Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Επιστολή της Διαμάντως Μανωλάκου για την κομματική φιέστα με «ομπρέλα» την Επιτροπή διεκδίκησης γερμανικών οφειλών της Βουλής

Επιστολή προς την πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απέστειλε η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Διαμάντω Μανωλάκου.
Επισημαίνει πως ετοιμάζεται μια «κομματική φιέστα και χρησιμοποιήθηκε σαν ομπρέλα η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής» που συνδιοργανώνει με το υπουργείο Άμυνας η πλειοψηφία της Επιτροπής. Προσθέτει πως «αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει τέτοιες εκδηλώσεις, ας τις κάνει. Να μη χρησιμοποιεί όμως σαν άλλοθι τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, που η αποστολή της είναι άλλη» και ζητά να κληθεί ο υπουργός Εξωτερικών και να εξηγήσει «τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει προς την κατεύθυνση διεκδίκησης των αποζημιώσεων».


Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Κυρία Πρόεδρε,
Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, με παρεμβάσεις και μέσα και έξω από τη Βουλή καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σ’ αυτά τα πλαίσια θέσαμε το ερώτημα, βάζοντας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη διεκδίκησή τους, με δεδομένη τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.
Είναι προφανές ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων για τη διεκδίκηση των απαιτήσεων, άλλωστε αν αυτό είναι το πρόβλημα, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τις αρμόδιες υπηρεσίες για να το κάνει.
Το ερώτημα αυτό δεν αφορούσε μόνο τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πολύ περισσότερο που ο κ. πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του στη Γερμανία, ότι "οι επανορθώσεις στο κατοχικό δάνειο δεν είναι υλική διεκδίκηση αλλά ηθικό θέμα", δημιούργησε ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς και οι αντιφατικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.
Για το λόγο αυτό, από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ζητήσαμε προκειμένου η Επιτροπή να συνεχίσει το έργο της, ότι θα πρέπει εξ’ αρχής οι αρμόδιοι υπουργοί να εμφανισθούν στην Επιτροπή και να παρουσιάσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης κατά τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής.
Μέχρι τώρα, η Επιτροπή με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια ακρόαση, αλλά προχωρά με το ΥΠΕΘΑ σε συνδιοργάνωση εκδήλωσης με τίτλο "Ιστορική Μνήμη - Διεκδίκηση - Δικαίωση", που είχε προαποφασισθεί.
Το πρόγραμμα όμως της εκδήλωσης που καθορίσθηκε αποκλειστικά, όπως αποδείχθηκε μετά, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του περιεχομένου τους στα μέλη της Επιτροπής, "βγάζει κυριολεκτικά μάτι, αφού στην Επιτροπή ειπώθηκαν τα μισά από όσα είχαν προαποφασιστεί. Ομιλητές, με άλλοθι την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και θα χαιρετίσει ο εκπρόσωπος της "De Linke". Οι εκπρόσωποι των κομμάτων καλούνται απλώς να παρευρεθούν… και μέχρι τώρα τα μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν είναι ενημερωμένα!
Προφανώς, πρόκειται για κομματική φιέστα και χρησιμοποιήθηκε σαν "ομπρέλα" η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με μισοενημέρωση.
Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει τέτοιες εκδηλώσεις, ας τις κάνει. Να μη χρησιμοποιεί όμως σαν άλλοθι τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, που η αποστολή της είναι άλλη.
Το ΚΚΕ επιμένει στη θέση του να κληθούν άμεσα στην Επιτροπή οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, για να εξηγήσει τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει προς την κατεύθυνση διεκδίκησης των αποζημιώσεων και ο υπουργός Δικαιοσύνης, που επίσης είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός».