Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προχώρησε την Τετάρτη η Λαϊκή Επιτροπή Κωμιακής.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε οριστεί για την Τρίτη 23/7, όμως με δικαιολογία το θάνατο του αδελφού του πρώην δημάρχου Νάξου, αλλά με κύριο λόγο το ότι στην αίθουσα πραγματοποιούσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με σκοπό να παρέμβει στο δημοτικό συμβούλιο, η Λαϊκή Επιτροπή Κωμιακής, η δημοτική αρχή αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση και να πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα στις 8 μ.μ. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής αντέδρασαν έντονα και διαβεβαίωσαν τη δημοτική αρχή ότι την επομένη θα έβρισκαν μπροστά τους ακόμα περισσότερο κόσμο πιο αποφασισμένο.

Έτσι, από νωρίς την Τετάρτη άρχισε να καταφθάνει κόσμος έξω από το δημαρχείο και από άλλα χωριά της Νάξου σε συμπαράσταση, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Μέσης. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής διεκδίκησαν το λόγο από την αρχή της συνεδρίασης και τους δόθηκε. Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής που πήρε το λόγο, παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο τα προβλήματα της περιοχής που, όπως επισήμανε, είναι κοινά με τα προβλήματα και των άλλων χωριών της ορεινής Νάξου, ζητώντας απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επίλυσή τους.

πηγή : naxos-news.gr

Κατά την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επιχείρησε με αυταρχικό τρόπο να του αφαιρέσει το λόγο και να διακόψει τη συνεδρίαση.

πηγή : naxos-news.gr

Η έντονη αντίδραση των συγκεντρωμένων ανάγκασε το προεδρείο να συνεχίσει τη συνεδρίαση και να αφήσει τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Επιτροπής να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του παρουσιάζοντας τα αιτήματα των κατοίκων, τα οποία ήταν:

α) Να μπει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο η τιμολόγηση του νερού, με κατεύθυνση την εξίσωση των τιμολογίων ύδρευσης προς τα κάτω και με προσανατολισμό την κατώτερη τιμή που ισχύει στο δήμο, δηλαδή 0,15 ευρώ το κυβικό, ελάφρυνση για ευπαθείς ομάδες και πολύτεκνους και αφαίρεση του προσαυξημένου ΦΠΑ, αφού δεν έχουν ευθύνη οι κάτοικοι για το ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν εκδοθεί λογαριασμοί νερού. Να γίνουν ρυθμίσεις πληρωμής σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει ο πολίτης και όχι μ' αυτές που ορίζει ο νόμος και απαλλαγές σε ανέργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

β) Συντήρηση όλου του αγροτικού δικτύου με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα, ώστε οι δρόμοι να είναι βατοί όλο το χρόνο.

γ) Καθαρισμός του κεντρικού οδικού δικτύου, αφού κοντεύει να κλείσει εντελώς από τα κλαδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.

δ) Να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα στις οικογένειες που μετέφεραν τα παιδιά τους στο σχολείο με δικά τους έξοδα.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από τη δημοτική αρχή, οι οποίες δε δόθηκαν, και έτσι αποφάσισαν να μπλοκάρουν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

πηγή : naxos-news.gr

Η δημοτική αρχή, επιχειρώντας να εφαρμόσει το δόγμα «νόμος και τάξη», κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις να επιβάλουν την τάξη και να εκκενώσουν την αίθουσα, χωρίς αποτέλεσμα, αφού η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων ήταν τέτοια που κάθε προσπάθεια καταστολής θα ήταν αδύνατη.

πηγή : naxos-news.gr
 
«Αξίζει να σημειωθεί πως στην έναρξη της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος, κ. Ανεβλαβής, έκανε λόγο για "ιστορική μέρα” καθώς, όπως ανέφερε, “πριν 39 χρόνια σαν σήμερα επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας, η οποία είχε διωχθεί βιαίως και την έφερε ο Κων. Καραμανλής”. Φυσικά έκανε λόγο για την αστική δημοκρατία, αποτέλεσμα της οποίας είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση του λαού, η μαζική ανεργία, η τεράστια φοροληστεία και η βαρβαρότητα που βιώνει καθημερινά η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η αστική δημοκρατία, που όταν δεν μπορεί να επιβληθεί με το καρότο, προσπαθεί να επιβληθεί με το μαστίγιο, με τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα, δείγμα τις οποίας ήταν και η χθεσινή παρουσία της αστυνομίας στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να τρομοκρατήσει τους συγκεντρωμένους και να σπάσει την κινητοποίηση.

Αποδείχτηκε όμως, πως όταν ο λαός είναι ενωμένος και αποφασισμένος να επιβάλει το δίκιο του με συγκεκριμένο στόχο και προσανατολισμό, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει και αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα της χθεσινής κινητοποίησης της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής. Ύστερα από την πίεση του κόσμου, ο οποίος δεν έκανε βήμα πίσω από τα αιτήματά του, ο δήμαρχος αναγκάστηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις, οι οποίες ήταν: α) Θα πραγματοποιηθεί εντός δύο μηνών δημοτικό συμβούλιο με θέμα την τιμολόγηση του νερού. β) Εντός 20 ημερών θα καθαριστούν όλοι οι δρόμοι. γ) Δόθηκε ραντεβού στο δήμο για σήμερα Πέμπτη, με τις οικογένειες που μετέφεραν τα παιδιά τους στο σχολείο, με δικά τους έξοδα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα στις οικογένειες».

πηγή : naxos-news.gr
Τη στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στους κατοίκους της Κωμιακής και την παρουσία των αστυνομικών καταδίκασε η δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ευδοκία Ψαρρά, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι κωφεύει και αδιαφορεί μπροστά στα προβλήματα των κατοίκων και απαίτησε να καθοριστεί συμβούλιο μέσα στον Αύγουστο για το θέμα της τιμολόγησης του νερού.

πηγή : naxos-news.gr

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Λαϊκή Επιτροπή Κωμιακής τονίζει:



Στο πλαίσιο δράσεων που αποφάσισε η συνέλευση που έγινε κατά την κατάληψη του Δημαρχείου στις 12 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 24 Ιούλη, παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή πλήθους κατοίκων του τοπικού διαμερίσματος Κωμιακής, την Επιτροπή Αγώνα Μέσης και κατοίκων από άλλα χωριά.

Κάτω από την πίεση του πλήθους των δημοτών, η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να ακούσει τα αιτήματά μας και να δεσμευτεί για τα παρακάτω:

·         Τιμολόγηση νερού:  Μέσα σε διάστημα 2 μηνών (έως τα μισά του Σεπτέμβρη ), να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα προς συζήτηση, με κατεύθυνση εξίσωσης της τιμής προς τα κάτω.
·         Αγροτική οδοποιία: Εντός 20ημέρου θα είναι τα μηχανήματα στους δρόμους και θα δουλεύουν.
·         Να καταβληθεί άμεσα η αποζημίωση στο ανώτερο ποσό που ορίζει ο νόμος (1500ευρώ), στις οικογένειες   Απόλλωνα-Μέσης  για την μεταφορά των παιδιών τους στα σχολεία, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24 Μάη.

Η προσπάθεια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής να προκαλέσει ένταση, λειτουργώντας αυταρχικά και αγνοώντας επιδεικτικά την παρουσία τόσων δημοτών, καλώντας ακόμα και την αστυνομία, για να επιβάλλει δήθεν την τάξη, είχε μοναδικό στόχο να παραπέμψει για άλλη μια φορά τη λύση των προβλημάτων στις «καλένδες».

Όσο για τη στάση των δημοτικών παρατάξεων, ας βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματά του, για το ποιοι πραγματικά στηρίζουν τους αγώνες και παλεύουν για τη λύση των προβλημάτων.

Το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων, δείχνει ότι η λύση των προβλημάτων μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από αγώνες με οργάνωση και μαζική συμμετοχή και είναι ο μόνος δρόμος για να διεκδικήσουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που προέρχονται από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται είτε από την τοπική  είτε από την κεντρική διοίκηση.

                                                                                                                           ΚΩΜΙΑΚΗ
                                                                                                                           25/7/2013