όπως λένε διάφοροι από τις καταναλωτικές οργανώσεις;
Γράφει μια καταχώρηση σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, σχετική με την ασφάλεια των τροφίμων: «Είναι δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει τι καταναλώνει (...) Οφείλουμε να ξέρουμε τι δίνουμε στην οικογένειά μας, ειδικά τώρα που η αγορά έχει κατακλυστεί από κάθε είδους προϊόντα από όλες τις χώρες του κόσμου. Ο Μοριακός Ελεγχος Προϊόντων δίνει τη δύναμη στον καταναλωτή να ελέγξει όποιο προϊόν επιθυμεί (συσκευασμένο ή χύμα) και να πληροφορηθεί με τρόπο έγκυρο επιστημονικά και αποδεκτό από τις Εθνικές και Διεθνείς Αρχές για τα παρακάτω: Περιέχει το προϊόν που αγόρασα μικρόβια που μπορούν να βλάψουν την υγεία μου τώρα ή στο μέλλον, όπως βακτήρια, μύκητες, ιούς κτλ; Περιέχει το προϊόν μεταλλαγμένα (Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς) ή παράγωγά τους; Περιέχει το προϊόν τοξίνες ή πρόσθετα χημικά π.χ. ορμόνες που μπορούν να βλάψουν την υγεία μου τώρα ή στο μέλλον; Περιέχει το προϊόν φυτοφάρμακα ή άλλους παράγοντες και κατά συνέπεια είναι ή όχι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας όπως ισχυρίζεται ο παραγωγός ή ο πωλητής του; Υπάρχουν ετερογενείς προσμίξεις στο προϊόν που αγόρασα, είναι δηλαδή νοθευμένο; Η προέλευση του προϊόντος είναι αυτή που αναφέρεται στη συσκευασία ή που ισχυρίζεται ο πωλητής του ή έχω πέσει θύμα απάτης; (...) Τώρα που η επιστήμη μάς δίνει τη δύναμη πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε για να προστατεύσουμε την υγεία των οικογενειών μας και για να μην πέφτουμε θύματα απάτης.
Δεν αφήνουμε κανένα λόγω συμφέροντος ή ανευθυνότητας να παίζει με τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Το κομμάτι εκείνο της αγοράς που δε σέβεται τον καταναλωτή που πληρώνει για το προϊόν που του παρέχεται θα πρέπει τώρα να αποκλειστεί από την αγορά με πρωτοβουλία όλων των καταναλωτών!».
Στην ίδια ανάρτηση, ο επισκέπτης ενημερώνεται ότι ο Μοριακός Ελεγχος οποιουδήποτε προϊόντος θα του στοιχίσει 25 ευρώ με ΦΠΑ και ότι στα πέντε προϊόντα για έλεγχο, κερδίζει έκπτωση 10%! Ενημερώνεται ακόμα ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου έχουν νομική ισχύ και ότι μπορεί να τα αξιοποιήσει σε τυχόν δικαστική διαμάχη με εταιρεία. Η ιστοσελίδα ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία και σ' αυτή διαφημίζει όλες τις «τυπικές» και «άτυπες» υπηρεσίες που ασχολούνται με τον έλεγχο και την ασφάλεια των τροφίμων στη χώρα μας. Η «μπίζνα» που στήνεται είναι καινούρια, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που αφήνει η σχεδόν πλήρης απουσία ελέγχων από το κράτος, με τη νομική βούλα μάλιστα της ΕΕ, η οποία, όπως έχει γράψει ο «Ριζοσπάστης», μέχρι που απαγορεύει τους ελέγχους σε προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες, βάσει διμερών εμπορικών συμφωνιών. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Οι πολυεθνικές των τροφίμων, για να μην υπάρχουν περιορισμοί στα κέρδη τους, διαμορφώνουν τη νομοθεσία της ΕΕ με τρόπο τέτοιο που να υπόκεινται σε ολοένα και λιγότερους ελέγχους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των προϊόντων τους. Ταυτόχρονα, κάθε φορά που ξεσπάει ένα διατροφικό σκάνδαλο, συνήθως στο πλαίσιο των «αλληλοκαρφωμάτων» μεταξύ εταιρειών, η ανησυχία στους εργαζόμενους - καταναλωτές μεγαλώνει. Εκεί είναι που εμφανίζονται άλλοι ιδιώτες και λένε: Αφού το κράτος δεν μπορεί να σου εγγυηθεί αυτό που τρως και πίνεις, φέρ' το σε μένα να το ελέγξω με το αζημίωτο. Κι αν βγει μπαγιάτικο, κάνε και μήνυση στην εταιρεία που στο πούλησε.
Ολοι μαζί λένε στο λαό ότι είναι ατομική του ευθύνη να διασφαλίσει ότι αυτά που του πουλάνε οι πολυεθνικές των τροφίμων είναι το λιγότερο βλαβερά για την υγεία του. Του λένε πως η πολυεθνική έχει δικαίωμα να παράγει ό,τι ανταποκρίνεται καλύτερα στα κέρδη της, το κράτος δεν έχει υποχρέωση να ελέγχει και να βάζει εμπόδια στην κερδοφορία της πολυεθνικής και η λαϊκή οικογένεια αναλαμβάνει την υποχρέωση να πηγαίνει το φαΐ της σε άλλους ιδιώτες, να πληρώνει από την τσέπη της για να το ελέγξει, πριν το καταναλώσει! Την επόμενη φορά που μια πολυεθνική θα γεμίσει τα προϊόντα της με κρέας πιθήκου, για παράδειγμα, η ίδια και το κράτος θα μπορεί να κατηγορήσει αυτόν που το κατανάλωσε, επειδή δεν το πήγε πρώτα για έλεγχο! Αρα, καμιά ευθύνη του κράτους, ενώ για να αποδειχτεί η ευθύνη της εταιρείας θα πρέπει να την κυνηγήσει κανείς δικαστικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το κόστος και τα άνισα μέσα που διαθέτει σε σχέση με την πολυεθνική. Ο καπιταλισμός δηλητηριάζει, σκοτώνει και από πάνω σε κατηγορεί που δεν πρόσεξες κι όλας! Ανάγει στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κράτους σε ατομική ευθύνη και μεγαλώνει τους κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζόμενων - καταναλωτών. Είναι σύστημα σάπιο όσο και τα προϊόντα που σερβίρουν οι πολυεθνικές για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους. Ασφαλή διατροφικά προϊόντα, μπορεί να εγγυηθεί μόνο ένα κράτος με άλλη οργάνωση της οικονομίας, λαϊκή, με παραγωγή και διακίνηση κάτω από εργατικό - κοινωνικό έλεγχο. Που θα παράγει προϊόντα με αυτάρκεια και αυστηρές προδιαγραφές, καταργώντας τις εισαγωγές όπου χρειάζεται και θα ελέγχει ό,τι εισάγεται με κριτήριο την υγεία της λαϊκής οικογένειας και όχι τις φιλομονοπωλιακές νομοθεσίες της ΕΕ και των άλλων Οργανισμών του κεφαλαίου και των κερδών του.