Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

«Εγγυημένο εισόδημα»: ΟΧΙ στην εγγυημένη καπιταλιστική εξαθλίωση

Οι εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί χυδαία προεκλογική απάτη. Από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, θα πρόκειται για ποσό 200 ευρώ, το οποίο θα δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα έως 4.800 ευρώ, δηλαδή στην απόλυτη εξαθλίωση. Η κοροϊδία της συγκυβέρνησης όχι μόνο δεν πρόκειται να προσφέρει καμία ανακούφιση στα βάσανα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά αντίθετα θα λειτουργήσει σε βάρος των συμφερόντων τους. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι νομοθετημένο στα 26 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ (εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία). Το ύψος του κινείται πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας και κυμαίνεται στο εξευτελιστικό ποσό των 220 ευρώ για κάθε άτομο, 70 ευρώ για τη σύζυγο και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Η οικονομική ενίσχυση για οικογένεια με δυο παιδιά θα ανέρχεται συνολικά στα 400 ευρώ.


Η εμπειρία από τη θεσμοθέτησή του στα κράτη-μέλη της ΕΕ έχει αποδείξει ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτέλεσε μοχλό για το χτύπημα, την αποδυνάμωση και κατάργηση των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αντικατάσταση του βασικού μισθού από ένα άθλιο επίδομα φτώχειας. Λειτούργησε σαν πολιορκητικός κριός για τη μείωση των μισθών γενικά, αλλά και για τη δραστική περικοπή και κατάργηση σειράς κοινωνικών παροχών Πρόνοιας. Τη στιγμή που ΕΕ και συγκυβέρνηση με ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων ενισχύουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, πετάνε ψίχουλα φτώχειας στο λαό να επιβιώνει λίγο πάνω από το όριο της εξαθλίωσης, για να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή, να αποφύγουν κοινωνικές εκρήξεις. Στην ίδια λογική κινούνται βέβαια και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η διαφωνία του με τη συγκυβέρνηση αφορά τις πενταροδεκάρες του επιδόματος της φτώχειας. Ο λαός πρέπει να τιμωρήσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την προκλητική κοροϊδία, προσπαθώντας με ψέματα και απάτη να φτιασιδώσει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους, που τσακίζει τη ζωή του λαού για να διασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων. Να γυρίσει την πλάτη στις αυταπάτες που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη φτώχεια και την εξαθλίωση όπου τους καταδικάζουν η ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, σε όλες τις εκλογικές μάχες και το εργατικό κίνημα, αποτελεί εγγύηση για να δυναμώσει και να γίνει αποτελεσματική η πάλη του εργαζόμενου λαού για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με δικαιώματα για όλους, με πλήρη σταθερή δουλειά, με μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές Υγείας και Πρόνοιας που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες του.

Γ. Τ.