ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ
Να ξεσηκωθεί ο λαός για να μην τον συντρίψουν
Η
κινητικότητα σε Ελλάδα και Βρυξέλλες και οι συναντήσεις του Αντ. Σαμαρά
με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, μόνο νέα δεινά προμηνύουν για τα λαϊκά
στρώματα
«Η
Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα εκπληρώσει τις
υποχρεώσεις της (...) Οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τα λόγια,
ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».
Η συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά,
από τις δηλώσεις του στο Βερολίνο, αποτελούν το επιστέγασμα των ρητών
διαβεβαιώσεων της συγκυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο και τους
Ευρωπαίους εταίρους για την αταλάντευτη στάση της στην προσχεδιασμένη
κλιμάκωση της ταξικής επέλασης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.Τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι, οι διαδοχικές επαφές με Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, καθώς και η συνάντηση στην Αθήνα, με τον επικεφαλής του «Γιούρογκρουπ» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης για πιστή εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και των διαρθρωτικών ανατροπών που προβλέπονται στο δεύτερο μνημόνιο, αλλά και την πρόθεσή της για μαζική εκποίηση της δημοσίας περιουσίας.
Η περιοδεία του πρωθυπουργού, χρησιμοποιήθηκε παράλληλα για να ξεδιπλωθεί μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, που στηρίχθηκε στο ενδεχόμενο χρονικής παράτασης του ελληνικού «προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής» μέχρι το 2016, αντί του 2014. Το αίτημα που φέρεται να έθεσε ο πρωθυπουργός παραπέμφθηκε ωστόσο από τον ίδιο, αλλά και τους Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ για μετά τη «δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας» το Σεπτέμβρη και αφού τα μέτρα θα έχουν «κλειδώσει» και ψηφιστεί.
Λίγες μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων της περιόδου 2013 - 2014 και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι επιχείρησαν να δημιουργήσουν την αίσθηση στα λαϊκά στρώματα ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» τη χρονική παράταση στην επιβολή των μέτρων του μνημονίου και ότι αυτή θα επιφέρει τάχα όφελος για τα λαϊκά στρώματα, μέσα από την «ηπιότερη προσαρμογή».
Ουσιαστικά η συγκυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις την επερχόμενη σφαγή και συγχρόνως να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες ότι η εφαρμογή των μέτρων σε βάθος τεσσάρων χρόνων αντί για δυο θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης. «Δε ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε ανάκαμψη. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνουμε, αναπνοές για να φτάσουμε μακρύτερα, στο στόχο μας», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς από το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την κυβερνητική προπαγάνδα.
Δεδομένη η στρατηγική τους
Πίσω
από τη συντονισμένη επιχείρηση της κυβέρνησης περί «διαπραγμάτευσης»
και «επιμήκυνσης», κρύβεται η πραγματικότητα που λέει ότι η επίθεση στο
λαό θα δυναμώσει και με επόμενα πακέτα μέτρων, στο όνομα του να βγει το
κεφάλαιο από την κρίση. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, οι κυβερνητικές
συσκέψεις και δηλώσεις του έγιναν μέσα στη βδομάδα αναδεικνύουν ότι:Πρώτον: Ανεξάρτητα από τις διεργασίες που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα μέσα στην Ευρωζώνη για ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής», κανενός είδους παράταση δεν πρόκειται να συνοδευτεί από «χαλάρωση» των αντιλαϊκών μέτρων. Ηδη την προηγούμενη Δευτέρα, σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε ότι στο πακέτο των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ, της περιόδου 2013 - 2014 θα περιληφθούν πρόσθετες περικοπές της τάξης των 2 δισ. ευρώ! Στα παραπάνω θα προστεθούν τα 2,5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, αλλά και περίπου 3 δισ. που θα εισπραχθούν από την εφαρμογή του νέου φορολογικού.
Δεύτερο: Η συγκυβέρνηση θα λάβει όσα σκληρά μέτρα και αν χρειαστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στη Ζώνη του ευρώ, όπως απαιτεί η ντόπια πλουτοκρατία. «Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε εις πέρας ό,τι είναι απαραίτητο για τη δημοσιονομική προσαρμογή», ήταν η δέσμευση που ανέλαβε ο πρωθυπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Τρίτο: Θα υπάρξει και νέος γύρος διαρθρωτικών ανατροπών, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, αφού όλα τα παραπάνω αποτελούν διακηρυγμένο στόχο και στρατηγική της ΕΕ.
Την υλοποίηση ακριβώς αυτής της ευρωενωσιακής στρατηγικής, ανέδειξαν με τις κοινές τους δηλώσεις ο Αντ. Σαμαράς και η Α. Μέρκελ, τις οποίες προσυπέγραψε και ο Φρ. Ολάντ.
Το τρίπτυχο λιτότητα (μέσω ισοσκελισμένων προϋπολογισμών), φτηνότερα εργατικά χέρια (με προώθηση διαρθρωτικών ανατροπών), άμεση παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους της δημόσιας περιουσίας (με μαζικές ιδιωτικοποιήσεις), που συμφώνησαν οι Αντ. Σαμαράς και Α. Μέρκελ ότι είναι ο «μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση», θα πλήξει κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.
Αποτελούν ταυτόχρονα τις αναγκαίες προϋποθέσεις για επάνοδο του κεφαλαίου σε τροχιά ανάπτυξης, με παραπέρα φθήνεμα της εργατικής δύναμης και το άνοιγμα νέων πεδίων για κερδοφόρα δράση των μονοπωλίων.
Θέλουν μόνιμο υποζύγιο το λαό
Δίνοντας όρκους πίστης ακριβώς σ' αυτή την πολιτική, ο πρωθυπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις του μέσα στη βδομάδα:-- Ξεκαθάρισε ότι η προώθηση των αντιδραστικών «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» παραμένει ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων.
-- Δεσμεύτηκε ότι θα «εξαλειφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας», με αιματηρές περικοπές σε μισθούς συντάξεις, επιδόματα, στο φάρμακο, στην υγεία και στην Παιδεία του λαού.
-- Διαφήμισε τις «ευκαιρίες» που υπάρχουν στην Ελλάδα για σίγουρη και μεγάλη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, μέσω της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, της δημοσίας περιούσιας και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Δεν δίστασε με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» να βγάλει στο σφυρί ακόμα και τις βραχονησίδες της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι μπορούν να παραχωρηθούν για «εμπορική αξιοποίηση»!
-- Πρόβαλε την κοινή γραμμή της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ να συντρίψει το λαό για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που είναι δεμένα με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι «κανένας δεν είναι αναμάρτητος» αναφερόμενος στην υποκριτική στάση που είχε κρατήσει ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο με την «αντιμνημονιακή» ρητορεία. «Το θέμα δεν είναι τι έκανα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος, χτες. Το θέμα είναι ότι είμαστε όλοι μαζί αποφασισμένοι σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της συγκυβέρνησης.
Καμιά αναμονή!
Είναι
φανερό ότι οποία μορφή και αν επιλεγεί για τη διευθέτηση του χρόνου και
του τρόπου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, θα έχει κοινό παρανομαστή
την επιβολή όλο και περισσότερων βάρβαρων μέτρων στις πλάτες του λαού.Ανεξάρτητα με το αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει «επιμήκυνση» της δημοσιονομικής προσαρμογής, ανεξάρτητα αν αυτή συνοδευτεί με τα σενάρια για νέο δάνειο ή «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, είτε συνδεθεί με αναβολή της αποπληρωμής των δανείων που λήγουν μέχρι το 2016, το «λογαριασμό» θα τον πληρώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Οι διεργασίες στις Βρυξέλλες, οι επαφές του πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων εταίρων, δεν έχουν στο επίκεντρο τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι αντανάκλαση των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στους κόλπους της Ευρωζώνης, με τους πολιτικούς εκπρόσωπους των πολυεθνικών να επιχειρούν ο επιμερισμός της καταστροφής κεφαλαίου από την κρίση να πλήξει κατά το δυνατόν λιγότερο τα δικά τους μονοπώλια.
Ο λαός έχει συμφέρον να συνειδητοποιήσει ότι καμιά μορφή διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός του. Ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τεράστια πείρα. Διαπίστωσε ότι το «μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης το πλήρωσε με τη μείωση του μισθού του, με καρατόμηση της σύνταξής του, με νέους φόρους, με ανεργία, με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη βαθύτερη χρεοκοπία του.
Η διέξοδος για το λαό δε βρίσκεται σε καμιά «κεντροδεξιά» η «κεντροαριστερή» πρόταση διαχείρισης των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Συμφέρον του είναι να ξεσηκωθεί, να προχωρήσει σε μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να οργανωθεί διευρύνοντας τη συμμαχία του και να κάνει υπόθεσή του την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους με τον πλούτο που παράγει στην ιδιοκτησία του.
Π.Θ.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
«Μας παίρνουν και την μπουκιά από το στόμα, να χτυπήσει η καμπάνα του αγώνα παντού», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία
MotionTeam
|
Κάλεσμα προετοιμασίας για κλιμάκωση της πάλης και με γενική απεργία ενάντια στα μέτρα που σαρώνουν τη ζωή του λαού απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:«Κάλεσμα
Προς τους εργατοϋπάλληλους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους άνεργους, τους συνταξιούχους
Σε όλους τους εργαζόμενους στις πόλεις και τα χωριά, μικρούς εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες και αγρότες
Τις γυναίκες, τη νεολαία.
Συνάδελφοι,
Μας οδηγούν στη μαζική εξαθλίωση για να σωθούν τα κέρδη των λίγων, για να γίνουν αυτοί ακόμα πιο ισχυροί.
Μας καταδικάζουν σε αδιέξοδα για να πληρωθούν οι δανειστές, να σωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων της ΕΕ.
Μας στερούν την ελπίδα και κάθε προοπτική αξιοπρεπούς ζωής για να γίνουν οι τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοκλινικάρχες πιο ανταγωνιστικοί.
Παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο τη γη, τα λιμάνια, όλο τον πλούτο της χώρας γιατί αυτό απαιτούν τα συμφέροντά τους.
Καταδικάζουν τα παιδιά μας στη μόνιμη ανεργία.
Τέρμα η κοροϊδία.
Τα
δάνεια, τα μνημόνια, οι αντεργατικοί νόμοι είναι οι συμφωνίες της ΕΕ
και των κυβερνήσεων για να βγει το κεφάλαιο πιο ισχυρό από την κρίση,
ποδοπατώντας τον ελληνικό λαό και τη νεολαία.Αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια συσσώρευσαν τεράστια κέρδη και είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την κρίση.
Τώρα μας παίρνουν και την μπουκιά από το στόμα για να διατηρήσουν τα τεράστια πλούτη και τη σάπια εξουσία τους.
Η ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Είναι η ιδιοκτησία και η εξουσία των μονοπωλίων που καταπιέζει, ληστεύει, εκμεταλλεύεται βάναυσα τους λαούς της Ευρώπης.
Συνάδελφοι,
Ολοι σαν ένας άνθρωπος πρέπει τώρα να βροντοφωνάξουμε.
Τέρμα στις θυσίες για τους καπιταλιστές, για τα μεγάλα συμφέροντα, για τους δανειστές - ιμπεριαλιστές.
Τέρμα στην αρπαγή του μόχθου μας, στη λεηλασία του τόπου.
Εμείς, είμαστε το αίμα, η ζωή αυτού του τόπου, η παραγωγική δύναμη. Εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και τον ληστεύουν τα παράσιτα, οι καπιταλιστές.
Ηρθε η ώρα να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ.
-- Δεν έχουμε να πληρώσουμε άλλο
-- Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία
-- Απορρίπτουμε τα μέτρα σας και τα μνημόνιά σας
-- Είναι παράνομα, αντεργατικά, αντιλαϊκά. Δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση, αλλά σε βαθιά φτώχεια και δυστυχία για το λαό.
Το ΠΑΜΕ σας καλεί να απαντήσουμε με γενική απεργία. Να προετοιμάσουμε όλοι γενική απεργία. Να νιώσουν τη δύναμή μας.
Να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή μας, τη ζωή των οικογενειών μας, το μέλλον μας, το μέλλον του τόπου.Ραγιάδες εμείς δεν είμαστε.
Εμείς είμαστε η Ελλάδα.
Ολοι στον αγώνα με μια φωνή, μαζική, μαχητική συστράτευση τώρα.
-- Για να απαλλαγούμε από τα χρέη. Καμία αναγνώριση. Να διαγραφούν. Τέρμα οι διαπραγματεύσεις. Να σταματήσει η ληστεία.
Οποια διαπραγμάτευση, σημαίνει νέα μνημόνια.
-- Να αποδεσμευτούμε από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Είναι θηλιά στο λαιμό μας.
-- Να καταργηθούν όλα τα μνημόνια και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.
-- Να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τον πλούτο του τόπου που έχουμε δημιουργήσει και να διώξουμε από το κεφάλι μας τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τα μέσα παραγωγής και τον εθνικό πλούτο για λογαριασμό τους.
-- Εμείς μπορούμε να βάλουμε μπροστά όλη την παραγωγική μηχανή.
-- Εμείς να πάρουμε πρέπει την εξουσία.
Ηρθε
η ώρα να κηρύξουμε αμείλικτο πόλεμο σε μεγάλα συμφέροντα, κόμματα
υπηρέτες και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που όλα αυτά τα
χρόνια έχουν καθίσει στο σβέρκο μας και απαιτούν από μας να
υποτασσόμαστε κάθε φορά στη δική τους πολιτική, στις δικές τους
επιλογές.
"Ανταγωνιστικότητα", "λιτότητα" για να
ισχυροποιηθεί δήθεν η ελληνική οικονομία. Υποταγή στις αξιώσεις και τις
πολιτικές της ΕΕ για να έχουμε τάχατες "προστασία", για να μη
χρεοκοπήσουμε.Το μέλλον της εργατικής οικογένειας δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η μόνιμη ανασφάλεια. Δεν μπορεί κάθε μέρα να αγκομαχάει για ένα πιάτο φαΐ, για να σωθούν τα κέρδη των εκμεταλλευτών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Η επίθεση στους εργαζόμενους είναι ολομέτωπη σε όλη την Ευρώπη. Το κεφάλαιο και η ΕΕ το επόμενο διάστημα θα επιτεθούν με ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα στο ήδη λεηλατημένο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Καμία συνδικαλιστική οργάνωση, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια δεν πρέπει να βάλει την υπογραφή της στην γκιλοτίνα που έχουν στήσει. Κανένας εργαζόμενος να μην υποκύψει στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, της εργοδοσίας. Κανένας τίμιος συνδικαλιστής να μη βάλλει την υπογραφή του στη σφαγή της ζωής της τάξης του. Να απορρίψουμε τη θεωρία των μονοπωλίων ότι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους είναι "κόστος" και πρέπει να σφαγιαστούν.
Δεν είναι μονόδρομος η υποχώρηση, ο συμβιβασμός και η υποταγή για να σωθούν τα κέρδη των πολυεθνικών και να διασωθεί το ξεπερασμένο και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Να πετάξουμε στα άχρηστα την αυταπάτη ότι αν αλλάξουν οι διαχειριστές θα γίνει πιο ανθρώπινο. Οτι αν μεγαλώσει η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα γλιτώσει ο εργαζόμενος από την ανεργία, το χτύπημα των δικαιωμάτων του.
Πρέπει
να απαντήσουμε στο ερώτημα που θέτουν οι ίδιες οι εξελίξεις. Πού πάει η
κατάσταση; Πόσο μπορούμε να συνεχίσουμε με όλα αυτά που μας οδηγούν στα
τάρταρα; Ο δρόμος ανάπτυξης που εδώ και χρόνια μας γεμίζει με φτώχεια,
εξαθλίωση και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να γίνονται όλο και
πιο ισχυρά με τεράστια κέρδη, μπορεί να είναι το αύριο το δικό μας και
των παιδιών μας;
Η οικονομία τους, το κράτος τους,
η κοινωνία τους έχουν σαπίσει, δε διορθώνονται, δεν αλλάζουν με νέες
δήθεν προτάσεις καλύτερης διαχείρισής τους. Ενα λαμόγιο να πιάσεις,
ξεφυτρώνουν εκατό, σαν τη Λερναία Υδρα.Νέα διαπραγμάτευση να κάνεις, σε φορτώνει με νέες δεσμεύσεις για αντιλαϊκά μέτρα.
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μονοπωλίων δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει καμία προοπτική. Χρειάζεται οργάνωση, αγώνας, συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη των καπιταλιστών. Αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους, άλλος, φιλολαϊκός δρόμος ανάπτυξης.
Πρέπει να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας. Με ισχυρό ταξικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία που θα αμφισβητεί το μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Που θα βάζει επί τάπητος την αναγκαιότητα άλλης οργάνωσης της οικονομίας, του κράτους, της κοινωνίας, που στο κέντρο θα έχει τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.
ΤΩΡΑ ΝΑ ΡΙΧΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΑΧΗ - ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να προχωρήσουν σαν πρώτο σταθμό απάντησης στα νέα βάρβαρα μέτρα σε συζήτηση και αποφάσεις για 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.
Αυτή η απεργία πρέπει να είναι δυναμική, να φέρει κάτι καινούργιο. Να δώσει το έναυσμα για τη συνέχεια της πάλης μας. Να χτυπήσει η καμπάνα του αγώνα παντού. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σωματείο, σε κάθε εργατική γειτονιά. Τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, οι σωματειακές επιτροπές να πάρουν ευθύνη. Να οργανώσουν και να σχεδιάσουν καλά τη μάχη, βάζοντας στη διαδικασία αυτή όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Οι Γενικές Συνελεύσεις, οι συσκέψεις, οι συζητήσεις στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα γιαπιά, στα καράβια να γίνουν χώροι διαφώτισης, προβληματισμού, αλλά κυρίως αποφάσεων για αγώνα, για απεργιακές κινητοποιήσεις, για πρωτοβουλίες που θα μαζικοποιούν τα συνδικάτα, θα συσπειρώνουν.
Γνωρίζοντας τις δυσκολίες του αγώνα να δυναμώσει η ταξική συσπείρωση και ενότητα των εργαζόμενων και να προετοιμάσουμε την εργατική τάξη για την ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος που περνά μέσα από τη σκληρή πάλη με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Μόνο έτσι θα πάρει ανάσα ο λαός.
Αύγουστος 2012
Η Εκτελεστική Γραμματεία».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο εφιαλτικός χειμώνας του 2013...
Στα 20 δισ. τα μέτρα που θα ληφθούν μέχρι το τέλος του χρόνου από τη συγκυβέρνηση
Eurokinissi
|
Ολα τα στοιχεία κατατείνουν στο συμπέρασμα, ότι τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν και θα πολλαπλασιαστούν τον ερχόμενο χειμώνα. Το κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται με τη μορφή της μαζικής εξάπλωσης της ένδειας, σε ένα περιβάλλον υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων και προκλητικής χλιδής και σπατάλης από μία χούφτα κεφαλαιοκράτες, έχει πάρει οξύτατα χαρακτηριστικά. Η ελληνική κοινωνία διχάζεται πλέον, ανάμεσα σε αυτούς που έχουν στα χέρια τους ένα αμύθητο πλούτο που δεν ξέρουν τι να τον κάνουν και στα εκατομμύρια των λαϊκών ανθρώπων, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη για ένα πιάτο φαΐ.
Τι λένε τα στοιχεία
Δυστυχώς
τα ίδια τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το οξύ πρόβλημα
που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια πλέον συμπολίτες μας, ενώ είναι πρόδηλο,
ότι η άσχημη αυτή περιπέτεια θα συνεχιστεί επί μακρό. Ας είμαστε
προετοιμασμένοι επομένως, ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στις καλές
ημέρες του παρελθόντος. Η δυναμική των πραγμάτων, δείχνει, ότι βάσει
προδιαγεγραμμένου σχεδίου βαδίζουμε ολοταχώς σε μισθούς Βουλγαρίας, ενώ
αύριο, δεν αποκλείεται ο πήχης να κατέβει ακόμα χαμηλότερα. Η ίδια η
δυναμική των πραγμάτων δείχνει, ότι στα σπλάχνα της ελληνικής - και όχι
μόνο - κοινωνίας, συσσωρεύονται οξύτατες αντιθέσεις, οι οποίες, κάποια
στιγμή θα εκραγούν. Ας είμαστε επομένως προετοιμασμένοι για τις
δυναμικές εξελίξεις που θα έλθουν από το μέλλον...Αν λάβουμε ως βάση τον Μάρτη του 2010, οπότε και ανακοινώθηκαν τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι 29 μήνες που ακολούθησαν, ήταν αρκετοί για να συσσωρεύσουν κοινωνικά ερείπια. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Η επίσημη ανεργία εκτινάχθηκε στο 23% και στα 1.150.000 άτομα, με προοπτική στο τέλος του 2012 να κλείσει στο 25% και στο τέλος του 2013 στο 29%! ( ΙΝΕ-ΓΣΕΕ). Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία στο τέλος του επόμενου έτους, οι άνεργοι θα φτάσουν το 1.500.000.
- Οι λιανικές πωλήσεις από το τέλος του 2008, εμφανίζουν μείωση - 26,14% και ειδικά οι πωλήσεις τροφίμων - 14,53%. Τα στοιχεία αυτά είναι πρωτοφανή για ειρηνική περίοδο και παραπέμπουν ευθέως σε καταστάσεις πολεμικών συρράξεων.
- Το ΑΕΠ από το τέλος του 2008, εμφανίζει μείωση - 17,3%, ενώ μόνο το 2012 αναμένουν υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά - 7%.
- Η βιομηχανική παραγωγή, σε σχέση με το έτος βάσης 2005, εμφανίζει μείωση - 26,1%.
Πρωτοφανούς αγριότητας αντιλαϊκή επίθεση
Και
ενώ η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της,
συγκυβέρνηση, ολιγαρχία και διεθνής παράγοντας, ζητούν νέο αίμα...Η πολυσχιδής επίθεση που ξεδιπλώνεται, παίρνει διάφορες μορφές. Είναι κατ' αρχάς το πακέτο μέτρων 20 δισ. και όχι 11,5 δισ. όπως υποκριτικά υποστήριζε η συγκυβέρνηση. Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, έχουν κυριολεκτικά καταληφθεί από αμόκ, και ξεπουλάνε ό,τι κινείται και αναπνέει. Από τράπεζες, επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, ακίνητα κ.ά. Μέχρι και την εκποίηση βραχονησίδων, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, σε συνέντευξή του σε ξένη εφημερίδα.
Πολύς λόγος έγινε όλο το καλοκαίρι για το πακέτο μέτρων της διετίας 2013 - 2014, το οποίο προβλέπεται από το 2ο μνημόνιο και υπήρξε αντικείμενο ενδελεχούς συνεργασίας της συγκυβέρνησης με την τρόικα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η συγκυβέρνηση έκανε φιλότιμες προσπάθειες να προσδιορίσει τα μέτρα στα 11,5 δισ. Στην πραγματικότητα βέβαια τα νέα φονικά μέτρα αναμένεται να αγγίξουν τα 20 δισ. ευρώ. Γιατί στο πακέτο των μέτρων των 13,5 δισ. τελικά, θα πρέπει να προσθέσουμε 3 δισ. συμπληρωματικά μέτρα προκειμένου να καλύψουν, όπως λένε, τη μαύρη τρύπα των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, ενώ άλλα 3 δισ. αναμένουν από τη «φορολογική μεταρρύθμιση». Συνολικά δηλαδή και οι τρεις παρεμβάσεις κοστολογούνται στα 19,5 δισ. ευρώ με αυξητική τάση...
Αυτό καθεαυτό το πακέτο μέτρων της επόμενης διετίας, αναμένεται να ανέλθει στα 13,5 δισ. Γιατί, οι...σοφοί της συγκυβέρνησης και της τρόικας, σκέφθηκαν, ότι η υλοποίηση των 11,5 δισ. μέτρων, θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις μισθών, άρα και ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία, και σε περαιτέρω επιβράδυνση της ζήτησης και άρα, σε μεγαλύτερη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά μικρότερο ΑΕΠ σημαίνει λιγότεροι φόροι, και μεγαλύτερο σχετικό μέγεθος χρέους, προς ΑΕΠ. Επομένως, λένε, αν τα μέτρα των 11,5 δισ. οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συρρίκνωση την οικονομία, βάλε άλλα 2 δισ. για καβάτζα, ώστε να έλθουμε στα ίσια μας... Τόσο απλά.
Η ουσία είναι, ότι με τα μέτρα επιδιώκουν ένα νέο αποφασιστικό χτύπημα σε μισθούς, συντάξεις και θέλουν να ξεμπερδεύουν μια και καλή με κάθε τι που θυμίζει κοινωνικές παροχές, αν είναι δυνατό να εξαφανίσουν και τα ίχνη τους...
Σκιαγραφούν δηλαδή την άγρια και αδυσώπητη καπιταλιστική κοινωνία του αύριο, όπου οι μισθοί θα κυμαίνονται ανάμεσα στα 300 και 600 ευρώ, οι συντάξεις στα 300 - 400 ευρώ, ενώ δώρα, επιδόματα, εφάπαξ, 13ος - 14ος μισθός, διακοπές, θα αποτελούν πλέον μουσειακό είδος και μια ανάμνηση που θα διηγούνται οι παλαιότεροι στις νεότερες γενιές.
Με όσα έχουν διαρρεύσει ως σήμερα, τα κυβερνητικά επιτελεία, και εν συντομία, αναφέρουμε:
Στο πεδίο των μισθών, προχωρούν:
- Σε κατάργηση αυτών που είχαν απομείνει από τον 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.
- Στην εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κάτι, που όπως αναμένεται, θα οδηγήσει σε μείωση ως και 40% του μέσου μισθού.
- Στη μείωση κατά 12% των ειδικών μισθολογίων, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2012. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, ότι τα ειδικά μισθολόγια καταρτίστηκαν, με κριτήριο τις συμμαχίες που επεδίωκε να συνάψει η αστική τάξη με ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες ( καθηγητές ΑΕΙ, δικαστικούς, ανώτερο κλήρο, κατασταλτικό μηχανισμό - αστυνομία, στρατός κλπ.).
- Στη μείωση του εφάπαξ, κατά 22,7% για τους δημόσιους υπαλλήλους σε πρώτη φάση, ως και 40% για άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
- Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται με τις απολύσεις 150.000 εργαζομένων στο Δημόσιο, ως και το 2015, με όποια μορφή και αν την εμφανίσουν ( εργασιακή εφεδρεία, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς κλπ.).
Συντάξεις
Η
νέα κατεδάφιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, προβλέπεται να γίνει με
περικοπές στις συντάξεις από τα 700 ή τα 800 ευρώ, οι οποίες θα ξεκινάνε
από 2% και θα φτάνουν ως και το 15%. Αρχικά μιλούσαν για περικοπές
συντάξεων από τα 1.400 ευρώ, αλλά στη συνέχεια έκαναν μεγάλη βουτιά...
Προσανατολίζονται επίσης στην επιβολή ανώτατου πλαφόν στις αποδοχές από
συντάξεις (λόγος γίνεται για τα 2.400 ευρώ) και στα πλαίσια αυτά σε
μεγάλες περικοπές στη δεύτερη και τρίτη σύνταξη, για όσους τις παίρνουν,
στην κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, σε συνδυασμό με
την επιβολή περικοπών στις υπόλοιπες 12 επικουρικές συντάξεις από τα 500
ευρώ και άνω. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η αύξηση των
κατώτατων ορίων κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από τα 15
σήμερα στα 21 χρόνια ( από τα 4.500 ένσημα στα 6.000). Η μείωση κατά 30
ευρώ της προνοιακής σύνταξης που χορηγεί ο ΟΓΑ, από τα 360 στα 330 ευρώ.
Η χορήγηση ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει τα 65 χρόνια
ηλικίας, από τα 60 που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, αρκετοί θα είναι αυτοί
που θα χάσουν το ΕΚΑΣ, επειδή η χορήγησή του θα συνδεθεί με εισοδηματικά
και περιουσιακά κριτήρια.
Κοινωνικά επιδόματα
Μεγάλη
σφαγή αναμένεται στη χορήγηση κάθε είδους επιδομάτων, τα οποία επίσης
συνδέονται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Λόγος γίνεται για
το επίδομα πολυτέκνων, την ισόβια σύνταξη στις πολύτεκνες μητέρες, τα
επιδόματα αναπηρίας, ανεργίας κλπ.
«Φορολογική μεταρρύθμιση»
Η
«φορολογική μεταρρύθμιση» θα σηματοδοτήσει την κατάργηση των
φορολογικών απαλλαγών για την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων,
καθώς αυτές θα συνεχίσουν να ισχύουν κουτσουρεμένες για πολύ χαμηλά
εισοδήματα (ακούγεται από 10.000 ευρώ και κάτω). Παράλληλα εδραιώνεται η
εξοντωτική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με
αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, ενώ για ξεκάρφωμα πρόκειται να ανακοινώσουν
ορισμένα μέτρα για την μεταβίβαση ακινήτων (μείωση του συντελεστή από το
9 -11% που βρίσκεται σήμερα). Δεν αποκλείεται να ανακοινώσουν και τη
νέα μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων στο 15%.Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε:
- Το χαράτσι στα ακίνητα, το οποίο θα έλθει και πάλι με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά και το ΦΑΠ του 2009 και 2010, από τα οποία προσδοκούν να εισπράξουν 2,7 δισ. ευρώ.
- Την εξίσωση από 15 Οκτώβρη της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης, γεγονός που θα εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου κοντά στο 1,5 ευρώ το λίτρο.
Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ