Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τους δύο αγνοούμενους στη Ρόδο

Άκαρπες είναι μέχρι στιγμής οι έρευνες για τους δύο αγνοούμενους στη Ρόδο.

Από τα ξημερώματα, κλιμάκια της πυροσβεστικής και του στρατού συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους.

Ο τραγικός απολογισμός από την κακοκαιρία που έπληξε το νησί και την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας είναι δύο άνθρωποι νεκροί, δύο αγνοούμενοι και μεγάλες καταστροφές.

Το πρωί του Σαββάτου, εντοπίστηκε νεκρή στη θαλάσσια περιοχή της Κρεμαστής μια 27χρονη δασκάλα. Η άτυχη γυναίκα επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Μαζί της ήταν και ένας 50χρονος που αγνοείται ακόμη.


Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής ανασύρθηκε νεκρή από την κοίτη χειμάρρου μια 40χρονη γυναίκα. Ο δεύτερος αγνοούμενος είναι ένας 63χρονος που φέρεται να είναι σύζυγός της.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα και προκλήθηκαν ζημιές στο οδικό δίκτυο. Είναι ενδεικτικό ότι καταστράφηκαν τουλάχιστον 140 αυτοκίνητα.

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών παρέμειναν για πολλές ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Η Πυροσβεστική δέχθηκε τουλάχιστον 290 κλήσεις για παροχή βοήθειας, απάντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από αυτοκίνητα, κυρίως στις περιοχές Ιαλυσός, Κρεμαστή και Παραδείσι.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα όσα συνέβησαν δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» και ούτε οφείλονται αποκλειστικά στα «ακραία» καιρικά φαινόμενα. Στο νησί δεν υπάρχουν ούτε καν στοιχειώδη έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και όσα «πασαλείμματα» έγιναν δεν λειτούργησαν, ενώ  όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι δεν είχαν καθαριστεί ούτε τα ρέματα. Μάλιστα οι συγκεκριμένες περιοχές δεν είχαν πλημμυρίσει για πρώτη φορά.

Το Σάββατο ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος έγιναν δέκτες της οργής που επικρατεί στους λαϊκούς ανθρώπους της Ρόδου και αποδοκιμάστηκαν έντονα, όταν επιχείρησαν να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές.

Ανακοίνωση της ΤΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ
«Η ανυπαρξία μηχανισμών προστασίας, πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών από τις πλημμύρες, η πλήρης εγκατάλειψη της καθαριότητας των περιοχών των ρεμάτων και των ποταμών που διασχίζουν την Ιαλυσό, τη Κρεμαστή, τη Παστίδα, την Αρχάγγελο και τη Λάρδο, είχαν σαν συνέπεια να χαθούν ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες, σπίτια και καταστήματα», σημειώνει μεταξύ άλλων η Τομεακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει τις ευθύνες της τοπικής διοίκησης, δήμου και περιφέρειας που «δεν λυπόντουσαν το χρήμα για την προβολή των μεγαλοξενοδόχων, την επιδότησή τους με εκατομμύρια ευρώ, δεν δίσταζαν να ξεπουλούν δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές της Ρόδου σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ την ίδια στιγμή απαξίωναν και υποβάθμιζαν τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την προστασία του νησιού».

Επίσης, τονίζει ότι «η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί της Ρόδου, επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ανάγκη να ληφθούν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα. Να συγκληθούν άμεσα το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο για τη λήψη μέτρων που θα αφορούν την αποζημίωση στους πληγέντες, τη διευκόλυνσή τους σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την καταστροφή των σπιτιών και των καταστημάτων τους, την κατεπείγουσα χρηματοδότηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας».


από: 902.gr